Stockholm

Från Söders höjder i Stockholm – Utsikt, kultur och historia

Att vidga vyerna är något jag dagligen försöker göra på olika sätt. Och det blir mest nu genom olika promenader så länge vi är rekommenderade att hålla oss “hemma”. Jag är ganska bra på att variera dem och de blir heller aldrig lika även om sträckningen kan vara det. Det finns också ofta gott om sådant som på vägen fångar min uppmärksamhet. Idag blir det ett inlägg från Söders höjder och med inslag av både kultur och historia. Välkomna med!

Från Söders höjder

i varje fall från de norra delarna är det mer regel än undantag att  en strålande utsikt över Stockholm breder ut sig. Och strålar solen och himlen är blå blir ju vyerna absolut än mer tilltalande.

Stockholm. Södermalm. Utsikt över innerstan från Söders höjder. Utsikt över Stockholms innerstad från Söders höjder och Katarinaberget.

En bit upp från Slussen, på Katarinaberget, stannar vi till. Rakt fram Gamla stan och det är Tyska kyrkans torn man ser till höger i bild. Kyrktornet till vänster tillhör S:ta Clara kyrka i City. Rörigt är det vid Slussen som under ytterligare år kommer under  att vara en byggarbetsplats.

Vi följer den prickade linjen och gör stopp vid de vit/svarta cirklarna. Vi startar vid Slussen, går upp till Mosebacke, sedan till Katarina kyrka, Mäster Mikaels gata, Cornelisparken, Fjällgatan, Åsöberget, VItabergsparken och stannar vid Nytorget.

En inzoomad bild. “Guldbron”/den nya Slussenbron till vänster, Skeppsbron och Gamla stan. I fjärran syns de nya “Norra Tornen” i Vasatan. De har 33 resp. 36 våningar och är lägenheter. (Bostadsrätter)

Vi går upp till Mosebacke som denna dag var ganska öde. Men snart så kanske det är dags för den populära terrassen att öppna sin servering.  Och visst har Mosebacke både utsikt, kultur och sin historia. Här i trakterna höll Bellman till och August Strindberg var trogen besökare. Första kapitlet i hans roman “Röda rummet” heter Fågelperspektiv i Stockholm och handlingen utspelar sig här.

En ståtlig portal tar oss upp till terrassen på  Mosebacke.

Stockholm. Södermalm. Utsikt från Söders höjder och Mosebacke. Från Söders höjder, här från terrassen på Mosebacke blickar vi ut över de östra delarna av Stockholm.

Alldeles i närheten, strax bakom Mosebacke, ligger Katarina kyrka så där tog vi ett varv på kyrkogården. Här på kyrkogården finns många “kända svenskar” begravda. ( Bl. a. Sara Danius, Tomas Tranströmer, Cornelis Vreeswijk, Anna Lindh, Kim Anderzon och Michael Nyqvist, Gösta Ekman, Per Anders Fogelström)

Katarina kyrka.

Vidare på Söders höjder

Vi lämnar Katarina kyrka och är på väg mot den lilla, fina Cornelisparken. (Uppkallad efter Cornelis Vreeswijk)  Och vi tar oss dit via Mäster Mikales gata. Och vem var då Mäster Mikael. Jo, det var en gång en bödel i Stockholm. Mer om Cornelisparken. Katarina kyrka och Mäster Mikael har jag berättat om i ett annat inlägg; “Fler höjder på  Södermalm”.

En del av Mäster Mikaels gata österut. Och här finns flera av de gamla husen från 1700-talet bevarade. (Omfattande renovering i slutet av 1970-talet gjorde att de kunde bevaras till eftervärlden.)

Stockholm. Södermalm. Cornelisparken. Ännu en park där man från Söders höjder har en fin utsikt över Stockholm.  Cornelisparken. Ännu en av dessa parker där man från Söders höjder får en vacker vy över Stockholm. 

Inte långt från Cornelisparken ligger Fjällgatan. Och precis som namnet antyder ligger denna gata högt upp, på Stigberget, nästan 28 meter över havet.  Här på Fjällgatan finns också både kultur och historia.

I det här huset på Fjällgatan 30 bodde författaren Per Anders Fogelström från 1964 fram till sin död 1998.

Från Fjällgatan uppe på Stigberget gick vi vidare till ett annat berg. Åsöberget. Och det är här som huvudkaraktärerna i Fogelströms “Stadserie” bodde.

Åsöberget och de små gamla stugorna. Idag varsamt restaurerande. Vackra kvarter men det går lätt att här tänka sig in i den fattiga miljö som var här i mitten av 1800-talet.

Från Åsöberget

gick vi till det sista berget för dagen.Till Vita bergen. Liknande miljöer som på Åsöberget. Idag fina renoverade små hus där människor bor. Men i tankarna kan jag föreställa mig hur det var att leva här för länge sedan. Idag, precis som förr, så möts det nya och det gamla.

Stockholm . Södermalm. Från Söders höjder, den sista för idag. lämnar vi det gamla och möter det nya vid Nytorget. Från Söders höjder, Vita bergen, den sista höjden för denna vandring går vi nerför trapporna och hamnar just där det gamla tar slut och det nya tar vid. Vid Nytorget.

En del av Nytorget.

Området runt Nytorget bjuder på många olika barer och restauranger och under våren tar uteserveringarna över. I området blir det “sommargator” och mycket verksamhet pågår.   Och uppe på höjden till vänster skymtar Sofia kyrka  och där ligger också Vita bergen.

 

30 svar på ”Från Söders höjder i Stockholm – Utsikt, kultur och historia”

  1. Här är så fint och det finns så mycket att titta på och uppleva. Mycket historia också. Förstår att du känner igen dig.
   Gräset på Nytorget är sedan några år tillbaka konstgräs.Därav den gröna färgen redan nu.
   Skönt att lite gräs tittar fram hos dig. Verkar finnas hopp om en vår. Skönt!
   Vi var ute idag och åt lunch och det var många som valde det alternativet. Så skönt i solen. Bar att njuta så länge det är så här fint. Inte ett moln idag.

 1. Tack för kulturaturen med fina bilder och historiken!
  Känner ju igen mig här och var där vi gick, jisses så länge sedan det känns när det nu inte blivit av igen!
  Men vi hoppas 🙂
  Visst vidgar du din vyer och vi som läser får ta del!
  Tack ambassadören 🙂
  Stor kram

  1. Jadå, visst känner du igen dig. Här är det ju tre önskningar; utsikt, historia och kultur. Visst hoppas och önskar vi att vi ska få oss en tur i sommar.
   Jag, vidgar vyerna och du vet ju att det är rörelse i vila eller vila i rörelse. Passar mig bra. Men det blir en del pauser.
   Så roligt att du är med.
   Stor kram

  1. Jadå! Här traskar jag på. Men i lugn och vilsam takt. Men pauser. Bra att du kunde gå med mig. Trist med ditt knä. Verkligen. Önskar dig en fin kväll och hoppas du inte har alltför ont.

  1. Så fint att gå här med både utsikt, historia och kultur. Och trevligt som vanligt att du är med. Namnet “Vita Bergen” kommer från att berggrunden som här låg i dagen, öppet, hade en väldigt ljus färg.
   I övrigt var det mycket mörkt och smuts och slum här i området under hela 1800-talet oc i början av 1900-talet.

 2. Repris på liknande promenad som jag turisrtgått! Var på kurs på Ersta under en vecka. Då hann man promenera en del på Söders vackra höjder. Kulturhistoria ingår. Tack för en fin promenad. På min såg jag mest granar och tallar. Ha en fin eftermiddag

  1. Vad roligt att du känner igen dig. Min väninna som var med berättade att hon som barn låg på Ersta sjukhus och då som enda barn i en sal för 20. Så vid Ersta stannade vi också till.
   Granar och tallar är ju trevligt det också.
   Önskar dig också en fin eftermiddag och kväll.

 3. Tack för att vi fick hänga med på ännu en trevlig promenad. Delvis bekanta trakter men det känns numera som om det var en evighet sedan jag var i Stockholm. Förmodligen för det väl vänta tills vi är vaccinerade, när det nu blir…

  Kram och god kväll!

  1. Bara trevligt! Och jag tror vi var ett helt gäng som traskade iväg här. I alla fall via bloggen. Stockholm finns kvar och nu i dessa dagar med strålande sol har det varit extra fint att ta sig runt.
   Ja, vaccin hoppas vi på.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 4. “Kända” kvarter, känns det som för här gick vi du och jag för något år sedan. Jag var så nöjd med guidning och ju fler gånger jag går med på dina guidade turer i bloggen, desto mer fastnar det.
  Tack för turen, där jag hade turen, att gå med!
  Idag har det varit en mulen och kall dag. I morgon väntar stor sol men också kallt igen.
  Stor kram!

  1. Jadå! Vi gick nästan hela den här delen. Väldigt trevligt att du gick med idag också.Och jag går ofta här också. Utsikt, kultur och historia är ju en bra trio tillsammans. Här i stan finns mycket av det mesta och god omväxling.
   Vi har här haft strålande sol idag och inte ett moln har varit synligt. Så skönt. Full dag med rehab, utelunch med maken, balkonhäng i omgångar och promenad.
   Hoppas på sol hos dig i morgon. Och här hoppas jag den stannar kvar.
   Stor kram

 5. Drömfoton allihopa! Dessa vyer tröttnar man nog aldrig på. Och precis som du säger ändrar sig ju vyerna antingen på grund av arbetsplatser och färdigställda byggnader/vägar/Slussen eller på grund av årstiden.
  Att du sedan fick med tre läckra byggkranar i första bilden anser jag vara en bonus:-)
  Sedan måste jag säga att jag älskar Norra Tornen, ett av få lyckade nybyggnationsprojekt i konservativa Stockholm. Men det gäller nog bara när man faktiskt ser dom från nära håll och/eller från olika håll runt Odenplan. I din bild är de inte ett dugg läckra utan passar inte in ett dugg. Okej, de syns även från Söder, men snygga nja…

  1. En fin dag och en fin runda blev det. Och just att mycket ändrar sig från gång till gång gör ju att det inte blir enformigt. Vad gäller kranarna så hade jag där en tanke på dig. Absolut.
   Norra Tornen synds ju verkligen och är spektakulära.Har varit där helt nära några gånger och visst gör de sig bättre på nära håll. Men jag skulle inte välja att bo där- Ett i mitt tycke lite trist område. Och det har ju varit lite knepigt att sälja alla lägenheter.
   Men absolut spännande i sig.

 6. Som sagt, man tröttnar aldrig på foton från söders höjder, och jag suger i mej tacksamt, känner ju inte till alla fina ställen du visar oss.
  En underbar bild på husen vid Åsöberget. Corneliusparken är nytt för mig …
  Å så grön gräsmattan är vid Nytorget, ser nu att du skrivit att det är konstgräs, det förklarar saken! Fint är det!
  De norra tornen är läckra, två av våra läkare bor där vad jag vet, en av dem högst upp!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Söders höjder med vackert väder, utsikt historia och kultur är väldans trevligt. Förstår att det mesta är välbekant för dig. Cornelisparken är liten men fin och erbjuder också en fin vy över stan. Bänkar finns.
   Man bytte till konstgräs på Nytorget för några år sedan för “naturgräset” där hann aldrig bli grönt. Och nu tror jag de flesta vant sig vid konstgräset och grönt är det ju. Blommorna som brukar finna är dock “original”.
   Tornen syns vida omkring och är ju ett bra landmärke. Och bor man högst upp där är ju utsikten vidunderlig. Man får bara hoppas att det inte börjar brinna eller att hissen står…
   Ha det gott du också.
   Kram

 7. Ännu en trevlig promenad! Dina bilder och berättelser gör platserna så levande. Man blir nyfiken och vill veta mer. Perfekt att kunna läsa dina länkar då. Kram

  1. Tack! Jättetrevligt att du gick med. Har förstått av kommentarerna att vi blev en grupp som gick här.
   Jag tar med några länkar så att de som vill kan läsa mer. Det går ju inte att upprepa allt. Och jag vet också att många som läser bloggen inte alls bor i huvudstaden så vill man läsa finns lite info.
   Kram och trevlig torsdag.

 8. Tack för ännu en härlig promenad i vårsolen 🙂 Många fina vyer från Söder!

  Hoppas finvädret hänger kvar, här väntar vi på att det ska återvända…

  1. Vårsol och en runda på Söder med utsikt, historia och en del kultur är en trevlig kombination.
   Fint har det varit i veckan men idag ser det ut att finnas en del moln och det är svalare. Just nu bara +2.
   Hoppas finvädret återkommer till er men kanske var det i behov av semester.
   Trevlig torsdag.

 9. Tack för promenaden!
  Kul att få lite uppdatering från söder=) Skönt att våren har kommit till Stockholm. Gillar de gamla husen på mäster mikaels gatan och givetvis Cornelis park.
  Ha en bra dag!
  Kram

  1. Kul att du hängde med. Vi har haft strålande dagar i helgen som gick och i veckan så utevistelserna har blivit många. Här i Stockholm, både på Söder och i övrigt. är det ju smidigt att ta sig runt. Och det finns alltid något att fästa blicken på. Bra blandning av utsikt, kultur och historia.
   Önskar dig också en trevlig torsdag.
   Kram

 10. På restaurangen i Mosebacke teater åt jag lunch sist jag var i Stockholm , innan jul 2019, tillsammans med mitt barnbarns om jag är farmor till och hennes morfar. Mycket god buffélunch.
  Katarina kyrkogård har jag besökt flera gånger, har en gammal vän begravd där.
  Cornelisparken gillar jag också och utsikten från Fjällgatan är fin.

  1. Mosebacke och mest terrassen besöker vi ofta från april och en bra bit in på hösten.Fint att sitta ute och ha Stockholm framför sig. Men bUffélunchen har vi ätit då och då. Alltid bra.
   Jag strosar ofta här i trakterna och både fin utsikt, historia och kultur får man på en och samma gång.
   Kan tänka mig att du känner igen dig här.
   Önskar dig en fin helg.

  1. Tack! Välkomna hit! Här finns mycket av det mesta vilket gör att det är lätt att stanna här hemma på Söder.

 11. Hej!
  Håller på att skriva en roman som bla innehåller området Söders Höjder.
  Undrar:
  -vilket område ingår i begreppet
  -vem myntade begreppet och när
  -ingår bara de små röda pittoreska husen
  -hur många hus på ett ungefär finns där och vilka bor där idag
  -står många tomma
  -finns någon bra bok i ämnet

  1. Hej!
   Jag rekommenderar dig att läsa “Stad i bild” av Fogelström” där han tar upp en hel del. Ett annat tips är att kontakta Stadsmuseet för mer hjälp och info. Vad gäller böcker föreslår jag att du söker på nätet för att hitta det som passar dig bäst. Jag har jobbat som guide i Stockholm och har under flera år genom vandringar på Söder fått en hel del information.
   Nej, inga hus står tomma utan det är kö. En god idé är att spendera tid här på Söder för att ta in atmosfär och historia.
   Lycka till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *