Stockholm

Sol, vatten och speglingar – Ett angenämt sällskap

Regnet öste ner under delar av gårdagen och det var inte alls det jag önskat. Jag hade en läkartid på morgonen och hade sedan tänkt mig en lång promenad i Nackareservatet och längs Sicklasjön. Men när jag lämnade vårdcentralen strax efter klockan 9 var regnet i gång och mina tankar på en tur i naturen lämnade mig. I stället blev det lite ommöblering hemma, undanplockande av sommarkläder och sedan slog jag mig ner med en bok för att invänta “regn upphör”. Regnet upphörde vid 16-tiden och tendenser till sol och blå himmel visade sig. Snabbt bestämde jag mig för en uppfriskande runda ut  men höll mig här hemma i närheten av vattnet. Och Med både Saltsjön och Mälaren helt inpå så är vatten ingen bristvara.

Klockan är strax före 17 och jag passerar restaurang Thaiboat. Här håller man på att plocka ihop sommarpontonen och montera upp de iglor som ska finnas uppe för besökare att sitta i under hösten, vintern och delar av våren.

Sol och vatten

Vid restaurang Thaiboat blev jag nästan bländad av solen som befann sig strax ovanför glashuset som tillhör White´s arkitektkontor.

Stockholm. Södermalm. Norra Hammarbyhamnen. Jag möts ab en sol som verkligen sprider sina strålar. Norra Hammarbykajen/Norra Hammarbyhamnen, båda namnen används på området vid vattnet där vi bor. Och här möter mig en sol som verkligen sprider sina strålar.

Södermalm. Stockholm. Restaurang Thaiboat. Norra Hammarbyhamnen. Sol, blå hinnel och speglingar i vattnetSol, lite blå himmel och speglingar i vattnet. Men inga besökare har ännu slagit sig ner på stranden vid restaurang Thaiboat.

Sjöräddningsstationen, “våra hus”, vi bor högst upp i det fjärde, delar av restaurang Thaiboat och Hammarbykanalen. (En del av “saltsjön”)

Jag traskar vidare genom tunneln vid Hammarbyslussen. Slussen som skiljer Mälaren från Saltsjön.

Solens strålar når även in i tunneln.

Strax efter tunneln ser jag skuggorna av de som går framför mig blänka  i asfalten. Verkligen en ögonblicksbild- 

Så är jag då vid Årstaviken, en del av Mälaren och följer gångvägen längs med vattnet. Här finns det gott om änder som letar föda både på land och i vattnet. Och roligt att nu se att ungarna växt till sig och bör klara sig utan att trutarna vill äta dem.

Årstaviken. Södermalm. Stockholm. Roligt att se hur den sol som fortafarande är pigg och vaken ger vattnet en speciell blå nyans. Stannar till hos änderna och funderar  på var svanparet med ungar kan vara. De brukar också vara här i närheten.  Roligt att se av  träden och växterna vid stranden speglar sig och hur den sol som fortfarande är “pigg” ger vattnet en speciell färg.

Motljus. Skogen på Årstasidan på andra sidan vattnet och båtarna här på Södersidan blir helt mörka och himlen behåller sin ljusa färg. 

Så småningom tar jag trapporna uppför berget och passerar Eriksdalslundens koloniområde  innan jag går hemåt. Klockan närmar sig 18 och jag har tänkt mig en stund hemma i skymningen  på balkongen.

Hemma på balkongen

Stockholm . Södermalm. Hammarbyslussen. Kan i slussen anan den sol som snart helt kommer att försvinna. Med en kofta på slår jag mig ner på balkongen och räknar med att jag kanske kan sitta här drygt en timme. En båt är på väg in i slussen och jag kan också fortfarande ana den sol som snart kommer att försvinna.

Klockan har hunnit bli 19. Skymningen sänker sig så sakteliga över kajen och kanalen. Och ljusen har så smått börjat spegla sig i vattnet.

Klockan är 19.30. Jag sitter fortfarande kvar  på balkongen i den vackra  kvällen och njuter av stillheten och speglingarna i kanalen. Speglingar som blir alltmer påtagliga ju mer mörkret sänker sig. 

 

26 svar på ”Sol, vatten och speglingar – Ett angenämt sällskap”

  1. Solen och det blå kom sent på em och då var jag raskt ute.
   Vi går ofta i skogen i Nackareservatet och runt Sickla och Långsjön och så var det tänkt. Men regnet fick mig på andra tankar.Men det blev ändå en runda på 5 km och i lite närmare trakter. En riktigt fin sen em och kväll blev det.
   Vi brukar gå i Nackareservatet på “andra sidan” och kommer tillbaka när vi gått hela varvet på Nackasidan.
   Önskar dig också en fin helg.

 1. Nu är det fint att bo i en stad eller ett samhälle, där det finns mycket ljus. Här har vi bara ytterlampornas sken att tillgå. Det blir mörkt på kvällen! Bra med att numera vara pensionär, det är ju att man kan gå ut en stund under den ljusa delen av dygnet. Inte så kul att gå med pannlampa, vilket man annars har fått göra, då man behövt lite luft efter långa skoldagar.
  Motljus, det ger den lågt stående solen, en stor del av dagen. Det blir ofta fina bilder av det.
  Ha det fint! Kram!

  1. Det mörka är fint det också. Och så även tystnaden. även om jag tycker det är tyst här så är det ju ändå mitt i en storstad.
   Visst är det skönt med pensionärstillvaron och kunna vara ute när det är ljust och även att disponera sin tid. Något jag verkligen uppskattar.
   Solen stod lågt igår när jag kom ut och jag var så glad över att den ens dök upp efter regnet.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

 2. Även om dagen började med riktigt dåligt väder så tog det sig på slutet. En härlig promenad och ett par sköna timmar på balkongen kompenserade förhoppningsvis en smula. Här har vinden avtagit i dag vilket är skönt men nog är det höst.

  Kram och god kväll!

  1. Det blev en skön eftermiddag och en promenad kändes bra och likaså ett par timmar på balkongen. Lika bra att passa på när tillfälle ges.
   Skönt att det mojnat hos er. Här blåste det i natt men vinden drog vidare i den tidiga morgonen.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

 3. Ett väldigt angenämt sällskap av dessa tre “element”. Å så fint väder du hade 30 kilometer söder om Täby. Du nyttjade solen och skuggorna helt perfekt. Så läckert med iglorna hos ThaiBoat igen. Den “uppfinningen” har verkligen blivit en succé.

  Helt underbara bilder:-)

  1. Tack! Jag blev förvånad över att solen dök upp och skyndade mig ut en sväng. Och i fint sällskap. Jätteroligt att Thaiboat behåller sina iglon och de var verkligen populära. Än så länge är bara en uppsatt men fler kommer.
   Att sedan sitta på balkongen ett par timmar var oväntat. Men ingen vind så en skön kväll var det- Och värme har vi ju.

 4. Ja, man får fånga stunden. Så fina bilder som du fick till!
  Jag hade tänkt mig en cykeltur bort till Elgiganten, nu när det var fint väder, men valde att placera mig på balkongen i solen, för det var liksom inte igår. Njöt, somnade.
  till och sen fortsatte jag inomhus och lyckades fixa datorns problem, så jag behövde ingen lång cykeltur just för datorns skull! Lycklig för det.
  Ha en fin fredagskväll, stor kram!

  1. Tack! Ja, när regnet upphörde och jag såg lite blått på himlen skyndade jag mig ut. Senare satt jag ett par timmar på balkongen och njöt av att se skymningen sänka sig. En riktigt vacker kväll-
   Fint att du kunde fixa datorn och den känslan är ju behaglig.
   Hoppas du haft en bra dag.
   Stor kram

 5. Tack för promenaden, kul att följa med dig. Vilka fina bilder och så mysigt ni bor. Skönt att regnet slutade det kan vara efterhängset ibland. Kram och trevlig helg.

  1. Kul att du följde med mig ut en liten sväng här i omgivningarna. När regnet upphörde kom solen fram och jag skyndade jag mig ut.Det blev även en fin kväll och det var fint att sitta ett par timmar på balkongen när skymningen sänkte sig.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram

 6. Regnet öste ner här med igår, friluftsdagen blev inställd till sist, stackars barn om de hade behövt orientera i det, de hade behövt flytväst allra minst.
  Skönt med en god bok, mycket bättre än en promenad i regnet 😉

  Ha en fin helg nu Ditte.

  1. Såg på tv att det var regnigt på “Bästkusten” så skönt att er friluftsdag blev inställd. Men onekligen en intressant upplevelse om eleverna behövt ha flytväst och livboj på sig.
   Här blev det fint på em så en promenad och sedan ett par timmar på balkongen blev bra.
   Önskar dig också en fin helg.

 7. Vi har bara haft kring 8-9 grader de senaste dagarna och det har inte känts så lockande att sitta ute. Fast kuddarna till utestolarna har inte åkt in på vinterförvaring ännu…man kan ju hoppas!
  Tycker mig skymta en lyftkran där på fotot, nu har jag nog fått byggnationer på hjärnan!
  Ni har verkligen valt rätt när ni bosatt er vid vattnet, det kan aldrig kännas lika tätt inpå när det finns lite vattenvägar emellan.
  Kram

  1. Lite varmare har vi haft det under dagarna även om mornarna bjuder på +5. Igår när regnet upphörde blev det lite av “Sesam öppna dig” och blå himmel i sällskap med sol dök upp. Kuddarna till utestolarna tar jag in om kvällarna men igår blev det ett par timmar på balkongen. Med kofta på.
   Helt rätt! En byggkran finns. Man håller på att bygga om ett gammalt kontorshus här på kajen till en gymnasieskola och gnetar på för fullt.
   Här bor vi luftigt på kajen och inget kan komma framför oss. Bra så. Och naturen är nära.
   Kram

  1. Oj då! Nej, sådana tankar har jag absolut inte. För mig är det mer “eftersommar” och den kan få pågå ett tag till. Men när vi var i Norrtälje i veckan så fanns ett anslag om julbord och då blir jag så trött.

  1. Tack! Jag har inte fått till det med att skildra det som kommer från ovan. Men jag tränar. Du får till det så bra.

 8. Tänk va solen kan göra mycket, förutom att den värmer! Alla dessa speglingar är ju fantastiska! Den sista bilden är otroligt vacker!
  Jag gick ut i regnet igår, dumt att jag inte väntade till eftermiddagen, då upphörde ju regnet! Men idag slapp jag regn när jag var ute och “kuta”, men fick på mej några droppar på väg till kvällens middag, fick ta en påse på huvudet, slapp dock det värsta regnet!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Solen gör helt klart skillnad och jag skyndade mig ut när regnet upphörde.Speglingarna är jag så förtjust i och det var fint att sitta på balkongen, visserligen med en kofta på och se skymningen sänka sig.
   Smart med att ta en påse på huvudet.
   Önskar dig en fin lördag.
   Kram

 9. Efter en regnig dag så blev det ju en perfekt avslutning med en fin promenad och en skön avslutning på balkongen. Jättefina bilder från både promenad och balkong!
  Önskar dig en fin lördag!
  Kram

  1. Jag skyndade mig ut när regnet upphörde och det blev en fin runda. Nackareservatet kigger ju kvar så jag spar det till en annan dag.Skönt att sitta på balkongen och se skymningen sänka sig.
   Önskar dig också en fin lördag.
   Kram

 10. Skönt att regnet upphörde på eftermiddagen i alla fall. Här var vi oerhört glada att regnet hade upphört en dag INNAN vi kom fram till Lepe, för jösses vilka översvämningar det hade varit och så gott som hela stan var skitig och/eller geggig. Lyckligtvis hade vattnet sjunkit undan när vi anlände.

  Hoppas du får en fin lördag!

  1. Några större mängder regn drabbades vi inte av och här rinner det undan ganska snabbt. Skönt att regnet upphörde innan ni nådde Lepe för kragstövlar är kanske inte det man har med sig i packningen.
   Önskar dig en fin lördag.
   Strålande sol här idag så visst blir det en bra dag. Och trevligheter väntar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *