Stockholm

Fler höjder på Södermalm i Stockholm

Att Södermalm är en ”höjdare” tror jag ingen som läst min blogg missat. Och det på fera olika sätt. Jag skrev en del om det i förra veckans inlägg ”På höjden” och idag blir det fler höjder längre österut på ön.(För Södermalm är en ö.) Välkomna med på dagens höjdarrunda.

Stockholm.Fler höjder från Söder blir det idag. Idag blir det fler höjder på Söder.  Första stoppet blir uppe på Fjällgatan. Härifrån, som på flera andra platser på Söder är utsikten över stan strålande. Och särskilt en vacker dag. Här Stockholms inlopp. Vikinglinjens kryssningstartyg Cinderella är på väg mot kaj.

Dagens runda. Start och mål vid den röda pluppen. Och stopp blir det på Fjällgatan och sedan strax västerut i Cornelisparken, vid Mäster Mikaels gata och vid Katarina Kyrka.

Fler höjder

Idag håller vi oss på bergen på nordöstra Södermalm och första stoppet blir på Fjällgatan. Under mer ”vanliga tider” brukar turistströmmarna hit vara stora och  de stora turistbussarna får knappast inte plats på den trånga gatan.  Fjällgatan ligger uppe på Stigberget, nästan 28 meter över Saltsjön. Här uppe fanns under 1500 och 1600-talet Stockholms avrättningsplats  och på den tiden hette det Galgebaergith. Men på 1600-talet bestämde man att flytta Galgbacken till trakten söder om Söder. Alltså en bit utanför stan där den låg mer ostört.

Vy från Fjällgatan. Till vänster in mot City till och tvärs över vattnet ligger Skeppsholmen som under 300 år var ”flottans ö”.

Här ser vi över till Kastellholmen som också tillhört flottan. Ligger strax öster om Skeppsholmen. Och  till höger i bild skymtar Djurgården med en del av sin museer.

Cinderella närmar sig och ska vända här innan hon lägger sig vid kaj.

Stockholm. Södermalm. Fler höjder skymtas. Här Katarinaberget.Fler höjder. Utsikt västerut. En liten del av Katarinaberget skymtar. Här sprängs det för att bygga den jättestora bussterminalen. I bakgrunden byggarbetsplatsen vid Slussen och även den nya ”guldbron” skymtar. Till höger ser man en del av Gamla stan.

Vi lämnar Stigberget, korsar Renstiernas gata,och tar tar trapporna upp på nästa berg. Katarinaberget. Katarinaberget är en förkastningsbrant, berget har alltså p.g.a. rörelse rört sig. Berget är som högst, 47 m.ö.h.  uppe vid Mosebacke och Fiskaregatan.

Här stannar vi till i Cornelisparken. En park som kom till år 2000 och som  är tillägnad visskrivaren och trubaduren Cornelis Wreeswijk

Cornelisstatyn är gjord av Bitte Jonasson Åkerlund och kom på plats 2007. 

 Mäster Mikaels gata

Från Cornelisparken kliver vi ut på Mäster Mikaels gata. En liten gata med väl bevarade och restaurerade gamla trähus. Och vem var då  Jo, han var Stockholms mästerman, alltså bödel.  Han hette Mikael Reisuer och kom från Norrköping där han sysslade med lite av varje. Och mellan åren 1635 och 1650 innehade han alltså tjänsten som bödel. Han bodde här på gatan och den blev  så småningom  uppkallad efter honom. Och med tanke på att galgbacken låg på Stigberget så hade ha nära till jobbet.

Men slutet av januari 1650 kom en olycksdag för mäster Mikael. Han fick besök av en man, Paul Andersson, som han kände flyktigt och tidigare gömt hemma hos sig. Andersson var förvisad från Stockholm p.g.a brottslig verksamhet. Herrarna drack en hel del brännvin och det bar sig inte bättre än att det blev bråk. Mäster Mikael hämtade ett svärd och av någon anledning blev Andersson spetsad på klingan. Mot sitt nekande blev mäster Mikael dömd till att bli halshuggen. Och det blev han av den nye bödeln i Stockholm.

Stockholm. Mäster Mikaels gata. Katarinaberget. Här på Söder finns fler höjder med gammal bebyggelse. Här på Södermalm finns fler höjder med gammal bebyggelse som Stockholm stad köpt in. (På del här delen av Söder finns både Åsöberget och Vita Bergen)

I samband med branden i Katarina kyrka 1723 blev samtliga hus längs gatan förstörda. (Gatan ligger i anslutning till kyrkan) Och trots att man efter branden förbjöd byggandet av trähus så skedde så ändå och många hus var på nytt på plats 1729. De flesta husen här förvärvades av staden kring sekelskiftet 1900 och under perioden 1979-1981 blev husen restaurerade och ombyggda.

Husen längs med mäster Mikaels gata är byggda både i trä och sten. Trähusen har ofta en annan färg på ”knutarna” och detta för att mer likna stenhus.

Katarina kyrka

ligger ligger där Mäster Mikaels gata börjar och  är en församlingskyrka som stod klar 1695. Namnet har kyrka fått efter Karl X mamma, Katarina.
Här uppe på Katarinaberget brändes offren från Stockholms blodbad och det har ansetts ligga en förbannelse över platsen.
Kyrka har brunnit två gånger, 1723 och  även så sent som 1990. Efter den senaste branden restaurerades kyrkan och även en ny orgel anskaffades. Nyinvigning av kyrka skedde 1995.

Här i början av  Mäster Mikaels gränd  ligger Katarina kyrka och en stor, vacker, kyrkogård omger kyrkan. (En minneslund  finns också på kyrkogården)

 

26 svar på ”Fler höjder på Södermalm i Stockholm”

  1. Tack för en fin och intressant promenad. Och tack för intressant läsning. Trevligt med Cornelisparken 🙂 En riktig favorit! Kan inte annat än fundera över kryssningsfartygen och dom andra båtarna och hur dom får ihop det i dessa Coronatider… Dom som många andra har det nog tufft på många sätt och vis. Vi hoppas nog alla runt om i världen att det snart kan återgå till det ”normala”. Önskar dig en trevlig vecka 🙂

    1. Vad roligt att du var med- Cornelisparken är fin och utsikten härifrån också. Ja, vad gäller kryssningsfartyg är det få som varit här i sommar. Har sett några från TUI men passagerarna har inte fått gå iland. Vikinglinjens Cinderella jör torsdag- söndag och hed hälften av antalet passagerare och har säkrat allt ombord i matsalar och gemensamma utrymmmen där hygien och avstånd gälller.
      Birka kör inte längre. Till Helsingfors och Åbo kör Vikinglinjen men det är mycket yrkesfolk. Vi svanskar är ju inte välkomna av fartygen i Finland.
      Önskar dig också en fin vecka.

  2. Upptäckarlusten, bakgrundsinformationen och bilderna! Du går, går och går ger oss det bästa – ja allt – från ditt Södermalm från din del av Stockholm!
    Stor kram till dig i din rörelse!

    1. Söders höjder är det ju verkligen. Trevligt att du gick med.
      Oftast är det Birka som förr kryssat norrut. Tror det var tänkt att Cinderella skulle gjort det i sommar men Coronan satte stopp för det. Och nu går ju inte Birka alls. Hon överlevde tyvärr inte Coronan.
      Mycket historia finns det här omkring.

  3. Tack för en mycket intressant och trevlig promenad. Det var delvis bekanta trakter och kul att få se dem igen. Söders höjder är verkligen ett passande namn. Jag längtar verkligen efter att återse sonen och Stockholm men får ligga lite lågt nu när smittan ökar igen.

    Kram och god onsdag!

    1. Vad roligt att detta delvis var bekanta trakter.Ja, Söders höjder har mycket att erbjuda och jag strosar gärna här.
      Bäst att ligga lågt nu men jag tycker nog att man här i huvudstaden överlag är bra på avstånd. Bortsett från SL:s bussar. Men det är ju inte direkt resenärernas fel. Alla kan ju inte jobba hemma och alla har inte bil.
      Önskar dig en fin kväll.
      Kram

  4. har varit i Södermalm, men det är många år sen, minns det som vackert, det låter vackert också ,-)
    Vilken vy över vattnet ,-))
    Guldbron på plats, får försöka se den !
    Ser fin ut på avstånd.
    Cornelis statyn var verkligen annorlunda, den gillade jag, den tror jag han själv skulle vara riktigt stolt över!
    Många fina gamla hus. historia att bevara, viktigt!
    Katarina kyrka är vacker ,-) Fina bilder!
    Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

    1. Tack! Södermalm har mycket av det mesta. Och många höjdpunkter av skilda slag.
      Vad gäller Guldbron så ska den invigas i slutet av oktober så du kan helt klart få se den här hos mig på bloggen. Cornelis gillade jag och hängde en hel del nere på vispråmen Storken på Norr Mälarstrand 1967-68 då han ofta uppträdde där med Fred Åkerström (som också skötte garderoben) och Ann Louise Hansson. Tider det!
      Ha det fint du också.
      Kram

  5. Dina utflykter med så fina bilder visar har man då aldrig tröttnar på Söder och Söderns höjder. Tycker Södermalm är den stadsdelen som ger mest när man promenerar där. Det finns hur mycket som helst att se och göra, och allt är så varierat där. Södermalm kan man liksom inte jämföra med Östermalm till exempel. Där är valmöjligheterna betydligt färre och mycket ser likadant ut. Konstigt att jag som bor norr om stan säger så, men så är det.
    Nytt för mig var att klädföretaget J. Lindeberg finns i samma byggnad som Fotografiska. Det visste jag inte.

    1. Instämmer helt! Söder lever och har mycket av det mesta.En stadsdel jag kommit att bli förtjust i sedan jag flyttade hit 2004. Innan dess hade jag knappast varit söder om Slussen.
      Söder lever och så hela året om och är liksom en småstad i staden.
      Jodå. Lindeberg finns i samma byggnad som Fotografiska. Men det tänker man oftast inte på. Men står man på Fjällgatan och tittar västerut så ser man det.Men inte lika tydligt från kajen.

  6. Lite grann av min mammas gata känns det som fastän hon inte bodde där utan på Östermalm då det begav sig för många år sedan innan jag ens var påtänkt. Men jag har själv en viss anknytning via jobb till de här trakterna och har vandrat där under söndagskvällar och måndagar. Mycket trevligt inlägg igen även om mäster Mikael själv slutade sina dagar på stupstocken. Karma? Kanske 🙂
    Nu såg jag var Guldbron verkligen ligger också, hade inte full koll på det tidigare.
    Tack Ditte!

    1. Kul att detta var lite av ”din mammas gata”. Ja, även om hon bodde tvärs över vattnet, på Östermalm. Jätteroligt att du har anknytning till dessa trakter via jobb. Ja, mäster Mikael blev det inget lyckligt slut för. Inte alls.
      Guldbron ska invigas i slutet av oktober så då återkommer jag med bilder och inlägg.
      Alltid roligt att du är med.

    1. Tack! Här finns mycket av det mesta och många spännande historier och områden. Absolut min favoritstadsdel i stan. Och jag hade knappast varit här före 2004 då vi flyttade hit.

  7. Det finns många platser med historia, minsann. Många inte särskilt trevliga, egentligen. Lite konstigt är det ändå att en bödel som själv blir ”bödlad” får en egen gata.

    1. Söder har många fina och gamla områden och med sin speciella historia. Men bödeln bodde här på gatan och historien om honom finns här och man känner itll den så då fick gatan namnet. Troligen vet man inte vilka som bodde i de andra husen. Dock had een bödel aldrig en hög social ställning.

  8. Tänk Ditte … här känner jag faktiskt igen mig lite, trots att det är 45 år sen jag var där. En väninna till min farmor, bodde här uppe, i närheten av Katarina kyrka, kanske var det på Mäster Mikaels gränd, minns inte adressen, men att det var ett gammalt hus alldeles i närheten till kyrkan.
    När hon bodde i Linköping och på ett torp utanför Kisa – och senare på en gård i Brokind, utanför Linköping, då bodde jag ofta hos henne under skolloven. Trots åldersskillnaden så var vi bästa vänner. Hon var en konstnärssjäl , som hamnade i Stockholm i början av 70- talet, p.g.a. kärleken till en konstnär som jag tyvärr glömt namnet på.
    Tack för en trevlig och intressant promenad som väckte minnen långt bak i tiden!
    Kram ♥

    1. Vad roligt! Och så fina minnen du har av din farmors väninna. Tänk att ni hade så fin kontakt och att du besökte henne lite varstans där hon bodde. Just här vid Katarina kyrka finns några gamla och gator med sin historia. Så roligt att strosa här och i tankarna flytta sig tillbaka i tiden.
      Kram!

    1. Vi har haft en hel del fina dagar och här gör vi som klockan; går och går. Och många områden finns det ju att välja på.
      Önskar dig också en fin torsdag.

  9. Makalösa vyer över Stockholm från höjder i vackert väder!
    Tänk att en bödel förärades en egen gata. Det hade aldrig hänt idag, men historien bevaras ju på så sätt!
    Det är otroligt så många öar Stockholm är byggt på. Hoppas landhöjningen inte förstör delar av dom-
    Ha det gott och tack för en fin promenad och dito foton!
    Kram

    1. Tack för trevligt sällskap. Visst är det lite märkligt att en bödel föräras en egen gata. Men så var det här. Tack och lov kan ju mäster också ha andra betydelser. Men just här var det som bödel. Många öar finns det och tursamt nog ligger Södermalm högt. Men det är frågan om det hjälper i sammanhanget.
      Kram

    1. Det finns mycket historia här på Söder och det alldeles på nära håll. Spännande kvarter.
      Jag går mycket och hittar bra i min stad. Inte finns på Södermalm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *