Stockholm

Stadsvandring på Södermalm – I mina kvarter

Stadsmuseet i Stockholm har nu i augusti kommit i gång igen med stora delar av sin verksamhet.Verkligen roligt. Och igår hängde jag med på en stadsvandring på Södermalm och i mina kvarter nerför Östgötagatan.  Välkända kvarter i sig men väldigt roligt att gå med på en annan guidad tur. Med en annan guide än mig själv.

Förutom att Stadsmuseet har öppet med fri entré så finns en hel del annat på museets program; bl.a.  många olika stadsvandringar med olika teman i Stockholm och i några närförorter plus olika  föreläsningar. Alla med begränsat antal deltagare. Museets hemsidan som jag länkade till överst har aktuell info. Gemensamma visningar på museet är fortfarande inställda. Men  på egen hand kan man lätt ta sig an de olika avdelningar och uppleva Stockholms historia. (Jag besökte Stadsmuseet för ett par år sedan och och berättade då här på bloggen om en “historisk resa”  och “Stockholmshistoria“)

Stockholm . Södermalm. Götgatsbacken. På väg till Mosebacke torg för att ansluta till en stadsvandring på Södermalm. “Götgatsbacken” på Söder, Götgatans norra del. Det är fredag eftermiddag och jag är på väg till Mosebacke torg för att ansluta till en stadsvandring på Södermalm i Stockholm Och jag har sällskap av många andra som också är på väg åt olika håll. 

Jag startar vid den röda pricken och går upp till Mosebacke torg via Götgatan.(Och det är en del uppför) Hem kommer jag ju att gå Östgötagatan söderut

Stadsvandring på Södermalm del 1/2

Här vandrar jag ju ofta på egen hand men denna fredag blev det i grupp och med en guide. Jag är i god tid och slår mig ner på en av bänkarna på Mosebacke torg. Torget ligger i sig ganska högt uppe på Katrainaberget och högt ligger ju i princip hela Södermalm. Så det är inte för inte man ofta säjer “Söders höjder”. På 1600-talet byggde en mjölnare, Johan Hansson Hök två väderkvarnar här uppe på berget. En av dem fick namnet Hökens kvarn och idag finns en gata som heter Hökens gata helt i närheten. Den andra kvarnen fick namnet Mosis kvarn efter Höks svärson som hette Moses Israelsson som också var mjölnare.

Stockholm. Södermalm. Mosebacke torg i väntan på att vår stadsvandring på Söder ska abörja. Mosebacke torg i väntan på att  vår stadsvandringen på Södermalm ska börja.

Jag passade också på att ta en snabbtitt upp på Mosebacketerrassen, ett riktigt trevligt “vattenhål” i Stockholm och med en väldigt fin vy över huvudstaden.  Området runt Mosebacke med Södra teatern har sedan 1700-talet varit en plats för nöjen och underhållning och så är det än idag. Just runt och på Mosebacke var både Bellman och August Strindberg flitiga besökare.  Och Strindbergs första kapitel i boken Röda rummet heter Fågelperspektiv och är skriven här på Mosebacke.

Mosebacketerrassen.

Södra teatern och  vattentornet

Vid Mosebacke torg ligger  Södra Teatern som numer  är lite av ett “allaktivitetshus” med olika scener, barer och restauranger. På 1700-talet låg här värdshuset Stockholm Vapen med stor trädgård och utsikt över Stockholm. Men på 1800-talet blev värdshuset ombyggt till ett nöjespalats med karuseller och dansbana. I mitten av 1800-talethärjade en brand i kvarteren och den spred sig snabbt bland träkåkarna här. Man räknar med att 25 hus i området blev totalförstörda och att 600 personer blev hemlösa. Kvarteren byggdes upp igen och Södra teatern fick det utseende som den har idag.

Södra teatern i bakgrunden och till höger skymtar portalen till Mosebacke.  Skulpturen heter “Systrarna” och är placerad i mitten av torget. Den är gjord av konstnären Nils Sjögren och av  Ekebergsmarmor från Närke

Vår guide berättar om området runt Mosebacke och själva torget

Här vid Mosebacke torg ligger en röd tegelbyggnad med en spännande arkitektur och det  är det gamla vattentornet som arkitekten Ferdinand Boberg ritade. (Ferdinand Boberg var från slutet av 1800-talet och en bit in på 1900-talet en av Sveriges mest kända arkitekter och ritade bl.a. NK huset i Stockholm.) Tornet kom till i slutet av 1800-talet och  är 32 m högt och i det finns en vattenreservoar som rymmer drygt 100 000 liter vatten.

“Sprängportarna”, moské och ett gammalt elverk

Vi rör oss en bit nedför Östgötagatan och stannar till vid Stockholms elverks transformatorstation  som ursprungligen uppfördes här 1903. Och även här var arkitekten Ferdinand Boberg. Men sedan år 2000 togs byggnaden i bruk som moské och kulturcentrum med entré från Björns Trädgård, som ligger på den östra sidan om byggnaden. Här finns också en minaret som byggts i en separat byggnad. Den gamla kakelklädda maskinhallen i  det gamla elverket är numer bönesal.

Stockholm. Stadsvandring på Södermalm pågår. Här på Östgötagatan- Stadsvandring på Södermalm pågår. Här nerför Östgötagatan mot  det gamla elverkets transformatorstation .

Till höger det gamla elverket i tegel, nu moské,  som ligger på Kapellgränd. Mot Östgötagatan finns en tillbyggnad med en transformatorstation och där finns sedan 1992  konstverket “Sprängportarna” av Mikael Pauli .

Arkitekt Boberg prydde mellanrummet mellan fönstren med elkablar. Och de finns till största delen kvar på fasaden mot Kapellgränd.

Sprängportarna, den spännande historien bakom dessa och om konstnären Mikael Pauli har jag berättat om i inlägget  “Sprängportarna”- Mäktiga, vackra eller fula? Vad tycks? Ett inlägg jag skrev 2018. (Där finns också en film där konstnären själv berättar om allt jobb bakom portarna. )

 

På måndag kommer nästa del av den här stadsvandringen längs Östgötagatan. 

20 svar på ”Stadsvandring på Södermalm – I mina kvarter”

 1. Så trevligt med en guidad stadspromenad. Även om det var i din egen stadsdel är det inte säkert att man har stenkoll på allt utan kan lära sig lite nytt. Dessutom så är det alltid trevligt att höra någon annan berätta. Roligt att fler och fler aktiviteter börjar komma igång igen.

  Kram och god lördag!

  1. Det var riktigt roligt och intressant och en del för mig nya saker kom till. Stadsmuseet har mycket och roligt att det nu är på gång igen.
   Önskar dig också en fin lördag.
   Kram

 2. Vilken trevlig rutt där det blir en härlig mix av motion för både kropp och själ. Älskar fortfarande dina kartor, prickar m.m. De kompletterar alltid på ett tjusigt sätt och fångar mig som betraktare.
  En variation av guider kan vara en skön omväxling. Synd ibland att det inte går att springa ifrån sig själv. Jag har inte ork till det längre. 😉 Kul att läsa att de kommit igång igen med det mesta av sin verksamhet.
  Lördagskram från ett soligt Visby

  1. Visst blev det! Och en hel del nytt fick jag mig också till livs. Detta är ju i princip i mina hemmakvarter men det finns mycket här att ta till sig och en de jag inte alls kände till. Kartorna är ju bra så att man kan se lite var jag befinner mig.
   Stadsmuseet har så mycket att erbjuda men det har ju, precis som mycket annat, varit stängt en lång tid. Men jag såg nu att många av vandringarna både idag och i morgon är fulltecknade. Det är ju begränsat med deltagare.
   Önskar dig också en fin lördag.
   kram

 3. Fina södermalm! Å Mosebacke är något speciellt. På södra teatern har jag sett en “show/konsert med Niklas Strömstedt, och på terrassen har jag lyssnat till Eric Gadd, och om jag inte minns fel även Lisa Nilsson? Men på dessa konserter minns jag att det var väldigt mycket folk, så kommer det nog inte att se ut i framtiden?
  Ha en fin lördagkväll!
  Kram

  1. Så fint här på Mosebacke och skön stämning. Har också varit här ett par gånger och lyssnat både på terrassen och inomhus. väldigt trevligt. Såg att Lisa Nilsson och en hel del andra artister kommer att uppträda här på terrassen i slutet av augusti och i september. Men troligen med färre besökare.
   Önskar dig också en fin lördag.
   Kram

  1. Många promenader blir det och extra kul att ni hänga med en annan guide i närområdet. Och en del nytt fick jag också med mig.
   Önskar dig också en fin kväll. Inget regn här idag.

 4. Östermalm är vackert, Mosebacke kan jag tycka ser ut att vara i södra Europa, så mysigt.
  Gillar gamla elverket, Fin byggnad.
  Sprängportarna gillad jag ! Tjusigt!
  Härliga bilder, så mycket vackert som finns bara några mil bort. Jag skriver alltid att dit ska vi….jag menar det verkligen, men det blir inte av. Min man har långtids covid och är så trött och har sån hosta, men när han orkar….då… ,-) Tur att vi får hjälp med golvet av familjen!
  Ha det fortsatt jättefint KRAM Primrose .-)

  1. Tack! Södermalm är fint och har mycket av det mesta. Jag gillar sprängportarna men det dröjde ju flera år innan jag såg dem trots att jag passerat här många gånger. Mosebacke är fint, både terrassen, torget och Södra teatern.
   Nu kommer du ju runt en hel del i Stockholm och omgivningarna med mig och bloggen och det är trevligt att du är med.
   Så trist med maken som har långtids covid och jag förstår att han lätt blir trött.
   Skönt att ni får hjälp att lägga golvet.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

 5. Jättekul med den stadsvandringen. Skoj att du som själv är guide uppskattar en vandring med en “främmande” guide. Alltid lär man sig nåt nytt och intressant.
  Sedan la jag märke till Stockholm 01 syns från precis hela Södermalm, ungefär som Norra Tornen i Vasastan. Rätt lustigt egentligen. Alla tre är ju minst sagt annorlunda byggnader, speciellt för det konservativa bygg-Stockholm. Men när man väl vågar bygga nåt spektakulärt så syns det. Bra där.

  1. Stadsmuseet har så mycket men det mesta har ju varit avvecklat under detta pamdemiår. Nu har ju de, liksom andra muséer tagit upp en del verksamhet. Stadsvandringar tycker jag är roligt och nu var det extra roligt att gå med en annan guide i mina hemmakvarter.
   Jadå, Stockholm 01 syns över hela Söder och även från andra delar av stan.
   Visst är det kul med lite nya satsningar. Dock kan jag tycka att Norra Tornen inte direkt passar in i området.Ett pmråde jag tycker är ganska trist. Men häftiga är de.

 6. Har också gått guidad tur på Söder med start på Mosebacke. Kanske samma sväng? När jag gjorde det var det en av de allra första turerna, guiden ursäktade sig med att han inte var riktigt van, men det funkade utmärkt. Finns mycket historia, många anekdoter att hämta.

  1. Kul nu att Stadsmuseet är i gång med stora delar av sin verksamhet. Och kanske var det samma sväng. Här var det Moebacke torg och Östgötagatan som gällde. “I princip närområdet”. En del visste jag och annat var nytt för mig. Kul att få veta mer. Vi har då och då hängt med på lite olika vandringar runt om i Stockholm och med stor behållning.

 7. Kul att få en guidning på hemmaplan. Ser att er guide verkade köra med paraply-knepet för att hålla ihop flocken. Det gjorde guiderna i Córdoba också 🙂 Fast vi gick inte med i turen, såg dom bara komma gåendes förbi där vi satt på en bar. Det var inte helt fel det heller 😀

  Ha en skön söndag!

  1. Kul att få extra inblick i de egna kvarteren och av en “annan guide”. Mycket kände jag till men fick även veta en del för mig nya händelser och mer historia. Kul! Här var nog paraplyet mer med som regnskydd. Och det kom på slutet-
   Strålande sol idag så visst blir det en extra fin dag.
   Önskar dig också en fin söndag.

 8. Det finns nog så m ycket historia i varje kvarter, varje kåk och varje gränd och gata att det räcker och blir över. En hel del intressanta upplysningar fick jag som inte hade en aning om moskén eller minareten. Jag förmodar att dom inte får ha böneutrop på samma vis som där medlemmarna kommer ifrån… Men idag finns ett stort antal muslimer i landet, så det är ju naturligt att de har samlingspunkter där de kan utöva sin religion. Så trevligt när saker kan återgå till det normala. Hoppas det fortsätter så…även om folkhälsomyndigheten varnade för att mitten av oktober kommer att visa en skarp peak av nya fall…hoppas de har fel…
  Kram och tack för guidningen

  1. Detta är jul lite av mina hemmakvarter norrut. En del kände jag till men en del var nytt. Och dessa stadsvandringar som Stadsmuseet ordnar tycker jag är bra. Har varit med tidigare på några. Antalet är begränsat och jag tyckte folk var bra på att hålla avstånd.
   Böneutropen har jag aldrig hört i minareten men kanske finns de på fredagar. Men detta är ju ett tättbebyggt område så lite diskret får det nog vara.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *