Foto Stockholm

Hindra – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Hindra är ordet att tolka i Sannas roliga fotoutmaning, Gems Weekly Photo Challenge. Utmaningen i sig går ut på att med en eller fler bilder, kanske också med text, tolka det angivna ordet. Orden vi fått att tolka i år, 2021, är verb och det är fritt fram för egna funderingar och tolkningar.  Alla som vill är också välkomna att vara med. (På hemsidan, länk ovan, finns temaorden angivna veckovis för hela året.) Veckans medverkande bilder är gårdagsfärska och är tagna under min 1 timme långa promenad i närområdet och ett par är tagna från balkongen.

Stockholm. Södermalm. Norra Hammarbyhamnen. Lite kyla kunde inte hindra mig från en promenad i solen. Gårdagens väder här i Stockholm var soligt med tämligen “friskt”,  -8 mitt på dagen.Men det var strålande sol och jag tyckte inte något kunde hindra mig från att ge mig ut. Väl påklädd och med mössa på. (Den brukar komma på om det är mer än -7)

Ordet hindra

har många synonymer och jag insåg snabbt att jag måste begränsas i veckans tolkning. I tankarna var jag redan på väg runt jorden. För när det kommer till att resa, långt eller kort, eller att uppleva saker,är det få saker som under åren hindrat mig. I stort har jag nog sett till möjligheterna. Och en sådan var när maken och jag i början av januari 2007 satte oss på flygbolaget Finnairs plan till Peking. Här hade jag fått ett lärarjobb på Svenska skolan. (Och vi kom att bli kvar i nästan fyra år men hemma i Stockholm sommartid och under julen)

Det är ju trots allt vinter så att det är kyligt är ju något man får ta. För min del blev det igår en dryga timmes promenad i närområdet och ordet hindra fanns med mig på olika sätt. Funderade på om det skulle vara halt och om jag skulle behöva vagga fram som en pingvin eller gå som “Bambi”, eller om det skulle vara hyfsat snö och isfritt på trottoarerna.

Att hindra och inte hindra

Götgatan, en gata på ca 1.6 km, som korsar Södermalm från norr till söder och ligger ca 500 meter från kajen där vi bor.  Här har man föredömligt och generöst utökat utrymmet för fotgängare. Igår var trottoaren fri från snö och likaså cykelbanan. Men den utökade gångbanan bredvid cykelbanan hade man inte tänkt på att röja. Nu var det ju lite folk ute och gott om plats. Men så är det ju inte alltid. Trängsel ska ju undvikas.

Stockholm. Södermalm. Götgatan. Vill man hindra/förhindra att folk halkar och slår sig borde den utökade gångbanan också göras is och halkfri. Precis so cykelbanan är. Vill man hindra att folk halkar och slår sig så borde även den utökade gångbanan vara lika snöfri som cykelbanan

Fortfarande Götgatan. Ett hus har renoverats och byggställningar som hindrat framkomligheten tas ner och fotgängarna få mer yta igen

Stockholm. Södermalm. Götgatan. De elspakkcyklar jag såg var snyggt parkerad eoch kunde inte hindra framkomligheten. Bra så!Mer från Götgatan. Tittade efter om jag skulle se elsparkcyklar som kunde hindra framkomligheten. Men icke. Jag räknade till 50  och alla var prydligt parkerade. Bravo!

Skanstull. Korsningen Ringvägen/Götgatan. Här finns flera olika trafikljus som gör sitt till att förhindra olyckor.

Hemma igen efter min runda. Tog en extra titt på skyltarna som gäller för parkering på vår gata.

Tydliga skyltar. Och om man som bilägare följer dessa kan man avhålla sig från att få böter. (P-förbud på måndagar 9-14 eftersom gatan då sopas. )

Hemma igen tittade jag ut på balkongen och tänkte på hur smart det var av restaurang Thaiboat att bygga dessa igloon här på däcket så att man kan ta emot fler gäster.(Sommartid finns här heltäckande parasoller/tak över borden som skyddar mot regn.) Platser för gäster finns också inne i båten, men eftersom man vill sprida ut dem med tanke på pandemin  så kom dessa igloor till förra året. Det finns även några igloor på andra sidan där det sommartid finns en sandstrand med solstolar.

Stockholm. Södermalm. Restaurang Thaiboat har med sina igloor utökat utrymmet för gäster och inte låtit vinter elle rpandemin hindra den från att ha öppet. Restaurang Thaiboat har med sina igloor utökat utrymmet för restauranggäster. Man har inte velat låta vare sig vinter eller pandemi hindra gäster från att  komma hit och äta. Men man upprätthåller väldans god ordning. 

 

Fler av veckans tolkningar finns  här .

32 svar på ”Hindra – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Det finns många slags hinder precis som du visar här. Men jag har fått den uppfattningen om dig att du inte ser bara hinder utan även möjligheter att lösa dem. Det är en stor fördel. Kram

  1. Just så är det. Och visst är det mycket trevligare att se möjligheterna. Men visst finns det ibland runt omkring saker och ting som kan hindra rejält- Och när jag ser det försöker jag gå runt eller ta mig över men det är inte alltid det fungerar. Försöka duger. Envis är jag ju.
   Kram

 2. Det låter som en mycket bra inställning att se till möjligheterna i stället för eventuella hinder. Många gånger möter vi olika hinder på vägen men många gånger kan vi faktiskt går runt om dem. Förvisso inte alltid men oftare än vad vi tror.

  Kram och god tisdagskväll!

  1. Jag försöker göra det men ibland så finns det ju annat som hindrar som är utanför den egna kontrollen. Jag testar då också, som du, att gå runt dem och det brukar gå bra.
   Önskar dig också en skön kväll.
   Kram

 3. En bred och snygg tolkning som alltid hos dig! Snyggt =)
  De där igloorna har nog betalat sig – mycket smart uppfinning, konstigt att inte fler har satsat på det. Ha en bra kväll.

  1. Tackar! Jag tycker det är roligt att fundera över ord, betydelse och bild. Så smart med dessa igloor. Vet ju att de är dyra att få till men samtidigt så kan man ta emot fler gäster och Thaiboat är också bra på att sprida ut besökare. Detta plus ordning och reda med allt gör att besökarna kommer. Önskar dig också en bra kväll.
   Håller på att tina upp efter att ha varit ute i dryga tre timmar i -12. Gott om kläder på och rejäla fårskinnsfodrade stövlar.

 4. Superb tolkning av ordet hindra. Det handlar väldigt ofta om trafiken, när man blir hindrad. Bra bilder som illustrerar.

  Jag tvekade länge med att ta cykeln i isvinden och kylan igår kväll. Jag brukar ju inte låta vädret hindra mig, men ibland så. Dessutom skickade körledaren ett sms om att vägen var avstängd så man fick ta en lång omväg, och det hindret vägrade jag. Men jag fiskade fram en skjuts. Allt frid och fröjd. En får inte vara blyg.

  Trevlig kväll!
  Stor kram!

  1. Tack!Ordet har ju lite olika betydelser och jag tycker oftast det är roligt att fundera på dem. Det kan ju finnas olika saker som kan hindra mig men jag är oftast mer för att se möjligheterna. Och roligt att fundera i ord och bild. Och visst är det så att det mesta ordnar sig . Fint att du fick skjuts i går.
   Nyss hemkommen efter en kylig, -12grader, men supertrevlig em och kväll på stan Nobels och ljusets tecken.
   Önskar dig en fin kväll .
   Stor kram

 5. Första och sista bilden får mig att dregla. Så läckra foton:-)
  Som vanligt en utmärkt och varierad lösning av veckans ord.
  Minns att man i år och dag har gnällt på att cykelbanor är snöfria medan trottoarerna är isgator, där folk slår ihjäl sig. Så där har man uppenbarligen inte agerat.
  Däremot verkar “straffet” för att slänga elsparkcyklar huller som buller ha haft en önskade effekten. Tror det kostar 250 kronor att felparkera sin cykel. Äntligen kan jag tycka. Man kunde lätt ha tagit ut det dubbla här anser jag.

  1. Tack! Funderade på ordet och det finns ju mycket att ta med . Men det räckte ju bra att gå ut här hemma en sväng. Här var ju trottoaren snöfri och så tycker jag det varit nu sedan snön kom. Man borde ju även se till att den utökade gångbanan skulle vara gångbar.
   Tänkte också på att böter för felparkerade elcyklar säkert gjort nytta. Bra så. Instämmer helt i att man kunde tagit det dubbla i straffavgift.

 6. Bra att Thaiboat inte blir hindrade i sin möjlighet att servera. Blir så irriterad av allt som de stackars krögarna hindras att göra… Nu är det julbord som avbokas qtup i kvarten. Inte ok!
  Ha det gott!

  1. Restaurang Thaiboat besöker vi då och då och då har hela panemitiden varit noga med avstånd och allt annat också.Och förra året kom iglooerna till . Ett jättebra initiativ. Vi är ju ute ganska ofta och går just till de ställen som har avstånd mellan bord och gäster. vad gäller julbord vet jag att många ställen här i stan inte har det på en buffé där alla ska in och “peta” utan men serverar till bordet. Verkar falla väl ut. Och man tar emot färre gäster.
   Ha det gott du också och hoppas du haft en bar mormorstisdag.
   Kram

 7. Så smart med igloos, jag som tänker på ljudnivån tror ju att jag skulle gilla att äta där!
  Så smart tolkat av ordet “hindra”, och visst ska man se möjligheterna istället!
  Ha en fin kväll!
  Kram

  1. Tack! Visst är det ett smart grepp detta med Thaiboats iglooer. Och på så sätt kan ju gästerna spridas ut- Något jag tycker de varit bra med hela tiden.
   Att se möjligheter är ju trevligare men ibland dyker det ju upp saker som kan hindra en ordentligt.Och det är ju inte alltid man kan hoppa över eller ta sig runt hindren.
   Har haft en trevlig kväll i City bland ljus och annat. Men det var kallt.
   Kram! Trevlig kväll.

 8. Det fanns en del hinder i din väg, bra tolkning. Thaibåtens igloo är smart gjort och nu när det snö och kallt passar de utmärkt.

  1. Tackar! Ja, på promenaden i närområdet fanns det en del som hindrade. Men jag ser helst i vanliga fall möjligheterna. De igloor som restaurang Thaiboat har är himla smarta. Och här på restaurangen har man varit noga hela pandemitiden med avstånd och det, liksom bra service och mat, uppskattar gästerna och kommer tillbaka. Jag vet att dessa igloor varit kostsamma men de nog har lönat sig på flera sätt .

 9. Jag skulle vilja påstå att det bästa exemplet på veckans ord är nog du själv. Du låter dig sannerligen inte hindras av små¨stötestenar längs vägen när du bestämt dig för något! En mycket positiv egenskap om du frågar mig. Mig hindrar tyvärr orken numera från att njuta av saker som tidigare var njutbara. Men jag försöker hitta andra njutningar istället, och har blivit rätt bra på det.
  Jättebra hinder har du hittat i ditt närområde!
  Kram

  1. Tack, Paula! Det var vänliga ord. Men det kan nog ligga en del i det. Ja, detta med orken är ju ett dilemma vi delar. Men Paula, tillsammans är vi starka. På vårt sätt. Och du ser ju också bortom det som kan hindra dig och tar dig framåt med bravur.
   Men visst är det bra att försöka se möjligheterna efter vår egen förmåga. Sen finns det saker som hindrar på vägen . Men ofta går det att ta sig runt eller ta sig över.
   Kram

 10. Jag tycker man blir väldigt ofta hindrad på stans gator – i snart sagt varje gathörn pågår nån sorts arbeten, med begränsad framkomlighet som följd! Och aldrig blir det väl klart, för strax väntar ett nytt gathörn på åtgärd!

  1. Känner väl igen mig i detta. Men elsparkcyklarna som tidigare legat och hindrat det mesta verkar nu med böter införda prydligt parkerade. Så nu verkar de inte hindra längre. Men vi får väl dse

 11. Det var verkligen inget som hindrade dig från att hitta en massa hinder, varken på promenaden eller hemifrån – snyggt tolkat!
  Det är få saker som hindrat mig från att resa också. Ja, det vill säga fram tills att pandemieländet slog till…

  Ha en fin dag!

  1. Tackar! Det finns ju en del hinder av olika slag här i närområdet men de flesta är ganska överkomliga.Och visst är det så att pandemin har hindrat oss från en hel del. Inte minst att göra längre resor. Men det kunde ju varit värre. Så glad för alla möjligheter till resor som funnits under årens lopp och att vi då passade på att resa.
   Önskar dig också en trevlig onsdag.

  1. Tack! Oftast är det inget som hindrar mig från att ge mig ut men ibland krånglar tyvärr ryggen och tvärvägrar. TYvärr är den knepig att övertala att uppföra sig bättre.
   Önskar dig också en trevlig onsdag.
   Kram

 12. Det finns många hinder här i världen. Små vardagliga hinder i närmiljön kan man reta sig på fast det tjänar ju ingenting till. När man är ute i stora världen tror jag man är mer tolerant och värderar hindren som uppstår meröverseende. Men det är klart ibland blir man frustrerad.
  Ha det gott! Idag är det en bra dag, kylan har dämpats så det är inget hinder att gå ut

  1. Visst finns det. Nej, att reta upp sig är ju helt meningslöst om man inte kan påverka. Vad gäller Stockholm har det ju hjälpt att invånarna klagat på elsparkcyklarna för nu blir det böter om de inte står ordentligt parkerade. Så bra!
   Och visst både finns och upplever man hinder runt om på resor i världen. Men som du beskriver det är man ofta då mer tolerant.
   Idag har vi bara -1 här men igår när jag var ute var det -13 och det var kallt. T.o-m. kamerans batteri gick i strejk.
   Önskar dig en bra vecka.

 13. Kors i taket, parkeringen av elsparkcyklar brukar inte se sådär bra ut. Däremot känner jag igen fotot med byggnadsställningarna, stora delar av stan vekar ju vara en byggarbetsplats och det verkar aldrig ta slut. Bra tolkning.

  1. Tack!Jag tror att denna ordning beror på att företagen som hyr ut får böta om cyklarna inte är parkerade. I varje fall är det en lättnad att kunna ta sig fram utan risk för att ramla på eller över dem. Ja,byggnadsställningarna i stan är många och visst hindrar de en del. Men antar att de är nödvändiga.

 14. Det er slett ikke vanlig at disse sparkesyklene står der de burde stå har jeg erfart. Jeg er ikke særlig begeistret for slike, men det er mange som er veldig fornøyde. Så da blir de vel værende.

  1. Jag tycker inte om dem. Och de har hindrat mycket för människor att ta sig fram. Nu får företagen som äger dessa elsparkcyklar böta om cyklarna inte parkeras ordentligt. Ett gott initiativ.

 15. Heisann, sannelig ikke få hindringer du opplevde på den lille spaserturen din – og du, tar du først på deg lua når gradene nærmer seg minus sju????
  Takk for turen, Ditte ;:OD)

  1. Här kan det finnas en hel del hinder hemma i kvarteren. Men de flesta kan man ta sig över eller runt.
   Blåser det kan en mössa åka på även om det inte är -7. Åldern har gjort att jag nu har mössa oftare än förr. Kanske har jag blivit klokare.
   Fint att du gick med.
   Ha det gott

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.