Stockholm

Storstadsvimmel på Södermalm – Och distans gäller

Att Södermalm är en grönskande stadsdel tror jag framgått i många av de inlägg jag skrivit. Gott om stora och små parker där man gärna slår sig ner en stund.  Och sedan i början av maj bjuder flera olika stadsdelar och förorter på grönskande gågator, sommarplatser/sommartorg och extra sittplatser utplacerade . (Listade i länken) Gott om sittplatser som inte hör till någon restaurang eller servering finns också. Fredagen, juli månads sista dag, bjöd oss i huvudstaden på vackert väder och jag var inte direkt ensam om att ge mig ut i folkvimlet här hemma på Söder. Nåja, storstadsvimmel på behörigt avstånd är det bästa att tillägga.

Stockholm. Södermalm. Storstadsvimmel på Skånegatan. Storstadsvimmel med avstånd på Skånegatan, en av Stockholms sommargator.

Fredagens eftermiddagstur. Start och mål vid den röda “pluppen”. Och här samsas både grönska och historia sida vid sida. 

Storstadsvimmel

med mycket folk i farten är något som brukar Södermalm bjuda på. Stadsdelen är omtyckt och många besökare från andra stadsdelar och förorter söker sig gärna hit. Och det gör förstås också gärna de som bor här.Jag stannade till vid Nytorget, den konstgräsförsedda gröna plätt med ett perfekt läge om man vill vara mitt i.

Restaurang Urban Deli vid Nytorget är populär både för storsdadsmingel och en träff på tu man hand. En del besökare är redan på plats redan i baren och man  är väl förberedd inför kvällen.

Jag funderar ett tag på att slå mig ner på Urban Deli men väljer en bänk på Nytorget i stället.

Nytorget. En hel del besökare men inte alls trångt. I bakgrunden Sofia kyrka uppe i Vita bergen.

Jag rör mig vidare uppför Skånegatan. Några lediga bord finns fortfarande men de fylls snabbt av fredagsflanörer.

Stockholm. Södermalm. Skånegatan. Jag slår mig ner på en bänk och tar där del av det storstadsvimmel som pågår denna eftermiddagsom Restauranger och serveringar ligger vägg i vägg längs hela Skånegatan. Utbudet är stort. Jag slår mig ner på en av bänkarna som finns utplacerade i gatan och ser därifrån en del av eftermiddagens storstadsvimmel.

Gott om lediga bänkar att slå sig ner på och här är man verkligen omgiven av vacker grönska och fina blommor.

Jag slår mig ner en stund även här och har liksom det mesta inom synhåll. Så småningom drar jag mig hemåt mot kajen igen och  väljer då att ta den lite mer historiska Malmgårdsvägen. Sedan kan jag göra flera vägval men väljer en grön variant, över Färgargårdstorget och Anna Linds park innan jag igen är hemma på kajen.

 

Hemma på kajen

gick jag bort till restaurang Thaiboat och tog jag mig en titt. Fullt på stranden var det och i övrigt var det välfyllt med gäster redan klockan 17. Och en del i kö-   Men ibland beror kön på att personalen anvisar bord och att man föredömligt tar ett sällskap i taget. Separata in och utgångar gäller.

Stockholm. Södermalm. Storstadsvimmel på distans på restaurang Thaiboat. Storstadsvimmel på distans gäller  på sandstranden på Thaiboat.

Ordning och reda här. Även distansering  i kön.

 

32 svar på ”Storstadsvimmel på Södermalm – Och distans gäller”

 1. Ack du vackra stad <3 Så fint det är gjort med alla planteringar!!
  Tack för promenaden och ha en toppenlördag nu, Ditte!

  1. Här verkligen grönt och blommande i denna “asfaltsdjungel”. Men den känns i alla fall fjärran här på Södermalm.
   Kul att du gick med.
   Önskar dig en fin lördag-
   Kram

 2. Jag tycker nog att man har lärt sig mer och mer med detta med distansiering. De flesta är noggranna och sköter hygienen också. Men allt är inte säkert på långa vägar, så det gäller att inte somna till eller titta för djupt i glaset, av sällskapen. Skönt att inte vara på en typ Hurtigrutten nu i alla fall.
  Positivt är allt det gröna och det vackra, som du ser i vår fina huvudstad. Södermalm är vackert, jag håller med.
  Önskar dig en fortsatt solig och grann lördag, stor kram!
  ————–
  Svar: Jo, vi med Blogger har kvar att välja t.o.m. 23 augusti. Men jag tänkte att jag skulle vara envis och lära mig den nya. Jag hoppar nog lite fram och tillbaka, tänker jag, så länge jag kan.
  De som har gratis WordPress har ju fått det likadant!

  1. Visst är det så. Jag är ute mycket både och promenerar och rör mig på stan och på uteserveringar och tycker det fungerar bra med avstånd. Tycker att restaurangerna vi besökt och sett är väldigt noga och även kan påminna om någon glömmer bort sig. (Har då varit till 60+ are..)
   Södermalm är verkligen en grönskande stadsdel på så många sätt och många utifrån söker sig också hit. Å andra sidan är utbudet av allt också gott här-
   Vad gäller Blogger måste ni ju i så fall ändå byta under augusti och då är det ju lika bra att lära sig. Du klarra det säkert galant. Såg att Emma “Sol- som -sol” för ett tag sedan gjort en manual för nya Blogger. Kanske kan du där få tips https://solsomsol.blogspot.com/2020/07/nya-blogger-en-miniguide.html
   Jag betalar för min domän på WP och har inga ändringar om jag inte själv så önskar. Bra så!
   Önskar dig en fortsatt fin lördag.
   Stor kram från skuggan på balkongen.

   1. Men tusen tack för länken till Emma! Jag är inte så ofta inne där, men har förstått att hon är duktig på att instruera. Så jag har läst igenom hennes manual och kommit fram till att jag nog gjort rätt, men att Blogger själva håller på och bygger upp och ändrar. Så jag får se tiden an.
    Kram!

    1. Jag har förstått att det verkar rörigt med det nya men du kommer nog på det efter hand.Och är ju på god väg.
     kram

   2. Vad gulligt av dig att hänvisa till mig!

    Som sagt, de ändrar och flyttar saker hela tiden! Det som satt inedre högra hörnet sitter nu uppe till vänster. Nästan lite sanslöst!

    1. Så gärna! Jag mindes att du skrivit en manual och tänkte att Gerd kanske kunde ha glädje av den. Vill ju till att hänga med där i svängarna. Och igår var det ju knepigt att kommentera hos dig och ett par andra “Bloggspotare” men inte hos BP:

 3. Det Stockholm du visar här är så OTROLIGT vackert! Önskar jag kunde
  göra enblixtvisit.

  1. Hej Ruth!
   Ja, här verkligen vackert nu. All grönska och allt som blommar. Är så glad att omges av detta.
   Och du är ju med mig här just nu. Så trevligt.
   Önskar dig en fin lördag.

 4. Vilka fina promenadstråk du har i din omgivning. Hade gärna gått med men nöjer mig med dina fina bilder. Önskar dig och Mr B en fortsatt trevlig helg.

  1. Här finns en hel del och på nära håll. Och vackert grönt är det.Hade varit roligt om du var med.
   Men vi får ta en tur här när det blir läge för det. Och den tiden kommer så småningom.
   Önskar er också en fin helg.
   Kram från oss båda.

 5. Det känns tryggt när folk håller avstånd. Här nere är de ganska bra på det tycker jag, men på paseon är det ju som du vet svårt att hålla avståndet. Men vi har ju våra masker. Stor kram

  1. Jag tycker man över lag här i Stockholm är bra på detta med avstånd. och jag är tacksam för att vi slipper masker. Men man måste ju rätta sig efter det som gäller där man är. Absolut.
   Har förstått att man i Torrevieja är bra på detta med avstånd men visst kan det ju bli knepigt på Paseon där många vistas och på stränderna inne i stan.
   Stor kram

 6. Dina bilder visar tydligt att Stockholm verkligen är en sommarstad, en fantastisk sådan dessutom. Å alla dessa speciella “sommargator” och charmiga uteställen! Utsmyckningarna på de bilfria gatorna gör sig betydligt bättre på Söder än runt Odenplan kan jag säga. Men jättekul att Stockholms Stad sedan några år tillbaka har tagit detta initiativ, så färgglatt och roligt. Å då hade ju ingen kunnat ana att de skulle så väl till pass som just nu.
  Urban Deli är en av mina favon. De skiljer sig verkligen från mängden, inte minst genom sina skyltar som du och jag har visat förut. Vem vet, jag kanske får en skyltöverraskning imorgon på en blogg nära mig;-)

  1. Visst är Stockholm en härlig sommarstad. Just den senaste tiden har jag ju mest hållit mig på Söder, men varför inte. Här finns ju allt.
   Många kommer ju hit från både andra stadsdelar och förorter och det är trevligt i sig. Har sett ett par Somargator på Östermalm och i Vasastan men det är inte direkt lika charmigt som här. Heller inte lika välbesökt verkar det som.
   UD vid Nytorget och i Sickla gillar jag verkligen. Både maten och deras koncept. Här har vi helt samma smak.
   Skyltar kommer i morgon. Absolut. Men kanske inte just denna söndag från UD:

  1. Jag tror att många är hemma nu i sommar och kanske har extra pengar att spendera. Men å andra sidan tycker jag nog att folk är “ute väldigt mycket i Stockholm.

 7. Svar: Blogspot/Blogger har ju bytt plattform i juli och både Emma och Gerd har bytt till Nya Blogger. De har alltså lytt bloggers varningar att “gamla Blogger slutar att fungera den 31 juli. Jag har inte lytt varningen, utan har kvar “gamla Blogger”. Så därför har du svårigheter att kommentera hos Emma och Gerd, medan det går fortfarande bra hos mig. Men det är troligen bara en tidsfråga tills den slutar att fungera. WordPress och Blogger hatar ju varandra och WP gör allt för att krångla till det för sina användare och oss som inte har den plattformen.
  Fortsättning följer…

  1. Vad gäller detta med att kommentera så blev jag förvånad över att jag hos Emma skulle vara inloggade på mitt Googlekonto för att kunna till sist på iväg en kommentar. Och det gillar jag inte. Och hos “Klimakteriehäxan” som också har “Blogger” ska man inte vara inloggad hos Google.
   Jgg har ju en betalversion av WP med egen domän så det borde inte vara knepigt. Men vi får väl se.
   Jag är ju envis.

 8. det är nog betydligt trängre och mer folk på stränder och vissa berömda utflyktsmål just nu, Stockholm utan utländska turister kan vara rätt lugn, bra det! En del av stockholmarna har hamnat hos oss, men det verkar gå bra, alla är för det mesta utomhus. Gillader verkligen de parkbänkarna vid lummiga Skånegatan, som en liten oas i storstaden.
  Kram

  1. Stockholm och inte minst Söder har många fina grönområden och restaurangutbudet är gott. Men visst är det så att en del restauranger och serveringar är mer populära än andra. Här vis Skånegatan och Nytorget tar jag gärna en paus.
   Roligt att din trakt nu i sommar fått ett så bra uppsving.
   Kram

 9. Vilka härliga bilder – igen! Det är verkligen precis som en oas på många ställen på Söder. Skönt att grönskan har fått bli kvar trots att marken lär vara synnerligen åtråvärd…
  Här har det ökat med människor, såklart, det är ju augusti nu. Får se om folk kommer fortsätta vara försiktiga och hålla säkerhetsavstånd som dom flesta har varit här hittills. Men det är klart, ju fler som kommer hit desto svårare blir det.

  Ha en skön söndag!

  1. Stockholm nu är verkligen så grönt och vackert och än grönare blir det dessa “sommargator”.Roligt med ett varierat utbud av uteliv.
   Ja,i augusti brukar det ju vara trångt söderut och hoppas att människor tar det försiktigt och fortsätter och håller avstånd.
   Tycker detta med avstånd och hänsynstagande fungerar bra här men det är ju stora ytor att röra sig på också.
   Önskar er en fin söndag.

 10. Men va härligt med lite av varje, lång promenad o god mat o skönt när folk tar det på allvar ..önskar dig en skön söndag kram

  1. Här finns på nära håll de flesta kombinationer man kan önska sig. Och området här är verkligen levande och många sker sig hit.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Kram

 11. Stockholm är verkligen en fin sommarstad men jag tycker att det börjar se lite trängre ut på serveringarna nu. Men visst, det är upp till var och en var man vill lägga ribban.

  Kram och god söndag!

  1. Visst är Stockholm en fin sommarstad! Ja, egentligen hela året. Sällskap sitter ju ofta tillsammans men på bilderna tagna på lite håll verkar det som om folk sitter mer tätt än de gör. Men jag vill inte gå alltför nära och fotografera. Tycker restaurangerna har bra avstånd och man får heller inte flytta bor eller stolar. Men visst finns det en del som är ovarsamma.
   Önskar dig en fin söndag.
   Sol över Stockholm.
   Kram

  1. Trots att det är mitt i stan så är det ändå så grönt och fint.Man har verkligen satsat här på Södermalm.
   Trevligt att du gick med.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Kram

 12. Jag kan bara medge att Stockholm stad är dom en enda oas på sommaren. Under vimlet och solsken så kan jag tänka mig att det blir svårare att hålla avstånd. Här är de flesta duktiga på att hålla avstånd men i stora lokaler med mycket människor uppstår kaos. Då känner man ändå sig trygg att alla bär munskydd. Tyvärr fylls stränderna på under semestertid och då oftas avstår vi på helgerna. Ta hand om dig <3
  Kram

  1. Stockholm är en så vacker stad och med allt vatten och den fina grönskan. Jag tycker man är bra här på att hålla avstånd och sitter man itllsamman spå restauranger så är dte ett sällskap. Man får inte flytta vare sig bord eller stolar. Här är det ingen i princip som sitter inomhus och det är ju bra. Men å andra sidan är det gott om plats där. Ni har ju så varmt så jag kan tänka mig att många vill in till den svalare lokalen med ac.
   Förstår helt och fullt att ni avstår stränderna på helgerna. Och nu i augusti kommer det väl än fler besökare.
   Önskar dig en fin söndag.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *