Stockholm

Mina hemmakvarter – Med vatten, historia och lite småstadskänsla

Fredag igen! Och strålande sol över Stockholm och Södermalm. Och kanske har solen viss överspridningseffekt till hela Stockholmsområdet. Tror det vore välkommet. Vädret kan man ju inte direkt påverka men visst har sol och blå himmel en gynnsam effekt. Gårdagen var tämligen grå men det blev ändå ett par vändor ut i mina hemmakvarter. Och visst fanns det en hel del ljuspunkter av olika slag trots att det var grått. Men den sista tiden har också bjudit på ljuspunkter av den soliga varianten bl.a. en skön promenad längs Årstaviken och i söndags när det blev  en fin  “båtpromenad”.

Stockholm. Södermalm. Vatten, husbåtar, grönområden och skulpturer präglar kajen längs vattnet i mina hemmakvarter. Husbåtar, vatten, grönområden och skulpturer präglar mina hemmakvarter här längs vattnet på Södermalm.

Torsdag eftermiddag  och en tur i  en del av mina hemmakvarter. Start och mål vid den röda “pluppen”.

 

Mina hemmakvarter

har mycket av det mesta; vatten, båtar, kajer, caféer, restauranger, mycket historia, storstadsliv, småstadskänsla och en hel del till. Och allt inom en radie på dryga  1 km. Men nu går vi. (Totat blev det ca. 3.6 km  denna dagens andra runda)

Längs kajen här, Norra Hammarbyhamnen eller som man också kallar området Norra Hammarbykajen, finns det en hel del husbåtar som ligger här permanent.  Båtplatserna är kommunala och det är “Stockholms hamnar” som hyr ut dem och det finns  olika krav för att få ha sin båt här. Husbåten ska “passa in” i miljön , vara flyttbar och säkerhetsmässigt uppfylla fastställda krav som Stockholms hamnar har.

Många av båtarna är äldre och har sin speciella historia och ofta finns en skylt bredvid där allmänheten kan läsa om just den båten. Längs kajen och vattnet finns förutom husbåtar även grönområden, skulpturer och ofta många som gärna tar sig en runda här. Här i vattnen är det under säsong också gott om fritidsbåtar och hela året passerar många fraktbåtar som ska till och från  Saltsjön och Mälaren. Vill du läsa mer fakta om husbåtarna, skulpturerna och annat längs med kajen finns har jag berättat om det här.

Stockholm. Södermalm. Norra Hammarbyhamnen. Många husbåtar i ligger längs kajerna i mina hemmakvarter. Gott om husbåtar finns här i mina hemmakvarter och här har en julstjärna har kommit upp i ett fönster. (Julstjärnorna finns uppsatta i många båtfönster och lyser verkligen upp)

Barnängen

Jag närmar mig Barnängsbryggan som har namn efter det gamla industriområdet som låg här. Barnängen är ett f.d. fabriksområde som låg här vid Hammarby sjö. Och om livet och villkoren här i fabrikerna under åren 1750-1780 finns berättat i Vävarnas barn skriven av  P-A Fogelströms.

I slutet av 1600-talet byggde handelsmannen Jacob Gavelius en manufakturfabrik här som i första hand skulle tillgodose arméns behov av textilier. Här kom också byggnader till för väverier och färgerier och  i slutet av 1700-talet var textilfabriken Stockholms största arbetsplats med över 600 arbetare.

Själva textilfabriken

lades ner i början av 1800-talet men en ny fabrik Barnängens tekniska fabrik, var på plats  1868. Här tillverkades då bläck och finare “eau de cologne” men kom snart också att innefatta  tvåltillverkning. (Än idag finns Barnängens tvålar och andra produkter.) Men under  1950- talet blev industrierna här avvecklade.

Namnet Barnängen är en förenkling av ordet Barnstugeängen och kommer från att det här på ängarna  vid Hammarby sjö i slutet av 1500-talet skulle byggas ett barnhospital som skulle tillhöra Danvikens hospital som låg en bit bort.

Jag stannar till en stund och funderar över tillvaron här på 1700-talet och ser samtidigt färjan Lisen på väg in till kajen. Ungefär tre gånger i timmen går dessa kostnadsfria färjor i en triangel mellan Barnängsbryggan på Södermalmssidan, till Lumabryggan i Hammarby sjöstad och vidare till Henriksdalsbryggan som ligger i Sjöstans östra del. Hela turen runt tar ca 15 minuter.

Stockholm. Södermalm. Här ligger Barnängsbryggan och Kajsas kiosk som också räknas till mina hemmakvarter. Caféet “Kajsa på kajen” ligger alldeles vid Barnängsbryggan  och hör till mina hemmakvarter. Kajsas är alltid välbesökt. Här sitter besökare ute och fikar hela året om och söderläget gör sitt till.  Givetvis är det gott om avstånd mellan bord och gäster. Bra avstånd också i kön för att beställa. Bilden är tagen  15.30  och många stannar till för att handla. 

Utökade sittplatser hos “Kajsas” och fint pyntat  här inför advent

Jag lämnade kajen men är fortfarande kvar i mina hemmakvarter

Valde vägen  upp mot mer historiska kvarter, till Malmgårdsvägen som har anor från 1600-talet- Fönstren till husen ligger väldigt lågt och det är svårt att låta bli att inte titta in. Några har rullgardiner men inte alla…

Såg i ett av fönstren dessa läckra ljusstakar i form av fötter som blir till ben med ljusen i.

Lämnade det historiska och gick västerut mot Södermannagatan. En gågata med småstadskänsla. Här finns gott om gallerier, hantverkare, antikvariat, mindre butiker och mysiga caféer . Noterade att Christoffers blommor  (finns även i Gamla stan) inte längre finns kvar här utan att en ny ägare tagit över.  Men det såg fint ut nu också-

Mycket vackert i blomväg att välja på. Fina arrangemang och några tips fick jag.

Snart tilbaka på kajen

Klockan har hunnit bli strax efter 15 när jag åter närmar mig min hemmakaj. Mörkret sänker sig och stadens ljus tänds.

Folksamhuset med sina 27 våningar har stått här på Östgötagatan sedan 1960. Och när jag ser det så är det ett bra landmärke för mig. Snart hemma.

Stockholm. Södermalm.Norra Hammarbyhamnen. Ett annat landmärke i mina hemmakvarter som kommit till på senare tid är skyskrapan Stockholm New med sina 28 våningar. Ett annat landmärke som kommit till i mina hemmakvarter är den nya skyskrapan “Stockholm New” på 28 vpningar som innehåller kontorsytor för “kreativa jobb.Skrapan ligger på andra sidan kanalen, på Sjöstasdssidan. Men ett landmärke är det. I bakgrunden skymtar Globen.

Hemma på kajen igen.  Åt ena hållet ser det ut så här när klockan är 15.30.

Och kajen åt andra hållet, västerut, mot Hammarbyslussen, Skansbron och Skanstullsbron det ut så här klockan 16.30-

 

30 svar på ”Mina hemmakvarter – Med vatten, historia och lite småstadskänsla”

 1. Tack för en promenad i dina fina kvarter. Bra att alla verkar vara måna om att hålla avstånden. Här har inte en enda julblomma handlats hem men jag kände inspirationen när jag såg blomsteraffären. Jag måste helt enkelt komma till skott på tisdag så att vi har några blommor i vardagsrummet i alla fall. Köket får så klart anstå.

  Kram och god kväll!

  1. Visst är det fina kvarter. Och rundorna kan bli omväxlande- Här har det blivit några blommor och jag väljer noga. Vill inte ha dem som är snabbodlade.
   Så spännande och roligt med köket. Och ni lär ju få vara kreativa ett tag vad gäller maten. Kanske ett stormkök eller grill.
   Önskar dig en fin kväll.
   kram

 2. Vad fint, tack för promenaden! Härligt med blå himmel.
  Många upplysta bilder och det kommer väl till pass nu när det mörknar så fort. Men snart vänder det.
  Ljusstakarna i form av fötter, var ju för härliga! Jag har en förkärlek för allt som har med ljus att göra.
  Kajsa på kajen såg jättemysigt ut!
  Trevlig fredag och stor kram!

  1. Här är verkligen omväxlande kvarter och går gör jag ju precis som klockan. Och jag gillar det. Mörkt blir det ganska snabbt men här är vackert upplyst överallt både i privata lägenheter och i kontorshus. Och längs vattnet förstås.
   Visst är ljusstakarna fina. Och verkligen personliga. Skulle gärna ha dem här hemm.a
   Kajsa på kajen är träffpunkt för alla åldrar och så alla årstider.Många besökare och himla ordning med avstånd och allt annat.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Stor kram

 3. Härliga bilder från dina kvarter! Är speciellt glad att de skulpturerna vid kajen tända. Har bara gjort din promenad under sommaren, och då ser man ju inte hur skulpturerna ser ut när LED-belysningen är igångsatt. Nu vet jag och tycker att det är hur läckert som helst:-)
  Ljusstaksfötterna är helt i min smak, har aldrig sett sådana ljusstakar förut.
  Folksamhuset och Stockholm New tillsammans är riktigt häftiga. Tänk att Folksamhuset har funnits sedan 1960. Det var nästan före sin tid, för miljonprogrammet kom ju först i slutet av 1960-talet.

  1. Tack! Nu var jag ute innan det var helt mörkt för då är syns skulpturerna än bättre. Och lyser upp gör de verkligen.
   “Ljusstaksfötterna ” blev en favorit. Har aldrig sett liknande. Men skulle gärna vilja ha/köpa dem. Visst var Folksamhuest, byggt i marmor, före sin tid och här finns mängder av konst. Har varit här på guidad tur. Ja, även många av inventarierna är fantastiska och moderna designmöbler. Lite av ett museum förutom att vara ett försäkringsbolag.

  1. Jag är så glad och tacksam för att vi bor där vi bor och att det i dagliga livet finns fina möjligheter att vidga vyerna till fots med det jag vill se e och göra nu när situationen är som den är. Här faller skymningen så smått nu strax efter klockan tre. Men om några veckor så vänder det ju.

 4. Så vackert i din del av landet, jag kan inte trumfa det just nu, men visst har jag mycket vildmarkskänsla som inte du har, naturligt nog.
  Ljusstakarna i form av fötter upplever jag som lite morbida, ursäkta utttrycket.., inget jag skulle vilja ha i fönstret…annat än på halloween…
  Alla ljusen i staden som aldrig blir svart, underbart, här har vi ett mörkt hål som i underjorden,,,just nu
  Kram

  1. Du har ju så mycket fint hos dig och jag gläds alltid att ta promenader där med dig. Har ju ett svagt minne av trakten fastän det var många år sedan jag var där. (Jag uppskattar också verkligen naturen. Men nu är ryggen i så dåligt skick att jag här har svårt att gå i skogen. Tyvärr)
   Jag tänkte nog inte så när jag såg ljusstakarna men när du skriver det så kan tankarna hamna där också. Absolut. Men jag gillade dem.
   Jag kan här sitta i soffan, släcka våra lampor och bara ha ett par värmeljus tända och se alla vackra ljus spegla sig i kanalen.
   Kram och jag önskar dig en fin lördag.
   Här pågår skidåkning på tv.

 5. Fina bilder som vanligt, har läst Vävarnas barn. Nu när jag fått ett konditori uppkallat efter mig så borde jag kanske promenera där lite oftare 🙂

  1. Tackar!Rör mig utomhus gör jag en hel del och hemmakvarteren ger bra variation. Stannar ofta till här i Barnängområdet, gärn aockså vid kiosken, och har sänt tankar till dig här. Kiosken/caféet är väldigt populärt och många stannar till. Tänker också på Vävarnas barn och hur livet var här på den tiden. “Allt var inte bättre förr!.

 6. Verkligen härliga kvarter och fina bilder! Minns att jag har läst “Vävarnas barn” också, för länge sedan,
  så fina blommor där i blomsterbutiken. Borde köpt nåt fint i blomväg till 1:a advent, men så har vi ju en busig kattunge….hm…
  Nu ska jag gå och sova efter nattens jobb.
  HA en skön lördag!
  Kram

  1. Här omkring finns en bra blandning och man kan ta del av lite av varje. Tänker alltid på “Vävarnas barn” när jag går förbi Barnängsområdet och bryggan. En hård tillvaro.
   Knepigt med blommor hemma i kombination med söta och busiga Molly.
   Hoppas du haft en ok. jobbnatt och nu kan sova gott.
   kram

 7. Så fint! Men oj så snabbt skymningen kommer… Jag gillar bättre det ljus vi har här, fast juleljusen gör det ju genast lite ljusare även hos er 🙂

  Ha en fin lördag!

  1. Ja, dagarna är korta nu men om några veckor vänder det. Jag gillar också längre och ljusare dagar och kvällar men tursamt nog har vi ju det här under sena våren och sommaren. I mer vanliga fall är vi inte i Sverige denna mörka årstid utan har ju kunnat välja annat. Men i år så är vi ju hemma i Stockholm.Belysningen här runt vattnet och i Stockholm överlag lyser verkligen upp och jag älskar här att se speglingarna i vattnet.
   Önskar dig också en fin lördag.

 8. Fina kvarter där, ja, tiden går och miljön omvandlas därefter.
  Har ju skrivit förr om min vision om att bo på en husbåt nån gång i mitt liv, fast då måste man ju kunna framföra båten vid behov och där fallerar det…kan knappt få en barkbit att flyta i ett badkar ju 😉

  Fina bilder Ditte, dina promenader gör att man står ut med restriktioner och annat…tack.

  Ha en skön helg nu.

  1. Här är fint i mina hemmakvarter.Kul att du går med. Jag verkligen uppskattar det. Och man kan strosa runt och få god variation. Vad gäller att bo på husbåt så varierar det en del vilka krav som ställs. Vad gäller husbåtar vet jag att det på en del privata marinor inte alls finns de kraven om att båten ska kunna flyttas. Så där finns en möjlighet.
   Önskar dig också en fin helg.

 9. Härligt med alla dina vackra bilder ifrån ett vackert Stockholm. Roligt att jag får vara med på ett hörn. Känner ju igen mycket och det är så trevligt att få återbekanta sig med dessa trakter.
  Roliga “ljusfötter”, sådana har jag aldrig sett förr.
  Folksamhuset bilade vi “förbi” häromdagen och det är verkligen ett landmärke.
  Var rädd om dig.
  Önskar att du får en finfin 1:a Advent.
  Varm kram!

  1. Jag tycker det är så fint att du går med mig här via bloggen. Vilka samtal vi skulle ha. Och jag vet ju att du så väl känner igen dig.
   Tänkte på ditt inlägg häromdagen när ni säkert passerade här över Skanstullsbron eller Johanneshovsbron.Kanks tog ni Essingeleden. Men Folksamhuset är ett landmärke- Och nu har vi ju även fått den nya “Skrapan” tvärs över kanalen som ett landmärke.
   Önskar dig också en fin lördag och 1:a advent.
   Var försiktig och ta hand om dig.
   Stor kram

  1. Jag är så glad att vi bor här och mycket når vi inom gångavstånd. Nackareservatet ligger helt nära men just nu är min rygg så dålig att jag får hålla mig på “plan mark”. Kajsas är trevligt och soliga dagar slår sig besökare ner här hela året och annars stannar man gärna till för att ta med något “på vägen”.
   Kram och trevlig helg.

 10. super fint kvarter där ni bor, och mkt runt kring hoppas kunna besöka staden i bättre tider 🙂 hoppas du får en fin lördag kram fina du

  1. Vi bor verkligen bra och jag är så tacksam för att på nära håll ha tillgång till både vatten, småstadskänsla, storstad och natur.
   Önskar dig också en fin lördag.
   Kram

 11. Fina bilder när allt har lite samma nyans, så fort det går, från dina blommande bilder till det här. Mysigt att det pyntas överallt, vi ska pynta idag.
  Mysigt med husbåtar , vi åker förbi på avstånd några i Uppsala ,-)
  Bra riktmärke med 27 våningar!
  Udda charmiga ljusstakar!
  Kul att stå och titta vid blomsteraffärer, mycket fint i blomväg och annat.-)
  Där behöver man inte köpa…jag bara njuter av allt….lite svårt att välja blir det.
  Härliga bilder. Har inte fått ordning på mina bilder än!
  Trevlig Helg! KRAM Primrose ,-)

  1. Husbåtarna ger kajen en viss trevlig karaktär. Och här är de flesta utvalda för att passa in. Tänkte i somras också på husbåtarna i Uppsala. Så fint att strosa här längs ån.
   Ser att det här pyntats lite varstans och det blir ju fint och så lyser det upp.
   Jag köper inte så mycket men samlar på mig lite idéer hur jag kan göra. Är inte så kreativ. Ska testa idag med några hyacinter och grön mossa
   Hoppas du snart få ordning på dina bilder. Men du har alltid så fina teckningar som piggar upp.
   Önskar dig en fin helg.
   Kram

 12. Jag bodde på Södermannagatan, nr 37, i några år. Trivdes! Det är mysiga kvarter du har i din närhet. Mycket är dock annorlunda om man jämför med när jag bodde här – flyttade 1985.

  1. Jag trivs fint här i våra kvarter och det är en bra mix av det mesta. Kan tänka mig att mycket är annorlunda idag. Vi flyttade hit till kajen 2004 och innan dess bodde jag på Upplandsgatan. Hade knappast varit söder om Slussen innan vi flyttade hit. Maken har dock bott på Söder sedan början 1990-talet-

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *