Stockholm Trevligheter

“Älskade Traditioner”- Ett café på Söder i Stockholm

Äntligen blev det av! Jag har länge haft i tankarna att besöka caféet Älskade traditioner, på Södermalm i Stockholm. Jag passerar caféet nästan dagligen och har ofta tänkt att gå in. Men det har inte blivit av. Oftast har det varit fullsatt och kö för att komma in och den varma årstiden är uteserveringen populär.  Och det senaste året,med alla olika restriktioner, så är sittplatserna både ute och inomhus färre. Något  i sig som gäller för alla serveringar. Men nu var vi alltså här och hade tänkt oss en en sen lunch.

Stockholm. Södermalm. Café Älskade Traditioner.Älskade Traditioner står det målat på fönsterrutorna så man vet helt klart att man kommit rätt.

Caféet Älskade Traditioner

besökte vi i början av veckan och en bit fram på eftermiddagen. Väninnan Agneta och jag hade innan tagit oss an delar Söders höjder under ett par timmar och ville helst sitta inomhus. Frisk luft hade vi fått. Men det var fler än vi som hade det önskemålet så vi radade in oss i ledet för ett bord inomhus. Och det var vi som var kön. (Utomhus fanns det lediga bord så där hade vi genast kunnat slå oss ner men vi avstod denna gång. )

Tydlig skylt om vad som gällde. 

Vi stod och väntade och efter ca. 10 minuter fick vi ett bord i en hörna. Roligt att vara här.  Hela caféet är verkligen “retroinspirerat”, i det här fallet från både 50 och 60-talen. Här finns bl.a. jukebox, gamla skivomslag, schackrutigt golv och annat tidsenligt som möbler och där  en del bord har  perstorpsskivor .För egen del var det mesta välbekant för jag var ju en del av 50 och 60 – talen jag också.

Stockholm. Södermalm. Inredningen på "Älskade Traditioner" tar en absolut tillbaka till 50 och 60-talenInredningen “På Älskade Traditioner” tar en lätt tankemässigt tillbaka till 50 och 60 talet. Den här soffan blev en del av vår placering. 

Wraffles och våfflor

Så kom vi då till valet av vad vi skulle äta. Nog så klurigt, för urvalet var enormt. I konceptet här ligger både vanliga våfflor/öppna våfflor och “wraffles”- För egen del hade jag inte ens hört eller sett ordet “wraffle”  innan jag kom in här. Men det gick snabbt att förstå vad det var. Och personalen var behjälplig. En wraffel är ungefär som en matig smörgås men brödet är utbytt mot en riktigt frasig våffla. Alternativen till fyllningar var många så det tog sin lilla tid innan vi bestämt oss för vilken variant av “wraffel” vi ville ha.Vad gällde de öppna våfflorna kunde man beställa både med matigare och sötare fyllningar.  Vill man inte alls ha våfflor finns sallader, soppa och en hel del annat också att välja på.

Agneta funderar över valet av “wraffel” och utbudet är verkligen enormt. Och jag försöker på bild fånga miljön på Älskade Traditioner.

Om man nu tillhör de som är sugna på en milkshake  så är  utbudet enormt. Här heter det “freakshakes”. En dessert och milkshake med extra allt. Läste att någon reporter från Aftonbladet hade testat  en sådan just här på caféet.  Och trots namnet på caféet så kan man konstatera att  USA inspirerat.

Trevligt och gott

var det verkligen och väldigt rikliga portioner. Älskade Traditioner bjuder en läcker miljö och  på ett otroligt utbud av både våfflor och wraffles. (Vegetariska alternativ finns liksom glutenfria. Meny i länken men jag hittade den bara på engelska) Man beställer och betalar i kassan och mat och dryck serveras vid borden. Allt lagas efter hand så det kan dröja lite innan maten kommer till bordet.

En hel del gamla skivomslag och annat att fästa blickarna på. Och vi kände igen de flesta.

Här är min “wraffle” som serverades i en liten brödkorg av plast. Detta är en del av två. En halva av en “wraffle” är underdel och den andra  är överdel. Och vid serveringen delas dessa i två bitar. Blir helt klart lättare att äta då. Vad gäller de “öppna våfflorna” kommer de till bordet på en tallrik och med den fyllning man beställt ovanpå.

Vad tyckte vi om besöket? Vi var riktigt nöjda med både miljö, det vi beställde och servicen. Och priserna varierar förstås beroende på vad man beställer.(Ett tips om man är lagom hungrig är att dela en “wraffle” för de är stora.) Vi återkommer gärna.

Min “wraffle” var fylld med cheddarost, rökt skinka, “cloeslaw”, tomater, picklad rödlök, amerikansk senap och rostad lök.

 

Adress:  Södermannagatan 42, Stockholm

Att hitta hit: Karta finns här.

Stora delar av meny och priser finns här.

 

 

30 svar på ”“Älskade Traditioner”- Ett café på Söder i Stockholm”

 1. Ser ut vara ett trevligt ställe.
  Får lägga det på minnet.
  Hade nog räckt med en halv wraffle till mig.
  Ditt val hade passat mig också.
  Gillar även vanlig våffla med grädde och hjortronsylt.
  Har ju ett våffeljärn kom jag att tänka på precis, inte använt på länge.
  Grädde och hjortronsylt också!

  1. Det är det verkligen. Ofta fullsatt för det är väldigt populärt. Och man kan absolut dela. (Vanlig våffla med hjortronsylt tycker jag också om men det kan jag ju äta hemma.)
   Kanske gör du våfflor idag?
   Trevlig torsdag.

 2. ÅÅÅ så mysigt fint café – inte fel med Älskade traditioner! En fin miljö där.
  Matnyttig wraffle som ser god ut också 🙂
  Att gå förbi, veta om och så gå in efter en längre tid – Kanske en corona effekt när du nu är hemmavid.
  Jag har nyss ätit lunchen här och ska om en stund brygga mig en kopp kaffe och ta ett par av mina kardemummabullar som jag bakade i går. Dagen idag är kall soligt och underbar och promenaden med stavar om ett par timmar är avklarad, så skönt!
  Stor kram

  1. Det blev ett både lyckat och gott besök och i fin miljö- Passerar här ofta men nu var det första gången jag var här. Ofta är det fullsatt.
   Låter gott både med lunch, kardemummabullar och kaffe. Och en fin promenad har du fått i skönt väder.
   Har varit ute ett varv och ska ta en runda till.
   Stor kram

 3. Där har jag inte varit.
  Verkar vara ett trevligt ställe att besöka. Nostalgi tycker jag om och det brukar vara trevligt att påminnas om gamla saker och tider på detta sätt.
  Att det dessutom var gott gör det hela mycket nöjsamt.
  Härliga bilder och fint att få se den goda våfflan.
  Trevlig kväll önskar jag dig, DItte. Hoppas att du får må bra.
  Varm kram!

  1. Jag har passerat många gånger men då bara köpt med något och satt mig i Greta Garbos park, tvärs över gatan. “Älskade traditioner” är väldigt populärt och många besökare kommer hit. Jätteroligt med denna retroinredning.
   Vi var så nöjda med besöket på alla sätt.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Just idag är det ganska ok med rygg och höfter. Men det varierar. Hoppas du också är ok.
   Stor kram

 4. Det är verkligen ett trevligt ställe och det finns så mycket gott att välja mellan oavsett om man vill ha något matigare eller något i kakväg. När vi var där var det knökfullt och folk köade utanför för att komma in. Men det var en söndag klockan 12 före pandemins tid. Jag skulle gärna göra ett återbesök där.

  Kram och god torsdagskväll!

  1. Jag har passerat många gånger men det har inte funnits plats så jag har då köpt med något och satt mig i Greta Garbos park , snett över gatan.
   Caféet är väldigt populärt och just helger för brunch kommer alltid många hit. Nu var vi här en måndag em och det var helt ok att vänta ute i 10 minuter. Utomhus fanns nu gott om plats men vi hade fått vår beskärda del av frisk luft så vi ville sitta inomhus. Och bra organiserat med avstånd var det mellan gästerna.
   Önskar dig också en trevlig kväll.
   kram

 5. Låter supertrevligt! Förhoppningsvis ska man väl komma till Sthlm någon mer gång, och tackar jag för ett tips på en lunch på Söder. Nu kollade jag inte priserna, men det brukar vara så att Sthlm är dyrt. Liksom en hel del ställen ute i våra skogar. I Malmö, däremot. där är maten riklig och tämligen billig. ( Vår ena dotter bor där, sedan många år tillbaka, och jag förundras många gånger över den goda kvaliteten och det tämligen låga priset på maten)
  Börjar närma sig Våffeldagen för oss alla. det blir, tyvärr, rätt sällan som vi gräddar våfflor. Men omkring den 25 mars, brukar vi i allafall passa på.

  1. Jag har varit på väg hit många gånger men det har då oftast varit fullt och kö. Men nu gick det bra. Här var det helt ok. priser och jag tror jag betalade 130 kr för min cappuccino och min gigantiska våffla. Men dessa är så stora att man utan vidare kan dela.
   Tror nog att Stockholm är dyrare än Malmö men även här finns många ställen med bra mat och bra priser.
   Vad gäller våfflor är jag inte så bra på det numer. Jag är halvnorska och i Norge äter man mycket våfflor så jag får nog ta mig an det.

 6. Läckert, i dubbel bemärkelse! Caféet liknar en amerikansk “diner” på 1980- och 1990-talet. Saknas bara jukeboxen, eller så fanns det kanske en där som inte är med på bild. Caféet påminner starkt om Café Valand på Surbrunnsgatan (https://sv.wikipedia.org/wiki/Konditori_Valand) som du säkert känner till. Nu är det en katthärbärge som Susjos bloggat om.

  Wraffles har jag heller inte hört talas om. Vi hänger inte med riktigt Ditte, eller rättare sagt jag hänger inte med längre;-)
  Jag som ogillar allt sött skulle gladeligen mumsat i mig din wraffle. Å priserna är ju helt normala. Maträtter i Täby Centrum är dyrare, och då är Täby ju inte innerstan eller Söder direkt.

  1. Ett lyckat och trevligt besök. Och en fungerande jukebox finns. Var med på en av bilderna men kanske gick ihop med soffan färgmässigt. Visst påminner caféet om en äkta “diner”. Har besökt ett antal i USA och alltid gillat dem. Konditori Valand har jag besökt många gånger men jag vill minnas att det stängde 2018 och har passerat och sett att du är ett kattcafé.
   Jag hänger inte alls med men med hjälp av skyltar och personal hamnade vi väldigt rätt. Prismässigt blev jag glatt överraskad.

 7. Dit skulle jag vilja gå- Låter hur trevligt som helst. Gott också. Jag förstår att det var svårt att välja bland allt som fanns.. Ett delikat beslut!
  Kramar

  1. Det blev ett lyckat och gott besök. Och nu blev det av. Bra ordnat med kö och avstånd. I andra tider (icke Corona) är caféet också väldigt populärt och det är ofta kö inte minst på helgerna för brunch.
   Vi var nöjda med våra val men nästa gång kan vi dela.
   kram

 8. Det såg verkligen gott ut. Och jag förstår att det var svåra beslut med så mycket godsaker!
  Stor kram

  1. Det var både gott och trevligt och miljön inte minst. Caféet är väldigt populärt så det var fint att det fanns plats. Mycket att välja på var det.
   Stor kram

 9. Verkligen ett mysigt ställe! Ja, det finns mycket att välja på i Stockholm. Jag har inte hört talas om wraffels men det skulle nog smakat. Det lät gott. Men det jag inte har tillgång här, det kan jag ju inte mista.
  Pratade med min väninna i Vara, vi som brukade träffas 1g/mån tidigare, men nej, hon vågar sig inte än. Däremot mina två väninnor här, vi ska nog ta en lunch rätt så snart.
  Såg en glimt av Gamla stan på TV ikväll, på Go´kväll. En man som pratade historiska minnen från 1700-talet, intressant.
  Trevlig kväll och stor kram!

  1. Verkligen! Jag passerar här nästan varje dag men det är oftast många besökare och kö- Har tidigare köpt med mig och slagit mig ner i Greta Garbos park snett över gatan.Men nu hade vi tur och behövde bara vänta en kort stund. Jag hade heller aldrig hört talas om “wraffels” men nu vet jag. Och de vi beställde var så goda. Men vi hade kunnat delat på en för de var verkligen rejäla.
   Jag träffar ju vänner ganska ofta och vi promenerar och äter ofta något ute. Piggar verkligen upp.
   Vad trevligt om du kan träffa ett par väninnor snart för att ses utomhus och att äta där det är gott om plats är ju inga problem i sig.
   Kul att du såg “Go kväll” – jag gjorde det också och Gamla stan är alltid intressant. Finns så mycket där.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Stor kram

 10. Vilket ställe, dit vill jag gå! Mums med matiga våfflor. Just ja, det är ju snart våffeldagen, men nu var det länge sedan jag gräddade våfflor.
  Såg också delar av Gokväll på TV som handlade lite om Gamla stan, jättekul att se.
  Ha det gott!
  Kram!

  1. Jag passerar “Älskade Traditioner” nästan varje dag men nu kom vi in.(Har tidigare några gånger köpt med mig och satt mig ner i Greta Garbos park.) Oftast är det fullt och nu i Covidtider är det ju färre bord och färre som kan komma in. Utomhus är det fint att sitta men det bör vara lite varmare. Och nu hade vi fått frisk luft och ville sitta inne.
   Kul att du också såg “Go kväll” och reportaget om Gamla stan. Alltid roligt att lära sig mer.
   Ha det gott du också.
   Kram

  1. Det blev både ett trevligt och gott besök. Och jag lärde mig bad en “wraffel” är . Kul att du testat dessa våfflor.

 11. Vilket absolut underbart ställen med många nostalgikickar! I min barndom hade nog “alla” perstorpskivor på sina köksbord, så även vi 🙂

  Våfflan såg fantastiskt god ut, fast visst är det jobbigt med alla svåra beslut man måste fatta hela tiden… 😉

  Ha en fin fredag!

  1. Ett riktigt lyckat och gott besök blev det. Jag passerar här nästan varje dag men ofta är det många som vill hit och det är kö- Men nu fungerade det. Så himla roligt med inredningen och visst minns vi perstorpsskivorna .Vi hade också något bord hemma med det.
   Våra val av våffla blev bra men det hade troligen ven andra val blivit. Allt verkade smaka bra.
   Önskar dig också en fin fredag.
   Strålande sol här men kyligt. Just nu +1.

 12. Vilken mysigt ställe ni var på, förstår att det väckte många minnen, så även för mig. Jag gillar våfflor och gör det någon ggn per år och då på färdigt pulver. Kom på att jag sett något recept med våffla och löjrom som förrätt, ska kanske testas vid tillfälle.
  Tack för fotot i tisdags, så roligt att få och jag saknar er så.
  Många kramar till dig och Mr B

  1. Det blev både ett gott och lyckat besök på “Älskade Traditioner” och fyllda våfflor så här var riktigt gott. Men väldigt rejält tilltagna. Ska införskaffa ett våffeljärn för det jag hade gick sönder.
   Vi hade en jättetrevlig tisdag på Lokes och bilden blev ju en fin hälsning från oss.
   Vi hoppas och önskar att vaccineringen tar fart så att det kan bli en vända till Spanien. Mr B och jag saknar dig också.
   kram

  1. “Älskade Traditioner” är verkligen trevligt och väldigt populärt så ganska ofta är det kö. Men vi hade tur denna måndag eftermiddag. Tror man sk undvika helger. Väldigt gott och trevligt var det.
   Väl värt ett besök här .

 13. Trivselfaktorn verkar hög på det här stället! Hur får man i sig wrafflen? Jag brukar bli lite avskräckt av sånt som rullas eller viks in för att sedan pysa ut när man sätter tänderna i!
  Helgkram från pörtet

  1. Visst är det hög trivselfaktor här. Absolut! Nej det var inget som pyste ut. Gillar inte det. Men man kan också beställa en “öppen våffla” med löjrom eller ett vad man vill ha. Många alternativ finns och då äter man med kniv och gaffel. Även annat än våfflor i variation fanns. Tror alla här kan hitta något för stället är populärt och med en “bra” prisnivå-
   Fredagskram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *