Trevligheter Utflykter

En avstickare till Nacka strand – Skärgårdskänsla, promenad och lunch

Igår lämnade jag ön, alltså Södermalm och tog en 10 minuters avstickare till Nacka strand. Men för att nå rätt hållplats  blev det först en stärkande promenad österut längs kajen. Till busshållplatsen vid  Londonviadukten, en promenad på 2 km. I Nacka strand väntade först en promenad längs kajen och sedan lunch i avslappnad miljö  på restaurang J,alldeles vid vattnet.

Färgglada höstkransar utanför  blomsterbutiken  vid det lilla torget i Nacka strand

 Från Londonviadukten

tog jag bussen. Jag hade från början tänkt att ta SL:s pendelbåt både dit och hem men ändrade mig i sista stund. Variation är alltid trevligt och med tanke på att det är en “långbuss” är det gott om plats utanför rusningstid. Grått var det mellan varven men skönt i luften så promenaden längs kajen bort mot till Londonviadukten  var behaglig. Nu kan man ju undra varför ett område på Södermalm i Stockholm har detta namn. Och namnet kom till mest av en slump. I början av 1900-talet byggde man en bro här som skulle koppla samman kajen och hamnen nedanför med Folkungagatan med en viadukt.  I samband med invigningen var ett par “kommunalgubbar” från London med och namnet fick bli just Londonviadukten. Så heter området än idag men har inte direkt någon anknytning till London.

En avstickare till Nacka strand

blir det då och då och det är alltid lika trevligt. Här bor min ena dotter Helen med familj och det är förstås en av anledningarna till att jag gärna tar en tur hit. Men jag gör det även om vi inte ses. Då och då har vi tagit pendelbåten hit och sedan promenerat längs vattnet in till stan. En riktigt fin promenad som följer vattnet och med naturen helt inpå.

Nacka strand. En avstickare hit är alltid trevligt. Tvärs över vattnet skymtar Kungliga Djurgården och Blockhusudden. En avstickare till Nacka strand är alltid trevligt.  Här på väg ner till kajen med bergbanan. Tvärs över vattnet ligger den östra delen av Kungliga Djurgården med Blockhusudden. Även här har pendelbåten en hållplats. Bra utgångsläge för att  att se mer av Djurgården.  Hit tar vi oss också då och då.

Vi tog bergbanan ner (nu får endast 4 personer i taget åka) men man kan även ta trapporna ner. Eller om man så vill finns en väg som slingrar sig runt.  En promenad längs kajen blev det före lunch. Men det var inte direkt någon trängsel på uteserveringarna här. Annat har det varit alla vackra dagar i vår, sommar och under fina höstdagar.

Nacka strand. En skärgårdskommun. Och visst ger en avstickare hit lite känsla av innerskärgård. Här längs kajen i Nacka strand har man byggt ut med fler restauranger och “fikaställen”. Och rakt ut ser man i dimman Stockholms inlopp. Så visst ger en avstickare hit lite känsla av innerskärgård.  

Ett av Nacka strands signum. Carl Milles  23 meter höga skulptur Gud Fader på Himmelsbågen. En skulptur som varit placerad här sedan 1995 och blivit ett kännetecken för Nacka strand. Ofta sprutar den vatten men inte denna dag. 

Statyn

föreställer Gud som är i färd med att sätta stjärnor på himlen och assisteras av en ängel. Statyn ritades av Carl Milles men färdigställdes av hans assistent Marshall Fredricks och restes 1994. Från början var statyn tänkt att placeras utanför FN- byggnaden i New York. Regnbågsmotivet syftar på bågen som förenande kraft mellan olika ländes och var tänkt som ett fredsmonument. Men så blev det inte  av bl.a. ekonomiska orsaker. Och en placering i New York blev det inte.

Omgiven av vatten

Dags för lunch och den blev på restaurang J. Trots en hel del besökare när vi kom var det luftigt mellan bord och gäster- Nu var det ju inget alternativ att sitt utomhus men det har vi gjort en hel del i vår, sommar och höst. Men även att sitta inomhus omgiven av vatten tycker jag om. Sedan ett tag finns också Kajen Nacka strand som också har restaurang, bar och en hel del annat. Även en pizzeria har öppnat här.

Restaurang J tycker vi om och det är alltid fint att äta här. Nu var vi här för lunch och det var roligt att se att många sökt sig hit. Just pendelbåten från Nybroplan i City gör det smidigt att kombinera en båttur med mat.

Trevlig miljö och med vattnet alldeles utanför – Perfekt! Och i slutet av lunchtiden var det mer glest besatt vid borden. 

Det blev en jättetrevlig långlunch tillsammans med Helen men till sist blev det dags att återvända hem till stan och Söder. Och nu blev det en båttur.

Nacka strand. Min avstickare hit är slut och jag ska ta SL:s pendelbåt mot City men gå av vid Saltsjökvarn. Min avstickare till Nacka strand är slut för denna gång. Pendelbåten Maria kommer från Ropsten och ska gå in till Nybroplan i City. Men jag ska kliva av innan dess, vid Saltsjökvarn.

Som vanligt luftigt ombord på båten. (I varje fall brukar det vara så utanför rusningstrafik) Men jag valde att sätta mig ute på däck en trappa upp.

Här passerar vi Waldemarsudde och skymtar delar av parken med alla sina statyer.  Och till vänster skymtar “Rundtemplet”

Lite närmare stan och vi möter en pendelbåt på väg ut. Fortfarande är det Kungliga Djurgården. Uppe på höjden skymtar Skansen. Den grå byggnaden till höger är “Oak Hill” , numer den italienska ambassaden.

Saltsjökvarn. Min “hållplats” och härifrån har jag ett par kilometer att promenera hem.

 

På väg hem. Och visst väljer jag vägen längs vattnet.

 

30 svar på ”En avstickare till Nacka strand – Skärgårdskänsla, promenad och lunch”

 1. Så skönt att det fortfarande är ganska bra väder för promenader och utflykter. Såklart drar det ju dessutom när det gäller lunch med dottern. Jag ser på dina bilder och det inte är trängsel. Då är det lugnt!
  PS. Oak Hill ligger väl ändå till höger från vår sida sett????
  Här regnar det idag och vi tar en hemmadag, men i morgon är det dags att röra på sig igen!
  Kramar

  1. Vad gäller trängsel så håller jag mig ifrån den. Båtarna är riktigt bra och luftiga. Smidigt att ta sig runt med dem. Ja, visst ligger Oak hill till höger. Ska genast ändra. Stort tack!
   Hemma dag här också. Regn. Men jag ska ut en sväng.
   Kram

 2. Trevligt med promenader, lunch och båttur.
  Såg allt lite kallt ut där på uteserveringen, men ni valde ju sitta inomhus.
  Vackra höstkransar.
  Ingen promenad för mig idag, regnar.
  Igår var jag tilll vår lokala Coop-butik.

  1. Em lyckad om omväxlande dag på alla sätt. Perfekt kombination. Nej, utomhus var inte aktuellt men där har vi suttit en hel del i sommar. Så fin miljö och med Stockholms inlopp helt inpå- Även inomhus är det väldigt trevligt. Och med god sjöutsikt.
   Regn här också idag men det upphörde på em så det blev en trevlig runda i lite för mig nya områden.
   Önskar dig en fin kväll.

 3. Inget större fel på vädret även om det är lite grått. Jag har varit ute mycket idag.
  Fina bilder från din utflykt. Så trevligt att Stockholm erbjuder så många båtturer. Kommer ihåg när barnen och jag var till Hasseludden för hundra år sen, att vi åkte någon slags båt varje dag, den veckan, så roligt.
  Dotter Helen med familj bor fint där i Nacka strand, förstår jag. Allt är fint som är omgivet av vatten.
  Min dotter Jessica och jag skulle ju haft en myshelg, men maken blev igår sjuk med hög feber, idag har han tagit covid-prov. Vi får se när nästa besök hit kan bli och så har det ju alltid varit att sjukdom kunnat sätta P för planeringar.
  Trevlig torsdag och stor kram!

  1. Nej, då! Här var det igår +12 och jag satt ute på däck på båtresan hem. Riktigt behagligt. Grått idag också men det försvann på em så då blev det en rejäl runda. Jag åker gärna båt och det är ett bra sätt att färdas. Även att ta bussen hit ut fungerar så bra. Åker ju inte i rusningstrafik. Helenfamiljen bor så bra här och med vidsträckt utsikt.
   Ja, trist att din dotter inte kunde komma men sjukdomar kan en ju inte rå på.
   Önskar dig en fin kväll.
   Stor kram

 4. Ja, nu fastnade jag i Carl Milles där; Gud med tank på mitt inlägg idag 🙂
  Nacka Strand lockar utan tvekan, både miljö och mat. Båta dit är ju toppen. Ljuvliga bilder i sköna färger!
  Sista bilden där med stråna är ju en favorit för en stråfrälst!
  Stor kram

  1. Det blev en jättebra dag på alla sätt med “all inclusive”. Och Carl Milles på toppen.
   Och vi får strå-la i kapp.
   Stor kram

  1. J:s håller fortfarande men antalet lunchrätter är begränsade. Men hemsidan visar dels veckans lunchmeny plus några andra rätter som finns att tillgå vid lunch. Alltid fint att komma hit och gärna sedan en promenad. Och man kan ju strosa längs vattnet in till stan..
   Har varit här på J:s en del i sommar. Alltid gott och trelvligt.

 5. Då har du varit på en riktig njutflykt igen! Japp, man kan njuta även om vädret är grått och regnigt. Å J är ju ett perfekt ställe att njuta av en toppen lunch i trevligt sällskap.
  Den där bergbanan är lite gullegull tycker jag. Snacka om ett långsamt fordon, men riktigt mysigt ändå.

  1. Jadå! En väldigt lyckad dag på alla sätt. Och förstås extra roligt att träffa Helen. Bergbanan är rejält långsam men å andra sidan hinner man ju njuta av utsikten. Igår var det grått men ändå fint på sitt sätt-

  1. Stockholm är full av vatten och jag är inte sen att ta det till vara.
   Visst är kransarna fina. Piggade verkligen upp för dagen i sig var ganska grå,

 6. Längtar efter mina crazy blue läsglasögon, trodde kransarna var en middag först ,-)))
  Ser ju sen att det är vackra kransar, liknar en som jag satte på graven för två år sen ,-)
  Tjusig skulptur , Nacka strand ” Gud fader” ,-)
  Bord och stolar ute i dimma var också tjusigt! ,-) Ser inbjudande ut , trots att det säkert var kyligt.
  Mysig restaurant , ni har mycket sånt nära till er.
  Härligt med dessa pendelbåtar ,-) Ser så mysigt ut!
  Ser att de är stora med gott om plats, rena och fina ser de ut, och inte många ombord. Saltsjökvarn, vilken vacker byggnad,-) Gillar gamla hus.
  Tjusiga bilder!
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! Så roligt med dina “carzy blue” läsglasögon Blir bra. Nej, kransarna var inte mat även om den också var färgglad.
   Milles skulptur är så fin och än vackrare när det är sol och den sprutar vatten.
   Det blev en lyckad dag och extra fint att träffa dotter Helen.
   Pendelbåtarna är så bra och smidigt att ta dem. Gör det gärna. Och ofta gott om plats. Jag åker ju utanför rusningstrafiken och då är det än mindre resenärer.
   Kul att du var med.
   Ha det fint du också.
   Kram

 7. Vad mer kan jag tillägga? Underbara bilder och berättelse från mina favoritkvarter, eller rättare sagt områden. Känns som att jag är hemma och nästan så att jag längtar tillbaka ibland, men, det vet du ju redan?
  Allt är nästan alltför bekant och så tänker jag på bergbanan, som när den var ny, ständigt drabbades av driftproblem. Nu säger du att fyra är max, pga c, men då kunde det bli för tungt med två?
  PS. Natt i Hudik efter stormig natt Gdynia-Karlskrona. Hemåt i morgon, inlägg kommer efter snöskottning mm. DS

  1. Jag kommer ju inte så långt så jag tar de chanser jag kan.Bara små av och utstickare.Är klart avis på er resa. Men jag har förstått att den var strapatsrik.
   Ja, här i Nacka strand förstår jag att du är väl “hemma” och jag har kommit att bli det. Dotter Helen med familj bor just här. Ler när du skriver att bergbanan kunde vara knepig för två att åka i. Innan Covid var det nog 8-10 som kunde åka.
   Skönt att läsa att ni är hemma. I varje fall i Hudik. Önskar er en lugn resa hem Och du vet att jag längtar efter mer från er resa.

  1. Det blev en hellyckad dag på alla sätt. Är så glad för allt fint som finns här i Stockholm och på nära håll.

 8. Jag är så glad att du tipsade om Restaurang J, så att jag och min man fick möjlighet att besöka den restaurangen i somras, och med pendelbåten också, som jag inte visste fanns! Det blev en sån trevlig kväll! Tusen tack än en gång!
  Å kanske det blir fler besök nu under hösten , varför inte en lunch som sagt!
  Må så gott!
  Kram

  1. Jätteroligt att du och maken tog båten till Nacka strand och åt på J:S och dessutom att ni var nöjda med besöket. Vår lunch blev trevlig och att ta en tur hit är alltid en fin utflykt. Just nu är lunchmenyn lite begränsad men på hemsidan finns även lunchmenyn. Och det som serveras är gott.
   Ha det fint du också.
   Kram

 9. Vilka härliga turer du tar! Skönt att se hur glest med folk det är också, fast det kanske inte näringsidkarna tycker… Men i dessa tider är det verkligen bra att inte behöva tränga ihop sig.

  Ha en fin start på helgen!

  1. Stockholm och dess närhet har så mycket att erbjuda att man lätt kan fylla dagarna. Perfekt i onsdags med en tur hit till Nacka strand.Så gott och trevligt. När vi kom till lunchen, var vi medvetet lite sena, men det var ändå ganska många gäster men sedan avtog det. Överlag tar man nu emot färre gäster för att det ska vara luftigt mellan gäster och bord. Nog så viktigt. Men restaurang J går bra. Många tar sig en tur hit från stan med båt och det är en hel del företag som ligger här ute och det lyfter ju det hela.
   Önskar er också en fin fredag.

 10. Så mycket det finns i vårt kungarike som man inte känner till. Uppskattar mycket att följa med på dina turer, både till lands och till sjöss!

  1. Visst finns det! Och jag försöker hitta godbitarna. En tur till Nacka strand för att träffa dotter Helen och äta lunch blev så lyckat . Och fint med båtturen tillbaka till stan.
   Kul att du hänger med.

 11. Jag har så många gånger funderat över varför det heter Londonviadukten, har ju passerat där många gånger. Alltid tänkt att jag ska ta reda på det och sedan naturligtvis glömt bort det. Nu vet jag svaret. Tänk så mycket man lär sig hos dig!
  Området du besöker är ju ganska bekant för mig, så roligt att återse det, nu när jag inte kan komma dit. Dessutom lärorikt.

  1. Tror att många vet att det heter just Londonviadukten men inte tänkt närmare på det. Vad gäller namn så vill jag gärna veta varför en plats har sitt namn men ibland är det svårt och det finns ingen direkt förklaring. Men nu vet du varför det just heter Londonviadukten.
   Jag tar ofta en sväng till Nacka strand eftersom ena dottern bor där. Och det är alltid trevligt med lunch eller middag på J:s och att träffa dotter H förstås. Båtturen inte att förglömma.
   Så bra att du kan se dig om här i stan nu i sällskap med mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *