Stockholm Trevligheter

Lite blått – En hel del grått och isande kallt

Gårdagen, andra advent, bjöd på lite av varje om man ser till trevligheter. Så även vädret. Isande kallt var det. Inte om man såg till antalet minusgrader. Men de i kombination med den iskalla vinden gjorde sitt till för att även jag skulle frysa. Himlen såg ut att ha ett ljust grått täcke uppdraget till näsan men som i de ljusa, mer kortvariga stunderna, även bjöd på lite blått. För egen del skulle jag på tidiga eftermiddagen ta en tur till Nacka strand för ett kombinerat födelsedags och adventsfika. Och min vana trogen skulle jag ta pendelbåten från Saltsjökvarn. En promenad som är drygt 2 km och går längs kajen och Hammarbykanalen.

Isande kallt uppe på Danviksbron. Men kameran åker fram och med  stela fingrar knäpper jag en bild. Hammarbykanalen, Hammarby sjöstad rakt fram, Globen i bakgrunden och delar av “vår kaj” på Södersidan.  

Lite blått

kan jag med god vilja skymta bland det grå när jag når Saltsjökvarn som ligger i Nacka kommun och på andra sidan Danviksbron. Saltsjökvarn är sedan många år tillbaka ombyggt till ett hotell; Elite hotell Marina Tower Stockholm.

Här på kajen, snett framför hotellet, har pendelbåten har en av sina hållplatser. Både för resenärer in till Nybroplan i City och för de som ska vidare till de andra ganska nya bostadsområdena i Finnboda,eller på Kvarnholmen.Även här i området runt Satsjökvarn har man byggt nya bostadsområden och givetvis underlättar pendelbåten för alla att smidigt ta sig runt. En del turer går via Lidingö, Dalenum och vidare till Ropsten. Och en del turer vänder i Nacka strand . (Mer om pendelbåtstrafiken  i Stockholm finns här. Och här finns tidtabellen och olika stopp för linje 80 som trafikerar sträckan Nybroplan via Nacka strand  till Ropsten)

Saltsjökvarn. Elite hotell Marina Tower. Lite blått kan anas bland det grå- Saltsjökvarn. Lite blått går det att ana sig till. en det är isande kallt och riktigt rått. Vinden ligger på.

Kungliga Djurgården. Waldemarsudde. Är det möjligen lite blått som följer sig tillsammans med det grå. Eller är det synvilla. Jag blickar över till Kungliga Djurgården och Waldemarsudde. Kaknästornet i bakgrunden. Frågan är om det är mörkt grå snömoln eller och det kan vara lite blå nyanser. Jag är osäker.

Pendelbåten på ingång.

Många resenärer är det och glädjande nog är många av dem också utländska turister på besök i Stockholm. Jag hittar en plats inomhus och slår mig ner. Och från genom fönstret ser jag, Ciderella, ett av Vikinglinjens kryssningsfartyg, på väg in mot Stockholm.

När närmar oss bryggan vid Blockhusudden på Djurgården och många resenärer ska  stiger av .Här ser jag, än tydligare, att solen är framme, går upp och ut på däck, och ser solen tillsammans med det blå bli mer påtaglig.

Blockhusudden. Sista hållplatsen före Nacka strand. Och här utanför skymtar inloppet till Stockholm.

Nästa, Nacka  strand.

Vi backar ut och jag står kvar uppe på däck och ser solen sänka sig i väster vid Svindersviksbron  i Nacka. En bro som leder över Svindersviken, en del av “Saltsjön” och till Kvarnholmen. Nästa stopp är Nacka strand och här ska jag av.

Pendelbåten backar ut från Blockhusudden och himlen har för en kort stund övergått från lite blått till mer blått.

Nacka strand. Och himlen har fortfarande lite blått kvar bland de grå molnen. Framme i Nacka strand. Carl Milles staty, Gud Fader på himmelsbågen,hälsar välkommen. Men  nu i kylan utan att spruta vatten. Tvärs över vattnet skymtar till vänster Djurgården och takt fram Lidingö.Och himlen har fortfarande lite blått  kvar.

I Nacka strand tar jag bergbanan upp och slipper gå uppför berget. Sedan blir det en kortare promenad till en hiss  som tar mig ytterligare upp på berget och snart är jag framme. In i värmen hos min dotter Helen med familj.  Här vankas ett kombinerat födelsedags och adventsfika. (Nej ,det är inte Helen som fyller år.)

Utsikten från lägenheten  här högt uppe på berget är magnifik och så alla tider på året. Lidingö skymtar tvärs över vattnet och österut ligger inloppet till Stockholm.

Till sist, den “blå timmen”.

“Den blå timmen” tiden strax före solens uppgång eller strax efter solnedgången. Här det senare. Väldigt vackert.    

32 svar på ”Lite blått – En hel del grått och isande kallt”

  1. Tack! Ja, det var verkligen isande kallt. Men det blev en så vacker båttur och så trevligt att ses . Så mycket gott som dotter Helen bakat. Hon är helt suverän på detta.
   Här hade vi i morse -12 men nu vid 13-tiden bara -7. Så en vända ut i solskenet får det bli.
   Trevlig måndag.

 1. Så vackra vinterbilder och jag kan faktiskt känna hur kallt det var. Så trevligt med fika hos dottern och självklart ska födelsedagar firas. Utsikten är verkligen fantastisk från dotterns bostad!

  Kram och ha en fin start på veckan!

  1. Tack! Ja, det var isande kallt men tyvärr värmde inte de blå inslagen. Trevligt att ses och fint att kombinera både adventsfika med födelsedag.
   Och visst är det en läcker utsikt och så hela året.
   Önskar dig en bra måndag.
   Kram

 2. Väldigt vackra vinterbilder, där man känner den krispigt kalla luften!
  Så fint med “blå timmen” – och dotter Helens lägenhet ligger väldigt fint … och så mycket gott hon har bakat och bjuder på!
  Ha en fin eftermiddag/ kväll!
  Kram

  1. Tack! Och så bitande kallt. Jag var helt genomfrusen resten av dagen.
   I går eftermiddag, både på båten och hos Helen var det ett så vackert ljus. Men det är svårt att fånga det på bild. Men det blev helt ok.
   Så fint och gott att ses. Och de bor ju så fint här uppe på berget med utsikt över inloppet till Stockholm.
   Önskar dig också en fortsatt fin måndag.
   Rejält kallt här nu med -10 men har varit ute en sväng.
   Kram

  1. Jag tar gärna pendelbåtarna så ofta jag kan och det är både trevligt och smidigt.
   Så mysigt med kombinerat advents och födelsedagsfika i Nacka strand.

 3. Oj, vilket läge på lägenhet!
  Tur att du fick åka inomhus på båten. Känner att jag nog inte skulle vilja åka båt i kylan. Har ju ingen möjlighet till det heller…🙂
  Gofika… det måste man kunna sätta som enda rubrik under bilden. Mums!
  Så smidigt med en bergbana! Tänk så mycket kul det finns i huvudstaden ☺
  Glad måndagskväll! Kram

  1. De bor verkligen fint och har hela inloppet till Stockholm nedanför. Inomhus på båten är det varmare än på en buss så det är inga som helst problem med kyla eller att det drar. Jag valde att gå upp på däck den sista biten och det var så vackert med solen och i lä var det inte bitande kallt. Jag åker ofta och gärna pendelbåtarna hela året och de är betydligt luftigare än bussar t-bana.
   Helen är så bra på att baka och allt smakade så bra. Tog bara ett par bita…
   Bergbanan är bra eftersom ryggen klagar n¨r det blir över 100 trappsteg uppför-
   Kram och trevlig kväll.

  1. Det var isande kallt. Jag hade varma fingervantar, dubbla, men det hjälpte föga.Bra att jag kunde förmedla kylan. Men det var vackert.
   Och utsikten här är alltid så fin. Men igår i den “blå timmen” var den extra speciell.
   Kram

 4. Hon bor ju lika fint som sin mor! Så vackert!
  Adventsfika låter så gott, jag längtar faktiskt efter pepparkaka med ädelost!
  Kram

  1. Helen med familj bor än bättre. Stockholms inlopp framför sig och ganska lantlig miljö men man är vid slussen på 10 minuter med buss och kommer med båt till Nybroplan med pendelbåt på ca 25 minuter. Och att ta båten är ju perfekt hela året.Ingen trängsel heller.
   Fint att kombinera födelsedag med adventsfika. Gott! Och Helen har bakat. Hon är ju bra på det. Också!!!
   Kram

 5. Jättefina och vackra bilder, riktigt isiga. Vi har också haft ishavsvindar i helgen.
  Så dotter Helen bor så högt och fint med den utsikten, härligt!
  Fikat såg så gott ut, så. Och grattis till den som fyllde år.

  Trevlig måndag! Stor kram!

  1. Tack! Det var vackert och det var isande kallt. Bra att det framgår av bilderna.
   Helen med familj bor så fint här och fantastiskt att ha hela Stockholms inlopp framför sig och helt fri utsikt. Många “kändisar” som valt att bo här- Fullt förståeligt. För det tar 10 minuter med buss till Slussen och 25 minuter med båt till Nybroplan i City.
   Helen hade bakat och allt var så gott. Hon kan verkligen även det här med att baka. Mycket annat också.
   Stor kram

  1. Kallt även här idag och likaså igår då jag var helt genomfrusen. Inte så många grader minus men rått i luften och bitig vind. Tror kylan märks i bilderna.

 6. Jo, lite blått var det igår, men inte lika blått som i din blå timme;-) Men riktigt blått var det idag, perfekt att titta på inifrån, men absolut inte att vistas i. Å kallare lär det bli innan det går åt rätt håll igen.
  Härligt med ett värmande kalas hos dottern. Gissar att hon självklart bakat allt själv:-)
  Utsikten är verkligen magnifik. Dessutom är det en så fin stadsdel med närheten till J bland annat. Bra val av bostad där:-)

  1. Kanske hade vi mer blått inne i stan. I alla fall periodvis. Och dne “blå timmen” var ju kort men vacker. Så fint att se ut från Helenfamiljens lägenhet.
   Idag var det verkligen blått och jag gav mig ut på en runda och trotsade kylan. Det var -8 då. Så ganska ok.
   Jodå, visst hade Helen bakat. Jag äter ju sällan kaffebröd men när hon bakat så kan jag gärna “offra mig” lite grann.
   Boendet här är perfekt. Inte minst både läge och utsikt. Bara 10 minuter med buss till Slussen och 25 minuter till Nybroplan med båt.
   Jodå, nära till J och även till det allt utbud på den “Nya Kajen” .

  1. Jag åker ju gärna båt hela året och inne är det som buss eller t-bana men mer gott om plats. Men när jag såg ljuset så klev jag upp och ut på däck. Så vackert. Och kallt.
   Saltsjökvarn gillar jag också. Och likaså Kvarnen Tre Kronor på Kvarnholmen som man gjort om till bostäder. Men det är norrläge så solljuset når inte riktigt in.

 7. Åh, den blå timmen har du fångat så magiskt! Ja, alla bilder är så fina, men den blå sticker ut lite!
  Så kul med kalas och adventsfika, grattis till födelsedagsbarnet!
  Må så gott!
  Kram

  1. Det blev en fin dag men rejält kylig. Mysigt att ta båten till Nacka strand och se solen sänka sig i väster. Och den “blå timmen” blev verkligen blå här för ett tag.
   Perfekt kombination av advents och födelsedagsfika. Väldigt gott dessutom.
   Ha det fint du också.
   Kram

  1. En riktigt fin tur hit till Nacka strand och perfekt med pendelbåtarna. Lite sol blev det och så gott och trevligt kombinerat advents och födelsedagsfika.
   En strålande tisdag är det men kallt för att vara i Stockholm. Just nu -12.
   Önskar dig en trevlig tisdag.

 8. Börjar med sista bilden, Blå timmen, så magiskt ,-)
  Vilka färger som blandas i naturen , nu skriver jag om alla bilderna ,-) Så från du lämnar hemmet till en varm lägenhet hos dotter är mysig. Med lite av varje.
  Härligt uppdukat, och en fin utsikt är ju kanon att få ha.
  Grattis till den som fyllde år. Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Tack!Jag fastnade verkligen för ljuset här i sista bilden. Det varade bara en kort stund men så fint. Trevligt med både en båttur och kombinerat advents och födelsedagsfika. Och inte minst att ses.
   Önskar dig en fin tisdag.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.