Stockholm

Finnboda – En hamn i Stockholmstrakten som blev ett varv

Finnboda varv, en gång ett av landets största, var ett delmål på den rejäla söndagspromenad vi gjorde. En spännande och rolig promenad med många ingredienser.  Och att det varit ett varv här  kan man tydligt se än idag trots att det inte varit i bruk på ca. 20 år.

Många och långa promenader blev det blivit under förra veckan. ( Såg vid en titt på telefonens stegmätare att resultatet visade  på dryga 60 km.) Jag promenerar alltid mycket och gör det var jag än befinner mig. Men nu när vissa begränsningar och rekommendationer råder i fråga om olika saker  så rättar jag mig givetvis också efter dem. Att gå längs vattnet eller snarare vattnen i Stockholm gör jag ofta och gärna, även när  virustider inte är rådande.  Och att stärka kroppen med promenader är en god investering. Välkomna med!

Vi startar promenaden mot Finnboda varv och området där från Danvikstull/Saltsjökvarn Promenaden mot Finnboda varv tar vi från  Danvikens hospital och Saltsjökvarnområdet. Här en vy in mot Stockholm och vid kajen ligger en av Vikinglinjens Finlandsbåtar. (Ej i drift nu med passagerare) Finnboda v

För egen del har jag ju börjat hemma på kajen, nära Skansbron, där den blå streckade linjen börjar. Och till Finnboda kajväg och det gamla varvsområdet  är det ca 5.5 km. 

Varvet

Finnboda kom att bli ett bli det näst största i Sverige. Endast Götaverken i Göteborg var större. Under sin aktiva tid som varv kom Finnboda att tillverka dryga 100 egna fartyg och alltifrån örlogsfartyg, lastfartyg och passagerarfartyg. Även en flytdocka byggdes. ( En anordning som kan sänkas ner i vattnet genom att vatten tas in och på så sätt möjliggöra att ett fartyg kan gå in där när det befinner sig i vattnet.)

Varvet har sin historia från slutet av 1600-talet då holländaren Johan von Swindern anlade ett beckbruk här vid Finnboda i Nacka kommun. (I ett beckbruk tillverkade man tjära.) Det här beckbruket blev köpt av Bergsunds Mekaniska Verkstad, som låg vid Hornstull på västra på Södermalm. Ett bra köp för de behövde anlägga ett varv som inte var “instängt i Mälaren”. Och det första egna fatyget som blev byggt var Talmud 1882 och det sista kom att bli Nordic Linc 1981.

Namnet Finnboda?

Finnboda var från början namnet på ett torp som fanns på det område som tillhörde Danvikens hospital . (Hospitalet ägde stora markområden här i Nacka) Vad gäller namnet tror man det kom från att platsen användes som hamn för skutor som kom från Finland.

Vacker gång/cykelväg från Danvikstull till Finnboda varvsområde. Vacker gång/cykelväg från Danvikstull till Finnboda varvsområde. Och visst gjorde det vackra vädret sitt till.

Fint längs inloppet till Stockholm. En Vaxholmsbåt på väg in mot stan och på andra sidan vattnet ligger Kungliga Djurgården, Kaknästornet  och prins Eugens Waldemarsudde.(Både Kaknästornet och Waldemarsudde är för närvarande stängda. )

Varvet har haft olika ägare genom åren och varit mer och mindre lönsamt. Men när man på 1930 -talet vid skeppsbyggen startade med gassvetsning, en blandning av syre och acetylen, en brännbar gas som är lättare än syre  blev det ett uppsving. Nya kriser kom på 1960 och 70- talen och varvet gick mer över till att reparera fartyg. Tyvärr var efterfrågan på fartygsreparationer liten och 1991 var konkursen ett faktum. Många olika ägare hade då passerat revy här på Finnboda varv.

Finnboda hamn

Bostadsföretaget HSB köpte 1997 det gamla varvsområdet och hade i planeringen att här bygga ett nytt kontors och bostadsområde som man tänkte kalla Finnboda Hamn. De gamla verkstäderna med snickerier och ångmaskinsverkstaden  blev till moderna kontor och det är ett arbete som är pågående även nu. HSB har här också uppfört ca 700 bostäder och fler är på gång. HSB sålde 2012 en del av sitt markinnehåll till IKANO. (Tidigare en del av IKEA , självständigt 1988 men ägare är familjen Kamprad) Och IKANO har i sin tur byggt ca 150 nya bostadsrätter, “Saltsjö vy” mot en av Finnbergets bergvägggar och med fin utsikt mot Djurgården och vattnet/Östersjön.  Många fler bostäder är på gång.  Om Finnberget berättar jag en annan dag. (Värt att nämnas är att många av lägenheterna har norrläge så solen har svårt att där nå balkongerna)

Finnboda hamn blev namnet på det nya området med kontor och bostäderFinnboda hamn. HSB köpte marken till det gamla varvområdet för att här uppföra kontor och bostäder. In till Stockholm tar man sig smidigt per båt via Sjövägen eller med buss.

En del hus är byggda på delar av det gamla varvet. Och här bor man verkligen på vattnet.

Bevarade rester från Finnboda varv. Här gled fartygen när det var färdigbyggda ner i sjön. Bevarade rester från Finnboda varv. På bilden märks det inte så mycket men stenblocken sluttar.  Dessa ursprungliga stenblock finns kvar och det var via dessa som fartygen “gled ner i vattnet”

Mer som påminner om att Finnboda en gång var ett stort varv. Mer som påminner om att Finnboda en gång var ett varv. Här kom fartygen glidande.

Från kajen går broar över till husen. (OBS! Balkongerna åt detta håll har söderläge och alltså mycket sol. När den är framme.)

Rustik och industriell miljö på vattnet.  Priserna på lägenheterna här ligger på 4 1/2 – 5 1/2 miljoner för en två rum och kök på ca  70 m2. Och det är lägre än i innerstan. 

 

30 svar på ”Finnboda – En hamn i Stockholmstrakten som blev ett varv”

 1. Jag älskar ju allt som har med vatten att göra, ja, förutom regn då förstås, men som uppvuxen i skärgården har man ju det i blodet.
  Min morfar jobbade ju på varv, Lindholmen, Eriksberg, många historier jag fick höra om den tiden, spännande tyckte jag då och minns många av hans historier idag.

  Kul att få läsa lite om historien där, och återigen, som så många ggr förr, tack för rundvandringen.

  1. Jag har ju sett området från sjön flera gånger men har inte tidigare passerat just här vid varvet till fots. Dags nu att göra det. Kul att en del av det gamla från varvstiden finns bevarat.
   Vad härligt att du är uppvuxen i skärgården. Maken är det också men i Ålands skärgård på en liten ö. Så vi gillar båda både vatten, skärgård och båtar.
   Varvsjobbet var ju tungt och spännande med din morfar som jobbade på dessa stora varv. Kan tänka mig att du minns hans historier.
   Kul att du gick med. Och i morgon knallar vi vidare. Också längs vattnen här.
   Ha det fint!

 2. Så bra att man tar tillvara på marken och bygger nya bostäder. Jag hade gärna bott vi vattnet men sol hade jag velat ha då. Jag hade knappt hört talas om Finnboda varv men jag förstår att jag borde ha gjort det. En härlig promenad kom ni ut på i alla fall vilket är värdefullt i tider som dessa.

  Kram och ha en fortsatt fin tisdag!

  1. Här ute har det blivit riktigt fint men dock inte direkt så mycket service i form av butiker och annat. Lägenheterna med utsikt mot Djurgården och inloppet till Stockholm har norrläge men kanske tycker de som bor där att utsikten kompenserar brist på sol- Men på “baksidans” lägenheter är det sol. Ja, när den är framme förstås. Väldigt roligt att gå här och mer intressant kommer. Läget vid vattnet är ju väldigt bra och roligt att en del av det gamla varvet sparats.
   Är så glad för att kunna promenera.
   Önskar dig också en bra tisdag.
   Kram

 3. Jag instämmer med Znogge att man finner läge till att bygga nya bostäder av gamla varv och dessutom hamnutsikt=)
  Gillar verkligen att de har sparat lite av varvets grund. Tack för din info om Stockhol och fortsätt att ta dina långa promenader så länge du kan
  Kram

  1. Visst är det trevligt! Och med bra utsikt kanske man kan ta ett norrläge också. Tycker de gjort området riktigt bra och mer byggs här.
   Jag går på och det gör gott både för lungor, kroppens styrka och den mentala biten.
   Kram

 4. Finnboda varv har man ju hört talas om, men jag har inte vetat vart det ligger, så tack för upplysningen! Häftigt att man byggt bostäder på vattnet!
  Må så gott!
  Kram

  1. Jag har passerat här många gånger med båt. Har en dotter i Nacka strand och tar ganska ofta båten dit och hem och passerar då Finnboda. Även när man kommer med Vaxholms eller Finlands/Ålandsbåt går den förbi här. Gillar också att man har bevarat en del av den gamla varvsmiljön och att husen till stor del är byggda på vattnet.
   Ha det bra du också.
   Kram

 5. Intressant att se projekt Finnboda på nära håll och från landsidan. De byggde som bäst när vi flyttade och även våra sista år i stan, men vi kom aldrig dit, då på sluttampen. Alltid härligt att bo vid vattnet, som vi gör, både du och jag…en frihetskänsla och en lisa för själen även om det ligger i stan.
  Att promenera är också en lisa för själen och bland det bästa man kan göra i dagens trasiga och stängda värld.
  Ha det gott och tack för titten!

  1. Jag hade också tidigare bara sett byggnationen vid Finnboda från vattnet. Åker ofta båt till och från Nacka strand där min ena dotter bor och har sett området växa. Och det växer än mer. Men ändå med hyfsat avstånd mellan husen.
   Ni har ju vattnet och naturen helt inpå och extra befriande i dessa dagar. Men för att bo på Söder och i stockholm ås bor vi bra här på kajen. Och vi har Nackareservatet på nära håll.
   Promenera gör jag ofta och mycket och i dessa dagar är jag så tacksam för att detta inte är reglerat. Mer än att hålla avstånd.
   Ha det gott du också.

 6. Tack för den promenaden till ett område som jag inte har besökt eller ens har tänkt på. Ser fint ut härligt att omges med allt vatten.
  Har för mig att för många år sedan en avlägsen bekant bodde i sig skuta, vid Finnboda varv. Av det kan knappast finnas några sådana båtar kvar.

  1. Finns så mycket fint att titta på här längs vattnet på Sicklaön. Roligt att de här vi Finnboda och nybyggnationen har bevarat lite rester från det gamla varvet. Här har man säkert tidigare haft skutor liggandes vid kajerna men nu tror jag inte det är tillåtet mer än en kortare tid. Hemma hos oss, vid Norra Hammarbyhamnen, ligger en del skutor och det är kommunala platser. Men det finns även korttidsplatser att lägga till vid.

 7. Där promenerade vi för många år sedan. Nu ser det aningen annorlunda ut där. Fastigheterna ser ut som gigantiska aquavillor. Riktigt kul måste jag säga, även om jag inte skulle vilja bo på norrsidan. Å ju äldre man blir ju mera service vill man ju ha – typ ICA, Systemet, apotek och läkare (inte nödvändigtvis i den ordningen;-) )
  Kul att få gå med på dina promenader med alltid så intressant bakgrundsinfo:-)

  1. Jag var här strax innan varvet gick i stöpet och det var intressant. Sedan har jag från sjön sett hur området växt fram men nu var det första gången jag promenerade här. Kul att se hur man bevarat och sparat detaljer från den mer industrielle miljön. Häftigt också med husen som är byggda på pelare ute i vattnet och andra längs berget. Nej, norrsidan har ju fin utsikt men sedan finns det ju lägenheter som har två balkonger och även de som har lägenheter och balkonger som går i vinkel- En ICA butik såg jag fanns och några restauranger och caféer finns bl.a i “Docklands”. Men fler kommer nog. Säkert även mer service för det byggs ju en del till. En fördel är att husen inte är byggda eller byggs så tätt. Smidigt också med båten till Nybroplan och buss till Slussen finns på plats.
   Kul att du hängde med.

  1. Tack! Roligt att se områden som jag inte besökt tidigare. Här gillade jag att man bevarat delar av det gamla varvet mitt bland de nyare husen.

 8. Finnboda varv var nytt för mig. Och även att man tagit vara på att bygga hus på detta sätt. Smart! Det blir nästan som husbåtar. Attraktiva, förstår jag.
  Jag tar mig också mina promenader, men jag är mest van vid att cykla hitan ditan. Dock har jag föredragit gång, nu ett tag. Huvudsaken att komma ut. Har kunnat utnyttja balkongen även idag, men lite för blåsigt.
  Stor kram!

  1. Jag tror detta är nytt för många att promenera här. Det är ju en liten bit från City men ändå nära. Både båt och buss tar en på ca 10-20 minuter in till City. Jag har passerat här många gånger men då med båt- Detta var första gången jag promenerade här och det gjorde jag ordentligt. Så roligt att på nära håll se området. Väldigt roligt att en del av varvet behållits och att det “ruffa” finns kvar. Hit går det också fint att ta sig på cykel och cykelvägar så det ska jag också göra.
   Ja, promenader blir det nu ett par varje dag så det blir ca 1 mil om dagen. Tycker det är så skönt. När vi gick den här rundan blev det nog hela 14 km. Men med pauser.
   Fint att du också kommer ut och att sitta på balkongen är också skönt. Det gjorde vi också i en timme idag men visst blåste det en del.
   Stor kram

 9. Ännu en underbar promenad som du tar med oss på 🙂 Tänk vad häftigt att “bo på vattnet” !!! Men du bor ju också jättefint 🙂 Tack Ditte för promenaden <3

  1. Visst bor vi bra här vid vattnet,men inte direkt “på vattnet”. Finnbodaområdet har jag passerat många gånger från sjösidan men aldrig promenerat här. Så nu fick jag se ordentligt hur allt ser ut. Roligt att man behållit en del av det gamla och “ruffa” i varvsmiljön.
   Jättetrevligt att du gick med. Och en lång promenad skulle det bli. Väldigt trevlig också. I mitt tycke.

 10. Skulle gärna bo där, de sista bilderna, men lite väl dyrt ,-)
  Promenera det är nog det bästa ändå, väldigt skönt, jag har alltid gått väldigt mycket ,-)
  härliga bilder.
  Huset som är byggda på delar av det gamla varvet var ju också härligt, hade inte tackat nej ,-) Bo nära vatten skulle varit otroligt rogivande.
  Finnboda har jag aldrig besökt, men ser väldigt inbjudande ut.
  Ha det fint KRAM Primrose ,-)

  1. Det var både roligt och intressant att promenera här i det gamla varvsområdet. Har tidigare bara sett området från sjön men nu kunde jag se mer detaljer.Intressant att se hur husen byggts upp på pålar i vattnet. Ja, en del av dem. Andra är byggda på land.
   Kommer under våren att ta fler vändor hit. Kanske också per cykel-
   Ha det bra du också.
   Kram

 11. En härlig promenad … och så bra att man utnyttjar det fina läget till bostäder! Säkert ett drömboende för många!
  Ha en fin dag!
  Kram

  1. Väldigt roligt att promenera här längs vattnet och se hur olika områden växt fram. En hel del fin natur också längs vägen.
   Ha en bra dag du också-
   Kram

  1. Bra sätt för dig att promenera på att hänga med här. Ja, Stockholms prisläge är tämligen högt. Här betalar man ju också för läget.Sjöutsikt kostar..
   Önskar er också en fin dag.
   Idag går vi vidare.

 12. Älskar vatten, men har oxå stor respekt för det ..men vilken rolig tur o info vi fick här förstår staden har enormt mkt att erbjuda av alla de slag ..kram å fin dag

  1. Stockholms omgivningar har mycket att erbjuda av det mesta och är också tämligen lättillgängligt.
   Jag går ju mycket och ofta även i dessa tider. Så skönt!
   Önskar dig också en fin onsdag.
   Kram

  1. Varvet är spännande i sig och extra roligt tycker jag det är att man bevarat en del av det”ruffiga” här mitt i all nybyggnation,
   Trevligt att du gick med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *