Stockholm

Fjällgatan och Sista styvern – En promenad tvärs över Södermalm

Måndagens strålande vårväder med vackert blå himmel blev igår utbytt mot olika nyanser av grått. Men visst blev det en långpromenad, dock i lite mer gråmelerade toner. Och jag valde att styra stegen tvärs över Södermalm, från söder till norr. Till Fjällgatan och Sista styverns trappor.

Götgatan på Södermalm. Jag är på väg till Fjällgatan på norra delen av Söder. Globen skymtar i bakgrunden. Jag går längs Götgatan på Söder, på väg till norra delen av Södermalm och Fjällgatan. Och i bakgrunden skymtar Globen.

 

Fjällgatan

Start och mål för promenaden tvärs över Södermalm och till Fjällgatan är den röda ”pluppen”. Jag går Östgötagatan norrut  och en bit på  Götgatan. Viker in på Åsögatan och passerar Nytorget. Här finns många restauranger men de har inte direkt många besökare. Mer besökta är de olika ”take away” ställena. Jag fortsätter Nytorgsgatan norrut, korsar Folkungagatan och tar i snabba steg Erstatrapporna (vid Ersta sjukhus) den sista biten upp. Och här står jag då på Per Anders Fogelströms Terrass och blickar ut över huvudstaden.

Fjällgatan och Per Anders Fogelströms Terrass. Fjällgatan och Per Anders Fogelströms Terrass.  Huvudstaden ligger framför mina fötter. Mäktigt även i det grå vädret. 

Området här uppe på Söders höjder har en stark förankring till författaren Per Anders Fogelström och på olika sätt. Böckerna i hans ”Stockholmsserie”- ”Stadsserie” utspelar sig till stor del både här och på andra delar av Söder. Jag återvänder ofta till Fogelströms kvarter  på Söder och känner då alltid  att historiens vingslag är med. Och för ett par år sedan gick jag en stadsvandring, ”en mobilvandring”, anordnad av Stadsmuseet, som gick i Fogelströms fotspår. Mer om den och området runt Fjällgatan finns att läsa via länken.

 

Visst bjuder Fjällgatan på fin utsikt även i grått väder. Visst bjuder Fjällgatan på fin utsikt även i grått väder.

Från Fjällgatan ser man  Fotografiska museet till vänster på kajen. Längre bort i bild skymtar till vänster också stadshuset. Tyska kyrkan med sitt höga torn syns vida omkring i Gamla stan och även tornet på Storkyrkan. Hötorgsskarporna i City skymtar också bakom byggkranarna.

Rakt nedanför mig ligger Kastellholmen och en bit bakom ligger Djurgården.

Kastellholmen

Kastellet här var tänkt som en del av Stockholms försvar och här har både på 1600 och 1700 talet funnits en försvarsanläggning. Men den från 1746 sprängdes i luften 1845 efter ett misslyckat experiment med ammunition i den ammunitionsfabrik som låg här. Ett nytt kastell blev byggt och med tanken att det också skulle ha en försvarsfunktion. Riktigt så blev det inte utan här blev det bostäder för underofficerare. Men 1939, när andra världskriget bröt ut blev kastellet en del av Stockholms fasta luftförsvar. Och sedan 1970- talet är lokalerna ombyggda till kontors och konferenslokaler.

Flottan lämnade både Kastell och Skeppsholmen 1990 och då halade också örlogsflaggan. För gott trodde man. Men protesterna från allmänheten blev så stora att flaggan efter några veckor åter var på plats. Nu kommer någon värnpliktig från Livgardesdragonernas kasern i Stockholm varje dag för att hissa och hala flaggan.

Åter till Fjällgatan

Husen längs Fjällgatan är till största delen  byggda på 1700-talet och de flesta av trä. Från början var de rödmålade men kom i slutet av 1700-talet bli målade i andra färger. Och detta gjorde man för att efterlikna de mer färgglada stenhus som fanns i andra delar av Stockholm. Här upp på Fjällgatan nummer 30 bodde också Per Anders Fogelström från 1964- 1998.

All bebyggelse här längs gatan och en hel del andta både på Södermalm och i andra delar av Stockholm utgör ett s.k. ”reservatsområde”. Detta innebär att de har ”synnerligen kulturhistoriska  värden”. Dessa byggnader förvaltas alla av AB Stadsholmen och man kan som vanlig privatperson få bli hyresgäst. Dock är kön hit väldigt lång.

Fjällgatans äldsta namn var Galgbergsgatan och detta  var i början och mitten av 1600-talet stadens utkant. Hit upp till ”galgen” på Galgberget har många vandrat sitt livs sista steg.  Men när stadens bebyggelse även nådde detta område flyttade man Galgbacken en bit ut från stan, till Hammarbyhöjden

DEeflesta hus längs Fjällgatan är byggda på 1700-talet och är av trä. De flesta hus längs Fjällgatan är byggda på 1700-talet och är byggda av trä. 

 

Sista Styverns Trappor

når jag efter att ha gått en liten bit västerut. Och vad var då Sista styvern? Jo, en av de många krogar som låg här i Stadsgårdsområdet. Från området där fartygen låg förtöjda vid kajen i Stadsgården ledde  broar, stenkajer och trappor upp hit till Fjällgatan och till denna lilla välbesökta krog. Hit kom sillpackare, kolbärare, sjömän och andra. Och stamkunderna kunde t.o.m. få kredit.

Jag lämnar Fjällgatan och tar de gamla trätrapporna upp.  Någon krog finns inte kvar men väl all historia.  

 

30 svar på ”Fjällgatan och Sista styvern – En promenad tvärs över Södermalm”

    1. Vad roligt att du följde med. Att promenera är ju en av de saken jag kan göra nu och jag tillhör ju inte den mer stillasittande personen. Tids nog, når jag inte kan eller kanske får måste jag ju vara inne.
      Tyvärr gjorde inte vädret vår huvudstad rättvisa men stadens historia finns ju med här också.
      Ha det så bra du kan.

    1. Tack, Ruth! Och både du och den fina boken ” Stad i bild” av Fogelström fanns med i tankarna. Mer kommer. Har ju möjlighet nu att ta mig runt till fots i Stockholm och tar gärna tillfället i akt.
      Take care!

  1. Fastnar för den ”sista styvern” som väl är lika med en spottstyver, knappt något värde. Ett ord som nästan är försvunnet ur språket. Sånt är kul.
    Stockholm är vackert i alla slags väder och med dessa höjder, kanaler, vatten och öar, så är det en fin inramning.
    Tack för turen!
    Idag var det bättre väder så jag har varit ute två gånger.
    Stor kram!

    1. Här i trakten var det ju en krog och säkert spenderade många just sin sista styver där. Fint att ta sig runt och att promenera fungerar ju bra. TRevligt att du gick med.
      Så bra att du hade bättre väder idag och kommit ut i omgångar. Var ute först tidigare idag en vända och sedan blev det en till nu på eftermiddagen.Lite halvsol mellan varven.
      Stor kram och trevlig kväll.

  2. Gud vad härligt med en långpromenad! Kan tänka mig att det är lite extra kul när det är i Stockholm också, för här jag bor är det inte så mycket att se haha! <3

    1. Fint att komma ut en vända även om det är grått. Här finns alltid något att se eller uppleva Och eftersom jag är en ”bit till åren” så undviker jag större folksamlingar. Ja, även nu restaurang och cafébesök fast det inte är så fullt. Men en del folk i rörelse är det. Nu stänger gymnasier och universitet och jag tror inte alla studenter sitter hemma…..
      Nej, kanske har du sett det mesta av din stad. Men en vacker stad är det, i alla fall om det är den jag tror. En del sol kan ju finnas där på olika sätt. Eller är jag helt fel ute vad gäller stad.
      Ha det fint och var rädd om dig.

  3. Vilken härlig promenad i historiska och välkända kvarter. Även om vädret går grått så var vyerna lika fina och dessutom är det alltid skönt att komma ut och röra på sig. Jag tror det behövs extra mycket i tider som dessa faktiskt.

    Kram och god kväll!

    1. Jag tycker om att promenera och nu när man är begränsad så vill det till att göra det bästa av dagarna. Några restaurangbesök blir det inte och inga större sammankomster men än kan jag röra mig fritt i stan. Och Söder har mycket men jag ska ta mig än andra delar av stan också.
      Att samla krafter genom att just röra på mig är bra.
      Kram och trevlig kväll.

  4. Sista styvern, vilket bra namn. Det uppmanar till att spendera det sista man har.
    Fin promenad i dina kvarter. Jag har läst många av Fogelströms böcker och det är intressant att se dessa kvarter.

    1. Det var nog så att många som kom hit till Sista Styvern spenderade sina sista pengar här. Söders höjder har ju mycket historia och Fogelström i sig och det är roligt att traska runt här. Och i dessa tider när det är begränsat att ta sig runt och vara i folksamlingar så är jag glad över de dagliga promenaderna.

  5. Vilken prommis! Blått är vackert men olika nyanser av grått är vackert det också. fin vy över Stockholm ,-)
    Kastellholmen har vi varit mycket på ,-)
    Intressant att veta mer av historien.
    Vilka vackra hus på Fjällgatan, det gäller att bevara det gamla! ,-) Fina färger.
    Sista Styvens Trappor, vilket namn! Härligt! ,-)
    Härlig prommis du gjorde!
    Ha det fint KRAM Primrose ,-)

    1. Jag tycker det är så skönt att vara ute och promenera och gör det gärna. Igår var det grått i variation som gällde men visst har det också sin tjusning.
      Vad roligt att ni varit mycket på Kastellholmen. Vi tar gärna en cykeltur dit under den varma årstiden. Så fint där-
      Jättetrevligt att du gick med här.
      Ha det bra och var rädd om dig.
      Kram

  6. En viktig bit Stockholms-historia, och så initierat, välskrivet och vackert fotograferat! Du är ju ett riktigt proffs! Gratulerar! Och nu måste jag läsa om Fogelströms Stad-serie. Det var ju nedför Sista Styverns Trappor som Henning gick ner till hamnen varje dag.

    1. Stort tack för en upplyftande kommentar. Så glad jag blir! Jag har läst Fogelströms Stad-serie många gånger och det sedan jag var tonåring. (Är nu 70+) Och här hittar jag så mycket spännande om både Söder och Stockholm. Visst var det nerför dessa trappor, plus lika många till som Henning gick ner och upp till hamnen varje dag. Tänker på det när jag går här.

  7. Stockholm är verkligen fin i vilket väder som helst! Tack för promenaden med lite nya vyer, har aldrig varit vid Per Anders Fogelströms terrass, så spännande med den där stadsvandringen via en app!
    Sista styverns trappor var också nytt för mej, ett spännande namn med en spännande historia.
    Skönt coronafritt inlägg om Stockholm idag, tackar extra för det!

    1. Det var ju ett par år sedan Stadsmuseet hade den här appen och promenaden men det var så givande att strosa runt och både lyssna och titta. Det bästa var ju att man inte kunde sitta hemma och lyssna utan måste gå rundan. Och den har jag gått många gånger men med lite nya avstickare. Jag kan mitt Söder ganska bra. Jag gillar ju att röra på mig, promenerar gärna, och jag vet att många är med mig via bloggen. Så det kommer att bli en del stadsvandringar nu när det är begränsat med resor.
      Jag har bestämt mig för att inte låta min blogg bli smittad av ”corona”. Att viruset finns, det vet vi.Men livet pågår än så länge också här och nu.Och det finns faktiskt annat också.
      Kram

  8. En verklighistoriepromenad med väldigt vackra bilder med den grå bakgrunden. Faktum är att färgerna blir mer spännande i det vädret. Starkt solsken är inte alltid det bästa att fotografera i, tycker jag.

    1. Tack! Söder och Stockholm har mycket att erbjuda i fråga om det mesta. Och det är ju en levande stad. Jag promenerar ju mycket och ofta och att kombinera ett stycke Stockholmshistoria under gång gillar jag verkligen. Visst är en grå bakgrund också fin vad gäller Stockholm. Men jag tycker ändå att Stockholm i solsken är än vackrare. Men en skönhet som Stockholm klär i alla väder.

  9. Oj vad du rör på dig, Fjällgatan är fantastisk, både när det gäller hus och utsikt. Testa någon gång att mörkerfota bägge, gärna på sommaren när Grönan är öppet.

    1. Jag mår bra av att röra på mig men undviker att vara i folksamlingar. Frisk luft stärker och krafterna behövs. Ska absolut testa Fjällgatan med fotografering i mörker. Tack för tipset.
      Ska snart en runda idag också och får se vart det bär av.

  10. Jag är riktigt avis nu – på din rörelsefrihet 🙂 Tack för den fina promenaden! Härliga bilder trots gråvädret 🙂
    Det verkar vara ovanligt tomt på gatorna även hos dig? Kör folk ”frivilligkarantän” mån tro…

    Ha en fin dag!

    1. Många här jobbar ju och är på sina jobb och andra jobbar hemma och grundskolorna är öppna. Men färre ute än vanligt är det. Här säger de som ”kan det här” att det är bra och stärkande med promenader och frisk luft för att stärka kroppen.Men man bör inte vistas i folksamlingar. TYcker detta är bra för grundkonditionen är det viktigt att ha kvar. Lätt hänt att den försvinner om man inte rör sig.
      Några väljer ju att stanna inne men det verkar inte ha så stor effekt. Folksamlingar ska undvikas.
      Ha det så bra ni kan.

    1. Vad roligt att du följde med. Och skönt är det att komma ut en sväng. Och Fjällgatan lockar alltid. Särskilt nu när det inte är så mycket folk här. Jag var nog ensam.

  11. Åh, så underbart att få följa med på denna vackra vandring! Saknar verkligen Stockholm. Och visst är det så att utsikten är vacker oavsett väder. Underbara bilder!

    Vad intressant info om Kastellholmen, den kände jag inte till. Inte heller det där att husen ursprungligen mest var röda uppe längs Fjällgatan.

    Sista Styverns Trappor känner jag väl igen. På en parkbänk där, på ”första parkett” mot utsikten, förlovade jag mig som 23-åring. Dock ej med min nuvarande man! 🙂

    Stor kram!

    1. Fint att komma ut på de dagliga rundorna och man kan ju undvika folksamlingar.
      Jag promenerar ju ofta och gärna både här på Söder och på andra ställen och det är ju alltid ett bra sätt att titta närmare på en stad och se detaljer.Nu är det bra också med lite extra krafter.
      Vad roligt att du en gång i världen förlovade dig här vid trapporna upp till Sista Styvern. Ja, då känner du igen dig.
      Ha det så bra du kan och var rädd om dig.
      Stor Kram
      Stor kram-

    1. Jag går här ofta och gärna. Och i dessa tider blir det många promenader både på Söder och i andra delar av stan. Och här på Söder har jag alltid Per Anders Fogelström med mig. På olika sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *