Stockholm

Kvarnholmen och kvarnen Tre kronor – Gammalt möter nytt.

Igår tittade vi runt på Finnboda, det gamla varvsområdet på Sicklaön, i Nacka, några kilometer öster om Stockholm. Och här har en helt ny stadsdel växt fram längs vattnet vid Stockholms inlopp. En stadsdel som fortsätter att växa. Idag fortsätter vi till Kvarnholmen. Här ligger  det gamla kvarnområdet “Tre kronor.” Mycket nytt har blivit byggt här i form  av bostäder, kontor och mindre industrilokaler. Men även en hel del av det gamla är bevarat.  Närheten till vattnet och natur finns kvar och lockar extra.

Vi går vidare längs vattnet, från Finnbodaområdet mot Kvarnholmen.Vi lämnar Finnbodaområdet och fortsätter att gå längs vattnet mot Kvanrholmen, en kilometer bort. 

Finnboda, Kvarnholmen och vidare till Svindersviksbron.

Kvarnholmen

är en halvö i Nacka kommun. På ena sidan finns Saltsjön/Östersjön och på den andra ligger Svindersviken, en del av Saltsjön. Från början var detta en ö som hette Hästholmen och var skild från fastlandet genom ett sund. Men på 1970-talet ville man ha bättre vägar för transporter från kvarnen Tre kronor och oljehamnen här vid inloppet till Svindersviken så sundet blev igenfyllt.Till Kvarnholmen leder idag österifrån den tämligen nya Svindersviksbron, invigd 2016. Västerifrån leder Finnbergstunneln ut till Kvarnholmen.

Hästholmen blev inte bebyggd förrän i slutet av 1700-talet och då var det för att många rika stockholmare valde att bygga sommarnöjen här ute. Och så förblev det till slutet av 1800-talet då delar av ön kom att bebyggas av industrier och även bostäder till de som jobbade där. Förutom Hästholmen har Kvarnholmen också hetat Finnsjön. Ett namn, som precis som Finnbodavarvet, kom från de många finnländare och övriga sjöfarare från andra sidan Östersjön som kom hit med sina skutor. (Här i området finns bl.a. också andra namn som har anknytning till som Finnberget, Finnbergstunneln och Ryssberget)

Kvarnholmen och den gamla kvarnen "Tre kronor"Kvarnholmen och den  gamla kvarnen “Tre Kronor”

Kvarnen “Tre Kronor”

I slutet av 1800-talet köpte Qvarnaktiebolaget Tre Kronor mark här på ön och ett år senare var kvarnbyggnaden klar. Och den byggnaden finns kvar än idag. Byggnaden är väldigt rejält tilltagen och kommer man sjövägen till Stockholm så ser man särskult hur stor den är. Jag vet och har hört många turister som passerat som trott att detta varit Stockholm slott.

En bit in på 1900-talet blev Hästholmen/Kvarnholmen sålt till KF, Kooperativa förbundet och de drev verksamheten fram till 1992 då den försvann. Här finns mer att läsa om kvarnen, Kvarnholmen och dess historia.

Även i den gamla kvarnen Tre kronor och i silobyggnaden har man byggt bostadsrättslägenheter. Gott om parkeringsplatser är det vid kajen och det finns också garage.

 

Bostäder på Kvarnholmen

Många olika byggföretag är igång här och man räknar med att ca 4000 nya bostäder ska byggas.  En hel del är redan färdiga och många har flyttat in och många är också under byggnad. Även i den gamla kulturmärkta kvarnen Tre kronor och i silobyggnaden har  man byggt om och producerat nya lägenheter, 163 stycken.Bostadsrätter- de flesta i norrläge och utan balkong. Men de är ändå eftertraktade. Kommunikationerna in till Stockholm sker med båt på ca, 20 minuter och med buss ca 10 minuter till Slussen.

Många nya bostadsrätter är på gång på Kvarnholmen. En hel del nya hus och bostäder är på gång på Kvarnholmen.

Kvarnholmen. Vi går vidare längs vattnet mot SvindersviksbronVi går vidare på Kvarnholmen  längs vattnet. På andra sidan vattnet skymtar Djurgården och Kaknästornet.

Småbåtshamnen i en vik vid Kvarnholmen.  Småbåtshamnen i en vik vid Kvarnholmen. Och några har redan sjösatt sina båtar.

Vi närmar oss Svindersviken

och Svindersviksbron och  går längs vattnet, på en träbelagd gångväg.  Men innan vi är framme där tar vi oss går vi en bit uppför.

Här skymtar tullhuset vid Blockhusuddden på Djurgården.

 Stora sjötullenvid  Blockhusudden. (Vid Blockhusudden finns också en hållplats om man vill ta “sjövägen” och med båt ta sig runt här för att titta. I dessa tider kan annan tidtabell gälla) ) Under hundtatals år har Blockhusuddenhär vid inloppet till Stockholm haft en strategisk betydelse för all sjötrafik in till Stockholm. Redan 1623 omtalas en tull/tullhus här på södra Djurgårdens östligaste udde.  Detta tullhus byggdes på ruinerna av det gamla blockhus som fanns här reda på 1500-talet. På 1500-talet, under Gustav Vasas tid fanns blockhuset här för att spärra inloppet till huvudstaden. (Blockhuset var en mindre försvarsanläggning av sten och trä och en viktig del av stadens försvar.)

Inloppet till Stockholm. Fjäderholmarna bakgrunden.

Vi lämnar Kvarnholmen och fortsätter vår runda. Här har vi nått fram till Svindersviksbron.

 

28 svar på ”Kvarnholmen och kvarnen Tre kronor – Gammalt möter nytt.”

 1. Vilken otroligt fin Stockholms-serie du producerar i ord och bild! Imponerande och intressant! Jag bör inte längre röra mig i huvudstaden utan lots det visste jag redan innan men nu inser jag det ännu mera! Tur jag har barnbarns-lotsen där för att ta han om gamla mormor när jag ev. dyker upp i storstan. Det glädjer mig att allt ser fräscht, nytt och snygg ut, inte som våra gamla brukssamhällen, även min lilla ort, där hyreshusen står och förfaller, jag skulle faktiskt föredra att de jämnas med marken. Oåterkalleligt! Riktiga säfsingarna gråter inombords, de flesta har någon gång under sitt liv bott i något av husen och lider verkligen när det ser så eländigt ut.
  Blåsiga vackra dagar även i Stockholm, jag ska strax hämta ännu en drös böcker på biblan, men min läsnivå har sjunkit till noll. Smärtan gör att jag måste upp och studsa ofta ofta när jag får kramp i benen och hittar ingen bekväm ställning att läsa i.- Men det kan ju bara bli bättre, och då är jag förberedd! Ha en fin onsdag och kram från pörtet

  1. Stort tack! Stockholm har mycket att erbjuda och nu passar jag på att röra mig i områden dit kan gå. (Vi har ju ingen bil och bussarna är onödigt fyllda utan mig) Men snart kommer cykeln också fram.Det har blåst en del så den har fått vila sig i form.
   Och Paula, när detta viruselände är över och ditt ben i bättre form så hoppas jag att du kan komma till huvudstaden. Jag ska varsamt lotsa dig och sedan har du även barnbarnet. Blir bra!
   Trist när områden får förfalla och det gagnar ju ingen alls. Har dock inte besökt så många brukssamhällen men en del i Uppland och Västmanland och kanske finns det mer pengar där för upprustning.
   Fint att du har biblioteket och i alla fall kan hämta hem böcker. Just nu har min läsnivå ökat något men kanske är det för stunden. Trevligt är det i alla fall. Förstår att du inte kan koncentrera dig på att läsa när du har det så besvärligt med benet.
   Önskar att du inte skulle ha det så besvärligt.
   Tankar och stor kram

  1. Hej Iris!
   Tack! Så trevligt att du är med. Och många både långa och fina promenader blir det. Jag går nu för många runt om i Europa som inte direkt kan röra sig så fritt. Vi är en hel grupp.
   Saknar dig!
   Kram!

 2. Vill man läsa om stockholms historia behöver man knappt några historieböcker, det räcker med din blogg.
  Jag är så imponerad av ditt engagemang, stort tack för denna rundvandring.

  Ha det jättefint.

  1. Tack Micke!Stockholm är jag ganska bra på och har ju jobbat här som guide i flera år. Jag försöker begränsa mig lite på bloggen men samtidigt är det roligt att berätta om hur saker och ting hänger ihop. Och oftast finns olika samband som påverkat.
   Kul att du hänger med.
   Ha det bra du också-

 3. Tack för ännu en trevlig promenad så roligt att få hänga med på den. Du kan verkligen Stockholm på dina fem fingrar och det måste vara roligt att känna till så mycket om sin stad. Lägenhet utan balkonger och i norrläge låter inte toppen men med tanke på bostadsbristen så förstår jag att det kommer inte att stå några osålda här inte.

  Kram och ha en fin kväll!

  1. Jadå, här går vi mycket i dessa dagar. Än mer än vanligt eftersom det nu inte blir buss,tunnelbana eller pendeltåg. Snart ska väl cykeln också få se vårens ljus. (Bil har vi ingen) Stockholm med omnejd kan jag tämligen bra och har ju jobbat som guide i olika omgångar.
   Har förstått att även lägenheterna i gamla kvarnen “Tre Kronor” är populära och de har ganska olika planlösningar. I andra byggnader här finns balkonger men på kvarnen får det inte byggas några.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 4. Håller med Micke, du är som en uppslagsbok. Jag tackar och tar emot!
  Bra att många nya bostäder byggs, stan växer ju!
  Kram kram!

  1. Tack! En hel del kommer jag ihåg men lite får jag slå upp i mina anteckningar. (Har ju jobbat en del som guide men i rådande läge är det inte aktuellt.)
   Ja, Stockholm växer och även Kvarnholmen är ett populärt område. Även de ombyggda lägenheterna i “Tre Kronor” är populära trots norrläge för en del och utan balkonger. Men utsikten är magnifik.
   Kram och ha det så bra du kan

 5. Jag njöt av din promenad. Det var väl inte mycket jag kände igen, men sammantaget har du visat upp huvudstaden i flera inlägg, sååå intressant!
  Jag tog en cykeltur idag, men det blåste, precis som det gjort senaste tiden. Det är jobbigt, men jag strävar. Var just i stadsparken igen.
  Jag hör på nyheterna hur SL packar in massvis av folk, det är riktigt dåligt, tycker jag. Så lämpligt är för egen maskin 😀
  Stor kram!

  1. Stockholmsområdet har så mycket och det är roligt att presentera en del av dem. I dessa tider åker jag ju inte buss, tunnelbana eller pendeltåg utan promenerar.Och det blir rejäla promenader.Men snart ska jag ta fram cykeln men tycket hitintills det blåst väl mycket. Går jag kan jag ta lä på ett annat sätt.
   Fint att du tar dig ut och Stadsparken i Lidköping är ju fin. Och ön finare blir den när blomningen är än mer igång.
   SL har många förare som är sjuka och då blir det knepigt. Kanske är pendeltågen och tunnelbanan bättre. Har inte och ska inte testa.
   Stor kram och trevlig kväll.

 6. Välkända trakter för mig.
  Har åkt båt härifrån och promenerat runt en del.
  Sköt om dig!

  1. Väldigt fina promenadområden här och så fint att kunna gå så långt längs vattnet. Har också tidigare sett området tidigare mest från sjön men detta var första gången vi promenerade runt här- Och en lång promenad blev det denna söndag.
   Ta hand om dig också.

  1. Nej, då – Din kommentar försvann inte alls. Kul att detta är välkända trakter för dig. Har passerat här oft med båt men inte promenerat så mycket annat än köpt glass på “Snö”.
   Ta hand om dig också.

 7. Hola! Jag det var en riktig långpromenad som vi gjorde! Bästa motionsformen om du frågar mig! Roligt ändå att man kan vandra så långt österut efter vattnet. I många andra delar av världen är ju marken närmast vattnet ofta privat. Kanske gör vi en ”favorit repris” längre fram emot sommaren och undersöker om det kanske också finns passande ställen för vätskepaus? 😉 Vilket gediget arbete du har gjort med att ”reka” historiska fakta. Jörgen kommer att läsa med stort intresse – han älskar ju historia och i synnerhet Stockholms !

  Kramar till dig och Mr B! ❤️

  1. Hola! Visst blev det en härlig promenad och dessutom rolig och i bästa sällskapet. Tack! Och visst är det bra att promenera både för lungor, kropp i allmänhet och knopp. Vore trevligt att ta ett varv längre fram i vår/sommar och med fler vätskepauser. Mycket god idé!Jag har rekat en del och tittat bland gamla guidanteckningar. Finns en hel del där också. Men i bloggen får jag sovra. Ja, det gör jag när jag guidar också…
   Hoppas ni haft/har en bra kväll.
   Kramar från oss.

 8. Oj oj oj jag har sagat det förr och det tål att upprepas, fantastiska promader du tar oss med på du ambassadör för din stad!
  Tumme upp du i farten!
  Visst är våren härlig; jag går rut här i min stad och myser, fort går tiden när jag strosar på och hjärta och själ fröjdar sig. I går blev det tre timmar.
  Mycket går att göra även om stan är stillsam nu och jag aktar mig.
  Allt gott tittar in om någon dag igen.
  Kram o goa goa tankar

  1. Tack, bästa Tove! Så roligt att du var med. När jag nu räknat in er alla som var med blev det en grupp. Ja, jag är i farten men undviker större samlingar , att åka buss, pendeltåg och tunnelbana och att handla när andra gör det. Jag är bra i detta läge på att vara varsam och avståndstagande.
   Kan tänka mig att du går runt och myser i Karlstad i dessa fina tider. Hade så gärna tagit mig en tur, men den blir senare. Är med dig i tankarna.
   Önskar dig det bästa och var rädd om dig.
   B hälsar med kram.

 9. Här var det absolut “walking Memory Lane” för mig. Hur kul som helst:-) Å det måste ha varit innan Svindersviksbron kom på plats och de nya husen byggdes. Minns även vägen vi gick, samma väg vid vattnet som du visar. Så tack tjejen! Som Micke säger, jag behöver varken köpa en guide eller åka dit igen. Jag har ju dig och din blogg:-)

  1. Vad roligt! Och så kul att ha dig med. Jag hade inte gått just här men varit till Kvarnholmen och köpt glass på “Snö” har jag varit. Och passerat otaliga gånger med båt. Men från Nacka strand har jag gått längs vattnet några gånger och passerat Svindersviksbron och vidare mot Svindersvik. Och på fredag tar vi sträckan från Svindersviksbron, längs vattnet och till Svindersvik. Hoppas du hänger på.
   En trevlig tur.

  1. Visst finns det! Jag tycker att Stockholm med omgivningar har mycket av det mesta. Njuter av att kunna ta mig runt och stärka kropp och knopp. Nu mer än någonsin.

 10. Ännu en härligt promenad som jag tackar för. Tänkte nog ta mig till Aldi idag i alla fall, behöver handla lite färskvaror.

  En sak slog mig. Tre kronor. Tres coronas… Sveriges hockeylag lär vara extra farliga nu… Kanske därför hockey-VM ställdes in? 😉 (Jag tycker faktiskt att man får skoja till det lite trots allvaret).

  Ha en bra dag!

  1. Visst måste man kunna skoja även i dessa allvarstider. Och instämmer helt. I dessa dagar borde nog det svenska hockeylaget byta namn. Kanske kan du utlysa en tävling.
   Även vår promenad med S&J var skojig och på olika sätt. Låter bra med behov av färskvaror så att du kan ta en sväng och få lite luft.
   Önskar er en fin torsdag. Ser lovande ut här i Stockholm.

 11. Så roligt med Stockholms historia och fina bilder
  Sthlm är så otroligt fint men dock bara varit där 1 gång :/
  Din blogg är verkligen så mysig

  Kram ❤️

  1. Tack, för din fina kommentar. Så glad jag blir! Och roligt att du tycker om både Stockholm och stadens historia. Något som jag också verkligen gör.
   Kanske kan det bli fler besök för dig här och då vet du än mer.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *