Resor utomlands

Slottet Mirabell – Och en promenad genom delar av Salzburg

Jag är nu hemma igen efter en väldigt  givande och vacker resa till Salzburgområdet i Österrike. Resan  är förvisso  över för denna gång men det innebär inte  att inläggen från Salzburg är det.  Så ytterligare några glimtar från staden kommer och på lite olika sätt.  Idag blir det första delen på en promenad genom i Salzburg och jag börjar med att ta mig till slottet Mirabell och den väldigt vackra barockträdgården. Och några stopp blir det på vägen dit. Salzburg är en gammal bekantskap och vi har setts några gånger tidigare- Men det var länge sedan så det finns mycket att återupptäcka.

Många gator inne i själva Salzburg är bilfria. Och cyklisterna visar stor hänsyn. Här Linzergasse nära vårt hotell. Och St. Sebastianskyrkans torn visar vägen till kyrkan. 

 Slottet Mirabell

med sin vackra barockträdgård ligger ca 800 meter från vårt hotell, Goldenes Theater och man går dit på 10 minuter. Om man går raka vägen utan att stanna och titta på saker. Men jag både stannade och tittade. Först alltså slottet och senare skulle borgen  uppe på berget, Festung Hohensalzburg, få ett besök. (Mer om det i morgon)

1 1/2 cm på kartan är ca 200 meter. Så  Salzburg, i innerstadsområdet, är avstånden korta och det är lätt att ta sig fram. Ja, inte för bilar förstås…

Till St. Sebastiankyrkan hör en vacker kyrkogård och här tittade jag in.  Jag visste att delar av familjen Mozart ligger begravda här och hittade snart deras familjegrav.  (Wolfgang Amadeus Mozart föddes i Salzburg 1756 och avled i Wien 179, endast 35 år gammal. Och han är också begravd i Wien men man vet inte var.)

En del av San Sebastiankyrkogården som är anlagd efter en italiensk förebild och kom till i slutet av 1500-talet.

Här är familjen Mozarts familjegrav i lite utökad skala.

På väg till slottet Mirabell tittade jag in på St. Sebastiankyrkogården där delar av familjem Salzbuthfamilje Mozart är begravda. På väg till slottet Mirabell stannade jag till vid St. Sebastian kyrkogården och stannade till vid den grav där delar av familjen Mozart är begravda.

Nästa stopp blev vid det stora hotellet, Bristol på Nej det var inte hotellet som lockade utan statyn i parken. Jag var i Uppsala för någon vecka sedan och tittade då på konstverket Helix som är skapat av konstnären Tony Cragg. Hans skulpturer finns runt om i Europa och även här i Salzburg. Den här heter Caldera, är fem meter hög och tillverkad i brons. Beroende från vilket håll man ser skulpturen så ändrar den utseende. Caldera är en geologisk term på en vulkanisk krater.

På Makartplatz, i närheten av slottet Mirabell, finns Tong Craggs skulptur, Caldera. På Makartplatz,  alldeles nära slottet Mirabell, finns Caldera. Dock  inte helt lätt att upptäcka  bland träden.

Framme vid slottet

kommer jag in genom en port i muren som omger både barockträdgården och slottet. Ett hav av blomster i olika färger och formationer möter mig. Slottet är från 1600- talet och det var dåvarande ärkebiskopen Wolf Dietrich von Raitenau som lät bygga det som ett tecken på sin kärlek till älskade, Salome Alt.  (Intressant är att katolska kyrkans män hade makt, särskilt ärkebiskopen, och hade sina egna regler. De kunde inte gifta sig men det var accepterat med älskarinnor.) Slottet hette från början “Altenau” men döptes om till Mirabell, ett italienskt  flicknamn, som betyder vacker utsikt.

Slottet Mirabell i Salzburg. Vacker barockträdgård och vacker byggnad. Slottet Mirabell med den vackra trädgården. Och mängder av röda och vita begonior- färgerna som finns i Österrikes flagga. 

Här är det delar av rosenträdgården som får en ansning.

Den stora stadsbranden i Salzburg, i april 1818 , orsakade stora skador på slottet men marmorhallen och marmortrapporna förblev oskadda.

 

Marmortrapporna och alla skulpturer

här är i originalskick med fantastiska detaljer. Figurerna är skapade av den österrikiske bildhuggaren Georg Raphael Donner. Kejsaren, Franz Jozef gjorde öppnade för första gången barockparken för allmänheten 1854 och från den dagen har parken lockat mängder av besökare.  Numer tjänstgör slottet som kontor för Salzburgs borgmästare med personal samt för Salzburgs stadsfullmäktige- Men det är fritt fram för att komma in och ta sig en titt.  Jodå, det är gratis entré också.

Trapphallen i slottet Mirabelle med sina vackra utsmyckningar.Trapphallen i slottet med alla skulpturer och utsmyckningar drar helt klart blickarna till sig.

Marmorhallen i slottet användes förr som bankettsal men idag är det en väldigt populär för vigslar. Här i salen har också pappa Leopold Mozart gett konserter tillsammans med sina barn, Wolfgang Amadeus och hans syster Nannerl. Och hit till denna sal kom vi också en kväll för att lyssna till en konsert.

Vi var en kväll på konsert här i marmorsalen på slottet MirabellKonsert i marmorsalen i slottet Mirabell.  Här var det stycken av Haydn och Mozart som vi lyssnade till.

Jag har tittat klart

för den här gången och ska gå över floden Salzach på någon av broarna och promenera vidare genom gamla Salzburg. Nu är det borgen Hohensalzburg som väntar.

Men innan  jag lämnar går stannar jag till vid Pegasusfontänen framför slottet.  Det är här Maria och barnen går runt när de i filmen Sound of Music sjunger Do-Re- Mi.

Och från slottet Mirabell ser jag borgen där uppe på höjden. Nej, man behöver inte gå upp.Välkomna med hit i morgon.

 

22 svar på ”Slottet Mirabell – Och en promenad genom delar av Salzburg”

  1. Hela Salzburg är så fint och slottet Mirabell är fyllt av musik, kultur och en så vacker trädgård- Absolut njutbart. Och i sol!Jag gick här och nynnade på flera bitar från “Sound of Music”-

 1. Som vanligt blir jag tagen av de fina bilderna och nyfiken på Salzburg!
  Vilken spännande skulptur som ändrar form.
  Så nämner du en av mina favoritfilmer “Sound of music”, var roligt att få se den fontänen, minns inte den riktigt i filmen, var nog länge sedan jag såg den nu!
  Välkommen hem med många fina minnen i bagaget!

  1. Tack! Och Salzburg är verkligen en så vacker stad. Lätt att promenera runt och fylld av trevligheter av skilda slag.
   Många härliga minnen har jag med mig hem och mycket vacker natur.
   Kram

 2. SÅ många vackra bilder du visar upp! Det går bara inte att ta in alla, man måste uppleva och det blev jag just sugen på. Närvaro.

  Skönhet, historia, kultur.
  Stor kram!

  1. Jag tror att du skulle uppskatta ett besök här i Salzburg. En stad som på olika sätt sjuder av musik, natur och kultur. Och stan och omgivningarna måste upplevas på plats. Men jag försöker förmedla min bild och dte jag sett och upplevt-
   Stor kram!

 3. Här gällde faktiskt “Walking Memory Lane” för min del, för slottet Mirabell minns jag. Måste nästan gräva fram ett fotoalbum och kolla, för jag minns att jag tog ett kort på Pegasus-fontänen. Eller kanske bäst att låta bli att kolla, för sådana fina bilder som du tog jag då inte i slutet av 1970-talet;-)
  Caldera av Tony Cragg är minst sagt ett annorlunda konstverk. Vet inte om jag skulle kalla det vackert, men definitivt intressant.
  PS. Följer gärna med dig upp till borgen – Memory Lane igen 😉 DS.

  1. Vad roligt att du kommer med på denna “Walk of Memory Lane” För så är det för mig också. Då kan vi gå här tillsammans och minnas det gamla och se det nya. Bra kombination tycker jag. Har bar gluttat på mina gamla bilder och tekniken har ju gått framåt med kameror och fotograferandet Dock finns våra minnen kvar och de består.
   Välkommen med i morgon. Då går vi vidare…
   Tong Craggs skulptur är udda och speciell. Speciell även för att den är ganska dold. Först när jag kom hit såg jag den inte på håll utan trodde det var ett gäng solparasoller.Fick ta en vända till.

 4. Så roligt att få se den fontänen för jag tyckte mycket om filmen. Det är alltid intressant att besöka slott och detta såg inte ut att vara något undantag.

  Kram och god kväll!

  1. Filmen har jag sett ett par gånger och den är ju baserad på en verklig händelse- När jag plätsligt stod här vid fontänen så mindes jag scenen här . Både slottet och parken blev ett så fin besök. Och så även konserten här på kvällen. Minnesvärt.
   Kram och gott slut på kvällen.

 5. Katolicismen har jag svårt för, ännu svårare än för annan kristendom. Ännu mera fejk,….
  Och inte gillade jag trädgårdarna heller med alla arrangerade blomster. Sorry Ditte, men det är ju inte din trädgård så jag känner att jag får säga min mening…Alltför tuktat liv, oavsett om det gäller oss människor eller naturen är av ondo! Det är min lilla egna åsikt. Men det är ju ingen som helst kritik över din jättetrevliga resa. Och tack för en suverän guidning, as usual! Kram

  1. Vad gäller religion så instämmer jag helt och hållet. Vad gäller saker och ting så kan ju inte alla tycka om allt. Det vore verkligen för trist. Jag uppskattade att strosa runt här och både parken och slottet,kan påminna om Drottningholm, har ju sin historia.Väldigt roligt att du var med. Vilka spännande samtal.
   Kram och trevlig lördag

 6. Vilka vackra bilder och kul att få se så mycket. Men vad ung han var när han dog, mycket för tidigt. Tack för rundturen kram.och trevlig helg.

  1. Tack! Salzburg är en väldigt vacker stad och med mycket natur och kultur runt. Många mysiga caféer och restauranger också. Mozart var ung när han dog och tämligen fattig. Trevligt att du gick med.
   Kram och trevlig helg

 7. Den vita slotts trappan hade jag kunnat gå i varje dag såå vacker!! och tack för allt du visar för denna gången o spännande att få se o läsa 🙂 välkommen hem o ha det gott kram

  1. Tack! Och visst är det fint att vara hemma också. Jag har haft en så bra resa och med mycket vackert att se och uppleva och också tid att ta det lugnt. Verkligen en bra kombination för mig.
   Önskar dig en fin lördag.
   Kram!

 8. Gamla kyrkogårdar tycker jag är speciellt att besöka…förr var det ju mycket större gravstenar och ibland riktiga monument som restes över den bortgångne…så är det väl oftast inte idag…tiderna har förändrats.
  Själv har jag beslutat att jag ska kremeras och strös ut någonstans…eller kanske en minneslund…jag har tagit till mig det nya sättet att tänka när det gäller livet efter detta.
  Men såklart…de som blir kvar kanske tänker annorlunda men jag hoppas jag får som jag vill.

  Ha det fint nu.

  1. Den här lilla kyrkogården var så lugn, välskött och vacker så det var fint att strosa här en stund. Allt var småskaligt och det passar mig-
   Jag vill också kremeras och gärna strös i havet eller kanske en minneslund. Känns bäst så.Jag har skrivit ner hur jag vill ha det så att det inte ska råda några oklarheter. Känns bra så.
   Önskar dig en fin helg.

 9. Välkommen hem igen till det regniga Norden! Höstliga Norden ! 🙂
  Du är verkligen en ambassadör för de ställen du reser till och är på.! Undrar om Österrike fattar vem som har varit i Salzburgsområdet och som delar med sig av deras stolthet på så många olika sätt?
  Jag är glad för det i alla fall för vete gudarna om jag någonsin kommer till de där trakterna.
  Caldera ser väldigt intressant ut och att sitta i en sal på slottet Mirabell och lyssna på Haydn och Mozart är allra minst
  en bit av himlen.
  Tack Ditte!

  1. Tack! Och jag brukar, precis som du, att skriva om det jag ser och upplever.Salzburg är en nygammal vän och det var många år sedan jag var där och i trakterna runt. Men så fint att komma tillbaka. Jag har haft en väldigt bra resa men en fin avvägning av utflykter och att stanna i Salzburg och det har passat mig bra.
   Och visst är det bra att vi via bloggar kan dela med oss av både resor, tankar och det vi har hemma.
   Väldigt trevligt att du varit med.

 10. Salzburg är en stad vi verkligen gillade! Vi promenerade också runt där, runt slottet och tittade in i trappan. Fint!

  1. Visst är det en vacker stad. Eftersom vi nu bodde här fanns tiden jag saknat lite vid tidigare besök här. Har då varit någon natt eller över dagen men att just ha tiden att ta sig an stan var verkligen fint. Och att bo “mitt i” var helt perfekt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *