Stockholm

Till Djurgården från Södermalm – En fin båtpromenad

Lördagens strålande väder lockade oss ut och det blev en heldag där vi kombinerade ett par båtturer men promenad. Alltså en ”njutflykt” som är en utflykt men med det där ”lilla extra”. Så vi bestämde oss för att slå till med en båttur över till Djurgården och sedan promenera tvärs över ön, från Blockhusuden/Stora sjötullen till Djurgårdsbron och vidare in till Ciy. Och med en del tillägg. (Totalt blev det sammanlagt 13 km till fots. )

På väg till Djurgården och mot Saltsjökvarn för att ta båten över. Passerar BarnängsbrygganPå väg till Djurgården. Vi börjar med att ta vägen längs kajen hemma i Norra Hammarbyhamnen och passerar Barnängsbryggan. Namnet kommer från det Barnängens gamla industriområde som förr låg här i området.

På väg till Djurgården

Kajen fortsätter och man kan gå längs vattnet  in till Slussen och Gamla stan. Och man passerar då  Masthamnen och Stadsgården där  kryssningsfartygen och Finlandsbåtarna brukar lägga till.

Uppe på Danviksbron får vi vänta eftersom det är broöppning. Blickar bort mot Globen och en del av Hammarby sjöstad/Södra Hammarbyhamnen.

Vi passerar  Boule & Berså, en trevlig uterestaurang vid vattnet, men som ännu inte öppnat för dagen och når snart bryggan vid Saltsjökvarn. Ofta tar jag båten, ”pendelbåten”, om jag ska ta mig till dotter i Nacka strand.  Den sjöturen gillar jag verkligen. En resa på dryga 15 minuter med några stopp, hållplatser,  på vägen.  Och innan Nacka strand är det stopp på Djurgården, vid Blockhusudden.

På väg med båten över till Djurgården och BlockhusuddenPå väg med pendelbåten till Djurgården och Blockhusudden blickar vi över till Nacka strand. Och denna dag sprutar, Guds Carl Milles  fontän/staty  Gud Fader på Himmelsbågen  vatten.

Vi hade tänkt oss ett första ”pitstop” här vid café Blockhusudden och några lediga bord fanns. Och här fanns tydliga anvisningar om vikten att hålla avstånd och blomkrukor var utplacerade i trädgården och längs vattnet efter ett viss system. Inga bord eller stolar fick heller flyttas.

Till Djurgården och Blockhusudden kan man också ta sig med buss 69 från Stockholms centralOrdning och reda på Café Blockhusudden. Och ett verkligt sjönära läge är det och hit till Djurgården och caféet här kommer även många med buss 69 som avgår från Centralen i Stickholm

Blockhusudden och Stora sjötullen.

Blockhusudden är den östligaste delen av Kungliga Djurgården.  För länge sedan var Blockhusudden en ö/holme och följaktligen helt omgiven av vatten. Men så småningom så gjorde landhöjningen att holmen i stället blev till en udde. Och udden här kom att få en strategisk betydelse och på 1500- talet under Gustav Vasas tid låg här ett blockhus som skulle försvara inloppet här till Stockholm. (Ett blockhus var ett hus  som var timrat eller byggt i sten och med skottgluggar, en liten försvarsanläggning.

Tullhuset, ”Stora sjötullen”.  Utöver detta fanns ett par mindre hus här ute.  Men i övrigt var Blockhusudden obebyggt fram  till början av 1800-talet.

Stora sjötullen var förr känd som Blockhusuddstullen och var en sjölandstull  och här fick fartyg som kom från skärgården och skulle in till Stockholm betala en avgift, en bompeng. Här i utanför i vattnet, mellan Nacka strand och blockhusudden var segelleden avspärrad med just bommar. Och för att kunna passera fick man betala. Flera olika tullhus har funnits men brunnit ner. Och det nuvarande är från början av 1700- talet

Vi startade promenaden på Djurgården vid Stora Sjötullen/Blockhusudden och gick första etappen till Isbladskärret vid Kärleksstigen

En fiskare och en fyr. Vet dock inte om det blev något napp. 

Blockhusuddens fyr blev 1912 en AGA – fyr (en sorts automatisk fyr) efter Gustaf Daléns uppfinning. (Gustav Dalén levde mellan 1869 och 1937) Att den heter just AGA kommer från Daléns bolag AB Gas-ackumulator som tillverkade fyrar. Speciellt med dessa fyrar är att ljuset drivs med acetylengas och att tillförseln av den sker med hjälp av en solventil . Och den här solventilen tänder och släcker automatiskt gasen beroende på det ljus so finns runt om. Men 1995 blev fyren elektrifierad och då noterade man att solventilen inte någonsin behövt lagning.

Vi lämnar Blockhusudden

och går en bit längs vattnet. Vi  stannar då och då för att få en skymt av några av de vackra och rejält tilltagna villorna som man kan skymta bakom den frodiga grönskan.  Då och då kan vi få en glimt in i de välskötta och blomstrande trädgårdarna.  Och grönskar gör det. Efter någon kilometer kommer vi fram till ”Täcka Udden” idag representationsvilla för SE- banken och Investor men byggdes för familjen Wallenbergs räkning. Här lämnar vi vattnet och går några hundratal meter norrut och kommer efter en stund fram till Isbladskärret.

Södermalm skymtar och man ser tornen på både Sofia och Katarina kyrka hit till DjurgårdenLite till vänster i bild skymtar Södermalm och båda kyrkorna Sofia till vänster och Katarina mer till höger syns över vattnet hit till Djurgården.

Nästa paus blir vid Isbladskärret ett område  här på södra Djurgården där fåglar trivs. Här i kärret och i närheten kan man bl.a. få se  knölsvanar, gäss. änder och hägrar.   Från början var kärret en del av havsområdet Isbladsviken. Och vad gäller namnet så har det kommit från ett jägarboställe som låg här för länge seda och hade namnet ”Isbla”.  I en folder vi plockade upp läste jag att fågellivet hade ökat här sedan Djurgårdsförvaltningen, som  förvaltar  den kungliga dispositionsrätten av Kungliga Djurgården här på 1980-talet slutat att länspumpa kärret.

Här stannar vi för idag. Och sammanlagt har vi då avverkat dryga 6 km från starten hemma på kajen på Södermalm. På måndag tar vi oss vidare Välkomna med.

En del av Isbladskärret. Och här ute kan man knappast tro att det är några km till huvudstadens centrum. 

 

 

30 svar på ”Till Djurgården från Södermalm – En fin båtpromenad”

 1. Igår var det ju drömväder (jämfört med idag), så än en gång tajmade ni er njutflykt perfekt! Dessutom gick ni nästan i Helenas och Peters fotspår eftersom ni hamnade vid Isbladskärret. Helt underbara bilder som vanligt. Dessutom är jag avis på era benmuskler, för jag antar att ni har rejäla sådana med tanke på alla långpromenader ni tar:-)

  1. Vi hade egentligen bara planerat att ta pendelbåten över till Blockhusudden och sedan gå tillbaka till City. Men sen gick vi på måfå och då blev det vägen via Isbladskärret och sedan följde vi Djurgårdsbrunnskanalen till Godthem.
   Vi går ju mycket men passar på att ta båten när det passar. Bra att kombinera med med promenader. Och frisk luft får vi och mycket ser och upplever vi ju dessutom. En perfekt dag och sedan en kväll på balkongen.

  1. Det var en strålande dag och Djurgården, liksom mycket annat denna dag, visade sig från sin bästa sida. Flera fina ”pitstop” blev det också.

 2. Så härligt väder och fin grönska ni har!
  Det var kvalité på den där solventilen på fyren.
  Vi har stannat till och fikat på Café Blockhusudden men det var länge sedan. Vi brukade promenera runt på Djurgården men på senare år så har vi hyrt cyklar och cyklat istället.

  1. Nu har vi haft ett par jättefina dagar, ja inte idag då… Men torsdag och fredag. Nu tog vi pendelbåten över till Blockhusudden och en paus blev det där. Och sedan promenerade vi vidare tvärs över Djurgården. Ibland har vi också haft med cyklar men nu hade vi tänkt oss mer i naturen och på skogsstigar så det fick bli till fots.
   Kul att ni också har varit här en del och perfekt att hyra cykel och ta sig runt.

    1. Visst var det. Och för oss blev det en heldag utomhus. Fint att kombinera båtturer och promenader. Tycker ju om båda.

 3. Vilken motion som ni får! Det gäller att ha ett mål och gärna någon medlöpare. Gör så jättemycket att vara minst två.
  Ni hade fint väder igår, men det hade inte jag, så lusten sjönk. Väldigt lätt, när ingen puffar på mig.
  Idag har jag däremot innan regn och åska, tagit mig en kortare tur än tänkt.
  Härliga bilder från dig, tackar!
  Stor kram!

  1. Tack! Ja, gårdagen var strålande. Vi rör oss gärna och perfekt att kombinera ett par båtturer med promenad. Men vi har ju inte direkt bråttom utan slår oss ne rdå och då för en vätske eller matpaus. Finns så många trevliga ställen och där man varit noga med avstånd mellan gästerna. Ofta går Bosse och jag tillsammans men jag går också gärna på egen hand eller med en väninna eller två. Gillar det också.
   Vi hade inte gått så långt eller varit ute hela dagen om inte vädret varit så fint.
   Naturen är så vacker just nu och det har vi njutit av i ett par dagar. Men idag var det grått så det blev en vända till IKEA med dotter Helen. Alltid fint att ses. Och på IKEA var det gott om plats. Vi var där just när de öppnade och kan tänka mig att det senare fylldes på. Men det är ju stora ytor och folk visar hänsyn.
   Stor kram

 4. Vilken underbar tur till bl.a Djurgården. Vilket fint väder ni har haft. Gillar verkligen dessa pendelbåtar som kan ta dig till din dotter och andra fina platser. Dessutom fina caféer där man kan sitta med distans.
  Trevlig kväll <3
  Kram

  1. Så fint att kombinera båt och promenad och allt på nära håll. Gårdagen och även torsdagen var väldigt fina och lockade till utevistelse hela dagarna. Igår blev det både vätskestopp och lunchstopp på olika ställen. Tycker man är bra på detta med distans på de flesta ställen. (Annars går vi inte in)
   Önskar er också en fin kväll och en trevlig söndag.
   Kram

 5. Sista bilden, verkligen vackert. Och som du skriver, så nära en huvudstad.

  Helt otroligt med fyren. Det kan man kalla kvalitetsbygge. Vilken manick i dag håller så länge?

  1. Hela turen blev väldigt lyckad och perfekt att kombinera båt och promenad. Stockholmsområdet, även nära City, har så mycket fint att bjuda på. Periodvis när jag guidat utländska turister i stan har vi gjort vandringar ute på Djurgården och då i fina skogsområden. Väldigt uppskattat för utomlands finns sällan dessa möjligheter till vackra naturområden så nära en storstad.
   Ja, fyren är speciell och en spännande konstruktion.

 6. Så bra att du stannar där, tar en paus. Det fanns ju såå mycket att se o smälta redan ! Så mycket grönska, ovanligt här hos mig där det mesta är barrträd och träsk! Vilken tur ni haft med vädret, här har det regnat ymnigt men välbehövligt. Kram

  1. En vacker plats att pausa på. Här är det verkligen grönt och en del regn har varvats med sol. Torsdagen och fredagen var så vackra dagar men igår volade sig solen och hade sällskap av en del regn. Men det ger ju variation och bra för markerna är det ju.
   Våren är lite senare hos dig, fullt förståeligt för det är en bit upp. Men jag såg ju hos dig att grönskan är på väg.
   Kram och trevlig söndag.

  1. Det blev en rejäl runda i vackra omgivningar och fint att kombinera pendelbåten med promenerandet.
   Önskar er också en fin söndag. Lite halvmulet här idag men visst väntar utgång.

 7. Vilken härlig dag och vilken fin utflykt! Ni ser ut att ha bättre tur med vädret än vad vi har. Naturen är verkligen fantastisk och ändå så nära storstanden!

  Kram

  1. Verkligen! Bara att njuta av dessa vackra dagar. Och det gjorde vi verkligen. Perfekt att kombinera en båttur med en rejäl långpromenad.
   Och fint att vi har vacker natur så nära inpå.
   Kram och trevlig söndag.

 8. Jag måste verkligen beundra er, att ni tar er för att ta dessa promenader! Men jag är också tacksam över att få se och över artt du förmedlar en kunskap som jag verkligen gillar!
  Kram Ditte!

  1. Vi rör oss gärna och det är fint att kombinera en eller flera båtturer med promenader. Någon brådska har vi ju inte utan det blir en del pauser också. Jättetrevligt att du hänger med och även att du gillar det lite mer historiska som ofta kommer med i promenaderna.
   Kram och trevlig söndag.

  1. Djurgården har en hel del att erbjuda. Och det finns ju även stigar där det inte är ”folkvandringar”. Och visst är det fint med så fina grönområden nästan inne i stan.
   Spännande att hänga med på din vandring.

  1. Det blev verkligen en härlig tur i vackra omgivningar. Och fint att kombinera båttur och promenad
   Kram!

  1. Verkligen en fin runda och grönskan nu är verkligen njutbar. Perfekt att kombinera båt och promenad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *