Stockholm Trevligheter

Hemma på Söder – Och några favoriter i repris

Visst är det skönt att vara hemma igen på Söder efter en månad i den spanska stugan i Torrevieja. Vi har verkligen haft en jättefin och trevlig månad men för mig blev det periodvis väl varmt. Och här hemma började det extra trevligt när vi i onsdags fick besök av goda vänner och som fortsatte en stud i går.  En runda på vår del av Söder kändes lagom på alla sätt .

Stockholm. Norra Hammarbyhamnen. Hammarbykanalen. En stilla och vacker morgon här hemma på SöderEn tidig, stilla och vacker morgon här hemma på Söder. Vy från balkongen. 

Hemma på Söder

passade det fint med en promenad i närområdet innan våra vänner fortsatte sin tur med husbilen. Lite nygammalt kändes det även för mig för det var trots allt dryga en månad sedan jag gick här.

Start och slutpunkt vid den röda cirkeln.

Vi går norrut och har som första mål Södermannagatan och därefter Katarina kyrka. Men först tittar vi in på Skånegatan-

Stockholm Södermalm. Flera gator här hemma på Söder har förvandlats till Sommargator. Här SkånegatanFlera gator hemma på Söder är nu bilfria ”sommargator” med extra sittplatser, utvidgade serveringar och dessutom finns en hel del blommor utplacerade. Här är Anna, hennes mamma Britta och jag på restaurangtäta Skånegatan. Anna är fotografen här.

Södermannagatan. Och här blommar asfalten. Det är konstnären Amara Por Dios som gjort denna gatumålning i akrylfärg. ”Organiska former slingrar sig fram över gatan och vi som går här blir till rörliga komponenter i målningen”. Målningen ingår i Stockholm konsts sommarutställning som visas i samband med sommargågator, sommartorg och ”pop-up parker”. Temat för  hela utställningen är demokrati. Utställningen pågår fram till 12 september och olika alster finns på 14 platser runt om i Stockholm. (Mer om utställningen och de olika platserna finns i länken ovan)

Stockholm. Södermannagatan. Och visst blommar asfalten fint hemma på Söder.Visst blommar det fint hemma på Söder! Och förutom blommande asfalt grönskar det så vackert på många andra platser.

Vi fortsätter

och går hela Södermannagatan norrut och där den slutar möter oss fina Katarina kyrka och kyrkogård. Här passerar jag ofta men det gör inte Anna och Britta. Och på den här delen av  östra Södermalm är en skön småstadskänsla som råder,.

Katarina kyrka

Just här på kyrkogården är många ”kända” personer begravda och som på olika sätt har anknytning till Södermalm.

Gösta Ekman har en gravsten där det också finns ett fönster. Och i nedre kanten skymtar en fågel. Stenen är ritad av hans hustru Marie- Louise Ekman och symboliken i den är jag väldigt förtjust i.

På andra sidan stenen ser man två fåglar och när man tittar ut genom fönstret ser man vad som pågår runt om-

Sara Danius gravsten är stilren, precis som hon var. (Små papperslappar med texten nysått  finns uppsatta)

Vi tar också en titt in i Katarina kyrka och kommer lagom till lunchkonserten och slår oss ner. Här bjuder kyrkans organist på vacker och lättsam musik med sommaranknytning.

En del stycken spelar organisten på orgeln som står här, längst fram i kyrkan och andra spelar han på orgeln som finns en trappa upp.

Och med hjälp av en skärm kan vi se organisten på läktaren. Hör honom gör vi ju utmärkt.

Efter konserten som ta ca. 20 minuter går vi vidare på Söders höjder och håller oss i gamla kvarter. Vi går längs Mäster Mikales gränd bort till Cornelisparken. (Namn efter Cornelis Vreeswijk)

En del av Mäster Mikaels gränd där den gamla bebyggelsen är väl bevarad. 

Cornelisparken. Utsikt över Gamla Stan, delar av City och bort till Hagastaden där de två Norra tornen sticker både upp och ut.

Stockholm. Cornelisparken. Och visst känner jag mig hemma på Söder. Cornelisparken. Och visst känner jag mig hemma på Söder. Så roligt att få visa vänner några av mina favoriter. (Anna har tagit bilden)

 

24 svar på ”Hemma på Söder – Och några favoriter i repris”

 1. Vilken trevlig runda du tog med dig dina vänner på.
  Det blev alltså en hel månad därnere. Lagom varmt är att föredra. Jag tycker nätterna varit värst. Hjälper inte att ha tvärdrag.
  Kram, Bosse

  1. Vi hade inte så mycket tid denna gång så det fick bli några favoriter. I och för sig har jag många men fick välja. En hel månad blev det och det var väldigt trevligt men blev också väldigt varmt på slutet. I alla fall för mig.
   Vi hade ac:n på nattetid och det hjälpte. Nu hemma har det varit svalare så tvärdrag och fläkt har hjälpt. Men jag tror det blev svalare när vi kom hem-
   Önskar er en fin helg.
   Kram

  1. En jättefin runda med en del variation. Ja, Söder gillar vi också.
   Vi har det jättebra! Och vädret är strålande.
   Önskar dig en fin kväll.

 2. Så trevliga bilder och jag känner också igen mig, det är extra roligt. För här har jag gått med dig, underbart!
  Säkert fint att komma tillbaka till ett soligt och blommande Stockholm och Södermaln. Vad fiffigt med blommande asfalt! Ja, kommunerna gör vad de kan för att piffa upp allt i pandemin, så även här, så roligt att se.
  En skön kväll här, det brummar lite här och var, men jag tror det blir lugnt.
  Ha det så gott.
  Stor kram!

  1. Förstår att du känner igen dig här för i varje fall så var vi vis Katarina Kyrka. Är osäker på om vi var till Cornelisparken-. Finns flera liknande parker på Söder. Stockholm nu är så fint och många olika evenemang är de.
   Jag är på resande fot norrut och hälsar på barnbarnen, deras föräldrar och deras farmor som är här på landet utanför Timrå, vid Indalsälven- En ljuvlig dag och kväll. Lycka!
   Ha det fint du också.
   Kram

 3. Bättre guide kunde tjejerna in har fått. Så långt ifrån alla turistfällor man kan komma. Det riktigt genuina Söder:-) Street art måste var nytt för i år, eller?! Himla fint blev det. Å vilken tajming med vädret dina vänner och du såklart fick. Ett minnesvärt besök för vännerna:-)

  1. Stockholm kan jag tämligen bra och roligt att besöka platser där det inte är så ”turistiskt”. Många guldkorn finns verkligen på Söder.
   Street art läste jag var nytt för i år och finns lite varstans i Stockholm. Himla kul idé.
   Visst hade vi tur med vädret och det gör ju mycket.
   Har idag rest norrut över helgen och har i alla fall idag tagit det fina vädret med mig.

 4. Välkommen hem igen. Förstår att du tyckte att det var varmt därnere. Har sett på väderkartor att värmen har varit hög.
  Jag tycker att det är nog så varmt här, men inget att göra något åt.
  Roligt att få se kära gamla Söder. Mycket känner jag igen, men inte allt. Katarina Kyrka känner jag väl igen, har gått där också.
  Mycket vacker bild ifrån din balkong. Så lugnt och fint vattnet ligger, spegelblankt, verkligen.
  Blommar så fint på Söder också. Härligt med gågator. Här hos oss har de också gjort en gågata över sommaren.
  Ha det fint.
  Varm kram.

  1. Tack! Känns fint att vara hemma och den höga värmen är inte direkt för mig- Vi är ju sällan i Spanien sommartid men i år blev det så. Förstår att du känner igen dig i bilderna i mitt inlägg. Och Katarina kyrkogård passerar jag ofta och tycker om det-
   Kändes väldigt fint att sitta på balkongen och ta in lugnet- Och det var helt stilla i kanalen-
   Vad roligt att det även hos er blivit en gågata över sommaren.
   Ha det fint du också.
   Stor kram.

  1. Jadå, nu blommar asfalten här och visst lyser blommorna upp. Ta dig du en vända-
   Ja, Gösta Ekmans gravsten är speciell med mycket fin symbolik.

  1. Jätteroligt att strosa runt på Söder med vänner. Ohc en fin dag var det-
   Har haft en fantastisk dag idag, med döttrar och barnbarn- Ren lycka.
   Ha det så bra du kan.
   Kram

 5. Känns väldigt bra att få gå med på rundan på Söder. Man känner igen en del, annat är nytt.
  Vilken härligt målad gata! Fridfullt i kyrkan! Intressant att se gravstenarna. He det fint på din resa! Kram!

  1. Vad trevligt att du gick med och jag kan tänka mig att du känner igen en hel del. Men roligt att det också blev lite nytt att tillföra.
   Nu i sommar finns det fler gator som piffats upp med färg och visst är det extra roligt.
   Katarina kyrka och kyrkogård passerar jag gärna och fantiserar om vilka samtal som skulle kunna ske här mellan t.ex. Anna Lindh, Cornelis, Gösta Ekman, Sara Danius, Putte Wickman och Tomas Tranströmer.
   Har det jättefint här en bit norrut.
   Kram och trevlig lördag.

 6. Den första bilden är helt fantastiskt fin! Magisk…

  Vilken trevlig ”rundgång” ni fick, men massor av saker att titta närmare på 🙂

  Ha en fortsatt fin helg!

  1. Det var en vacker morgon och allt var så stilla.
   Och dagen bjöd i övrigt på lite av varje och roligt med våra vänner som var på besök.
   Önskar dig också en fortsatt fin helg.

 7. Vilken trevlig promenad det blev för er. Jag tycker att både Ekmans och Danius gravstenar är väldigt vackra och personliga. Ekmans sten har hustrun verkligen lyckat ypperligt med.
  Ni ser ut att ha det fina vädret kvar. Jag hade hoppats på att sonen skulle ta det med sig men tyvärr inte.

  Kram och god lördag!

  1. Vi hade det vackra vädret i behåll och då är det än mer njutbart att se sig omkring. Tiden vi hade till vårt förfogande var inte så lång men det blev ändå en trevlig runda i fina kvarter. Och både Sara Danius sten liksom Gösta Ekmans verkligen gjorda efter just deras personligheter.Flera liknande finns och dit hör bl.a. Tomas Tranströmer.
   Önskar dig också en fin lördag.
   Kram

 8. Kyrkogårdar finne jag en stor frid i att besöka av nån anledning, vackra är de oftast också ju.
  Är väl fint att man gör ”gågator” där det är möjligt sommartid, jag berörs väl inte så mycket av det men det låter trivsamt.
  Den gamla bebyggelsen från ”förr” är man ju tacksam över att man bevarat för framtiden, vackert är det ju och fint på alla vis.

  Ha det fint nu Ditte.

  1. Här på Katarina kyrkogård passerar jag ofta och och nu blev det även tillfälle till att lyssna på en lunchkonsert i kyrkan. Fint det också.
   Söder har mycket och just blandningen och variationen tycker jag så mycket om. Söder är som en stad i staden.
   Ha det fint du också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *