Skyltar Stockholm

Omväxlande – Skyltsöndag #343

Söndag! Och det innebär här på bloggen att det är dags för “Skyltsöndag.” Ett tema som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Skyltar av olika slag gäller och tolkningen är väldigt fri. Veckan har varit omväxlande och så blir också dagens skyltning med veckofärska  bilder.

Stockholm. Södermalm.Omväxlande att se Norra Hammarbyhamnen och österut från Skansbron. Omväxlande är det att stå uppe på Skansbron och titta österut över Hammarbykanalen. Vårt område i Norra Hammarbyhamnen ligger till vänster och Hammarby sjöstad ligger till höger om kanalen.

 Omväxlande

Mer vanligt är ju att jag står uppe hos oss eller går längs kajen och då ser allt från en annan vinkel.

Restaurang Thaiboat lyser verkligen upp omgivningen.

Härom kvällen ser jag plötsligt att en Waxholmsbåt kommer i kanalen. Och inte bara det. Den kör in till kajen mellan husbåtarna. Undrade just om den hamnat fel. Nej, då. Den skulle lämna av en person och la snabbt till vid kajen och backade ut igen.

Stockholm. Södermalam. Hammarbykanalen. Helt klart omväxlande att se en Waxholmsbåt köra in till kajen mellan husbåtarna och släppa av en person. Verkligen omväxlande att se en Waxholmsbåt lägga till vid kajen mellan husbåtarna. Hör inte till vanligheterna.

I veckan var jag på Nordiska museet

och  passade på att se två utställningar; Nordens Paris  om mode och varuhuset NK:s Franska avdelning.  Den andra utställningen var om  “Folkhemmet”om hur en lägenhet byggd i slutet av 1940-talet kunde se ut och vara inredd.

Trappan som ledde upp till utställningen “Nordens Paris” gav en hint om vad som komma skulle. Olika modeskapare var här namngivna.

Extra roligt var att Agneta, min väninna som var med, har en bror som är fotograf och många av hans bilder också fanns med på utställningen. (Se bilden nedan. Fotograf Bo Appeltoft hos ateljé Uggla.)

Stockholm . Nordiska museet. Utställningan "Nordens Paris" var omväxlande och mer mycket fint att se. Utställningen Nordens Paris var omväxlande den också och man kunde se hur modet växlat från början av 1900-talet fram till 1966 då NK:s Franska avdelning lades ner.

När man så hade gjort en beställning  på NK:s Franska  och  det eller de handsydda plaggen var klara  skulle de noga synas innan de ju levereras hem. Plaggen packades i kartonger omsvepta av mängder av silkespapper innan ett bud från NK levererade kartongen till hemadressen.

De som var kunder på NK:s Franska avdelning kunde få en inbjudan till mannekänguppvisning .

 

På utställningen kunde man följa hur modet kom att förändras  under åren. Och bilden nedan är från 1960-talet. här är det den franske modeskaparen André Courrèges plagg. För min del hade  jag liknande vita  stövlar , mjuka i skinn och kändes nästan som skor. Liknande plagg som på bilden här under hade jag också i slutet av 1960-talet. (Dock inte tillverkade av någon modeskapare men ändå inhandlade på NK)

Dessa plagg var moderna mot slutet av 60-talet. 

Efter “Nordens Paris” blev det en kontrast att titta in i “Folkhemslägenheten. Men det var hög igenkänningsfaktor. Så även i städskåpet.

Ett titt i städskåp i Folkhemslägenheten. Mycket skulle få plats på en liten men välorganiserad yta.

Och visst blev det också en titt in i museiebutiken. Och att julen närmar sig var tydligt även här.

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

 

 

28 svar på ”Omväxlande – Skyltsöndag #343”

  1. Tack!En omväxlande vecka var det och väldigt trevlig. Lika bra att passa på med trevligheterna.
   önskar dig en fin kväll.
   Kram

 1. Minns förstås sextiotalskläderns. Hade svårt att få tag i några, då jag redan få hade storlek 42-44. Man skulle ju vara mindre än så, för att få plats i plaggen.
  Skulle nog inte hitta få mycket på NK idag heller. En som har L-XL var iaf inte tidigare målgrupp på NKs olika avdelningar
  Tur att det finns en massa andra bra ställen för oss storvuxna. Intressant inlägg! Kram!!

  1. NK idag har mycket och av många märken så du skulle säkert hitta något som passade och som du tyckte om. Urvalet är stort. Idag är det ju många olika butiker som är inrymda i varuhuset. Jag har också oftast L och ibland M och har varit där med vänner och handlat som har XXL liksom de som har S. Tycker att det nog är en av de bättre ställena i stan just för att det finns så många olika butiker här. Ibland kan jag också köpa XL eftersom min rygg är lite sned och brukar hitta det som passar. Jag vill ju alltid prova innan jag köper något och känna på kvalitéer. Så internetköpen för mig är ytterst få.
   Kram och trevlig kväll.

  1. Visst är det lite humor. Men så här skrev man ju förr- Minns att jag på 60-talet och början av 70-talet skrev olika sorters tack kort och hur formuleringarna då var av det högtidliga slaget.

 2. “Nordens Paris” ska jag ta mig till. I dag blev det “Daisy” på slottet. Galet mycket folk i Gamla Stan! Och många turister, tyskar, spanjorer, italienare … språken växlade friskt runt omkring mig. Och rysligt kallt var det också!

  1. “Daisy” ska vi se men vi väntar till en vardag. Kan tänka mig att det var mängder av människor i G.S. Undviker att gå där på helgerna. Och många turister är ju här. Åkte pendelbåten till Nacka strand på em och mängder med utländska turister där också. Stod ute ett tag på båten och höll på att frysa fast. Men det blev fina bilder.

 3. Där satt det igen – det perfekta bidraget till Skyltsöndag.
  Bilden du tog av Thaiboat är fantastiskt fin. Ingen direkt julskyltning, men “upplysande” under den mörka årstiden. WOW.
  Googlade Sunnan (https://sv.wikipedia.org/wiki/M/S_Sunnan), så det är inte omöjligt att du kommer se just henne flera gånger framöver. Kul med en båt från1968 som haft så många uppdrag och är “still going strong”.
  Nordens Paris fotade du verkligen bra. När jag såg trappan med modeskaparnas namn minns jag så väl Courrèges. Det var ett måste med den kortklippta frisyren och klänningen som såg ut som ett tält. Jo, jag fick tjata mig till den looken. Men då pappa tryckte att frankt mode stod för kvalitet som fick jag min klänning till slut, men jag fick bidra med egen intjänade pengar. Roliga minnen:-)

  Tusen tack för länken och en toppen och verkligen omväxlande skyltning:-)

  1. Tack, kändes lite tamt idag, men det har varit en trevlig och omväxlande vecka. Så viss variation blev det ändå på skyltarna.
   Thaiboat får vara med som skylt och den lyser verkligen upp.
   Kul att Sunnan nu ska gå mellan Stockholm och Ekerö och antar att den då kommer att ligga i Mälaren.Blir ju bökigt och dyrt att slussa från Saltsjön.
   Här såg det så roligt ut när den körde in mellan ett par husbåtar för att släppa av en person på kajen.
   Kul att du också kände igen dig här i “Courréges stilen”- Såg att Gunnel också gjorde det. Även hemma hos mig så sponsrades klädstilen. Men vill minnas att jag också fick bidra med lite intjänade pengar.

 4. Så vackert med alla mörkerbilder. Waxholmsbåten vilken iakttagelse 🙂 Trevlig skyltning på självaste 2:a advent.

  1. Har passat på att ta kvällsbilder när jag varit ute på en senare promenad och det ser ju så annorlunda ut då. Tycker omgivningarna i närområdet ser så annorlunda ut när mörkret faller på.
   Många båtar passerar ju här men jag blev verkligt förvånad när denna Waxholmsbåt, dock ej i trafik,kom och la till för en kort stund mellan ett par husbåtar.Såg festligt ut.
   Önskar dig en fin kväll denna andra advent.

 5. Den trappan gillar jag. Jag minns att man ofta läste fotograf Bo Appeltoft under många modebilder förr i damtidningar och modetidningar över lag. Jag hade också vita jättemjuka stövlar på 60-talet. Jag minns att mina var först en sko och skaftet var som en strumpa nere i foten. Det gick alltså att använda skon för sig. Väldigt praktiskt. Jag kan sakna sådana mjuka skor nu. Kram

  1. Visst är trappan spännande. Och den möttes vi av. Extra roligt att se de fina bilderna Bo Appeltoft tagit och som också fanns med här på utställningen. Och hans bilder gör sig så bra i svartvitt.
   Vad roligt att du känner igen dig i dessa “lätta” stövlar. Kan inte minnas att mina var annat än just stövletter. Men minns att de var i skinn och väldigt mjuka och med tunn sula.
   Kram

 6. Jättefint skyltat! Å jag gilla r60-talsmodet, visst är det väl “inne” med det modet igen?!
  Så mycket du hinner med att göra …jag följer med via bloggen!
  Ha en fin kväll!
  Kram

  1. Tack! Visst är det mycket av 60-tal som nu går igen. Minns när jag hade liknande klänningar och korta vita skinnstövlar, som här på bilden, inspierade av modeskaparen Courrrèges.
   Jag är ju arbetsfri och passar på att göra trevliga saker när andan faller på.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 7. Det är vackert med all belysning längs kanalen som speglar sig i vattnet.
  Kul att få se lite av utställningen “Nordens Paris” kan tro att den var intressant.

  1. Jag tycker att det är så fint nu med belysningen här hemma och när den speglar sig i kanalen.( Blir lite fina skyltar från mitt område.)
   “Nordens Paris ” var rolig att se och inte minst det hantverk som ligger bakom alla kläderna. Det mesta är ju handsytt.

 8. Snyggt skyltat med härliga bilder igen, speciellt dom över ert vackra område 🙂 Jag kände allt igen strykjärnet där i städskåpet också. Tror att det var mormor som hade ett sånt.
  Jag undrar lite över vad det kunde vara för en person som fick en sån VIP-behandling av Waxholmsbåten? Skulle vara kul att veta, men det lär vi väl aldrig få reda på 🙂

  Ha en fin start på veckan!

  1. Tackar! En bra och omväxlande vecka var det med en hel del att se och uppleva. Så roligt att ta en kvällsrunda och då ser hur omgivningarna förändras i ljuset. Visst är innehållet i städskåpet roligt att se. Vet att vi hemma hade ett liknande strykjärn och en del andra saker som också fanns här. Har fu förstått att den tidigare Waxholmsbåten nu ska bli en pendelbåt för SL och ska trafikera sträckan Stockholm – Ekerö. Antar den då kommer att ligga vid stadshuset eftersom det annars både blir bökigt och dyrt att slussa. Jag så bara att båten kom och körde in mellan ett par husbåtar och släååte av en person. Säkert en i besättningen.
   Önskar dig också en bra start på veckan.
   Strålande sol i Stockholm men kallt. Nu -8.

 9. Såå fina mörkerbilder! Speciellt den med Thaiboat och de fina speglingarna i vattnet!
  En härligskyltblandning från besöket på museet!
  Ha en fin måndag!
  Kram

  1. Tack! Nu har det blivit en och annan mörkerpromenad och det är spännande att se hur belysningen då också ändrar på hur man kan se på närområdet. Är så förtjust i ljusen och speglingarna i kanalen.
   Besöket på Nordiska museet blev så lyckad och det blev också hela veckan.
   Önskar dig också en fin måndag-
   En strålande vinterdag här och kall. Just nu -9.
   kram

 10. Restaurang Thaiboat ser otroligt inbjudande ut
  Intressant Med Nordiska museet, Där det fanns mycket olika att titta och intressera sig för, för alla smaker. Jag gillade Folkhemslägenheterna mest, känner igen mig i mina släktingars hem, det var kul. Bra på att få plats med saker i lägenheterna, som inte alltid var så stora.
  Kul för din vän att se sin brors fotografier som fotograf.
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Jag brukar ta en kvällspromenad och det är roligt att se hur kajen och närområdet ser ut med belysning och speglingar fån en annan sid än från vår balkong.
   Folkhemslägenheten var så rolig att se och många minnen kom tillbaka. Och just på Nordiska museet finns flera olika utställningar och det är bra. (Man betalar dock bara en entréavgift)
   Ha det fint du också.
   Kram

 11. Wow vilken rolig utställning om franskt mode! Det häftigaste med alla gamla skyltar tycker jag är språkbruket.
  “Vi hoppas att den angivna tiden ska visa sig läglig….” Om jag ber mitt barnbarn 22 år att läsa meningen vete sjutton om hon ens begriper den! Men helt underbar!
  Ja nog har du mycket att titta på och lika färggrant både kvällar och mitt på dagen. Här har någon slängt på en svart säck över tillvaron, den hänger där mest hela dagarna!
  Kram

  1. Utställningen om mode var intressant och roligt att se vad som följde med. Inte minst språkbruket. Jag minns delar av detta språk då jag i samband med några baler på Karlbergs slott skrivit till chefen och tackat. Tursamt nog fanns då en “blå bok” så jag kunde se exempelmeningar. Vikrigt att det blev rätt här på 60-talet.
   Du har också mycket runt dig men du lever mer på landet. Och vi kan ju ta del av varandras vardag. Fint så. Jag uppskattar verkligen att ta del av din.
   Kram

  1. Jag tar gärna en kvällsrunda så de bilderna får bli skyltar över vårt område när mörkret lagt sig.
   Nordiska har flera utställningar på gång och den om Arkis passerade vi men den verkade också riktigt bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.