Stockholm

“Fågelperspektiv”

Vädret varierar en hel del men en får passa på att ge sig ut när solglimtar erbjuds och rätt som det är tar den blå himlen över. Att ta sig upp till Södra teatern i Stockholm, området runt Mosebacke torg och gärna Mosebacketerrassen, är något vi  gör vi både ofta och gärna under vår sommar och höst, en promenad hemifrån på runt 20 minuter. Området runt Mosebacke, uppe på Katarinaberger, har alltsedan 1700- talet varit ett nöjescentrum i Stockholm och det består. Här låg på 1600- talet Mosis kvarn och Mosis Backe, som nöjesetablissemang,  finns omtalat på 1700- talet då Carl Mikael Bellman ofta var i trakterna. August Strinberg hade Mosebacke terrass som en favorit och första kapitlet i hans bok Röda rummet heter “Fågelperspektiv i Stockholm” och där Stockholm sett från Mosebackes terass beskrivs.

Mosebacke terrass tidigt på eftermiddagen och det finns fortfarande lediga platser kring borden. Men här brukar man “knö ihop sig” så att många ska få plats och här är  alla åldrar verkligen välkomna. 

Utsikten över Stockholm är inbjudande och vacker. Här in mot City. 

Djurgården med Kaknästornet, Högloftet på Skansen och nöjesattraktionerna på Gröna Lund framträder.

Mer av Stockholm syns genom träden.

Från Mosebacke tog vi oss genom de gamla gränderna på Söders höjder, bakom Mosebacke, ner mot Katarina kyrka. Kullerstengator och gamla hus påminner om en svunnnen tid och rätt som det är hamnar man tillbaka i det moderna igen.

Vackra gamla miljöer blandas med det mer moderna. På en husgavel på Fiskargatan 9 finns sedan i juni 2017 denna målning som täcker en hel vägg. Målningen är gjord av två brasilianska bröder, Os Gemeos, gatu/grafittikonstnärer och det lär ha gått åt tusen burkar färg till målningen och det tog tio dagar att få den klar. Tanken är att målningen ska finnas här under fem år. Fastighetsägaren betalade grundmålningen av väggen och konstnärernas levnadskostnader i Stockholm och Stockholmskonst, som har hand om den offentliga konst som finns i Stockholm resten.  (Stockholm konst är en del av Stockholm stads kulturförvaltning)

Just här på Fiskargatan 9, högst upp,  bodde den fiktiva Lisbeth Salander i Stieg Larssons Milleniumtriologi och man kan säker se motivet på husväggen som en “blinkning” till denna serie.

I mitt tycke klart uppiggande och passande här.

Katarina Kyrkogård passerar vi ofta och stannar gärna till en stund och så även nu även nu och såg mängder av blomster som lämnats i samband med skådespelaren  Mikael Nyqvists begravning den 21 juli. Och visst kommer tankarna. Livet pågår här och nu.

Igår var igår och idag är en annan dag och jag är just på väg in till Helsingfors med båt från Stockholm. Nya upplevelser och möten väntar.

24 svar på ”“Fågelperspektiv””

 1. Fler njutningsfulla bilder från Stockholm!
  Du lyfter verkligen fram Stockholm City. Det var längesen jag var där, i vår vackra huvudstad.
  Jag tycker det är uppiggande med färgglada motiv på de annars gråa husgavlarna.
  Ha ett trevligt nöje i Helsingfors och stor kram!

  1. Jag trivs väldigt bra i Stockholm och ser många fördelar för min dle med att bo här. Och Södermalm är liksom en stad i staden, men både gammalt och nytt och mycket kultur av skilda slag.
   Målningen här tycker jag blev jättebra och den är passande eftersom den anspelar på den “fiktiva ” Lisbeth Salander som “bodde ” i huset . Högst upp och i en lägenhet med 21 rum…
   Vi har haft en fin resa över till Helsingfors och en härlig dag här.
   Nu är vi på väg hem över Östersjön igen.
   Stor kram!

 2. Himla trevliga kvarter där på söder.
  Visst har du rätt, livet pågår här och nu, det kan vara bra att bli påmind om det ibland.
  Hoppas du får en trevlig resa.

  1. Söder har mycket att erbjuda och en bra blandning av gammalt och nytt och med mycket kultur. Jag tännker då och då på att livet pågår här och nu, har ju ständigt mina solskador i bakhuvudet…
   Vi har haft en fin dag i Helsingfors och är nu på väg tillbaka mot Stockholm. Njuter på alterdäck, dock inte av skärgård -för den finns inte här, men av en fin kväll.

 3. Så vackra och färgglada bilder från Stockholm!
  Och visst är det så att livet pågår här och nu….
  Ha det så trevligt i Helsingfors!
  Stor kram

  1. Stockholm gör sig extra fint i sol och jag tror vi haft mer tur med vädret än södra Sverige. Delar gärna med mig.
   Vi har haft en jättetrevlig dag i Helsningfors och nu blir det en natt til havs. Vi har en bra “lyxig” hytt högt upp i båten med stort fönster och hoppas på en fin resa över haven.
   Stor kram!

 4. Det var en vacker bildkavalkad från en hyfsat bekant del av Stockholm. Ni verkar ha hyfsat bra väder trots allt vilket min kusin bekräftade när vi talades vid i förrgår. Bad nästan varje dag och turer med båten. I kväll kan vi i alla fall sitta ute och äta och sonen står för maten. Grillat så klart 😉

  Kram

  1. Förstår att du känner igen dig här i trakterna och Söder har ju det mesta av det “bästa” i mitt tycke. Men jag är ju partisk.
   Stockholm har haft ganska bra väder och det har för oss blivit många balkongmiddagar och en del “pitstops” ute på stan.
   Mysigt att ni nu kan sitta ute och äta och att ha sonen som grillmästare verkar riktigt bra.
   Vi är på väg hem över Östersjön, Från Helsingfors, och har haft fint väder. Dock var det under dagen idag tämligen målningt, men med +20 i luften kan en inte klaga.
   Kram!

 5. Ja jag vet att det är fint där, och du visar ju oxå att jag har rätt 😉 maken bodde där ju i ca 21 år va roligt för dig att åka iväg igen super fina bilder tack kram å fin kväll

  1. Mosebacke är verkligen trevligt och även kvarteren runt om. Och det är ju mina kvarter.
   Nu är vi på väg hem över havet och har haft en jättefin resa till Helsingfors och en härlig dag där- Roligt med en tur för det var några år sedan senast vi var här.
   Kram!

 6. När du promenerade där så du säkert en massa turistbussar också;-) Alltså husväggen är helt suverän!!! Bingo! Äntligen nå’t nydanande i Stockholm, som ju är urkonservativ med tanke på graffiti, riktig graffiti alltså. Huset och målningen har ju uppmärksammats i olika medier också, vilket är superbra, då förhoppningsvis fler följer husägarens exempel.

  Ska bli kul att se dina bilder från Helsingfors:-)

  1. Inga turistbussar här, de brukar hålla sig på Fjällgatan och Erstagatan men det har blivit så trångt nu på Söder för bussarna att de också gärna tar andra vägar. Monteliusvägen är ett bra alternativ.
   Visst är husgaveln bra! En riktig färgkavalkad! Och så passande här på Fiskargatan, i huset där Lisbeth Salander bodde- alltså fiktivt.
   Söder är ju ofta i framkanten när det gäller och så även i detta fall. Bra initiativ av både husägare och Mårten Castenfos, chef för Stokcholm konst.
   Är nu på havet på väg hem från Helsingfors och bilder kommer. En vacker dag och fin kväll.

 7. Vi ska åka till Helsingfors i morgon em. Ska hälsa på sonhustruns mormor o föräldrar över dagen. Tyvärr ser det ut att regna hela dan. Men vi får nog trevligt ändå. Kram/ Anna-Carin o Krister. Hälsa Bosse.

  1. Vad roligt! Vi hade också trott på regn men det blev inget, dock lite mörka skyar. Önskar er en fin resa och en trevlig dag i Helsingfors.
   Vi hörs och ses!
   Bosse hälsar!
   Kramar till er.

 8. Många fina bilder från en trakt som jag alltid uppskattat i din fina stad. Sorgligt med Michael Nyqvist. Han hade många stora roller kvar att spela och glädja oss med. Ha det så trevligt i Finland.

  1. Visst är detta fina områden med både mycket kultur och historia. Känner att jag bor bra “mitt i ” detta. Nåja,en liten bit bort, 20 minuter till fots, men ändå – känslan finns. Michael Nyqvist bortgång kändes så alltför tidig -och tyvärr är det ju så med livet. Vi kan inte alltid råda över det.

   Helsingfors är trevligt och roligt med ett nytta besök för det är många år sedan jag var där.
   Kram och jag önskar er en fin vecka.

 9. Hola! Mosebacketerrassen är en av våra favoriter också! Går bl.a. alltid på jazz där på midsommardagen. Vi var uppe och kikade på målningen flera gånger när den var “under vardande”. Killarna stod i en skylift. Fattar inte hur man kan få perspektivet och helheten rätt när man målar så stort. Otroligt skickligt! Har sett att målningar av det här slaget kallas muralmålningar. Har inte kollat upp varför.

  Här är det städ- och tvättdag. 🙁

  Kram!

  1. Mosebacke och mOsebacke terrassen, liksom Södran är alltid trevligt och här finns oftast något för “alla”. Jag var på ävg att se när målningen kom till, men missade det och glämde sedan bort det. Men visst är den häftig. Och mycket färg gick det åt. INtressant med ordet “muralmålning”, måste kollas upp.
   Önskar er en fin dag och kanske blir det någon trevlighet under eller efter “det hushålliga” jobbet.
   Kram!

 10. Det är så vackert med utsiktsbilder. Man blir liksom en del av något större!
  Snygga väggmålningar skulle det finnas många fler av! Det piggar verkligen upp! Kram och ha det fint i Helsingfors!

  1. Visst känns det just så! Och väggmålningen här passar så bra in för det var just här i huset som den “fiktiva Lisbeth Salande köpte sin gigantiska lägenhet högst upp.
   Tack, Helsingfors är det länge sedan vi besökt så vi hoppas även på bra väder.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *