Stockholm Utflykter

Ekar och ekollon – Fynd på andra sidan kanalen

I slutet av november var jag ett par gånger ute på norra Djurgården och i området runt Stora Skuggan. Ena gången med Promenadklubben på en guidad vandring och därefter lunch på Stora Skuggans Värdshus.  Redan då  la jag märke till några gröna växter i olika glasvaser men tänkte inte mer på det. Veckan därpå när jag kom tillbaka för att luncha med en väninna tittade jag mer noggrant på växterna. Läste på skyltar att det var ekollon som växt till sig och att en kunde få köpa med sig dessa. Något jag inte gjorde, vilket jag ångrade. Men jag  blev också inspirerad av att försöka få till detta hemma. Så jakten på ekar och ekollon tog sin början.

Kungl. Djurgården har mängder av ekar och ekollon och på Stora skuggans värdshus är odlingarna i full gång. Ekollonen har blivit till ekplantor.  Kungliga Djurgården har mängder av ekar och ekollon så att leta här vore ju en god start.Tanken föll mig inte in och jag visste då inte heller att ekollonen gro och bli till en planta. Men på Stora Skuggans Värdshus var det full fart på ekollonen.

Att hitta ekar och ekollon

här hemma på Södermalm tyckte jag inte skulle vara särskilt svårt. Jag är ofta ute och promenerar längs  Årstaviken och även uppe på  bergssluttningarna där koloniområdena finns. Många träd finns det absolut, men nu i början av december var de kala och bara att se på stammen gav mig inga ledtrådar. Inga ekollon hittade jag på denna runda, men nu var jakten på ekar och ekollon i  gång.  (Här i länken finns också olika förslag på hur en på olika sätt kan få ekollonen att gro) Tyvärr inga fynd vad gällde ekar och ekollon, men kastanjer hittade jag. Ska gå att få dem också att gro men det är knepigare. ( Mina är inte igång ännu med det, men de finns på plats här hemma)

Förra veckan fick jag i present bl.a. en speciell vas från firma Svenskt Tenn. En vas som är speciellt tillverkad för att få ekolllon att gro. Så idag, i lagom duggregn, gav jag mig på nytt ut för att leta ekar och ekollon. Men nu visste jag att jag skulle behöva lämna Södermalm och ta mig över kanalen/Hammarbyleden till Sickla Park som är en del av Nackareservatet.

Här är den fina ekollonvasen i glas som Estrid Ericson, grundaren av firma Svenskt Tenn, fick idén till på 1930-talet. På sitt lantställe utanför Stockholm kom hon på idén med ekollon och låta dem gro i en enkel liten glasvas.

 Sickla Park

är en del av det stora Nackareservatet som består av två delar.En ligger i Stockholms kommun och en del ligger i Nacka kommun. Och idag kom jag att hålla mig i området Sickla Park som just är berömt för sina ekar. Härifrån är det  också lätt att fortsätta längs olika stigar och mindre vägar för att komma till den större delen av Nackareservatet  där det olika vandringsleder.

Från Sicklaområdet som också är en del av stadsdelen Hammarby sjöstad blickar jag här hem till Söder, Norra Hammarbyhamnen. Sofia kyrka skymtar  i Vitabergsparken och tvärs över Hammarby sjö ligger Barnängsområdet.

Från Södersidan och Barnängsbryggan går färjan till Lumabryggan och sedan vidare till Henriksdalsbryggan innan den går tillbaka till Barnängen. (Färjan är gratis och cyklar kan tas med)

Sickla Park är markerat med rött. Och det var hit jag skulle ta  mig.

Och Sickla Park blev för mig en het ny bekantskap. Namnet hade jag hört och helt nära har jag varit men inte i parken. Och här finns det ekar. Mängder av dem. Hade letat på internet för att se var i närheten av Söder jag kunde hitta ekar. Alltså helt nära. Bara att ”gå över ån efter vatten”. I alla fall nära på. Ekarna här är ett av de största bestånden av ekar i Stockholms län Man räknar med att det finns ca. 150 äldre ekar, varav många är ihåliga. Och i dessa ihåliga ekar har insektslivet tagit fart. Om du är intresserad finns mer att läsa om Sickla park och de gamla ekarna här i Sjöstadsbladet.

Hammarby Sjöstad. Sickla Park. Gott om både ekar och ekollon. Och nog fanns det gott om både ekar och ekollon.

Jag borde ha tagit med mig min ”plockpinne” för jag har ju väldiga besvär med att böja mig ner på marken. Men envisheten är bra att ha med sig. Och ja visste att jag till mitt odlingsprojekt behövde många ekollon Vitsen är att de ska få en svans som sedan gror. Men alla får inte det.

Fler ekar.

Gott om eklöv

En del håliga stammar där det finns en hel del  insekter som bor. 

En rejäl ekstam som påminde mig om foten på en elefant.

Hemåt

När jag fått ihop en påse med ekollon började jag dra mig hemåt.

Hammarbybacken har kvar lite snö och lockade några entusiaster.

Strosade i lätt duggregn längs Sickla kanal och sluss. Och områdena på båda sidor hör till Hammaby Sjöstad.

På väg till Lumabryggan för att där ta färjan tillbaka igen till Söder.

Återkommer i nästa vecka med ”projekt ekollon”.

 

28 svar på ”Ekar och ekollon – Fynd på andra sidan kanalen”

 1. Då är ditt projekt på G med andra ord. Bra jobbat där! Tycker de är så fina och dekorativa i sina glad på värdshuset. Å din vad är ju ännu finare. Det kommer att bli riktigt, riktigt snyggt!
  Å tänk att ekollona fanns så nära dig. Stort LYCKA TILL med odlingen:-)

  1. Japp! Är riktigt nöjd. Visst är projektet”ekollon” lite på gång. Har hittat både ekar och ekollon på nära håll och det är en god början. Har ju nu också en speciell vas från Svenskt Tenn, men den är ju för ett ekollon. Men jag får nog även hitta andra passande glas för att få ihop det med fler ekollon. Återkommer med del 2. Tack för din entusiasm. Lär behöva den.

  1. Här fanns det mängder av ekar. Och här i Sickla park hade jag inte heller varit tidigare så det var nytt för mig. Nu hoppas jag att ekolllonen ska gro så de tar sig. Har ju en fin vas till dem från Svenskt Tenn.

 2. Vad spännande det ska bli att följa dina odlarmödor med ekollonen! Kan man alltså få dem att gro alla tider på året? Det här ska jag nog också testa någon gång. Vi har en stor park/skog med ekar här utanför Falköping så ekollon lär nog bli mitt minsta problem…

  1. Lite roligt att jag hade denna park med ekar helt nära. Hade ingen aning om parken tidigare men när jag letade lite så hittade jag denna park med just gamla ekar.
   Vad gäller ekollonen så ska de ha en ”svans” grodd för att de ska växa- I inlägget ”Grönskande miljö”. https://dittemitti.se/gronskande-miljo-och-en-trevlig-repris/ finns det bra berättat om hur en gör. Jag kopierade lite tips. Kul om du också testar.

 3. Ekar är pampiga träd. Har levt långa liv. Och ibland så kommer det upp små ek-ungar. Inte så många dock, ekar sprider sig inte alls på samma ohämmade sätt som exempelvis asp och björk.
  Lycka till med odlingen. Du får göra dej en egen ekpark av dina nya plantor. Kram

  1. Nu när jag fått en passande vas så kändes det som lagom tid att också hitta ekar och ekollon. Och tur hade jag. Men om det nu blir ”svansar” på ekollonen vet jag ju inte. Hoppas. Plockade ett 40-tal-
   Ekar är verkligen pampiga och roligt att vi hade en hel park med ekar helt nära. Ja, en båtresa bort.
   Hoppas det kan bli ett par plantor.
   Kram

 4. Så bra att du äntligen fick tag på ekollon. Själv behövde jag vara gå runt knuten innan jag hittade massor. Om jag drar igång ett projekt så vet jag var jag kan hämta 😀 Hoppas odlingen ska gå bra nu.

  Kram och god kväll!

  1. Idag hittade jag både ekar och ekollon. I mängder. Och jag visste inte ens om Sickla Park-
   Roligt att du har många ekar nära. Här fick jag ta mig en liten bit.
   Nu hoppas jag att ekollonen ska få sina svansar och gro,
   Kram och god sen kväll.

 5. Så spännande det ska bli att följa dina ekollon!
  Sickla känner jag inte heller till, men har såklart hört talas om !
  Ha en fin kväll!
  Kram

  1. Nu har jag i alla fall hittat dem och det återstår att se om de gror. Ska bli kul att testa den nya vasen. Men om de inte gror tar jag ett nytt varv hit.
   Sickla ligger tvärs över vattnet från Södermalm så du har tittat hit inte minst från Sofia kyrka.
   Tack, en fin kväll blev det. Lugnt och gott.
   Kram

  1. Vad trevligt att du följde med mig ut. Jag visste inte heller att en kunde gro ekollon och om det lyckas kan det bli plantor. Men jag så och lärde mig detta i december. Hoppas jag ska lyckas och annars får jag plocka fler. Nu vet jag var jag ska leta

 6. WOW! Så roligt, häftigt och vackert när du sökt och funnit det eftersökta ! Vad som än händer med växten i fina vasen så njut det som sker under resan gång – för något blir det!
  Heja dig, och du fick upp dem utan griptången; envisheten förnekar sig inte 👏Bilderna med natura former är underbara, såklart jag tycker det! Bilden längst upp över inlägget har en stormyra krypande mellan ekarna. Tror den kallas Ekmyra.
  Varm kram och tack för härligt första resultats inlägg!

  1. Nu hittade jag ju både ekar och ekollon så jag är hoppfull. Väl värt att testa och det finns ju lite olika sätt att göra det på.
   Griptången hade underlättat men när jag nu var här ville jag inte komma hem tomhänt.
   Tack, för fin uppmuntran!
   Återkommer om resultatet. Å andra sidan är vägen dit också givande.
   Varm kram.

  1. Jag har i alla fall ekollonen hemma och hoppas nu att några tar sig. Ska testa lite olika varianter för att få dem att gro. Jätteroligt att så nära ha en av de äldsta ekodlingarna i Stockholm. Här i krokarna är det nästan alltid så att en ser och upplever något nytt varje dag så det är god omväxling. Något jag tycker om.

 7. Blir spännande att följa ditt ekollon till ett träd. Vi har en ek på tomten, kanske ska testa att följa ditt exempel. Har även ett kastanjeträd och sett sådana svansar på kastanjerna som legat på marken men aldrig tänkt på att odla vidare.
  Lycka till

  1. Tack! Jag är hoppfull och roligt att jag upptäckte denna gamla ekpark helt i närheten. Nu vill det till att få ekollonen att gro men annars får jag plocka fler. Kastanjer testade jag att få till att gro men lyckades inte i november. Men ska göra fler försök. Tror det är enklare med ekollonen.
   Återkommer!

  1. En fin runda blev det och lite överraskande att det fanns en så gammal ekpark helt nära. Ska testa vasen och även lite andra knep för att få ekollonen att gro. Hoppas du hittar vasen. Den är ju lite av en klassiker.
   Önskar dig också en fin söndag.

 8. Ska bli intressant att följa dina åtaganden med dessa ekollon, önskar dig lycka till med detta.
  En sådan vas har vi till andra lökar av något slag, tror det är till amaryllis som frugan har här.

  Ha det jättefint Ditte och tack för utflykten. 🙂

  1. Jag är hoppfull och nu har jag i alla fall ekollonen hemma. En god början- Om jag sedan får dem att grå återstår att se. Liknande vaser finns till hyacinter och amaryllis .Ska testa denna plus ett antal små glas.
   Återkommer i bild och text.

  1. Tack för uppmuntran! Och nu hittade jag både ekar och ekollon så jag hoppas det ska fingera. Men annars får jag leta efter fler ekollon.
   Jag är också spänd på hur det ska gå. Men hoppfull.

 9. Så bra att du hittade ekollon. Lycka till – ska bli kul att följa hur det går! Jag hade några ekollon, men bestämde mig för att återuppta mitt ekollonprojekt när jag inte har en flytt så snart 😉
  Kram

  1. Envisheten var med mig även här. Och roligt att det just i Sickla Park finns en park med så många gamla ekar.
   Kul om du också testar när din flytt är klar. Tar sig inte dessa så får jag hämta nya. Nu vet jag ju var de finns.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *