Stockholm

Gott för kropp och knopp – Med de möjligheter jag har

Visserligen är tillvaron för de flesta av oss just nu tämligen begränsad. Och detta är ju något som tydligt också märks överallt. Men vi har ändå möjligheten att vistas utomhus och för mig gör det gott både för kropp och knopp. Ja, säkert för de flesta. Vi vistas i stor sett i den miljö som tillhör vår vardag men även inom den kan man försöka hitta omväxling och göra det man tycker är trevligt inom “ramarna”.

För egen del saknar jag verkligen det sociala livet och givetvis att oftare träffa nära och kära. Båda  ingredienserna finns med nu också. Dock i mycket  begränsad skala. Och visst saknar jag förstås att resa, både långt och kort. Men jämfört med mycket annat elände runt om, både i Sverige och resten av  världen, så är ju detta ju en “världslig sak” som Karlsson på taket i Astrid Lindgrens bok skulle ha sagt. Men även böcker, god mat och dryck och en del “jobbprojekt” av skilda slag bidrar till att se det positiva i den tillvaro vi har just nu. För det är ju där vi är.

Stockholm. Södermalm. Gott för kropp och knopp med en promenad längs vattnet och kajen där vi bor. Gott för kropp och knopp att ge sig av på en promenad längs vattnet i den fina eftermiddagssolen. Alltid trevligt att börja på kajen där vi bor, vid Hammarbykanalen.(En vik av Östersjön) Eftermiddagssolen speglar sig  fint över husen uppe på  Henriksdalsberget.

Gott för kropp och knopp?

Jag sätter ett frågetecken efter för jag brukar ställa frågan till mig själv både morgon och kväll. På morgonen så gäller vad vill och kan jag göra idag som både får kropp och knopp att må bra. Dessutom ska jag helst tycka det är trevligt. Kroppen, i det här fallet ryggen, är inte direkt ett glädjeämne. Tvärt om. Men smärtan ska inte få hindra mig från att rent fysiskt göra det som är möjligt.  I dagens läge är det promenader som gäller i stor utsträckning. Och tursamt nog kan jag variera dem en hel del. Allt efter tycke ock smak.

Är både glad och tacksam över att vi  bor vid vattnet, har flera parker och större grönområden helt nära. Gott om historiska miljöer och både stor och småstadskänsla finns inom gångavstånd. Och inte minst den fantastiska möjligheten att använda de olika pendelbåtarna där det inte alls är trångt (Endast 50 passagerare får åka med ) Med dem kan jag åka till och från City om jag inte väljer att promenera.  Jag kan ta mig över till Djurgården, till Nacka strand eller till Lidingö- Verkligen  frihet och utan trängsel.

Men nu till en skön eftermiddagspromenad längs vattnet och med vackra speglingar.

Restaurang Thaiboat “sticker ut” med sina igloo som de byggt upp och där gäster kan sitta. (Men man måste vara minst fyra för att boka en. Värme finns i dem. Men även inuti båten finns avgränsade utrymmen för gäster med avstånd mellan borden) Lite av himlens rosa färg speglar sig i kanalen.

Alldeles vid Hammarbyslussen som  skiljer Östersjön från Mälaren, ligger White arkitektkontor. Och här ser jag i några av glasrutorna att skorstenen från värmeverket speglar sig. Ganska läckert.

Här är skorstenen som tillhör värmeverket som ligger i Hammarby sjöstad och är världens största i sitt slag . Och det är återvinning som gäller.

Längs Mälaren/Årstaviken

Jag går förbi Hammarbyslussen på den smala grusvägen och lämnar kanalen bakom mig och fortsätter  längs Årstaviken. Här går jag ofta.   Blev förvånad över att så många båtar fortfarande, den 27 november ligger kvar i sjön. Men de ska nog vara kvar över vintern.

Stockholm. Södermalm. Årstaviken. Att stanna till här och se himlens speglingar i vattnet gör gott för kropp och knopp. Stannar till en stund, dokumenterar ögonblicket och konstaterar att vara just här just nu gör  gott för kropp och knopp. Och även här skiftar vattnet lite i rosa när himlen speglar sig.

Årstavikens vatten ligger på vänster sida och på den högra en del av kolonistugorna som tillhör Eriksdalslundens koloniområde.  (Många stugor klättrar också uppför berget och är byggda på sluttningarna) Här är det fortfarande påfallande gröna gräsmattor.  De flesta blommor är borta och rabatterna är övertäckta.

På min högra sida ligger kolonistugorna på rad – 

Och på min vänstra finns Årstavikens vatten. Även här speglar sig de rosa molnen i vattnet.

Längs vattnet finns en hel del sol och badbryggor som är i bruk hela året.

Stockholm. Södermalm. Årstaviken. Säkert uppfriskande för kropp och knopp med ett bad. Säkert tyckte mannen här att ett bad/dopp var gott för kropp och knopp. (Jag har satt ihop två bilder men mannen var i och tog några simtag.)

Jag viker av från vattnet och tar trapporna  upp på “höjden”. Även här uppe finns många kolonistugor och lotter som hör till Årstavikens koloniområde.

Uppför går det. Och brant är det. 

Och snart är jag hemma på kajen igen

med  5 km avverkade utan att jag ens tänkt på det. Men det har ryggen. Undrar om man kan byta ut den. I alla fall delar av den som är trasiga. Mörkret har lagt sig  och klockan hunnit bli 17.30- Hemma på kajen välkomnas jag av värmeverkets skorsten som är vackert upplyst.

Och i det vita ljuset högt där  uppe kan man skönja några julgranar.

Jag väntar tills jag kommer hem och plockar fram zoomkameran och tar en bild från balkongen. 

Kvällen kommer och jag sjunker ner i soffan, släcker våra lampor inne, blickar ut över nejden och funderar över dagen. Tar en sväng ut på balkongen och konstaterar att det blev ju ännu en bra dag.

 

 

38 svar på ”Gott för kropp och knopp – Med de möjligheter jag har”

 1. Tack för som alltid trevlig promenad, så fint med närheten till vattnet.
  Vinterbad inget för mig!
  Själv har jag ju inte så många olika promenadvägar att välja på, känns som jag går runt-runt -runt!
  Har sett allt i min närhet mer än en gång!
  Inte varit ute idag, bakat saffransbullar.
  Begränsar mig i hemmet och dess närhet, bara att hålla ut.

  1. Jag passar på att ge mig ut så mycket som möjligt och att strosa längs vattnet är jag väldigt förtjust i. Nja, vinterbad avstår jag också numer. Men här ser jag ibland de som badar hela året.
   Vi har ju en del att välja på men om så inte vore fick det bli annat. Inte dumt att hålla sig hemma heller . Och saffransbullar låter väldigt gott.

  1. Ja, idag blev det två extra bilder och jag sände tankar till dig. Och det både när jag tog dem och när jag la in dem på bloggen. Du är med. En fin runda blev det och speglingarna i vattnet är jag extra förtjust i. Men ryggen stör mig mycket och det är knepigt att ständigt ha ont. Humöret påverkas också. Tack för omtanken.
   Önskar dig också en fin 1:a advent.

 2. Visst är tillvaron ganska så begränsad för många av oss men man får försöka göra det bästa av situationen. Ett sätt är i alla fall att vara ute och promenera och ni har ju väldigt goda möjligheter till det i ert område.

  Kram och god kväll!

  1. Så är det ju och positiva tankar är det som gäller. Så långt som möjligt. Och att vara ute ger mig extra energi och jag har tursamt en del olika varianter på rundor att välja mellan. Och där det är gott om plats. Nog så viktigt.
   Önskar dig en trevlig kväll.
   Kram

 3. En fin dag hos dig – och en fantastisk promenad! Badväder för en del, men jag avstår!
  Härliga bilder både från promenaden och från din hemmaplan!
  Tråkigt med ryggen … hoppas den känns bättre efter en stunds vila.
  Ha en fin kväll!
  Kram

  1. Tack! Det blev en riktigt fin eftermiddag och roligt att se speglingarna i vattnet. Vad gäller bad avstår jag absolut. Men en bild kunde jag allt ta.Även en vacker kväll blev det med fin belysning ute längs kajen.
   Ryggen blir bättre när jag sitter ett tag men den stör mig rejält. Tack för omtanken.
   Önskar dig också en trevlig kväll.
   Kram

 4. Det roliga med dina promenader är ju att du alltid ser nåt nytt som du kan förmedla. Ingen promenad är sig lik, trots att det kanske är samma väg du tar. Så kul att du delar med dig. Snart kan jag “ditt” Söder lika bra som du;-)
  Bilderna är enastående – just det. Alltid presenterar du något nytt:-)
  Tycker du kämpar på otroligt bra med ditt ryggelände som ju liknar mitt. Minns inte när jag senast gick fem kilometer… Önskar dig verkligen att läkarna kan göra nåt åt din rygg och att du inte som jag faller för åldersstrecket.

  1. Jag försöker,även för min egen del, att se lite nya saker även om jag har mina favoritsträckor där jag gärna går. Men här vet jag det ifnns bänkar så jag kan vila. Nog så viktigt nu.
   Förstår ju helt klart att din rygg är väldigt besvärlig och att man inte kan göra så mycket. Illa! Men jag har inte fallit för åldersstrecket. Inte ännu. Hoppas det inte heller blir så. Har ett par nya ortopedträffar här i mitten av december. Och önskar innerligt att de ser till att göra något radikalt.
   Tack för din omtanke och jag tycker det är så sorgligt att du ska ha så ont. Att behöva ha ont ska ma inte behöva ha för att man har passerat 65+

 5. Jäkligt trist att din rygg fortsätter bråka. Du bor som tur väl är mycket bra, du har så mycket att se och göra inom räckhåll.
  Nu gäller det för oss alla att härda ut och hoppas på att livet snart blir åtminstone lite normalt.
  Önskar dig god bättring 🤗

  1. Tack, ja – ryggen trilskas och jag har ett par ortopedbesök före jul och hoppas att jag ska få till stånd något radikalt. Men nu är det ju förseningar op op.fronten. Och rejäla sådana. Jag stärker mig så mycket jag kan med promenader. Bra för både kropp och knopp och för att hålla humöret uppe försöker jag se lite “nytt” där jag går.
   Och visst gäller det att ha positiva tankar och göra det bästa av dte vi har. Här i Sverige är vi ändå lyckligt lottade utan krig och naturkatastrofer.
   Önskar dig en trevlig 1:a advent.

 6. Så fantastiska bilder igen och igen! Ja, ni bor så gudomligt vackert till och med möjlighet till olika promenader. Omväxling behövs!
  Så tråkigt med din rygg men det är bra att du ändå travar på.
  Jag har varit ute idag och varit på torgmarknaden. Jag kan inte säga att jag har så många olika sträckor och variationer, men dagens tripp blev kall, men fin. Alltid skönt efteråt.
  Har snart läst ut min e-bok. Läsplattan var för mig ett lyft, med min syn, får jag säga. Den ställer in sig efter ögonen, ögonläkaren hade rätt.
  Du blev det kvällen och jag önskar dig allt gott och stor kram!

  1. Tack! Och visst bor vi bra med flera olika möjligheter som ger bra omväxling. Och sedan är ju pendelbåtarna fortfarande så bra. Ja, ryggen smärtar men att stärka kropp och knopp genom rörelser tror jag på. Ger god energi dessutom. Helt oavsett bar och hur man går så är det ju bra för krroppen och då blir det ju bra även för knoppen.
   Så roligt att du är nöjd med läsplattan. Betyder ju så mycket att kunna läsa – För mig blev den aldrig riktigt bra. Men jag kan ju läsa böcker utan problem och när jag är ute så lyssnar jag. Kan rekommendera boken “Marvatten” av Karin Rosman som utspelar sig dels på 1800-talet på Marstarnd och dels där i nutid. Väldigt fina personbeskrivningar och miljöbeskrivningar förutom att själva historien är riktigt bra.
   Önskar dig en fin kväll.
   Stor kram!

  1. Tack! Ja,många tankar är det nu. Verkligen. Men det positiva får överväga. Och att promenera ger extra energi. Gärna längs vattnet.

 7. Imponerad att du orkar ut på dina promenader med din onda rygg. SÅ trist med det onda! Kan du möjligen få mer eller starkare smärtlindring? Dina bilder är så fina. Skorstenen såg ut som ett ljus, som jag först trodde att det var!
  Å vinterbadare, hua, men det är säkert stärkande.
  Hoppas du får en fin kväll!
  Kram

  1. Tack! Och tack för omtanken. Jag kämpar på och får energi av att röra mig. Tror det är bra att stärka kropp och knopp. Jag har bra smärtlindring men den har också biverkningar.
   Att bada nu står jag över. Men en bild blev det och jag tittade på.
   Lugn kväll hemma med vackra ljus och speglingar i vattnet.
   kram!

 8. Ditte, jag har tappat ditt telefonnummer ?????
  jag bytte telefon i höstas, det kan vara anledningen men även på whatsapp är du borta…..jag vill skicka dig en hälsning, kan du hitta mig på whatsapp…..
  Kram från Floda

  1. Tack! Visst blev det riktigt bra! Och jag såg speglingen först och sedan blev det flera av dem under promenaden längs vattnet.

 9. Vilka jättefina bilder! Visst är det skönt att vi får vara ute och röra oss nu, det var verkligen vidrigt när dom stängde in oss under karantänen. Himla synd bara att din rygg är dum…

  Ha en fin första advent!

  1. Tack! Och fina områden omges vi av. Fint nu med den rosa himlen och speglingarna i vattnet. Jag går så mycket jag kan men ryggen är riktigt besvärlig nu. Har ett par ortopedtider nu i december så hoppas på god hjälp.
   Skönt att ni också nu kan vara ute. Att vara instängda som ni var gagnade ju absolut inget.
   Önskar er också en fin första advent.

 10. Du har så fina stråk att promenera i och runt där hos dig, så vackert <3 Här blir det lite tjatigt, samma runda hela tiden, men jag får ju njuta av dina istället 🙂 Kram!

  1. Visst är det fina områden runt oss men just nu kan jag inte gå i skogen. Jag har tyvärr sådana besvär av min rygg att det n´nu inte blir så stora variationer men jag får ta dem i olika varv. Jag tycker det är så fint att få gå med ut hos dig och njuter av det.
   Fint att vi kan dela med oss.
   kram

 11. Instämmer helt – med det som skiljer att min kropp är intakt – men knoppen som bekant eftersläp då och då, men det är en smula litet bekymmer som kan inväntas med vila och återblick om så är möjligt. Du gör det så bra som anpassar och finner så många glädjor i text och inte minst i bilderna Ditte.
  Jag har fått med mig några av veckan inlägg också, bara så du vet 🙂
  Återkommer till skyltningen senare idag.
  Stor kram

  1. Tror vi samverkar väldigt bra här. Här hos mig är knoppen men betydligt bättre än kroppen. Ett bekymmer. Men jag försöker att ta dagarna till vara och göra det jag kan och det so jag tycker om. Och i den utsträckning som nu är möjligt. Kameran är en fin vän att ha med och tämligen kravlös.
   Känner och vet att du är med mig.
   Stor kram och Bosse och jag önskar dig en fin första advent.

  1. Nu när jag inte kommer så långt utan får använda fötterna eller båten så är jag extra glad över att ha fina omgivningar helt nära.
   Motion får jag ju också och knoppen med.
   Önskar dig också en fin 1:a advent.
   Kram

  1. Säkert har vi mötts.Kanske ska jag ha en röd nejlika i knapphålet. Och visst är vi lyckligt lottade som har dessa fina miljöer helt inpå.

 12. Tack för promenaden med så fina foton! Jag tror fler och fler får upp ögonen för att bada året om, eller i vart fall så länge det är öppet vatten. Önskar jag hade det modet…Har ju badsjön nära här men så här års har man dragit upp alla bryggor och stegar så då måste man vada ut i långgrunt vatten. Då hinner nog känseln försvinna helt i benen innan man kan doppa sig. Ja jag skyller på det som du hör…

  1. Så trevligt att du gick med mig. Och här längs vattnet går jag ofta. Just nu kan jag inte gå i skogen eftersom ryggen trilskas me här blir en bra kompromiss. Har sett fler som badat här på senhösten och i så är det även under vintern. Här i Mälaren, längs stränderna, fryser det ofta till på vintern, men ibland gör folk en vak att doppa sig i.
   Jag skyller inte direkt på något annat än att jag tycker det är kallt. Men du! Ryggen skulle inte gilla ett kallt bad.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *