Trevligheter Utflykter

Ålandskryssning – En provtur i Coronatider

Helt nyligen blev det  återigen möjligt  att från Stockholm kunna göra en Ålandskryssning. Alltså en tur till Åland över dagen.  Det har en längre tid  p.g.a. Coronaviruset varit stopp för passagerare  på dessa turer. Men flera av fartygen har under denna period gått med last till och från Åland, Åbo, Helsingfors och Baltikum  Men det har varit restriktioner för andra att följa med och karantänsregler har gällt. (Dock inte för de som kommit härifrån till Sverige)

Men nu är  både Tallink Silja Line och Vikinglinjen  i gång så smått med en Ålandskryssning från Stockholm över dagen. Som kryssningspassagerare från Sverige byter  fartyg i Mariehamn, man är transitpassagerare och ingen karantän är nödvändig. Under vissa omständigheter, (vad som gäller måste noga kollas upp med åländska myndigheter) kan man få gå inland men då krävs karantän hemma på Åland i två veckor. Och igår morse gav vi oss alltså iväg på en Ålandskryssning över dagen.

Vikinng Grace i Tegelvikshamnen. Ålandskryssning väntar. Ålandskryssning  över dagen väntar. Tidig tisdag morgon. Vikinglinjens fartyg Grace ligger i Telvikshamnen i Stockholm och är snart redo för avgång mot Mariehamn på Åland och sedan vidare mot Åbo.

 

En Ålandskryssning

var det nu länge sedan vi var på. Men när det är mer vanliga omständigheter så blir det i alla fall en vända varannan månad  och under sommaren oftare än så. Och till Åland blir det både dags och dygnskryssningar. Havet, den långdragna svenska skärgården  och den mer karga varianten av den innan man når Mariehamn fascinerar mig. Senast vi var iväg på en Ålandskryssning var  nyåret 2019-2020 och då med fartyget  Birka Stockholm. Och då var skärgården klädd i vinterdräkt.  (För närvarande är alla kryssningar med Birka inställda till den 15/7.)

Vikingterminalen Stockholm. Väldigt folktomt på denna ÅlandskryssningVäldigt folktomt i Vikingterminalen inför denna Ålandskryssning. 

Fartyget Viking Grace trafikerar Stockholm – Åbo med stopp i Marieheman. Här kan passagerare på kryssning gå av och byta fartyg för att åka tillbaka till Stockholm. Och ålänningar kan resa mot Åbo eller ta en tur till Stockholm. Viking Grace är ett modernt och miljövänligt fartyg (drivs av naturgas) som sjösattes 2013.  Fartyget  kan ta upp emot 2800 passagerare och dryga 500 fordon. För närvarande är det mest lastbilar av olika storlekar som ska med.

Uppskattningsvis gick passagerarantalet denna dag upp till 150. Så det kändes som om vi hade fartyget för oss själva. Antalet restauranger och barer som var öppna var mycket begränsat, något som också står angivet på hemsidan. Även matutbudet på restaurangerna var rejält begränsat.

Viking Grace. Luftigt och mycket gott om plats på denna ÅlandskryssningLuftigt och mycket gott om plats på denna Ålandskryssning.

Att det skulle bli en lång dag visste vi. Vi checkade in 07.15, fartyget avgick 07.45. Och vi var tillbaka i Stockholm igen 18.55. Hytt kan man boka till både på överresan och hemresan. Men vi hade tänkt oss, och även beställt vackert väder, så vi nöjde oss med att boka en bra hytt med fönster högt upp i fartyget till hemresan.

Vi hade bokat den frukost

som var möjlig; kaffe, juice av olika sorter, yoghurt, olika sorters gott bröd, karelska piroger,äggröra, bacon, köttbullar, prinskorvar, skinka, gurka, sallad och tomater. Ingen självservering, utom vad gällde kaffe, juice och den förpackade yoghurten och en ur personalen  serverade det övriga. En från personalen påminde om avstånd i kön och om handsprit. (Här höll man händerna en bit under automaten) Ville man inte äta den här frukosten fanns olika smörgåsar att köpa och en del hade med sig egen mat.

Resor över Ålandshav

och genom Stockholms skärgård har vi gjort många gånger och i olika varianter. Ibland har vi rest norrut  i Stockholms  inre och yttre skärgård. Andra gånger har vi tagit oss över till Åland från Grisslehamn-i norra Roslagen. Och ofta även från Kapellskär, också i Roslagen, en bit öster om Norrtälje. Just nu är det inte möjligt för oss svenskar att gå iland i Mariehamn och stanna där, men när restriktionerna lättar så rekommenderas även ett besök där över dagen. Eller gärna kombinerat med en övernattning.  Har man med egne bil är det än lättare att ta sig runt på Åland och besöka dess skärgård. Men det går även smidigt att ta sig runt på egen hand och även att ta sig vidare med de allmänna båtarna ut i den åländska vackra skärgården.

På väg ut genom Stockholms skärgård passerar man “skarvöarna”. Här har storskarvarnas träck i stort sett förstört växtligheten. Och de är väldans många. De små svarta “prickarna” är storskarvar.

Inzoomade skarvar men bilden är tagen genom ett fönster och är suddig.

 

Ytterskärgård. Snart ute på Ålands hav. Men solen har ledigt. Jag står ensam på däck och njuter av naturens alla skiftningar.

På en ÅLandskryssning fastna jag just för naturupplevelserna. Och det vare sig det är sol eller ej. Just naturupplevelserna uppskattar jag särskilt mycket under en Ålandskryssning. Och det vare sig det är sol eller ej.  I bilden ovan fastnade jag för ljuset.

Ålands hav.

Ljuset ändras hela tiden och jag står länge kvar på däck . Snart är vi i Mariehamn. Ingen direkt skärgård här.

Båtbyte

Plötsligt är vi i Mariehamn och det blir bråttom att lämna Viking Grace för att ta oss till nästa fartyg, Viking Amorella, som kommit från Åbo och väntar på oss passagerare.

Tre fartyg på rad i Mariehamn. Längst bort ligger  det fyrmastade museiefartyget “Pommern”.  I mitten ligger kryssningsfartyget Birka Stockholm och väntar på att få att komma igång med trafiken och närmast Vikinglinjens Amorella.

Amorella är mindre till formatet än Grace och tar ca 2500 passagerare. Hon är också äldre och lite sliten men stora ytor finns här också –  Även ombord här kändes det som om vi hade  fartyget för oss själva. Inte mer än ca 150 passagerare på hemvägen heller.

I Mariehamn byter vi fartyg och Viking Grace fortsätter till Åbo men utan direkta kryssningspassagerare.

Tillbaka mot Stockholm

Vi lämnar våra ryggsäckar i hytten och tänkte från däck se på när vi lämnade Mariehamn. Men ett slagregn och åska gjorde att vi stannade inomhus. Bestämde oss i stället för att äta lunch. Bufférestaurangerna var stängda, fullt förståeligt, men där äter vi aldrig ändå. Vill inte köa för att få mat. Så valet blev enkelt. Det var en “bordsserveringsrestaurang” öppen “Ella´s Steakhous”. Så den slog vi till på.

Vikinglinjens Amorella. På en Ålandskryssning är god mat något vi unnar oss. Vi är nästan ensamma i den stora matsalen. På en Ålandskryssning brukar vi äta i någon av á la carte restaurangerna. Här var vi sex gäster i restaurangen och vi såg inte ens de övriga.

Menyn var klart begränsad men några för, varm och efterrätter fanns. (Menyn finns angiven på Vikinglinjens  hemsida för respektive fartyg)

Bestämde mig för att hoppa varmrätten och ta en toast Skagen. Riktigt god! Och på åländskt bröd.

 

Här är vi i Oxdjupet, inte långt från Vaxholm. Just här går den huvudsakliga infartsleden för större fartyg in till Stockholm. Och brett är det ju inte. 

Och under tiden vi närmar oss Stockholm njuter vi  i fören av fartyget av en riktigt god gin & tonic (finländskt gin). Även här är vi tämligen ensamma.

Ju närmare Stockholm vi kommer desto bättre blir vädret.Och här är vi snart tillbaka vid kajen igen. Exakt på utsatt tid, 18.55. Och Ålandskryssning är över för den här gången.

Nästan hemma från vår Ålandskryssning. Kända trakter med Danviksklippan. Danviksbron och uteserveringen Boule & Berså, Nästan hemma och vår Ålandskryssning är över för denna gång. Här ser vi Boule och Berså och Danviksklippan till vänster och Danviksbron rakt fram. 

 

Vad tyckte vi då

om den här  lite speciella  kryssningen i “cornatidet.  Vi var förberedda på att det skulle vara få resenärer och att restaurang och nöjesutbudet var begränsat. Men detta gjorde oss absolut ingenting för havet och skärgården hade vi full tillgång till. Och med tanke på just virus och annat måste vi säga att allt ombord var noga genomtänkt och fungerade utmärkt. Skulle man  velat ha en mer social resa så var det inte det rätta valet.

Och för de som undrar var “taxfree” butiken öppen för man kunde handla .Men direkt taxfree är det ju inte. Dock många extraerbjudande här också.

 

 

32 svar på ”Ålandskryssning – En provtur i Coronatider”

 1. Vilken härlig dag ni fick! Förvisso en annorlunda kryssning men ni slapp att trängas vilket var perfekt. Bufféer är vi inte så roade av utan föredrar att bli serverade vid bordet. En toast Skagen är alltid ett säkert kort tycker jag.

  Kram och god onsdagskväll!

  1. Verkligen annorlunda. Kändes so om vi hade hela fartyget för oss själva. Men skärgården är alltid lika fin och jag är extra förtjust i ytterskärgården.
   Vi visst att det bara var ett fåtal restauranger öppna men det gjorde inget alls. God mat och dryck fanns att tillgå och väldigt bra service var det också.
   Skagen är svårt att misslyckas med. Och nu valde jag just det mörka åländska brödet. Så gott .
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

  1. Vi har så nära till fartygen här, bara 25 minuters promenad så ibland blir det en vända. Men oftast åker vi från Kapellskär i Roslagen och då tar båtresan bara 2h och 30 minuter. Men bussresan tillkommer på 1 timme. Men det ingår i priset som bara är några tior eller gratis. Vi tycker om att då och då ta en tur.
   Sommartid brukar det vara riktigt roligt att ta en kryssning och en del folk. Och då kan man åka ena eftermiddagen och vara tillbaka nästa. Och det går då anslutningsbussar från många platser runt om i landet.
   Kanske kan du med vänner vid tillfälle komma iväg- (Rekommenderar då en hytt med fönster och högt upp i fartyget. Finns både 2 och 4 bäddshytter)

 2. Det var nog en bra vald avgång med så lite folk.
  Ingen trängsel, vilket det kanske kan bli längre fram.
  Har åkt en del till/från Åland men nu var det ett tag sedan.
  Ellas har god mat, ja de andra restauranterna också .
  Buffé gillas ej så mycket.

  1. Vi brukar åka ganska ofta eftersom vi har så nära till fartygen. PÅ dygnskrysningar väljer vi helst Birka men dagskryssningar kan vi ibland ta från Kapellskär då resan över tar 2 1/2 timme. Sedan tillbringar vi ofta då dagen i Mariehamn och åker hem på kvällen. Även Eckeölinjen som kör från Grisslehamn är bra. Från Stockholm blir det långt att åka tur och retur samma dag. Men med bekväm hytt på hemvägen var det ändå trevligt.
   Vad gäller buffé äter vi aldrig det. Ofta finns flera restauranger att välja bland men inte just nu.
   Nu visst vi att det var få restauranger öppna men med högst 150 passagerare så såg vi inte ens andra när vi åt. En fin tur blev det och skärgården är alltid fin.

 3. Härligt att få följa med på er båttur. Förstår att det var i coronatider och väldigt få passagerare men det passade ju perfekt för er nu att njuta en hel dag på havet. För mig hade det blivit tråkigt utan någon att prata med.
  Hav och skärgård är underbart.
  Hela dagen har varit grå, men jag har ändå cyklat en mil. Och nu kom solen.
  Ha det gott och stor kram!

  1. Vi hade en jättefin dag på alla sätt. Nu är det ju helt nytt med att båtarna börjat gå så det var en av anledningarna till att resenärerna var så få. Men jag hörde att det är fler och fler som bokat. Vi brukar ju annars inte åka från Stockholm så här på en dag. Tar helst Birka Stockholm med övernattning och en bra hytt. Eller för en dagstur bussen som ingår upp till Kapellskär och sedan tar båten 2 1/2 timma över till Mariehamn. Vi gillar ju både skärgård och hav.
   Fint att du cyklat en mil. Här blev det nästen det till fots när jag väl kom ut.
   Nu väntar en sen balkongmiddag.
   Stor kram och trevlig kväll.

 4. Härliga bilder från en härlig dag på “sjön”.
  Igenkänningsfaktor också för min del 🙂
  Bilden av gin&tonicglasen är helt suverän , vilka fina färgspeglingar där!
  Gott om plats, god mat och gott om avstånd, vilken dag ni fick!
  Här har det regnat i dag välbehövligt och gott för mark och gröda.
  Jag satt igår och funderade på om jag löst möbleringen på bästa sätt? Utrymme för målning där jag bara kan lämna allt framme var det stora drivkraften …. och det har jag nu gjort idag.
  Resultatet hittills: Mycket nöjd. Fortsätter i morgon med nästa rum. Riktigt kul 🙂

  Må gott kram åt er båda!

  1. Tack, Tove! Tänkte just på dig här. Men här var det mycket glest med resenärer. Vi såg knappast några. En lång dag blev det men hav och skärgård är värt det.
   Visst blev bilden med GT bra! Och god var den också.
   Här regnade det igår och lite idag. Behövligt. Kan tänka mig att det var behövligt även hos dig.
   Vad roligt med möbleringen! Förstår att du gärna vill lämna allt framme. Blev säkert jättebra. Kanske får jag se en bild av hur det blir.
   Lycka till!
   Många tankar och kram till dig.

 5. Men så härligt att kunna åka iväg så där. Ett litet annorlunda avbrott i coronatider och det verkar ju funka hur bra som helst, även mat och dryck tycker jag fanns i tillräckligt stort utbud för att vara nöjda. Härlig tripp, Ditte! Kram 🙂

  1. Vi hade en fin dag till havs och det kändes som om vi hade fartyget för oss själva. Skärgården är vi väldigt förtjust i så detta blev ett fint avbrott. Organisationen ombord var verkligen bra . Fartygen har tidigare gått med last och gör så nu också men även med passagerare. Och med tanke på att fartygen tar en bra bit över 2000 passagerare så är det ju en “droppe” men högst 150. Och både mat och dryck fanns och med “säkerhet”-
   Kram från mig.

 6. Hej Ditte
  Vilken härlig tur. Fantastiska bilder som väcker upp gamla minnen. Det finns många möjligheter att komma ut i skärgård och hav även om man inte har någon egen båt längre. Men det är ett bra tag sen jag åkte till Finland eller var ute i skärgården.
  Kram

  1. Hej Annika!
   Det blev en lyckad tur och en lång dag. Vi passade på nu när vi såg att det var möjligt att ta den dagstur. Inga kryssningsbåtar med övernattning har ännu börjat gå i trafik. Och med fartyg som tar över 2000 passagerare och vi högst var 150 var det väldigt gott om plats. Kändes som om vi hade fartyget för oss själva. Hav och skärgård tycker vi ju om. Perfekt nu när vi inte har egen båt längre.
   Vi brukar åka ganska ofta men nu har det ju inte fungerat sedan i början av mars. Men det verkar nu lätta överlag på resefronten.
   Kram

 7. Så trevligt med lite miljöombyte. Och wow, ett helt kryssningsfartyg för er själva mer eller mindre. Konstigt att de går. Fast de kanske får in mest pengar på transport av varor och fordon.

  På de vackra bilderna är det alldeles gult runt klipporna. Är det algblomning, tro?

  1. Det var det. Och miljöombyte tycker vi om. Så även hav och skärgård så detta var helt perfekt. Och vi såg i princip ombord knappt en människa. Dessa fartyg har hela tiden gått med frakt. För till och från Finland, Ryssland och Baltikum är det mycket frakt. Men från i lördags fick även passagerare hänga med. Så det gjorde vi.
   Hav och skärgård tycker vi ju om. Och gott om plats visste vi att det var.
   Det gula är nog någon form av lav för algblomningen kommer inte så här tidigt.Me har inte riktigt klurat ut vilken. Finns jättemånga.Men det kan ju även vara pollen som hamnat här.

 8. Hel fantastiska bilder från Ålands hav. Den med öarna med gula “pollenränder” antar jag att det är är helt enastående. Som en målning.
  Men rederierna måste ju göra en brakförlust med så få passagerare. Det gör faktiskt lika ont som att se folktomma stränder på Costa Blanca. Social distansering var det verkligen inga problem med på fartyget, nästan lite kusligt måste jag säga…
  Hade önskat er lite bättre väder, men det fick ni ju när ni kom hem. Ja idag också – kvällssol alltså.

  1. Tack! Jag tyckte också att bilden kunde påminna om en akvarellmålning. Det var just där ett väldigt speciellt ljus. Har inte använt några filter.
   Dessa stora fartyg har ju hela tiden gått med långtradare Stockholm- Åland – Finland (Åbo) och har haft med gods som ska vidare till Baltikum och Ryssland. Vi passerar ju ofta här och långtradarna är många som ska på. Men någon vinst för rederierna blir det ju inte. Och eftersom chaufförerna är med och också ska ha mat och dryck så kunde man också nu med tillstånd börja ta med passagerare. Men som transit.Svenskar kommer inte utan speciella skäl in i Finland och dit hör ju Åland. Men byte av båt går bra.
   Ja, tomt var det. Men njuta av skärgård och hav fick vi. Och med tanke på hur trångt det är på Vaxholmsbåtarna så var detta ett bra alternativ. Hörde att det fler och fler nu som bokar en tur och i takt med det så öppnar nog fler restauranger ombord.
   Vädret hade kunnat vara bättre men helt ok ändå. Och vi var ute en hel del på däck. Inte alls kallt och kav lugnt på havet.
   Sitter fortfarande kvar på balkongen så det blev ju en bra dag idag också. I alla fall mot kvällningen.

 9. Yes Ditte, att gilla läget samtidigt som skeptisismen tar tag och jag undrar hur det kommer att bli? Jovisst, det låter så bra…öppet för sommarens charterresmål…men sen då? Det enda som förvånar och i viss mån är lite glädjande, är Island. Vi får se , det ändras snabbt nu, men tyvärr så har det blivit politikerstyrt, så osäkerheten är nästan ännu större än förut.
  Hoppas och tror dock trots allt, att ni hade en fin Ålandstur!
  Njuter av bilder som väcker minnen till liv…inte minst “skarvöarna”.
  Ta hand om dig/er och så får du en stor kram från mig!

  1. Instämmer helt! Vi grunnade också över Island. DE vanliga chartermålen lockar oss inte alls. Vi har lite planer för Vildmarksvägen och du gav oss bra förslag om att starta med hyrbil i Stockholm. Då blir vi ju mer flexibla. Men just nu så är mitt ansikte som jag behandlar med en cytostatikasalva inte så piggt.Sår ska komma och börjar nu täcka näsa,panna och delar av kinderna. Och även kroppen påverkas. Så kanske måste vi vänta ett tag.
   Vi hade en behaglig resa genom skärgården och över till Mariehamn och hem igen. Och på ett fartyg som nästan var tomt. Mycket frakt men få passagerare.
   Tänkte på dig här vid “Skarvöarna”. Men jag såg skarvarna för sent och hann inte ut så de blev ganska suddiga.
   Tack Gertie för omtanken.
   Och visst hoppas vi.
   Kram!

 10. Så roligt att få följa med en Ålandsresa i dessa tider. Jag tycker det gav mycket h opp om en bättre framtid och bra säkerhetstänk. Hade gärna följt med… Nu har rederierna öppnat upp flera linjer har jag förstått, men långt ifrån vanliga tidtabellen. En mycket trevlig resa tycker jag ni verkar ha haft, eftersom ni var väl medvetna om att förutsättningarna var något avvikande från det normala. Kram

  1. Skärgården är vi väldigt förtjusta i och passade på att ta en vända. Verkligt gott om plats och även om det inte var sol så blev det bra. Jag ska ju heller inte vara i solen.Det är mycket frakt som går med båtarna och så har det varit under hela pandemin. Vi visst ju hur det förhöll sig ombord vad gällde mat och annat men det var helt ok och maten var bra. Roligt att det börjar “röra på sig”. Och absolut ingen trängsel ombord.
   Kram

 11. Äntligen fick ni göra en resa igen! Förstår att ni längtat! Fantastiska bilder … det är såå vackert! Tack för att du delar med dig av era upplevelser!
  Kram

  1. Så fort vi såg att det var möjligt att ta en vända så nappade vi. Och att det inte var strålande sol gjorde inte så mycket. Den ska jag ju undvika. Men det var vackert ljus över ytterskärgården och Ålands hav och vi var ensamma på däck.
   En vacker resa och väldigt trevlig. Men annorlunda med så gott om plats.
   Kram och trevlig torsdag.

 12. Åh vad härligt det där såg ut och vilka vackra bilder! Nu blev jag rejält sugen på att kryssa igen, men det får vänta.,. Har ju inga “Ålandskryssningar” här, vår variant att kryssa till Balearerna är liksom inte lika lyxiga utan “bara” en färja.

  Ha det gott!

  1. Vi fick meddelande om att det var möjligt att ta en vända så vi bestämde oss snabbt. Fartygen har hela tiden varit i trafik med gods och när de nu ändå kör tar man med passagerare. Men ingen landstigning annat än för transit. (Jo, om man sitter i karantän i 14 dagar) Här var det en speciell känsla av att ha fartyget för oss själva. Men det fanns andra resenärer med men man såg dem knappast.
   Ha det fint ni också.

  1. Vi var väldigt glada över att ta en tur genom den vackra skärgården och verkligt gott om plats. Och vackert är det.
   Här finns ju mängder av skärgårdsbåtar/Vaxholmsbåtar men där är det så trångt så inget alternativ för oss.
   Önskar dig också en fin midsommar.
   Ser väldigt lovande ut här.

 13. Hej Ditte!
  Áh vilken hárlig resa! Nástan sá jag skulle kunna ákt fast jag inte gillar bátresor ☺☺☺
  Ha en bra helg!
  Kram P ♥♥

  1. Hej P!
   Det blev en verkligt bra resa och så även om solen inte var så framträdande- Vi gillar ju både hav och skärgård. Och väldigt gott om plats var det dessutom.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram

 14. Fin båtresa ,-) och ja det såg ut att vara väldigt få på den turen.
  Fin resa att njuta av. Jag har varit till Åland två gånger, bara ,-) en med en skolklass, och en med Mr D och våra barn när de var små, fast då hade vi bilen med oss.
  Verkade gott allting ,-)
  LER det händer saker hos er. än är ni här än där, vilket är kul att läsa om ,-) härliga bilder, det ser härligt ut.
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Båtresan var jättetrevlig och vi gillar ju både hav och skärgård. Och väldigt få resenärer.
   Visst är det praktiskt att ta med bilden om man ska i land. Men nu var ju inte aktuellt för vår del. Svenskar är inte just nu välkomna till Finland utan att sitta i karantän i två veckor.
   Vi rör oss en del och trivs med det. Men vi är ju även hemma mycket. Trivs bra här också.
   Ha det fint du också.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *