Trevligheter Utflykter

Uppsala – Stadsträdgården, Pelle Svanslös och bangolf

En riktigt lyckad dag blev det i söndags när jag var en tur till Uppsala.   Dagen bjöd på flera höjdpunkter efter vår lunch och det vackra vädret var vår följeslagare tillsammans med Stadsträdgården, Pelle Svanslös och Fyrisån.

Även Uppsala har en sommargata, Östra Ågatan som sträcker sig längs Fyrisån .Även Uppsala har en sommargata, Östra Ågatan, som sträcker sig längs Fyrisån. Bil och cykelfri. Förutom många serveringar så finns också gott om soffor och bord avsedda för medhavd picknick.

 

Till Uppsala

tar jag mig då och då en vända och det är alltid roligt att komma hit. Här finns barnbarnen och en dotter så det är alltid en  god anledning till ett besök. Men även mycket annat lockar. Kanske en titt upp till Uppsala universitet, det äldsta i Norden och som grundades 1477. Har man inte besökt Domkyrkan eller Uppsala slott så är det också trevligt. Ett besök på någon av stans konditorier kan också vara trevligt. (Bifogar här finns en lista från destination Uppsala. )

Efter vår lunch gick vi längs Fyrisån bort till Svandammen och sedan vidare mot stadsträdgården. Svandammen ligger  vid Fyrisån alldeles nedanför slottet. Dammen kom till i mitten av 1500-talet och var då en del av slottsparken. Här vid Svandammen ligger också restaurang och dansstället Flustret som kom till i mitten av 1800-talet. Namnet gavs av studenterna eftersom folk samlades här som bin på ett fluster. (En bräda i en bikupa där bin startar och landar)

Svandammen och Uppsala slott i bakgrunden. Svandammen och Uppsala slott i bakgrunden. I dammen finns en liten ö som fungerar som skydd och häckningsplats  för de fåglar som finns här.

Uppsala slott

är idag ett byggnadsminne och idag är det landshövdingen som bor där. Slottet började byggas 1549 som en befästning och ingick i den serie borgar som Gustav Vasa och hans söner uppförde som skydd mot eventuella utländska och inhemska fiender. Helt färdigt blev inte slottet förrän i början av 1600- talet eftersom en brand kom emellan.

Stadsträdgården i Uppsala

Under mitten av 1800-talet startade många olika offentliga parkprojekt i Uppsala och ett av dem var just Stadsträdgården. Uppsala Trädgårdssällskap var engagerade och ville uppnå att allmänheten skulle få ett intresse för trädgårdsodling och samtidigt skapa en offentlig park.

Vid slutet av 1800-talet odlade man här i stor omfattning grönsaker, blommor, frukt och bär som var till försäljning i parken. Parken blev till en handelsträdgård som av just den anledningen fick namnet Stadsträdgård i stället för Stadspark. För framtiden har man tänkt sig att Stadsträdgården ska ingå i ett större grönområde som sträcker sig söderut längs Fyrisån.

Uppsala Stadsträdgård är en oas mitt inne i Uppsala.Uppsala Stadsträdgård ligger mitt i stan är verkligen ett omtyckt utflyktsmål. Stor omsorg har lagts på fina planteringar och vackra växter.

Många besökare 

“Pelle Svanslös”

Och är man i Uppsala så är ju “Pelle Svanslös” på ett eller annat sätt ett måste. Han förekommer lite varstans i stan. Pelle Svanslös är en bokserie skriven av Uppsalaprofilen Gösta Knutsson.  Pelle Svanslös presenterades av författaren i radion redan 1937 som “en gråspräcklig kisse med skär nos”.  Han är den lilla kattungen från landet som av misstag hamnar hos Birgitta och hennes familj på Åsgränd.

Pelle  hade det svårt och  blev retad för sin svanslöshet av den elaka katten Måns och hans kumpaner Bill och Bull. Men den snälle Pelle lyckades ändå alltid övervinna Måns. Den första boken, “Pelle Svanslös på äventyr” kom ut 1939. Böckerna om Pelle är berättelser för barn men också en satir över några av dåtidens Uppsalaprofiler. Böckerna var också samhällskritiska där katten Måns har drag som liknar dåtidens tyska nazistledare. Bill och Bull är medlöpare, som det ju fanns många av och Pelle står för det humana. Pelle Svanslös är fortfarande lika aktuell med sitt budskap om snällhet, allas lika värde och civilkurage.

Uppsala har många statyer av Pelle Svanslös och en av dem finns i Stadsträdgården och är gkorrd av konstnären Kristina Jansson. Uppsala har många statyer av Pelle Svanslös och i Stadsträdgården finns en av dem gjord i brons av konstnären Kristina Jansson. 

Vi följer Fyrisån

en bit till söderut. Grönskan är påtaglig och vi bäddas nästan in av den och mycket finns att fästa blicken på längs Fyrisån.

Gott om båtar av olika modeller och bl.a. en del kreativa husbåtsvarianter.  Båtar som inte bara fungerar sim hus och hem utan också ser ut som hus.

Ett par olika varianter av husbåtar .

Så är vi då framme vid bangolfen Har då promenerat dryga 3 km söderut längs Fyrisån och passerat “Studenternas IP”- Direkt ensamma är vi inte om att vilja spela men vi bestämmer oss för att ta  9 av de 18 banorna . Golfbanan har nyligen flyttat hit, 150 meter från den tidigare platsen, så allt är inte klart ännu. Men spela gjorde vi och roligt var det. En glass smakade bra på vägen  tillbaka in mot stan igen.

 

36 svar på ”Uppsala – Stadsträdgården, Pelle Svanslös och bangolf”

 1. Har inte varit så mycket i Uppsala .
  Nu många år sedan.
  Kommer ihåg jag var på ett “fint” konditori i min ungdom.
  Tror du skrivit om det .
  Kul se bilder och läsa om staden.
  Pelle Svanslös gillas. Trevlig katt!

  1. Uppsala tycker jag om och även om det är en ganska stor stad, Landets fjärde, så känns den väldigt hanterbar och det mesta känns nära. Många fina konditorier finns och även många bra restauranger.
   Pelle Svanslös är jag också väldigt förtjust i.
   Trevlig kväll-

 2. Uppsala är en mycket trevlig stad. Sist jag var där var i mars, inte lika fint då som nu.
  För många år sedan var jag där på konferens i maj. Då fick jag mersmak.

  1. Uppsala är en väldigt fin stad och nu hade vi också väldig tur med det vackra vädret. Kanske kan du ta en ny tur om du kommer till Stockholm i sommar.

 3. Jag har aldrig varit i Uppsala men av dina bilder att döma så är det en trevlig stad som det finns mycket att se i. Visst minns jag Pelle Svanslös och som vuxen är det väldigt lätt att ana satiren som finns som en underton i böckerna. Helt klart är det i alla fall att böckerna står sig i längden.
  Bangolf var det ett tag sedan jag spelade men jag tycker det är väldigt trevligt.

  Kram och god kväll!

  1. Uppsala är en jättetrevlig stad och visst har universitetet satt sin prägel på den också- Uppsala är ju en stor stad men ändå väldigt tillgänglig och personlig. Pelle Svanslös är en klassiker och Gösta Knutsson var ju långt för sin tid i mångt och mycket. Och Pelle finns ju kvar i Uppsala på olika sätt.
   Bangolfen var jättetrevlig och nästa gång kanske vi hinner fler banor.
   Önskar dig också en fin kväll.
   kram

 4. Mysiga bilder från Uppsala ,-) Är ju inte så mycket i staden så kul att se ,-))) Vägen förbi Fyrisån med en massa nya bostäder som du fotat, där kunde vår bil ha varit med ,-))) För den vägen åker vi alltid till mamma, dit o på hemvägen, men bilebn var inte med! ,-)
  Soliga varma dagar härligt!
  Statyn av Pelle Svanslös var jättefin! När vi kommer till Uppsala är det mamma som gäller, ser att jag missar massor av annat! Vi får nog åka dit en dag och titta runt, min älskade barndoms stad ,-)
  Inte ens Stadsträdgården har jag besökt på många år.
  Ha det jättefint och tack för att du har gjort mig nyfiken på min egen stad! ,-))
  KRAM från mig Primrose ,-)

  1. Vad roligt att du så väl kände igen dig i mina bilder. Hela dagen blev så lyckad och roligt att både se Stadsträdgården, Svandammen och Pelle Svanslös.
   Förstår att det är din mamma som gäller när ni besöker Uppsala men kanske kan det vid tillfälle för er att se er om lite mer i den stad där du är uppvuxen.
   Ha det fint du också.
   Kram

 5. Tack för rundvandringen! Vackert vackert! Här ser man Fyrisån, en å. Tänker på Lidan, som i övre loppet kallas för Åna och i det nedre loppet för Älva 😀
  Vackert i Stadsträdgården! Där står tulpanerna fortfarande kvar, ser jag.
  Pelle Svanslös, det var allt längesen jag läste dessa böcker, men trevliga var de. Snälle Pelle och elake Måns. Och så var det väl Maja?
  Trevlig kväll och stor kram!

  1. Uppsala är en jättefin stad och trots att den är så pass stor känns allt ändå nära, småskaligt och tillgängligt. Jag skulle för bokklubbs del ordnat en “Pelle Svanslöspromenad” i Uppsala men vi fick skjuta upp den. Kanske kan den bli av i höst. Jodå, Maja Gräddnos finns med i boken, liksom Gullan från Arkadien. Uppsala är ju förknippat med så mycket. Och på Västgöta nation och på slottet har jag varit på flera fester. Härliga studentminnen från Uppsala har jag.
   Sitter fortfarande kvar på balkongen och det är så vackert med alla ljus.
   Hoppas du haft en fin kväll.
   Stor kram

 6. När jag ser dina bilder så kan jag bara konstatera att det måste ha varit ett bra tag sedan vi besökte Uppsala. Promenaden ni gjorde längs Fyrisån och Stadsparken känner jag igen. Men guuu så mycket det har byggts där. Tänker på bilderna med båtarna. den lilla turkosa husbåten kände jag igen. Så himla roligt att “walk Memory Lane”. Suveräna bilder förresten:-)

  1. Tack! Och kul att du bitvis kände igen dig. Mycket byggts och man har förlängt strandpromenaden söderut förbi Studenternas IP: Nu har det kommit fler husbåtar än vad jag minns från tidigare och de ser ju också ut mer som hus än båtar.
   En lyckad dag blev det.

 7. Jag har länge tänkt att vi borde göra en njutflykt till Uppsala. det är ju så nära och ändå har jag knappt varit där. Blev påmind och peppad av dina fina bilder och din text så kanske vi kan komma till skott den här sommaren. Annars är det mest stugan som drar just nu. Härlig avkoppling och en del att fixa med.
  Kram

  1. Uppsala är verkligen fint och extra mycket tycker jag om stan nu när allt blommar så vackert. Stadsträdgården och en promenad längs Fyrisån är fint, liksom slottet och domkyrkan. Även det nya konsert och kongresshuset på Vaksala torg är värt ett besök. Bror Hjorts hus och Linnéträdgården är också trevliga besöksmål.
   Men jag förstår att stugan nu lockar. Lagom variation låter det som.
   Kram

  1. Jag är väldigt förtjust i Uppsala och är där ganska ofta. (Har en dotter och barnbarn där)
   Kan tänka mig att det var ett rysarminne. Men å andra sidan kanske tur att det hände just i Uppsala där i alla fall cyklister tar sig fram både på gångbanor och trottoarer. Jag är mer orolig där för att bli påkörd av en cykel än av en bil.

 8. Ja, Uppsala är så vackert, verkligen fina bilder därifrån . Fin staty på Pelle Svanslös. Det var ett tag sen jag var i Uppsala, men känner igen Fyrisån!
  Må så gott!

  1. Alltid trevligt att komma hit och extra roligt att få en heldag här med de “mina”. Och vädret var ju verkligen strålande.
   Ha det fint du också!

 9. Vilken härlig rundvandring och finfina bilder! Tack för att jag fick följa med. Underbar staty på Pelle 🙂
  Trots att jag inte bor långt från Uppsala har jag inte varit där särskilt ofta. Kan nog räkna besöken på en hand. Kanske läge att planera in ett besök 🙂

  1. Jag hade en jättefin dag i Uppsala med döttrar och barnbarn. Och vädret var ju på topp. Uppsala är en fin stad och det mesta är också lättillgängligt. Jag är fortfarande så förtjust i Pelle Svanslös och han är ju fortfarande aktuell. Extra roligt är att det lite runt om i Uppsala finns olika varianter av Pelle och gjorda av olika konstnärer.
   Just den här i Stadsträdgården är jag väldigt förtjust i.
   Kanske får du till ett besök i Uppsala vad det lider. Väl värt det och helst en vacker dag.

 10. Verkligen vackra omgivningar och planteringarna var ju superfina! 🙂

  Minns när fröken hade högläsning ur Pelle Svanslös-böckerna på lågstadiet. En höjdpunkt på skoldagen 😀

  Ha det toppenbra!

  1. Pelle Svanslös gillar jag verkligen. Kul att du också minns honom från barndomen och skolan. TRor vi är många so gör det.Och han håller än idag.
   Uppsala är fint och extra fint en så här vacker dag. Stadsträdgården är rejält tilltagen och stor omsorg är lagd på planteringarna. Välbesökt är den också-
   Fint här i Stockholm idag också. Bara att glädjas.
   Önskar er en fin dag.

 11. Ser ju väldigt fint ut, men följer rådet håller oss på ca 2 tim bort under vår semester, kommer köra ut o så va roligt att ni träffades och det betyder så mkt ju & vackra bilder ….kram Ditte

  1. Uppsala är en jättefin stad och än finare när det är så vackert väder. Och vi hade en så lyckad dag tillsammans.
   Hit tar det ca 50 minuter med bil och 35 med tåg. Så det klarar sig. Men i övrigt så får vi se vad vi hittar på. Så länge nu utländska turister fritt kan röra sig i Sverige så känns det märkligt att vi som bor här inte ska kunna röra oss fritt. Skulle jag eller maken känna oss dåliga så får vi väl ta oss hem igen om vi är längre bort.
   Önskar dig en fin torsdag.
   Kram

 12. Ännu en vacker stad att få följa med i…. med tanke på Carl von Linné så är jag inte förvånad över de fina planteringarna, det kanske förpliktigar?? 🙂 Husbåtarna är jättehäftiga! Är det så att folk bor i dom året runt eller är det mer som sommarhus?
  Önskar dig nu en fin torsdag med mycket sol <3

  1. Jätteroligt att du följde med. Och en annan dag ska jag här på bloggen ta dig till Linnéträdgården. Men Stadsträdgården är också väldigt fin och ligger så centralt mitt i Uppsala och blir då tillgänglig för många.
   Vad gäller husbåtarna så tror jag att man bor i dem hela året. I alla fall i de flesta.
   Sol har vi och den undviker jag. (Huden ska inte ha mer av den varan. Men skuggan är behaglig så jag håller mig där)
   Önskar dig också en fin torsdag.

 13. Upp- åt inlägg med vackert och möjligt innehåll och ja, visst lyser kärleken och livet i generationer genom
  blommornas blad
  som gör en så glad!
  Uppkram

  1. Tack, Tove! Ja, vi hade verkligen en jättefin dag tillsammans och tur med vädret hade vi också.
   Stor kram

 14. Hej igen, en av mina drömmar som inte gick i uppfyllelse var att bo på en husbåt. Det verkar så fantastiskt trevligt och fritt. Men, man kan inte få allt, det kanske får vänta till nästa liv…
  Och minigolf har jag inte spelat på många år. Mycket roligare att spela när man är flera.
  Kram

  1. Husbåtar tittar jag gärna på och båt har ju både du och jag haft. Men jag bor hellre på land. Vi bor på kajen och det trivs jag bra med. Men kanske du i nästa liv kommer att bo på en husbåt. Vem vet? Du bor ju nu i ett hus och det är en bra början. Det var roligt att spela minigolf för alla kunde ju vara med.Nästa gång blir det kanske boule.
   Kram från ett sommarvackert Stockholm

 15. Jag såg smakprov på INSTA och tänkte jag måste kika på mer på bloggen om Uppsala. Det är kul att spela bangolf där alla åldrar kan delta tillsammans. Vid den här tiden för ett år sedan var vi i staden och firade examen. Nu skulle vi varit i Lund och firat vår nyutbildade kriminolog. Så blev det nu inte. Undra när ni kan flyga ner till Spanien igen. Vi har fyra biljetter betalda till BRA flyg. Igår var det första gången som jag såg ett livstecken från bolaget.
  Kram.
  Ps. Hoppas du får ett för dig positivt svar idag – innan helgen.

  1. Uppsala är en stad jag är väldigt förtjust i och av olika anledningar. Stadsträdgården här är en av många fina miljöer. Och sedan gillar jag ju Pelle Svanslös. En härlig katt. Det blev lyckat med bangolf och fint att vi alla kunde spela- Minns att ni var här och att du skrev ett inlägg om ert besök.
   Så trist att ni inte kom till Lund nu för att fira. Men nu ser det ju ut att lätta med resandet.
   Vad gäller Spanien så vet vi inte alls.Bara att avvakta och se. Men skönt att vi nu kan röra oss fritt i landet. Verkade ju märkligt att utländska turister fritt skulle kunna ta sig runt men inte vi som bor här.
   Hoppas att nu BRA flyg fortsätter att höra av sig och att ni om inte annat får pengarna tillbaka.
   Något besked får jag inte på några veckor. Men jag tar det som det kommer.
   Kram och trevlig helg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *