Stockholm

Gott om plats och tid för spontana infall

Uppehållsväder, viss variation på gråskalan och även mindre inslag av blått gjorde mig sällskap i går. Och mer färgglatt kom det att bli under dagen. Jag hade några  ärenden att uträtta men dagen var i stort sett oplanerad. Så det fanns alltså gott om plats och tid  för att fylla den med det jag hade lust med.

Höstfärger

Gott om plats

Mitt första mål var att gå till “Hela kroppen- fysoterapi och friskvård”där jag varje vecka ägnar mig åt rehabträning för min rygg. Och det gör jag i 45 minuter tillsammans med en fysioterapeut som ser till att rörelserna görs exakt på rätt sätt. Ärendet hit var att boka om en tid och i stället för att ringa tyckte jag det var perfekt med en promenad.

Stockholm. Södermalm. Östgötagatan. Inte alls gott om plats. Jag startar vid nere vid kajen där skrapan Stockholm New skymtar på andra sidan kanalen. Gatan är tursamt nog enkelriktad men trots det kan man inte påstå att det är gott om plats. Inte ens med positiva tankar.

Jag går nästan hela Östgötagatan norrut. Den är ca. 1500 meter och det är en svag uppförsbacke hela vägen. Några stopp blir det på vägen för att titta på speciella hus. Jag var i augusti med på en stadsvandring längs Östgötagatan som Stadsmuseet ordnade och försökte nu titta lite extra och se vad jag kom ihåg. (Andra delen av den finns här) Väl framme vid målet visade det sig att det var stängt fredag och lördag denna vecka p.g.a. fortbildning så det får bli en repris på måndag.

När jag nu var i närheten av Mosebacke så blev det en vända dit.

Stockholm . Södermalm. Utsikt från Mosebacke över Stockholm. Gott om plats denna dag. Utsikt från Mosebacke, en av Södermalms alla höjder, över Skeppsbron, Gamla stan och delar av City. Här uppe var nu det  väldigt gott om plats och jag var just då den enda besökaren

Går vidare i de gamla kvarteren bakom Mosebacke.

Jag går förbi Katarina kyrka och viker in på Mäster Mikaels gränd. I kvarteren här, vid och bakom  Katarina kyrka och kyrkogården, går jag ganska ofta och tar gärna med vänner hit. Mer om Söders höjder, Katarina kyrka och mäster Mikael finns att läsa här om du vill)

Katarina kyrka.

Stockholm. Södermalm. Mäster Mikaels gata. Gott om plats här också. Mäster Mikaels gata med anor från 1600-talet börjar strax öster om Katarina kyrka .Gott om plats här också.

Glasgränd och Glasbrukstäppan

Plötsligt upptäcker jag en liten gränd som går in från Mäster Mikaels gata. En gränd och liten park jag aldrig tidigare lagt märke till;  Glasgränd och Glasbrukstäppan. Lite längre bort ligger också Glasbruksgatan. Namnen kommer efter ett gammalt glasbruk som låg här i mitten av 1600-talet. Parken blev anlagd i slutet av 1940-talet och består av kortklippta buxbomshäckar som inramas av olika stenpartier och låga murar i granit. I parken finns också några mindre fontäner men som nu inte hade något vattnen. En paviljong finns med sittplatser och även några bänkar.

Stockholm. Södermalm . Glasbrukstäppan. Gott om plats även här. Gott om plats är det även här i Glasbrukstäppan och jag slår mig en stund mitt i grönskan.

Varför inte?

Någon brådska har jag  verkligen inte och när lite blå himmel blev synlig fram på eftermiddagen bestämmer jag mig för att  lunch på en uteservering skulle passa fint.

Stockholm. Södermalm. Skånegtan. Gott om plats på uteserveringarna. Skånegatan. Även här var det gott om plats även om det var fredag eftermiddag så jag slår mig ner för en spontan och sen  lunch.

Lunchutsikt över Nytorget.

På vägen hem stannar jag till och köper med mig en vacker fredagsbukett som kan matcha min favorittavla som vännen Tove målat. Konstaterar att jag varit ute i dryga tre timmar och avverkat 7 km. (Med en del stopp)

 

32 svar på ”Gott om plats och tid för spontana infall”

 1. Jag blir alltid så trött efter att ha läst dina “gående” inlägg! 🙂
  HUR ORKAR HON knalla på, som hon gör?
  En ond rygg tycks inte besvära dej.
  Det beror väl på att du fortfarande är ung.
  Glasbrukstäppan ser ut som jag föreställer mej en
  “formal British garden”.
  Alltid njuter av dina Stockholmsbilder. Kram!

  1. Jag kan verkligen förstå att du blir lite trött….
   Jodå, min onda rygg besvärar mig mycket. Men att ha ont är ju inte farligt i sig och jag är smärttålig. Ibland tar jag en värktablett innan jag går och det hjälper. Sedan har jag ett “bälte” om ryggen som ska stabilisera det hela . Ibland gör det nytta, ibland inte alls.
   Glasbrukstäppan var en för mig ny upptäckt och man ser den inte från Mäster Mikaels gata utan man får vika in i en liten gränd. Det hade jag aldrig tidigare gjort. Men nu så.
   Det är alltid så roligt när du är med mig och jag fann mig häromdagen prata med dig när jag strosade runt på Katarina kyrkogård. Du är ofta med mig i tankarna.
   Många tankar och en varm kram

  1. Det blev en runda förenad med nöje och extra roligt att jag såg denna lilla park. Jag har gått här en hel del men ändå inte sett den. (Kan bero på att den inte direkt syns från gatan) Tavlan som Tove målat tycker jag så mycket om och nu blev det extra fint där med matchande blommor
   Önskar dig också en fortsatt fin lördag.
   Kram

 2. Det där med friskvård är ju viktigt att göra, har vid något tillfälle varit hos en sådan efter en arbetsskada för många år sedan, tacksamt att det finns möjlighet att göra något åt krämporna.
  En promenad dit var ju inte heller fel förstår jag 😉

  Tackar för denna utflykt och åter igen får man lite historia serverad, stort tack för det Ditte.

  Ha det fint.

  1. Jag gnetar på hos min fysioterapeut och hn är verkligen duktig. Om det sedan går att rädda min rygg vet jag inte. Men i varje fall stärka den är en bra början. Att operera den blir knepigt och med osäker utgång.
   Ja då, lite historia hänger med mig.
   Önskar dig det bästa.

  1. Här finns så mycket trevliga rundor att gå så ibland är det svårt att bestämma sig. Den lilla parken har du kanske inte sett för den är ganska dold. men så fin.
   Blommorna passade så fint till tavlan. Och jag verkligen älskar den.
   Strålande sol här idag så nu en stund på balkongen i den sena eftermiddagssolen.
   Trevlig kväll.

 3. Det var en vacker tur och vissa delar med hög igenkänning, det tycker jag är kul!
  Så vacker tavlan är som Tove har målat och buketten blev perfekt till 😀
  Du är flitig på fysioterapin och det måste ju göra gott för din rygg. Än så länge fungerar mina kortisonsprutor och min lilla egenträning, så jag är rätt nöjd.
  Jag blir så glad när solen skiner och det har den gjort hela dagen. Om en timme ska jag iväg. Det är inte bara fest utan en del pyssel innan.
  Trevlig lördag, stor kram!

  1. Söder har så mycket och allt är lätt att nå till fots. Visst kände du igen dig. Men nu upptäckte jag en för mig helt ny liten “täppa” och det var roligt. Finns så mycket här på Söder om man bara ger vidgar blicken åt olika håll. Tavlan som Tove målat är verkligen en favorit som jag tycker så mycket om. Och dessa blommor matchade väldigt bra.
   Fysioterapin är suverän och de är specialister på ryggbesvär. Helt fantastiskt med en “egen” fysioterapeut som är med mig hela tiden. Jag tränar hemma också men detta är ett perfekt komplement och maskiner har jag ju inga hemma. Och de gör mycket nytta.
   Har varit ute hela dagen i det vackra solskenet och sitter nu på balkongen.
   Önskar dig en riktigt rolig kväll.
   Stor kram

 4. Så fint det är på Söder! Å Katarina kyrka känner jag igen, nej nu ser jag fel igen, det är Sofia Kyrka som min svåger brukar sjunga i (Lillpåven)! Jag har verkligen svårt att hitta på söder, så jag suger tacksamt i mej dina fina bilder och information. En fin dag fick du, och en ljuvlig bukett blommor med dig hem!
  Ha en fin helg!
  Kram

  1. Ja, det är så rätt att din svåger sjunger i Sofia kyrka men kyrkorna här är knepiga att hålla reda på.
   En fin dag blev det och trevligt med en lunch vid Nytorget och lite “kändisspan”. Gott om dem här i kvarteren. Ä rju ganska dålig på att känna igen folk men jag har bättrat mig.
   Blommorna är så fina och matchade tavlan så fint.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram

 5. Bra promenad! Lite retligt att ärendet inte kunde uträttas. Men det finns ju fler dagar….
  Tänk, att även du kunde hitta en ny liten pärla i ditt närområde! Kram!

  1. Roligt att se vart det bär hän. Finns så mycket här och helt nära också. Området här vid den lilla parken har jag helt missat men nu vet jag att det finns. Ändå tycker jag att jag kan Södermalm.
   Kram

 6. Det var en rejäl promenad, men trevligt att följa med på den och se dina fina bilder.
  Så skönt för din rygg med besöket varje vecka.
  Stor kram och trevlig kväll

  1. Numer kan och får jag inte gå lika långt jag gjort tidigare så jag lyder. Jag är verkligen tacksam över besöken hos fysioterapeuten varje vecka och kanske hjälper det en del. Kämpar ju på även hemma men det är knepigt.
   Önskar dig också en fin kväll.Här har vi haft en kanondag så jag sitter på balkongen nu en stund.
   Stor kram

 7. Såååå fina bilder trots gråvädret. Glasbrukstäppan har jag heller aldrig hört talas om, men där är ju riktigt mysigt. Härligt att kunna utforska nya platser i ens närhet. Tror man blir aldrig “färdiglärd”, vilket är lika bra det.
  Toves tavla är hur vacker som helst och blommorna höjer “effekten”. Gillar Toves konst starkt. Alla hennes tavlor är färgintensiva och gör mig glad.

  1. Tack! Vad gäller Glasbrukstäppan var den helt ny för mig också . Har passerat helt nära tidigare, på Mäster Mikaels gata men aldrig svängt in här. Tycker annars att ja kan mycket och är väl bevandrad på Söder.
   Jag är så glad för Toves tavla och färgglada blommor som matchar är alltid fint- Hon har många läckra tavlor.

 8. Tusen tack för turen runt vackra söder och även lite gamla stan. Du är en otrolig stockholmsambassadör, du borde faktiskt få lite Credit här och där! Jag har njutit och insupit och känner mig upplyft, längtar nästan tillbaka…får nog snart ta en tur igen!
  Vi är i Holland nu, cruisar så sakteliga mot svedala och svalkan…men, jisses så skönt det är att vara “on tour”…
  Kramen till dig och “take care”…

  1. Vad roligt att du är med mig från Holland. Är så glad att du är “on tour” igen. Fäller på nytt en lite tår just av glädje. Jag har inte varit så mycket utomlands denna pandemitid, mer än i den spanska stugan från den 5/6 – 5/7. Men en del har jag sett mig o i Sverige. Längtar också ut. Men har en del “hälsopyssel” på gång så jag får avvakta ett tag.
   Många tankar och kram till dig.

 9. Vad kul att du hittade Glasbrukstäppan, ser väldigt mysigt ut där. Det är en av dom trevliga delarna med promenader, man hittar ofta något nytt trots att man gått i området flera gånger.

  1. Jag blev så förvånad. Tycker ju att jag känner “mitt Södermalm” bra men denna oas har jag missat.Och visst är det så att man ofta hittar något som är nytt för en själv. Glasbrukstäppan var just det.

  1. Visst är det. Och jag såg mängder av just hängträd på min runda. Inte minst på Katarina kyrkogård.Stockholm nu är så vackert. Ja, det är det ju alltid.Och här finns verkligen mycket av det mesta och på nära håll. Är så glad över att bo just här och på Söder.

 10. Vilken häftig överraskning för ciceronen Ditte att hitta en vrå som ännu var oupptäckt! Och fint som snus var det där! Vyn över Skeppsbron och Gamla stan är underbar och gör mig nostalgisk. En rejäl promenad blev det och kanske lite synd att du inte lyckades omboka din tid. Fast ändå inte….
  Kramen

  1. Visst var det! Jag blev nästan paff. Nu var det ju en liten park, snarare täppa, men den finns och är riktigt fin. Du känner ju igen dig i vyerna över Gamla stan och Skeppsbron och lite nostalgi kan vara trevligt ibland.
   Jag får boka om min tid i morgon men då blir det ingen längre utsvävning. Har gått mycket idag så ryggen klagar högljutt och i kanon med höfterna. Funderar på att stämma in i klagandet.
   Kram

 11. Fiffigt att byta ut samtal hemifrån mot detta. Spontana infall brukar ofta bli egna oväntade äventyr. Sedan har du en hel del fint att välja på runt din hemmaplan. Solveig och vår yngsta hann njuta av Gamla Stan förra onsdagen. Innan det blev ett 22 sekunder långt möte med en laser på S:t Eriks. Därefter var det bara en som njöt av Stockholm. 😉 Hoppas din rygg snällt ställer upp på fler sköna höstpromenader. Såg att det kommit snygga höstfärger.
  Måndagskram, Bosse

  1. Visst är det! Ofta blir det här nu det mer spontana som råder eftersom ryggen är tämligen oberäknelig. Den går inte att lita på. Är glad att jag har en hel del att ta mig an i närområdet. Även för mig blir det många tur och retur till Gamla stan. Oj då, laser på St: Erik! Förstår att det efter detta inte gick att ta till sig så mycket mer av huvudstaden.
   Önskar dig allt gott.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *