Stockholm

Mer från Södermalm – Stadsvandringen fortsätter

God måndag! Idag blir det mer från Södermalm i Stockholm. En fortsättning på den stadsvandring som jag i lördags tog er med på . En vandring nerför Östgötagatan som är delar av mina hemmakvarter. Vad gäller grönska bjuder inte denna runda  direkt på det. Men i övrigt är just Söder en stadsdel med många parker, både större och mindre. Så en grönskande stadsdel är det absolut.

Östgötagatan norrut. I bakgrunden skymtar Mosebacke torg och Södra teatern varifrån vi utgick. Tursamt nog är gatan  enkelriktad. Bostadshusen ligger tätt och innanför portarna döljer sig ofta grönskande Innergårdar. Många små butiker kantar också gatan.

Mer från Södermalm

Vi stannar till i korsningen Östgötagatan/ Svartstensgatan. En gata som sträcker sig från Katarina kyrkobacke och västerut till Götgatan. (En genomfartsgata och av Södermalms mer trafikerade gator.)  Svartstensgatan hette på 1600-talet Fiskaregatan och fick i mitten av 1800-talet det nuvarande namnet.

Tegelhuset, en bit in här, är en industribyggnad från slutet av 1800-talet och på gaveln finns en gigantisk muralmålning. Det gulvita huset i bakgrunden ligger på Fiskaregatan  9 och kallas “Skandalhuset” och är ett bostadshus byggt i början av 1900-talet. Skandalhuset var inte direkt skandalöst, inte  mer än att det skymde Katarina kyrka som ligger i närheten.

Stockholm. Södermalm. Mer från Södermalm och dess historia finns i kvarteren här runt Fiskaregatan och Svartstensgatan. Mer från Södermalm och dess historia finns i  och runt tegelbyggnaden och i “Skandalhuset”.

Här i kvarteren och runt Mosebacke utspelar sig delar av Stieg Larssons böcker i “Milleniumserien”. Och i Skandalhuset köpte Lisbeth Salander, en av huvudkaraktärerna i böckerna, en 21 rums lägenhet högst upp.

På gaveln till tegelhuset,  “industrihuset”, finns denna muralmålning. Mer om den och området runt Mosebacke har jag berättat om här. 

Katarina kyrka är en församlingskyrka som fått  sitt namn efter kung Karl X:s mamma Katarina. Kyrkan är ritad av arkitekt  Jean de la Vallée och var klar för invigning 1665.

Här uppe på Katarina berget brändes offren från Stockholms blodbad och man ansåg att det  låg en förbannelse över platsen.
Kyrkan har brunnit två gånger; 1723 och så sent som 1990. Efter den senaste branden blev kyrkan restaurerad och även en ny orgel blev installerad.  Kyrkan blev 1995 invigd på nytt.

Nästa stopp

blev vid en nygammal byggnad som nyligen fått namnet “Grand Mosebacke”. Här ska det bli 45 exklusiva bostadsrätter med “all inclusive”  Turerna kring byggnaden har varit många och långa. Byggnaden är från 1881 och innehöll en gymnastiksal som tillhörde en närbelägen skola. Gymnastiksalen och  delar av byggnaden brann 2003 men gaveln mot Östgötagatan var tämligen intakt. Och sedan kom frågorna om vad som skulle ske.  Man tänkte sig då att byggnaden kunde bli som ett “hamam,” ett turkiskt badhus. Men nu är det exklusiva bostadsrätter som är på gång. Försäljningen har visst gått trögt och jag vet inte om någon inflyttning skett. Ett gym finns i alla fall i källaren.

“Hamamhuset” 

Stockholms fulaste hus?

Vi korsar den trafikerade  Folkungagatan och stannar till vid ett jättestort bostadshus som tillhör “miljonprogrammet” och det utan att ligga utanför stadsgränsen till Stockholm.

Folkungagatan.

Detta orangea hus på Östgötagatan 37 är ritat av arkitekten Hans Borgström som bl.a. ritat Kaknästornet och uppfört i början av 1970-talet. Jag har passerat här många gånger och huset lägger man absolut märke till. Här finns 167 lägenheter i olika storlekar, alla med bostadsrätt. Vet att huset en gång blev föreslaget som Stockholms fulaste hus.

Här ett citat från en blogg  och mer om huset finns att läsa här. “Stockholms fulaste hus ligger på Folkungagatan på Söder. Det byggdes under miljonprogrammet och var klart 1974  och här finns förutom lägenheter också butiker m. m. Gatufasaden är i orange vertikalt räfflad plåt med horisontala veckade band i samma material. Aftonbladets läsare röstade 2006 fram pristagaren, som med liten marginal slog Arkitekthögskolan på Östermalm. Från början skulle det ha blivit ett parkeringshus med plats för 1 000 bilar. Det är bara att beklaga att det inte blev så. Då skulle huset ha rivits vid det här laget och ersatts av ett anständigt hus med fasader som inte liknar ett jättelik container. Nu står huset kvar och har förargat alla Söderbor i snart 40 år.”

Stockholm. Folkungagatan. Mer från Södermalm och om detta hus fick jag veta när vi stannade till här. Mer från Södermalm fick jag veta när vi stannade utanför detta gigantiska hus som ligger i korsningen Folkungagatan /Östgötagatan- Huset täcker i princip ett kvarter. 

Allt skulle vara billigt när huset byggdes och även fönstren gjordes små. Byggnaden består av “loftgångslägenheter” och man når alltså sin lägenhet genom en lång allmän balkong som flera delar på. Vet att det på den stora innergården finns gott om grönska, grillplatser, boulbana , sittgrupper och lekplatser men innergården når man inte utan portkod.

Mer från Östgötagatan

Snett över gatan från det orangea huset ligger dessa bostadshus som är från början av 1900 -talet. Runt om både på Södermalm och i andra delar av Stockholm kan man just se olika tillbyggnader på taken. Och på så sätt har fler lägenheter kunnat bli möjliga.  På det gråvita huset har man byggt på en glasvåning och på det gula har huset fått en tillbyggnad i form av svarta takkupor som gett fler lägenheter,

Påbyggnader på befintliga hus har blivit allt vanligare och dessa  säljs med strykande åtgång.

Längre ner på Östgötagatan. Ännu ett av de stora husen i “miljonprogrammet” som också täcker ett kvarter. Även här är ett par våningar tillbyggda och där lägenheterna har lite större terrasser. (Bostadsrättslägenheter även här)

Här slutar stadsvandringen och jag tar mig en extra runda hem till kajen via den grönskande allén som löper mitt i Katarina Bangata.

18 svar på ”Mer från Södermalm – Stadsvandringen fortsätter”

  1. Tack för en lärorik och intressant promenad. Kul att få veta mer om “Skandalhuset” även om det med mina mått mätt inte var så stor skandal att skymma en kyrka men det var väl andra tider då. När det gäller vilka hus som är vackra eller fula råder det oftast oenighet men när det gäller det orangea huset kan jag inte tycka att det är vackert. Smart att göra tillbyggnader på höjden för helt klart behövs det bostäder i Stockholm.

    Kram och god måndagskväll!

    1. En trevlig runda blev det och en den nytt fick jag mig till livs. Skandalhuset är ju inte direkt skandalöst men det ansågs ju så.
      Det orangea huset är speciellt och originellt och vackert tycker jag inte det är. Men har förstått att de som bor där trivs och att lägenheterna är åtråvärda. Ska försöka ta mig en titt på innergården.
      Tyvärr är det ju så att dessa till och överbyggnader blir dyra men å andra sidan blir inte månadskostnaden inkl. lån större än för en hyresrätt. För där är kostnaden i innerstan runt 11-13 000 /månad för en lägenhet på ca. 70 m2. Ibland mer.
      Önskar dig en fortsatt fin måndag.
      Kram

  2. Tack för en härlig runda och för mig flera kända vyer som du tagit med mig på! Intressanta bakgrunder om de olika huskropparna också. Ja, vackert, fult och påbyggt, tillbyggt finns det gott om.
    Särskilt tänker jag på Muralmålningen och Katarina kyrka med omgivningar.
    Trevlig måndag, och vilken fin dag vi fick igen!
    Stor kram!

    1. Många olika varianter finns det på bostadshusen och en sak är gemensamt, vare sig det är hyresrätter eller bostadsrätter och det är att kostnaden är hög. Höga priser för att köpa en bostadsrätt, ca 5-6 miljoner för ca 70 m2. Kanske mer. Och för en motsvarande hyresrätt ligger avgiften per månad runt 9000-12 000 kr.
      Visst är muralmålningen fin och med så många detaljer.
      Och en strålande dag var det även här idag.
      Stor kram

  3. Miljonprogramhusen var inte vackra. Synd att de ska skämma en så vacker stadsdel. De passar ju inte alls in bland det gamla!
    Men det kan ju också vara så att det orange huset har stadsdelens vackraste innergård. Det och ändamålsenliga lägenheter är förstås viktigast.
    Vågar inte tänka på vad det kostar att bo i Stockholm. Här på landet, I hus byggda på sjuttio- åttiotal bor vi ju “gratis”. Så det är skillnad…
    Tack för turen ! Ha det fint! Kram!

    1. Nej, dessa hus är sällan vackra och det oavsett var de finns. Men nu har jag fått veta att lägenheterna här är ändamålsenliga och bra planerade så det är sällan några till salu. Och de som säljs går åt snabbt. Tror det centrala läget med närhet till alla kommunikationer, butiker, skolor och många förskolor starkt bidrar. Skulle gärna vilja se innergården som fått flera priser just för att den är så fin.
      I Stockholms innerstad kostar en bostadsrätt på ca 70m2 med balkong och ett ok till bra läge mellan 5-6 miljoner. Å andra sidan kan avgiften till en förening ligga mellan 2500 – 4000 kr. För en ev. hyresrätt i innerstan ligger månadsavgiften på mellan 9000-13 000 kr i snitt.
      Så storstan är dyr.
      Kram

  4. Trevligt som alltid att få följa med. Men jag håller nog med om att det orangea huset är fult. Det finns så många fina byggnader, men dock inte denna 😒 Men smaken är så olika.
    Stor kram

    1. Nej, vackert är det inte. Men har förstått och sett att läget och lägenheterna ändå är attraktiva. Är glad för att vi bor där vi bor. Roligt att se och få veta mer om olika bostadshus.
      Stor kram

  5. Stora hus…..vissa fulare än fulast -förlåt, men jag glad att jag slipper bo i en sådan där jättelåda med gemensam balkong, störande ljud från grannen och trafiken utanför. Din lägenhet har ju rena drömläget.
    Ha en bra kväll!

    1. Stort är det orangea huset. Ett helt kvarter. Lite udda är det helt klart. Men lägenheterna säljs . Har förstått att det är få fönster utåt gatorna och flera in mot gården och det är nog bra. Men inget för mig . Bor så bra här vid vattnet. I varje fall så är det roligt att se olika varianter på hus.
      Önskar dig också en fin kväll.

  6. Det hus som är orange , trots att jag gillar orange var kanske inte lika snyggt som de andra, Älskar gamla byggnader.,-) Kul att veta orsaken till varför det kallas skandalhuset ,-))
    Vilken otroligt fin gavelmålning!
    Många vackra hus, jag brukar alltid fundera, viket hus jag skulle vilka bo i….tror jag väljer den första bilden, till vänster, det hus som är orange. ,-)
    Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

    1. Nej, det orangea huset är ju på sitt sätt personligt men lite udda. Men har förstått att de som bor där trivs.
      Visst är gavelmålningen fin! Och så otroligt rik på detaljer när man står och tittar närmare.
      Visst är det roligt med de gamla husen som är bevarade och även på en del av dessa har man byggt på en våning eller två,
      Ha det fint du också.
      Kram

  7. Vilken intressant rundvandring. Love it:-) Har faktiskt aldrig tänkt på att även innerstan har “drabbats av” miljonprogrammet. Men det är klart den har. Bra att du visar upp den sidan, för jag trodde att miljonprogrammet bara fanns i förorterna. Sedan är nästa fråga om var man lyckats bäst med programmet. Tycker nog att man lyckats bättre i förorterna, för där behövde man ju inte “anpassa” eller “integrera” byggnaderna, vilket man borde ha gjort i innerstan. Där har man inte lyckats enligt mig, även om jag kan tycka att husen har en viss karaktär, men de passar liksom inte in.
    En toppen skildring! Tusen tack för den:-)

    PS. Det är verkligen inne med “husförlängningar” på höjden både i stan och även här ute. DS.

    1. Kul att du hängde med! Jag tycket det var roligt att titta närmare på och få veta mer om en del byggnader. Hade inte heller funderat på detta med miljonprogrammet i innerstan. Men dessa stora hus som är som kvarter finns ju här lite varstans. Ringens köpcentrum är ju också ett exempel bland fler på miljonprogrammet i innerstan men i en annan tappning. Det huset är ju också ett helt kvarter. Här är det ju till största delen bostadsrätter och efterfrågan är stor på dem.Men läget och tillgängligheten till bussar, t-bana , skolor, förskolor m.m. gör ju sitt. Och Söder är ju väldans populärt.

  8. Jag ler lite i mjugg åt de fula bostadshusen från miljonprogrammet. För så bor ju mängder av människor, de som inte får plats i stadskärnan utan bor ute i förorterna. Jag tycker både om och inte…de kan visst störa de annars mer enhetliga husfasaderna, men egentligen är det lite kul när något bryter av helt! Jag känner lite lika här i Sundborn. De flesta husen är ju rödmålade gamla trähus, pittoreska som bara den. Men, sen kommer plötsligt något stort och vräkigt och modernt som liksom inte passar in…
    Tack för rundturen! Kram

    1. Här på Söder och i stan i övrigt finns ju flera liknande kvarter i miljonprogrammet stil Även t.ex. Fältöversten på Östermalm. Vet att lägenheterna här i det orangea huset är populära och är väldigt väl isolerade och bra planerade. Skulle gärna vid tillfälle snika in på deras innergård.DEn har vunnit priser just för att den är så grönskande och vacker. Stor är den dessutom.
      Kan tänka mig att variationen på hus är stor i Sundborn också . Och där tänker man sig ju mest trähus med vita knutar.
      Jätteroligt att du hängde med.
      Kram

    1. Kul att du hängde med- Och varianterna på olika byggnader är ju många. En del om byggnaderna kände jag ju till innan men en del var också lite nytt.
      Strålande sol här idag så det ser lovande ut på alla sätt.
      Önskar dig också en fin tisdag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *