Skyltar Stockholm

Julskyltning – “Skyltsöndag” från Gamla stan

Söndag! Och det innebär att det här på bloggen är dags för “Skyltsöndag”  ett tema som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Skyltar av olika slag gäller och tolkningen är väldigt fri. I veckan var jag en vända till Gamla stan och när jag ändå var på plats där passade jag på att föreviga lite av den julskyltning och annat “julinspirerat” som fanns

Stockholm. Gamla stan. Och både gator och butiker är i gång med sin julskyltning. När jag var i Gamla stan i veckan så var bjöd både gator och butiker på en hel del julskyltning. Här Österlånggatan.  

Julskyltning

blir lite av  tema i veckans Skyltsöndag- Och det är första advent. När jag växte upp så var det just till första advent julskyltningen började. Butikerna hade förberett sig länge och i deras skyltfönster fanns brunt papper uppsatta. Papper som täckte hela fönstren för att man inte skulle kunna se vad som var förberett.  Men nu är det andra tider. Många butiker drar igång sina “juliga teman” redan i slutet av september eller början av oktober. Om detta tycker jag inte. En tradition jag haft i sådär 60 år är att, om vi varit i Sverige, sett NK:s julskyltning och det gjorde jag för ett tag sedan.

Nu till Gamla stan.

Österlånggatan. Julkulan är en “popupbutik.” Passande namn på en butik så här före jul. Här finns handgjorda och riktigt fina julkulor. Om nu någon har brist på de, eller vill fylla på sitt förråd av varan.

Stortorget och  Stadsmissionens konditori/café Grillska huset.Väl förberett för gäster att slå sig ner utomhus.

Grillska huset   drivs som bl.a konditori/restaurang av Stadsmissionen. Ett besök här är alltid trevligt. (Extra fint tycker jag det är att under den varma årstiden slå sig ner uppe på  deras stora takterrass som är som en trädgård bland hustaken. ) Huset  har sin historia och  Familjen  Grill som  en gång ägde denna byggnad  var också ägare tilll Svindersviks gård i Nacka som de hade som sitt sommarnöje.

Mer julskyltning från Gamla stan

På andra sidan Stortorget ligger Kaffekoppen också ett café jag är förtjust i . Här är man också beredd att möta sina gäster utomhus. Vill man sitta inomhus finns mysiga valv nere i källaren.

Stockholm. Gamla stan. Julskyltning på café Kaffekoppen. Julskyltning är det även på café Kaffekoppen. Både utanför på terrassen och i fönstren. Man försöker verkligen bjuda på julstämning. (Alldeles bredvid här ligger café Chokladkoppen)

Västerlånggatan, en av de större gatorna i Gamla stan, erbjöd  gott om plats och många skyltar.Det är tidig eftermiddag så ljusgirlangerna syns bara svagt.

Jag passerade också Stockholms enda barnboksantikvariat som ligger i Gamla stan och på Stora Nygatan 34. Här blev jag ståendes ett bra tag. Så mycket fint! Men kanske är det bara vi äldre som tycker det.

Stockholm. Gamla stan. Fin och lite gammaldags julskyltning i detta unika barnboksantikvariat. Fin och lite gammaldags julskyltning i detta barnboksantikvariat.

Vackra blomster lyser också upp i november. Här ena delen av Christoffers blommor på Kåkbrinken 10. 

Stockholm. Gamla stan i ett "nötskal" . En fin och gammeldags julskyltning. Gamla stan i ett “nötskal” såg jag som julskyltning i ett fönster. Blev lite nostalgisk för en liknande tomteflicka som finns två från vänster har jag i min ägo. ( Jag köpte den som julklapp till min pappa 1951 och har bevarat den väl.) 

Och jag passar också på att önska alla en trevlig första advent.

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

 

30 svar på ”Julskyltning – “Skyltsöndag” från Gamla stan”

 1. Vilken fin julskyltning du bjuder på dagen till ära. Även här finns liknande tomteflickor. Vi brukar använda dem som placeringskort på julafton.

  Önskar dig en fin adventssöndag!

  Kram

  1. Tack! Tyvärr har jag bara en tomteflicka men den är ett fin minne. Och gammal är hon. Perfekt att använda som placeringskort eftersom du har fler.
   Önskar dig också en trevlig första advent.
   Kram

 2. Härlig skyltning på skyltsöndagen i gamla stan! Barnboksantikvariatskylten får en skyltstjärna av mig och bilden av gamla stan i ett nötskal är ju bara så underbar att ha!
  Stor kram och fin adventssöndag!

  1. Tack! Det var just till första advent som julskyltningen förr ägde rum så det passade fint idag. Så roligt med barnboksantikvariatet och hoppas att barn fortfarande läser dessa härliga böcker. Eller att föräldrarna läser för dem.
   Stor kram och många tankar till dig.

   1. Så fint du planterat hemma på bordet! Och en snygg smidesljusstake har du också =) Ingen trängsel på gågatan heller. Idag bakade jag saffransflarn- försvinnande goda. Ha en fin första vecka i december.

    1. Jag är ju inte den pyssliga typen men något blev det. Och skålen är ett gammalt grötfat som jag ärvt av min mormor så det kom ju bra till pass här.Ska ge mig ut för att leta efter ett par kottar också och kanske hittar jag även lite annat.
     Kanske blir det lite bakning i veckan. Tid har jag men är lite tveksam till om ryggen orkar med att “stå”.
     Önskar dig en bra start på veckan.

 3. Inte utan att jag blir nostalgisk när jag ser Gamla stans julskyltning!
  Gamla barnböcker, så mysigt!
  Ja, för några år sen var jag inbjuden till MOD på lussebulle och låg då över på Old Town Lodge och träffade även Comsi Comsa vid Hötorget sen. Det var fint att besöka Stockholm i december. Ja, det var då, det. Fick upp ett minne där.
  Trevlig 1 Advent!
  Stor kram!

  1. Handlarna här har verkligen ansträngt sig för att få till en fin stämning och jag tycker de lyckats så bra. Ja, dessa gamla böcker. Önskar så att fler föräldrar skulle ge barnen läsupplevelser. Stockholm är fint alla årstider tycker jag och det finns alltid något att se och uppleva. Även nu. Roligt med ditt fina minne från Stockholm i december.
   Önskar dig också en fin första advent.
   Stor kram

 4. Gamla stan är som klippt och skuren för julskyltningar och nostalgi. Stämningen finns där som en självklarhet. Så vackra bilder Ditte! Så var det i min barndom också, julskyltningen kom igång till första advent och inte före det. Jag känner igen det där med pappret i skyltfönstret där allt det fina fanns. Man “folkvandrade” till Varmanshörnet för att se på jullandskapet som fanns där. Sedan uppstod konkurrens förstås och så småningom tävlades det om vem som hade bästa julskyltfönstret till julen. Nu ser man knappt julskyltningen alls längre. Så infiltrerade har vi blivit av allt det utbud av glitter och glans som vi får oss till livs långt före julen är här.
  Tomteflickan finns här hos oss också!
  Tack för fin skyltning! Trevlig Adventssöndag!

  1. Tack! Nu är här tyvärr ganska öde och det är trist. För även med avstånd skulle fler kunna komma hit. Handlarna har verkligen ansträngt sig för att skapa en fin stämning. Kan tänka mig att du också minns julskyltningen som täcktes av till första advent. Och det var ju verkligen en speciell upplevelse. Här i gamla stan var det fint tycker jag och ganska “lagom”.
   Vad roligt att tomteflickan finns hos er också. Här får hon komma fram om ett par veckor.
   Önskar er båda en fin första advent.

 5. Vilken fin (jul)skyltning du bjuder på denna den sista söndagen i november, vackra bilder från en vacker del av staden <3 Kram på're Ditte!

  1. Tack! Jag tycker handlarna i Gamla stan har ansträngt sig för att få till en fin julskyltning med både mycket ljus och granar. Fint att strosa runt här.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

 6. Det var en riktigt stämningsfull skyltning hos dig idag. Du har återigen lyckats att fånga “det”:-)
  Precis som du minns jag skyltfönster som var täckta med papper, men här i nollåttaland är det ett minne blott. Men jag såg Byblixtras bidrag till dagens Skyltsöndag och i Boden har man denna tradition kvar. Hon länkade till en sida där man fick se dekorationerna. Måste säga att jag blev väldigt imponerad. Skyltningen var oerhört proffsig. Kolla!
  Så kul med ett antikvariat med bara barnböcker. Hoppas det blir en succé. Min favo är helt klart skyltfönstret med Gamla Stans hus och din tomteflicka. Så mysigt och inte så lite nostalgiskt heller;-)

  Tusen tack för en mysig skyltning och länken:-)

  1. Tackar! Ja, ibland får det bli så. Och nu var jag ju i Gamla stan nyligen så lite reklam vill jag gärna ge dem. Tycker handlarna kämpar på för att få till det så bra de bara kan. Har inte varit i Boden ännu i kväll men så trevligt att de har traditionen kvar. Blir som vanligt ett besök där,
   Kan inte begripa varför man ska börja med julen i slutet av september. I värsta fall.
   Jag fastnade extra dels för barnboksantikvariatet och dels för skyltfönstret med Gamla stan och se små tomteflickorna.

  1. Tack! Ja, detta barnboksantikvariat är riktigt fint. Jag har också fler av böckerna här hemma och hoppas föräldrar även idag läser ur dem för sina barn. Så viktigt! Handlarna har gjort det så fint i Gamla stan och det var så trevligt att strosa här och titta.Jag gör det gärna.

 7. Perfekt med lite julskyltning så här på skyltsöndagen och tillika 1:a advent!
  Jättefina skyltar från gamla stan.
  Önskar dig en skön kväll!
  Jag ska skynda vidare mot jobbet…
  Kram!

  1. Visst passade det riktigt bra med lite julskyltning denna Skyltsöndag. Och Gamla stan var så fint julpyntat.
   Önskar dig nu en ok. jobbnatt.
   Kram

  1. Ett besök i Gamla stan är alltid trevligt och jag var där i veckan. Har nog varit där vid den här tiden i dryga 60 år,i alla fall när vi varit hemma i Stockholm runt första advent. Och jag delar så gärna med mig. Du verkar ha väldigt mycket jobb…Men så är det ju ibland. Hoppas du hinner med lite återhämtning också- Nog så viktigt.

 8. Jag går verkligen igång på de fina barnböckerna, och gärna med gammeldags julsagor. Hoppas det går bra för affären, hyrorna där i stan kräver nog att man säljer ett och annat för att gå runt…
  Har sett flera reportage med handlare i Gamla stan som är helt uppgivna och tänker försöka sälja sina verksamheter. Hur nu det går att få betalt för i dessa dagar. Samtidigt gör man lysande affärer på Östermalm, bland annat i saluhallen där jag läste att kunder kan handla delikatesser för upp till 40000 per månad. Jojo, olika faller ödets lotter.
  Samtidigt är jag glad å handlarnas vägnar, de får in kosingen som krogarna förlorar nu under pandemin. Man kunde även få chark och kött vacuumförpackat så hållbarheten ökade…ja nog är det bra att vara kreativ i dessa tider.
  Tack för härlig skyltning, saknade byns skyltning som inte blev av i år, skolklasser som står ute och säljer kransar och pepparkakor och lotter, loppisarna som har julpyntat och inte minst julmarknaden i Folkets Hus. Nå, jag fick mig en god jultallrik på bageriet som jag smaskade i mig hemma igår så jag klagar inte…
  Kram

  1. Dessa barnböcker är så fina och tänk så jag önskar att föräldrar/vuxna ska läsa dessa för barn. Det här barnboksantikvariatet delar lokal med en annan butik i barnbranschen så jag hoppas de ska överleva.
   Så trist för många handlare, caféer och hantverkare i Gamla stan. Hör är inte alls trångt och det är så fint att strosa här så jag önskar att fler httar hit i helgen. Man har verkligen ansträngt sig för att göra det så fint och välkomnande. Läste också om Östermalmshallen men det är nog den butik som bår bra. Jag handlar också ibland något i Östermalmshallen men gillar Hötorgshallen bättre . Och deras priser är mer i min klass. I övrigt verkar det öde o i många butiker även på Östermalm. Har passerat…
   Nej, i år är det inte som vanligt. Förstår att du saknar det som brukar vara i din by vid första advent.
   I alla fall trevligt och gott med en jultallrik.
   Kram!
   PS Tänkte på dig idag när jag passerade Norrmalmstorg.

  1. Jag blev så förtjust i barnboksantikvariatet och det var så roligt att se dessa gamla härliga böcker. Några av böckerna här har jag kvar sedan min barndom. Hoppas och önskar att föräldrars/vuxnas högläsning för barn kunde öka och gärna av de “gamla” berättelserna. Så vikitgt.
   Hoppas att du haft en fin första advent och önskar dig en bra vecka.
   Kram

 9. En härlig julskyltning … så trevligt med ett barnboksantikvariat! Även här finns några tomteflickor i ungefär samma stil … kanske kan de få komma fram i år … vi får se.
  Ja, nu är i alla fall första advent avklarad … ser mysigt ut med ljusstaken och blommorna på ditt bord! 🙂
  Önskar dig en ny fin vecka!
  Kram

  1. Tack! Det var fint att strosa i Gamla stan men sorgligt att det var så öde. Handlarna har har ansträngt sig för att verkligen skapa en fin stämning med ljus och granar. Roligt att du också har tomteflickorna. Jag har bara en men hon får komma fram i julveckan.
   Ja, första advent är passerad. Några blommor som piggar upp får det allt bli. Önskar dig också en fin vecka.
   Kram

 10. Trevligt att få hänga med på julskyltning i gamla stan. Julkulan var ett bra butiksnamn, gillar loggan. Kul också att det öppnat ett barnboksantikvariat, hoppas att det går att driva det.

  1. Här är det fint att strosa och helt trängselfritt. Julkula är en pop up butik med en hel del fint. Och visst är namnet passande just nu.
   Barnboksantikvariatet är så fint och jag både hoppas och önskar att det ska löna sig. Önskar att föräldrar/vuxna läste mer för barnen så att de gamla berättelserna kan finnas kvar.

  1. Trevligt med en tur dit tycker jag också. Och trängsel ör det ju absolut inte. Tyckte handlarna gjort så fint.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *