Stockholm

Längs vattnet – Mot Stockholms inlopp och Saltsjökvarn

I gårdagens inlägg promenerade vi längs vattnet och kajerna här på östra Södermalm och stannade till  uppe på Danviksbron/Danvikstullsbron. Det är egentligen två klaffbroar som är byggda med en meters avstånd från varandra och har byggts i olika omgångar. Första bron var färdig 1922 och den andra 1956. Och bron skiljer Södermalm och Stockholms kommun från Nacka kommun. Idag tar vi oss vidare nerför trapporna som finns strax efter bron. Vi fortsätter längs med vattnet och tittar närmare på Stockholms inlopp, ett”hospital” från 1700- talet och Saltsjökvarnnsområdet.

Danviksbron, två klaffbroar går över Danvikskanalen. På vänstra sidan ligger Stockholms kommun och Södermalm och på högra sidan Nacka kommun.

Längs vattnet

går promenaden vidare. Från Danviksbron fortsätter vi trapporna ner mot fina “Boule& Berså, Danvikens hospital, Stockholms inlopp och kajen vid Saltsjökvarn. Hela sträckan hit är då dryga 5 km från startpunkten vid Skansbron och sedan blir det samma väg tillbaka hem. Inga problem alls att traska 1 mil.

Vi startade vid Skansbron och gick längs vattnet till Danviksbron och vidare till Saltsjökvarns kaj. Vi startade promenaden vid Skansbron,passerade Anna Lindhs park  och Barnängsbryggan och fortsatte längs vattnet till Danviksbron och vidare mot kajen vid Saltsjökvarn.

Boule& Berså besöker vi gärna och ofta och väntar på att de nu ska öppna för säsongen. Läste att det skulle ske den 1/5 men kanske blir det tidigare. Ett tips  är att ta sig hit om man en skön vår, sommar eller höstkväll om man befinner sig i Stockholm.

Buole &Berså ligger så fint längs vattnet. Alldeles nära inloppet till Stockholm. Boue & Berså ligger så fint längs vattnet, Danvikskanalen, och alldeles nära inloppet till Stoockholm.

Att hålla avstånd i dessa tider är viktigt. Och dessa två här uppe på  berget kombinerar just det med vacker och vidsträckt utsikt.

 

Danvikens hospital

Alldeles bakom Boule& Berså ligger Danvikens hospital, ett f.d. sjukhus och ålderdomshem.Området tillhörde Stockholm med fördes över till Nacka kommun 1984 och sedan 2016 är det ett byggnadsminne. (Något som kulturhistoriskt är ansett som värdefullt; en byggnad, anläggning eller miljö och det behöver inte heller vara  särskilt gammalt.) Danvikens hospital kom till på initiativ av kung Gustav Vasa under 1500-talet och då som sjukhus. Han beordrade då att Stockholms hospital som låg på Helgeandsholmen i Gamla stan skulle flyttas hit utanför stan. Detta mottogs inte särskilt bra av stadens borgare. Och en av anledningarna var att det på Stockholms hospital bodde s.k. fribröder, alltså personer som betalade för sig för att få bo här.Vad gällde fribröderna ville de ju inte flytta utanför stan. Inte ens de få kilometer det var frågan om.

Flytten drog ut på tiden och Gustav Vasa fick skriva många brev till stadens borgare för att tvinga de gå med på en flytt och inte förrän i slutet av 1500- talet blev den av. Mer att läsa om byggnaden och hospitalet finns här,

Danvikens hospital och den byggnad som blev uppförd i början av 1700-talet. Och här på hospitalets stora markområden kom flera industrier i Nacka att växa fram. Ett område som sträckte sig flera kilometer österut.

 

Här i området vid  Saltsjökvarn

håller en ny stadsdel i Stockholm på att växa fram. Delar av  kvarnen är sedan ett antal år tillbaka ett hotell Sturebadet Marina Tower.

Fram till 1970-talet byggde man ut och och till kvarnen på olika sätt och det är idag bostäder. Själva kvarndriften ansvarade Kungsörnen AB för och den upphörde 1989. Och i samband med det rev man en stor del av magasinsbyggnaderna. Men marken här var attraktiv och byggföretaget NCC köpte den liksom kvarnen och Danvikens hospital.  Idag finns över 1000 bostadsrättslägenheter här omkring och området heter Saltsjöqvarn.

Vad gäller kommunikationer kan man med buss ta sig till Slussen i Stockholm på några minuter men det finns också en brygga här i Saltsjöqvarn så att man med SL-kort och pendlarbåt tar sig in till City på 10 minuter. (En båt som är väldigt populär och går mellan Nybroplan och Dalénum på Lidingö. (Aga:s gamla industriområde där det idag växt upp ett nytt bostadsområde)

Saltsjöqvarn. Perfekt läge här längs vattnet på Kvarnholmen. Satlsjöqvarn. Perfekt läge längs vattnet här på Sicklaön (En halvö)

Inloppet till Stockholm. Här passerar all sjötrafik som ska in till Stockholm och som kommer från Östersjön.

Sjövägen

När jag står vid vattnet och Stockholms inlopp ser jag Emelie köra förbi. En färja som går från Barnängsbryggan på “vår kaj” via Hammarby Sjöstad, Henriksdalsbryggan, Masthamnen (där kryssningsfartygen lägger till) och in till City och Nybroplan. Sjövägen. Rederiet är privat och  biljett köps ombord . Vill man ha med cykel går det bra. Inga SL- biljetter gäller. Men för att ta sig mellan Södermalm och de olika bryggorna i Södra Hammarbyhamnen, Lumabryggan och Henriksdalsbryggan så är transporten utan avgift.

Jag går så sakteliga längs vattnet tillbaka mot södersidan och ser Emeli passera. Jag börjar så sakteliga att gå tillbaka längs vattnet och ser “Emelie” passera. Ett bra sätt att med båt ta sig från kajen hemma, Barnängsbryggan, och in till City.

Hemåt – Också längs vattnet

Jag väljer även att gå hemåt längs kajen och vattnet. Stannar till en stund i Mandelparken och slår mig ner på en egen bänk en stund. Barn leker och några har med sig både en ok och en termos med kaffe.

Mandelparken.

Det var fortfarande många ute och promenerade när jag kom hem igen. Och en skön stund på balkongen väntade.

Kajerna längs vattnet i Norra Hammarbyhamnen är populära promenadstråk. Kajerna här längs vattnet Norra Hammarbyhamnen är verkligen populära promenadstråk. Och många är det också som väljer att gå runt hela Södermalm, “Hälsans stig”, en sträcka på ca 9 km.

Nu raskt över till idag,

lördag den 21/3. Strålande sol och jag fyller år. Ojämnt i år. Men jag tycker om att fira det som firas kan. Så mycket till firande blir det ju inte med rådande begränsningar. Bubbel och vackra rosor piggar  verkligen upp. Och den tänkta middagen på restaurang och träff med “de mina” får vi ta vid ett annat tillfälle. En god middag blir det förstås i kväll  och nu en stund i solen på balkongen.

Så vackra rosor. Röda från maken och de orange/vita (färgen framgår inte så tydligt) från döttrar och barnbarn.

32 svar på ”Längs vattnet – Mot Stockholms inlopp och Saltsjökvarn”

 1. ett STORT GRATTIS TILL DIG PÅ DAGEN <3 vackra rosor och det låter som du får en toppen fin kväll & visst går det bra att vara hemma 🙂 kram

  1. Stort tack! Ja, rosorna är verkligen vackra! Visst blir det helt ok hemma också men planerna var att gå ut och äta en riktigt lyxmiddag eller åka en weekend på ett skönt SPA hotell. Men det får vi ta en annan gång.
   Kram och trevlig kväll

  1. Hej Titti!
   Stort tack!
   Såg att din kommentar hamnat i min skräppost och hittade den först idag.
   Och rosorna står fortfarande. Så vackra.

 2. Stort grattis på födelsedagen! Och så trevligt att få följa med på ännu en fin promenad genom dina bilder och din text. Min sambo och son gick delar av den promenaden tidigare idag (från Sjöstaden över Danvikstullsbron och sedan på Södermalmssidan till Barnängsbryggan där de tog gratisbåten tillbaka över till Sjöstaden) medan jag promenerade till mataffären här i sjöstaden istället. 🙂

  1. Stort tack! Kul att sonen och maken tog en liknande promenad idag. Och nu väntar jag på att Boule&Berså ska öppna. Så mysigt där. Går gärna hit ett par gånger i veckan när det är öppet. Och visst är det bra både med gratisbåten och den andra “betalbåten” in till stan.
   Önskar er en trevlig helg

 3. Stort grattis till dig idag! Återigen grattis!
  Du fick en härlig dag vädermässigt och man gör ju det bästa. Jag tycker det är så kul att följa dina promenader när du även lägger ut en karta över promenaden. Jag tänker mig in i den och försöker minnas, även om, ja jag är lite dålig på kartan numera, annat var det förr.
  Det är färskvara för mig.
  Definitivt fler stockholmare ute och går än här i Lidköping. Tänker på alla som hunnit vara i fjällen, vilken tur, för nu stängs det allt eftersom.
  Önskar dig fortsatt fint firande, stor kram och trevlig kväll!

  1. Varmt tack! Jadå, visst blev det en bra dag och så fint att kunna gå och röra mig ute.Bra för ork och annat. Du och jag gick till Barnängsbryggan och där tog vi båten in till Nybroplan så i princip så har du varit här. Jag har bra koll.
   Här är många ute och går i alla åldrar och jag tror många inser att frisk luft, närheten till vatten kombinerat med motion är bra för hälsan. Och orken behöver vi och omväxlingen. Alla håller avstånd och är varsamma. Fjällen är ju öppna för att åka dit och åka skidor. Känner de som är där och på olika ställen. Men afterski inomhus är borta och man sitter på avstånd i liftarna. Men fjälluften är sund i sig.
   Vi har ätit gott och druckit champagne och får fira vid ett annat tillfälle.
   Önskar dig en fin kväll-
   Stor kram

 4. Stort GRATTIS på födelsedagen! Vilka fina rosor du fick dagen till ära – det är äkta kärlek det:-)
  Den här födelsedagen lär du nog alltid minnas antar jag, för firandet uteblir ju just idag.

  Saltsjöqvarn med omnejd känner jag väl igen, fast det nya området har jag bara sett när man började bygga där. Snacka om första parkett för dom som köper bostäder där.

  1. Tack! Ja, så har ännu ett år gått. Värst vad tiden går fort nu…Ja, rosor av make, döttrar och barnbarn. Så vackra! Njuter av att se dem. Ja, minnesvärd blir dagen . På ett speciellt sätt. En erfarenhet rikare. Men jag hade gärna bytt den mot något annat. En resa eller så. Har trots allt haft en fin dag. Och jag kan ju röra mig fritt ute.
   Saltsjökvarnsområdet har byggts ut mycket men tyvärr har många lägenheter norrläge och det är ju ingen hit. Men visst har de första parkett.

 5. Grattis på födelsedagen, Ditte! Vackra rosor och bubblet är säkert gott.
  Ha en fin kväll!
  Kramar!

  1. Stort tack! Och du – Jag missade din födelsedag igår . Så stort grattis till dig. I efterskott.
   Ja, rosor och bubbel blev bra. Även en promenad med dotter Helen. Och dotter Liv och barnbarnen var med på avstånd i Uppsala.
   Önskar dig också en fin kväll-
   Kram

 6. Grattis på din dag. Fina rosor visst är det härligt med blommor. Kul att följa med en sväng i Stockholm så här på kvällskvisten kul med de gamla byggnaderna. Ha nu en fin och härlig fortsättning på födelsedagen. Stor kram.

  1. Stort tack! Och jag är så glad för de vackra rosorna. Jag rör mig ju gärna och mycket och Stockholm har en hel del att erbjuda. Kul att du gick med här.
   En annorlunda födelsedag blev det men en erfarenhet det också-
   Stor kram

 7. Hej Ditte!
  Grattis på födelsedagen! Redan skrivit det på 2 ställen men goda ting äro ju tre väl 🙂 Fin bild skickade jag på dig…
  Vilken lång promenad! Herreminje! F ö känner jag till Danvikstull och omgivningar då jag omkring
  1966 hade ingift släkt där omkring…Var i krokarna mycket men nu är det ju så förändrat.
  Ha en bra kväll och hälsa Bossemannen! Min “innebo” har jag satt framför en film…han är rastlös i karantänen hahaha…
  Kram P ♥♥

  1. God kväll P! Stort tack!Och visst är goda ting tre.
   Får titta efter bilden…
   Vad gäller promenader så vet du ju att jag gärna rör mig runt både i Stockholm, Torrevieja och på andra platser där jag är.Kul att du kände igen dig här vid Danvikstull. Och vid och runt Kvarnholmen /Saltsjökvarn har man byggt väldigt mycket.
   Har haft en bra dag och träffat Helen. Ä rju knepigt med juniorerna och Liv i Uppsala eftersom jag är tillhör en riskgrupp.
   Bra med I vid teven och en film.
   Ha det så bra ni kan.
   Kramar från oss.

 8. Ännu en härlig promenad!
  Stort grattis på din födelsedag även om det är en ojämn sådan. Även om man inte ses så är en vacker bukett alltid uppskattad.

  Kram och ha en fortsatt fin dag även om det inte blev SPA.

  1. En skön promenad och jag passar på att riktigt “frossa i dem” nu. Vill ha mina krafter kvar och helst skaffa nya.
   Dotter Helen träffade jag idag men inte Liv och prinsarna . Men rosorna jag fick har jag njutit av och även de jag fick av maken.
   Kvällen är här och visst blev det en bra dag, men inte som vi planerat.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 9. Så mycket intressant läsning på din blogg om Stockholm idag igen, jag tackar och tar emot.
  Din födelsedag idag, wow!!! Stort GRATTIS på din dag, hoppas den blev bra trots rådande omständigheter. En god middag och bubbel är inte dumt-
  Varm Kram!

  1. Tack! Och tack! Jag fortsätter ju att röra mig en hel del. Bra för att bibehålla krafterna. Och Stockholm är ju en stad som har mycket av det mesta. Ja, ett år äldre! Ojämnt! Men ändå! Visst har det blivit en bra dag, men lite annorlunda i dessa tider. Men det går att fira senare också.
   Och middag med bubbel blev det.
   Kram!

  1. Var så roligt att se dem där uppe. Kanske pick nick med. Det såg jag inte. Och utsikten denna klara dag var ju perfekt.

 10. Ett varmt grattis på födelsedagen! Förstår att det blev inte riktigt som tänkt men vad blir det numer… Två vackra buketter har du i alla fall att njuta av.
  Stor födelsedagskram!

  1. Tack! Och efter omständigheterna blev det ändå en bra dag. Vi kan ju fritt röra oss och det betyder mycket. Men vi avstod SPA helg och restaurangbesök.Men god 3-rättersmiddga hemma som maken lagade och champagne.Och vackra rosor att glädja mig åt. Att jag har fantastiskt fina och empatiska döttrar, barnbarn och make betyder mycket. Något jag alltid har med mig, både en födelsedag och övriga dagar.Att sedan tillvaron nu är lite begränsad kan jag leva med. Inga problem.
   Önskar dig en fin helg.

 11. Stort GRATTIS! Lite i efterskott, men det är ju kvar rätt mycket av födelsedagsmånaden i alla fall 🙂
  Vilka vackra rosor du fick också 🙂

  Du är himla duktig på att promenera. Igår fick jag ihop nytt rekord för veckan och gick hela… *kollar telefonen* … 2,11 kilometer. Jösses. Gud vad jag saknar att få gå som jag vill!

  Ha en fin söndag 🙂

  1. Tack! Och visst är det en del kvar av mars. Men firandet har kommit av sig i dessa tider. Vissa begränsningar är ju även rekommenderade här. Så vi väntar på att det ska bli “bättre tider” och får ta igen det då.
   Här går vi som vanligt och jag är glad för att vi har den möjligheten. I alla fall än så länge. Förstår att ni båda saknar promenaderna under andra former.
   Strålande sol idag också och det piggar . Alltid något!
   Ha det så bra ni kan.

  1. Tack!! Ett helt åt äldre. Tiden går snabbt.Och visst blev det en bra dag efter rådande omständigheter. Minns förra årets överraskningsfest i Torre. Så roligt!
   Igår blev det lite dämpad eftersom jag inte bör träffa barnbarnen. Men en fin promenad med Helen blev det.Och även vackra rosor från döttrar, barnbarn och Bosse förgyllde dagen.
   Stor kram

 12. Så kul att läsa om de olika platsernas historia, jag gillar verkligen historia, det sätter perspektiv på saker. 🙂 Jag kommer nog gå runt mer däromkring senare för mina föräldrar ska flytta till Nacka. 🙂
  Grattis i efterskott 😀

  1. Tack! Ja, det blev en lite begränsad födelsedag och den kortare resa vi planerade få vi ta senare. Men det går ju bra det också-Historia gillar jag också men i bloggen portionerar jag ut det så det inte blir för mycket. Men en del vill jag förmedla via de platser jag besöker. Nacka har mycket fina områden. Har idag gått runt här längs vattnen i 14 km. Mer om den promenaden i veckan. Roligt att dina föräldrar ska flytta till Nacka. Finns mycket “spännande” där.

 13. Stort grattis i efterskott ! Så fina rosor du fick och maten smakade säkert jättegott.
  Det blev en riktig långpromenad i vårljuset och det ser så härligt ut tack vare dina alltid så fina bilder. Man kan nästan gå hur långt som helst nu när våren är här och temperaturen behaglig.
  Önskar dig en riktigt fin ny vecka !
  Kram Marie 🌞

  1. Tack! Rosorna gläder jag mig fortfarande åt. Och mat hemma fick det bli denna gång. Vår planerade kortresa får vi ta vid annat tillfälle
   Jag har promenerat väldigt mycket föregående vecka och skönt att röra på sig när det nu är möjligt.
   Önskar dig också en bra kommande vecka.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *