Skyltar Utflykter

I Norrtälje – Skyltsöndag #333

Söndag! Och det innebär här på bloggen att det är dags för “Skyltsöndag.” Ett tema som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Skyltar av olika slag gäller och med väldigt fri tolkning. I veckan var jag  i Norrtälje, “Roslagens huvudstad” och härifrån kommer också veckans skyltbidrag.

I Norrtälje –

Välkomna  med hit och på en skyltpromenad

Busstationen i Norrtälje. Detta är det nya stationshuset i Norrtälje som blev invigt 1996 och ligger vid framför det stora busstorget. Härifrån utgår bussarna med goda förbindelser både till Stockholm och vidare ut i Roslagen.

När vi i somras  passerade Norrtälje för att ta oss vidare ut till fyren Söderarm  såg vi ett kulturprojekt ,“Stadsröra”, som bjöd in till att bl.a. skriva något vid en fiktiv busshållplats. Och detta projekt pågår fortfarande och nu med en annan vinkling, brevväxling.

I Norrtälje pågår projekt "stadsröra" , ett sätt att kommunicera. Projekt “Stadsröra” pågår i Norrtälje.

Vi lämnade busstationen och gick vidare.

Norrtälje tobakshandel.

I Norrtälje finns det 12 broar där man kan ta sig över Norrtäljeån. I Norrtälje finns det 12 broar där man kan ta sig över Norrtäljeån som slingrar sig genom stan.  

Ett fyndigt namn på hotellet som ligger alldeles vid ån.

Det är en hel del nybyggnation på gång i Norrtälje och i flera av de områdena hade man planterat ut växter för att lätta upp intrycket. Men vad är det som växer? Svaren kunde man få genom att med hjälp av mobilen scanna koden. Jodå, vi testade.

I ett par av de nybyggda områdena såg vi dessa skyltar till avfallssortering. Här behöver man som boende en “bricka” för att  låsa upp behållarna och förhoppningsvis hamnar avfallet här. Bra mycket snyggare än alla skräpiga containrar som man kan se utplacerade på andra ställen.

Trevliga Café Hörnan.

Café Hörnan i Norrtälje. Gott och trevligt. Här på Café Hörnan  blev det så småningom dags för vår lunchpaus. Väldigt gott och väldigt trevligt.

Viktigt att fortsätta att hålla avstånd.

Här i stan är det tydligt skyltat och avstånden är korta.

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

34 svar på ”I Norrtälje – Skyltsöndag #333”

  1. Tack! Norrtälje är ju en charmig stad och gott om skyltar finns det.
   Önskar dig också en trevlig söndag från ett strålande vackert och behagligt Stockholm.

 1. Vilken snygg och trevlig skyltning från Norrtälje. Jag gillar verkligen hotellnamnet och att man ska hålla fem limpors avstånd!

  Kram och god söndag!

  1. Tack! Hotellnamnet är fyndigt men tyvärr lockade inte resten oss att äta där. Men å andra sodan hittade vi ju ett riktigt bra lunchställe i gammal miljö. Fem limpors avstånd är verkligen passande i ett bageri,
   Önskar dig en fin söndag.
   Kram

  1. Visst är Norrrtälje en charmig stad och än mer utanför turistsäsongen. Och café Hörnan blev ett bra val för lunch.

 2. En gedigen och omväxlande skyltning! Mycket verkar sig likt sen vi var där, men såklart en hel del nytt också. Fina bilder!
  Önskar dig en fin söndag!
  Kram

  1. Tack! Kan tänka mig att du kände igen dig. Läste ditt inlägg från när ni var där ett par gånger och visst är det mesta sig likt. I alla fall i den gamla stadskärnan.
   Önskar dig också en fortsatt skön söndag.
   Kram

 3. Lite gammaldags stuk över staden och det gillar jag. Avståndsskylten andas humor. Hoppas den efterlevs. När du berättar om alla broar tänker jag genast på Ängelholm. Jag vet inte hur många det finns där men nu fick jag uppslag till ett nytt inlägg. Tack för tipset! Kram

  1. Jadå, här i stadskärnan är det gamla så fint bevarat. Många små butiker finns som inte alls är turistinriktade. Vi tittade in i några klädesbutiker och det var lugnt mot i storstan, ett bra urval och trevlig personal. Några inköp blev det också-
   Vad roligt jag kunde inspirera angående broar och det vore jätteroligt med en tur till Ängelholm.
   Kram och trevlig söndag

  1. Tack! Vad gäller skyltar var det absolut ingen brist på dem här i stan. Och caféet hade slagit på stort i skyltväg och annat.
   Strålande sol här idag. Har varit till Zetas handelsträdgård och du fanns med oss där bland alla växter.
   Nu en stund på balkongen.
   Önskar dig en skön fortsatt söndag.

 4. Du får alltid till det så fint Ditte med vad du än skriver om, känns nästan som jag har varit i Norrtälje här trots att jag vet att jag aldrig varit där.
  Tack Ditte.

  SV: Ska kolla upp det där med “bortskänkes” tackar för det tipset.

  Ha det fint nu. 🙂

  1. Tack! Jag tycker det är roligt att dela med mig och väldigt roligt att du uppskattar att hänga med på det du gör. Och jag är gärna med dig i det du gör. Ett bra utbyte!
   “Bortskänkes” har vi använt en hel del och finns det i din stad så testa.
   Önskar dig en fortsatt fin söndag och bra start på veckan.

  1. Norrtälje är en fin och charmig stad men sommartid är det “alltför många” som söker sig hit . Många från Stockholm har fritidshus i närheten och kommer gärna hit och då blir det ganska trångt.Men bra givetvis för butiker och serveringar.

 5. Din skyltning idag visar helt klart att Norrtälje har lyckats utomordentligt bra med att blanda gammalt och modernt. Det moderna vid Societetsparken och tvärsöver i hamnen håller sig “på sin kant”, medan stadskärnan är intakt, inklusive gamla och väldigt charmiga skyltar.
  Brevväxlingen är ett annorlunda och inte helt lätt begripligt grepp, men kära buss 676 förstår jag. Den bussen går ju var femte minut i rusningstrafik och var 15:e minut på helger och mitt på dagen. Å den funkar för alla pendlare har jag förstått.
  Avfallskärlen är betydligt mera tilltalande än våra tråkcontainrar…

  En riktigt bra skyltning från Norrtälje:-) Tusen tack för den och länken:-)

  1. Tack! Jag tycker också att man i Norrtälje lyckats väldigt bra med att behålla charmen och det gamla samt också ta i det nya. Stadskärnan är ju fortfarande intakt. Men hamnområdet har man ju exploaterat. Och bostäder behövs ju.
   Man har ju sedan i våras i Norrtälje och under sommaren haft i gång projektet “Stadsröra” och jag såg exempel på det i somras också.
   Jadå, buss 676 går som vanligt. Märkligt hur det kan löna sig med alla turer. Men det gör det ju inte…Bra i alla fall med goda förbindelser.
   Avfallskärlen tyckte jag var riktigt smart och man slipper råttor som rör sig runt sopcontainrarna som jag kan se i stan. (Vi har sopnedkast och grovsoprum och det fungerar hur bra som helst)

  1. Tackar! Och visst är Norrtälje en fin stad men sommartid blir det ju ofta “väl trång”. Gott om skyltar är det.
   Önskar dig en bra jobbnatt.
   Ha det bra du också.
   Kram

 6. Mycket trevligt med ett besök i Norrtälje. Där är det mysigt och skulle gärna göra ett besök där igen och här får jag ju göra ett besök via din blogg. 🙂
  Gillar skyltarna i projektet Stadsröra, som alla börjar med “kära”….
  Norrtälje tobakshandel bjöd på ett skylteldorado!
  Smart med lås på behållarna till sopsorteringen.
  Fina gatuskyltar som visar hur långt det är dit man har tänkt sig.

  1. Visst är det fint att vi via bloggar kan resa och se så mycket av olika platser men ändå vara hemma. Jätteroligt! Projektet “Stadsröra” fanns i somras och som jag förstått är det att få gammal som ung att skriva. Har inte sett något olämpligt skrivit här men troligen har någon koll.
   Skrattade gott åt tobakshandeln här var det mycket av det mesta i skyltväg.
   Riktigt bra med lås till avfallshanteringen i stället för att man ska ha plastcontainrar och dör folk lämnar sina sopor även om de är fyllda. Ett eldorado för råttor. Henna hos oss har vi sopnedkast där soporna förs i en tunnel under marken och som komplement finns flera grovsoprum. Fungerar riktigt bra.

 7. Det var på tok för länge sedan jag besökte denna pärla. Och den växer också så det knakar. Roliga innovativa skyltar visar du här. Projektet Röra var väl lite flummigt tyckte jag men det piggar väl upp tillvaron. QRkoden för växter var jättesmart, snart har vi nog dessa koder för det mesta, och inte mig emot. Att scanna in en kod istället för att googla fram uppgifter är ju mycket smidigare. Tobakshandeln är så mysig, och Åtellet, haha där har någon verkligen fått till det!
  Jättefin skyltning Ditte!
  Kram

  1. Tack! Nu har du ju ändå varit här i Norrtälje i sällskap med mig och visst växer stan. Men den gamla stadskärna är intakt och där får ma inte bygga. Bra så. Dock har ma byggt i det gamla hamnområdet. “Stadsröran” är lite flummigt men vi såg i somras att många då skrivit och även nu. Och inga “dumheter”.QR koden använde vi och den finns lite runt om i Norrtälje och i olika sammanhang. Ett bra sätt att få veta mer och mycket enklare och tydligare än att använda Mr Google.
   Kram och trevlig kväll.

  1. Tack! Norrtälje var rik på skyltar så jag hade en del att välja på. Brevväxlinge är rolig och även projektet där den ingår. Lite luddigt kanske men att skriva är ju viktigt och att kunna göra det för hans också. Visst passar liplängden bra när det handlar om ett bageri.

 8. Fint och lärorikt inlägg som vanligt! Norrtälje har för mej nog alltid varit Kapellskär därifrån man tar båten till Åland eller Finland och inget annat. Nu har jag fått lära mej att det är en riktigt mysig stad,. Tack för det!
  Hälsa Mr.B.

  1. Hej Leffe!
   Norrtälje är en riktigt charmig stad och än mer nu när högsäsongen är över och det inte är någon trängsel. Kapellsär känns väl igen och många är resorna vi gjort därifrån till Åland under årens lopp. Mr B är i den spanska stugan och jag hoppas kunna komma om ett tag. Har lite läkarkontroller och annat “pyssel” att ta mig an.
   Hälsa K så mycket.

 9. Känner verkligen igen mig här, Kafe Hörnan har jag ätit på flera gånger, sen dom roliga skyltarna i sista bilden som verkligen signalerar småstad. Åtellet har jag aldrig testat men skall göra det.
  Du missade Tösse som har en massa goda bakverk, ligger på gatan mellan Lilla Torget och hamnen. Men du kanske åker dit fler gånger.

  1. Vi passerade Tösse men det var ganska fullt så vi får ta det en annan gång. Tror det kan vara fint att slå sig ner på Åtellets uteservering vid kanalen en skön sommar, vår eller höstdag. Inomhus såg det denna dag inte så inbjudande ut.
   Visst blir det en ny vända hit till Norrtälje. Har förr varit mycket här-.

 10. Jag har bara åkt igenom Norrtälje… tack för en fin visning, En fin riktig bokhandel, med säkert en massa historia :)Ja QR kod verkar bli populärt 🙂 Där på Café Hörnan verkar det också finnas en del historia 🙂 Den sista skyltarna var riktigt vackert. Fin skyltning du bjuder oss på.

  1. Tackar! Norrtälje är en charmig stad och får du tillfälle så är det trevligt med ett stopp här- Och en skärgårdsstad är dte ju trots att viken in hit är lång.
   QR koder verkar komma mer och mer och ganska praktiskt är det ju.
   Önskar dig en bra vecka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *