Stockholm

Världens största anläggning i sitt slag – Återvinning gäller

Just nu, i skrivandets stund blickar jag ut över ett högt torn. Ett torn som tillhör världens största anläggning i sitt slag. Nämligen ett värmeverk där vårt gamla avloppsvatten bl.a. blir till värme i elementen. En anläggning som ligger i Hammarby Sjöstad,  tvärs över Hammarbykanalen , på vår hemmaplan,i Norra Hammarbyhamnen, på Södermalm i Stockholm.

Världen sstörsta anläggning i sitt slag. Värmeverket i Hammarby sjöstad. Världens största anläggning i sitt slag. Värmeverket i Hammarby sjöstad. Och den 100 meter höga skorstenen syns vida omkring. Till höger i bild syns också skyskrapan Stockholm New.

Världens största anläggning i sitt slag

har jag nu framför mig när jag tittar ut genom matrumsfönstret.   Och att det är ett väldigt stort värmeverk har jag vetat. Men inte så mycket mer om detaljerna kring det hela. Men mer om värmeverket fick jag veta i vår lokaltidning “SödermalmDirekt”.

I denna anläggning blir alltså vårt gamla avloppsvatten till fjärrvärme i våra element. Dessutom får Globen, som ligger i närheten, sin kyla härifrån.  Här är det återvinning som gäller. Och den har funnits länge. Varje timme forsar tiotusentals liter renat avloppsvatten genom värmeverket där sju gigantiska värmepumpar styr upp det hela.

För att ta sig upp i skorstenen finns en mycket liten hiss men även en stege på utsidan. Det skulle ju kunna bli strömavbrott. Högst uppe i skorstenen finns ett i inglasat rum, markerat med blått, på bilden här under. Och man kan ju tänka sig att utsikten här uppifrån är magnifik om det är en klar dag.

Vissa dagar, dock inte när jag fotograferade igår, kan man se rök, renad sådan,  komma ur skorstenen från anläggningen. Det begagnade vattnet, alltså avloppsvattnet, blir till fjärrvärme.

I anläggningen finns ett kontrollrum och här sitter dygnet runt två personer och övervakar allt som sker vi monitorer.

Det som är blått på bilden är ett inglasat rum högst upp i tornet som tillhör världens största värmeverk i sitt slag. Och värmeverket, världens största i slag, är  minst lika stort under mark son ovanför. Här uppe i den blåmärkta delen finns ett inglasat rum som kan nås med hiss.

Utsläppen har minskat

Förr hade nästan varje kvarter/område  och ibland även hus en egen panncentral. Och i den panncentralen eldade man med miljöförstörande fossila bränslen för att kunna värma lägenheterna i Stockholm- Nu för tiden sker detta oftast genom att man tar hjälp av fjärrvärme. Man producerar alltså plusgrader i en central anläggning och pumpar sedan ut den via rör i marken till de som ska ha den.

Det är Stockholm energi, tidigare Fortum , som äger värmeverket och på deras hemsida går det att läsa att föroreningarna i luften på Södermalm minskat med 2/3 sedan värmeverket invigdes 1986. Avloppsvattnet som är renat kommer hit från Henriksdals reningsverk genom en dryga två km lång tunnel under marken. En komplicerad process är det att återvinna gammalt vatten och få det in i elementen.

Det kalla vattnet som skapas i denna världens största anläggning

och  i processen blir också återanvänt och blir till fjärrkyla. Både Globen och Tele 2 Arena ligger nära och har behov av både luftkonditionering och kyla så det kalla vattnet kommer väl här till pass.

Och om jag vill ha annan utsikt är värmeverket så kan den se ut så här.

Utsikt österut. TVärs över kanalen ligger "sjöstan", Södra Hammarbyhamnen. Och längst itll höger skymtar värmeverket, världens största i sitt slag. Utsikt från balkongen österut. Hammarby sjöstad/Södra Hammarbyhamnen ligger på andra sidan kanalen. Och till höger i bild syns lite av världens största anläggning. (I sitt slag)

Västerut från balkongen så har vi den här utsikten. Hammarbykanalen, kajen med husbåtar och restaurang Thaiboat, Hammarbyslussen, Skansbron, Skanstullsbron och Johanneshovsbron.  På andra sidan kanalen ligger bl.a.   Fedriksdalsområdet i Sjöstaden och skyskrapan Stockholm New.

 

20 svar på ”Världens största anläggning i sitt slag – Återvinning gäller”

 1. Ni har ju ett sagolikt läge för er bostad, det har jag sagt förut!
  Jag är imponerad av den stora anläggningen också, det är ju verkligen återvinning på “högsta nivå”, om man säger så.
  Strålande bilder!
  Jag har varit ute i den kyliga blåsten men solen skiner.
  Det hade blivit något tekniskt fel med mina bilder i morse, nu är allt återställt, bra du sa ifrån.
  Stor kram!

  1. Tack!Visst har vi och allt är väldigt centralt härifrån. Jätteroligt idag att se “guldbron” glida in men då fick vi gå en bit bort längs kajen.
   Anläggningen här har jag ju vetat varit ett värmeverk men inte så mycket om detaljerna. Men nu så Och god återvinning är det absolut.
   Jag funderade angående dina bilder men när jag testat fyra olika webläsare så förstod jag att något hänt- bra att du kunnat ordna det.
   Här är vi på språng nu i kväll igen. Teater och Sissela Kyle “Etta på listan”.
   Stor kram

 2. Fantastiskt att man kan göra återvinning så fint! Verkligen en fascinerande byggnad med en otroligt bra funktion också 🙂
  Ha en fin kväller!

  1. Visst är det! Värmeverket har ju funnits här länge och jag visste inte så mycket om det. Nu vet jag mer och det är ju ett bra sätta att få fjärrvärme på detta sätt och med mindre utsläpp. Att det sedan inte är så tjusigt har vi överseende med. Vi ser ju en hel del annat fint från fönster och balkong så det kompenserar.
   Ha det fint ni också.

 3. Alltså vilken utsikt ni har!!! Åt båda håll 🙂 tänk så lite man vet och tänk vilken tur att det finns bloggare som du som kan förmedla kunskap! Ha det så gott, Ditte

  1. Tack, ja om man bortser från värmeverket som inte direkt är någon skönhet men som gör bar nytta så har vi i övrigt en fin utsikt. Jag kunde inte heller så mycket om värmeverket men har nu läst på och det var riktigt intressant. Och kunskap är inte så tungt att bära med sig.
   Ha det fint du också.

 4. Tänk att ett värmeverk som till utseende är ganska tråkigt under dagtid kan vara så vacker när det är mörkt. Kul att läsa om värmeverkets funktion och vad det levererar samt till vem.
  Ja, utsikten från din balkong kan du verkligen inte klaga över. Även de sista två bilderna är rena “fotodrömmar”.

  1. Visst ser det trist ut så det är tur vi har annat att glädja ögonen med. Kvällstid är det klart bättre- Jag har ju alltid vetat att värmeverket funnits här och dagligen sett det. Men visste inte så mycket om det. Nu har jag läst på och det är riktigt intressant både med värmen och kulan till Globen och Tele2.
   Ja, tursamt nog har vi ju annat också att fästa blicken på här uppe. Och ganska lätt är det att få till bra foton. Särskilt i bra ljus.

 5. Mycket trevligt område du bor i och så fin utsikt, häftigt högt, som vi har turning torso nära oss som är 190 meter högt och man ser detta på olika sätt beroende på dimma, osv häftigt ..ha en fin torsdag kram

  1. Vi bor väldigt bra och det finns alltid mycket att titta på. Värmeverket är inte så fint i sig men i kvällsbelysning är det ganska fint. Men det finns mycket annat att fästa blicken på. Och värmeverket gör nytta. Minns när Turning Torso invigdes. Just då var vi i Malmö. En häftig byggnad👍 Kram

 6. Verkligen en vacker utsikt! Och tänk vilken skillnad på värmeverket dag och kvällstid. På kvällen är det ju riktigt tjusigt!
  Stor kram

  1. Tur det finns lite annat att också titta på. Men kvällstid är värmeverket riktigt fint. Och nytta gör det förvisso . Stor kram

 7. Bilden där kvällstid var riktigt läcker! Röken, är det bara kondens eller? Suveränt att det har kunnat sänkas så mycket som 2/3 på utsläppen i innerstaden. Framsteg, verkligen!

  1. Röken är kondens. Och även om värmeverket i dagsljus är så snyggt så har vi en hel del annat att fästa blicken på. Och det gör ju god nytta. Kvällstid är det riktigt fint.

 8. Jag föredrar att se det i mörker. 🙂 Men hade gärna åkt upp i den lilla hissen för att njuta och ta foton.
  Din underbara utsikt åt andra håll går inte av för hackor. De sista fotona skulle du kunna tävla med i en lämplig fototävling.
  Regnkramar

  1. Vi också! Har annat fint att dagtid fästa blicken på. Ser fram emot att den nya skyskrapan Stockholm New ska inviga sin restaurang i juni och då blir det besök där och i sällskap av kameran.
   Regnkramar från Stockholm.

 9. Vilken otrolig utsikt du har. En annan får nöja sig med en fotbollsplan, lägenhetshuset mittemot och några träd. Inte mycket att publicera på bloggen med andra ord:D
  Säkert otrolig utsikt från tornet. Hade gärna tagit hissen upp dit och fotat.

  1. Tack, jag det har vi. Nu tillhör ju inte värmeverket dagtid det finaste, men kvällstid och i belysning är det bättre. Men det finns annat.Förut var även Globen fint synlig men mu ser vi bara toppen för hus (kontor) har byggts. När skyskrapan invigs i juni med restaurangen högst upp så ska jag ta med kameran och åka dit.Återkommer med bilder därifrån.

  1. Visst är det så! Värmeverket är inte direkt vackert dagtid men kvällstid när det blir belyst är det riktigt fint. Tursamt nog har vi annat också att titta på från lägenheten här på kajen. Men värmeverket gör god nytta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *