Skyltar Stockholm

Smakbitar från veckan – Skyltsöndag #401

Söndag igen! Och här i bloggen innebär söndagar också att det är skyltar av olika slag gäller i  ett tema som bloggvännen BP  så förtjänstfullt förvaltar. Så det är alltså “Skyltsöndag” varje söndag året och med väldigt fri tolkning. Veckan i sig har varit rolig och omväxlande, även om vädret inte direkt växlat så mycket. (Mest olika varianter av grått.) Men veckans smakbitar tycker jag delvis lyser upp på.

Veckans smakbitar – Olika mindre prov

I går när jag var ute “i naturen” för att leta efter ekollon och  ekar och träffade jag på ett uttryck med en skylt där det stod “Faunadepå”. För egen del visste jag inte riktigt vad det innebar men se det gick att läsa på skylten. “Död ved lever”. (Här i länken en film som förklarar mer)

Nacka. Hammarby Sjöstad Sickla Park. Har fick jag några smakbitar i form av kunskap jag inte hade. T.ex. vad en "Faunadepå". var. Här i Sickla Park, som ligger i det stora Nackareservatet, fick jag igår ett par smakbitar. Prov på något.  Jag lärde mig vad en “faunadepå” är och såg också prov på hur man kan skylta för att få folk att placera sina gamla julgranar på “rätt” plats.

“Många djur lever på och i döende och död ved. Det finns ett stort antal insekter och andra djur som är helt beroende av att det finns död ved i skogen för att kunna överleva. Vissa lever hela sina liv i dessa träd medan andra bara behöver det för att föröka sig. Men den döda veden är en bristvara då den ofta tas bort från skogen för att göra plats för ny skog och för att det inte ska se ”skräpigt” ut. En modern metod för att öka mångfald med död ved är att göra en faunadepå. Att låta träd som ramlat ner ligga kvar eller lägga trädstammar i olika storlekar i en hög i ett halvskuggigt område gör att insekter och andra småkryp trivs.”

Sickla park. Nackareservatet. Fuanadepå. Här ger dessa gamla, nerfallna träd diverse smakbitar i form av föda till fåglar, insekter och svamparSickla Park. Här lite av murken ved som platsar i “faunadepån”och ger smakbitar  i form av mat och bostad åt fåglar, insekter, smådjur och svampar. 

Vid Sickla Park finns en plats där en kan lämna gamla julgranar. Gott initiativ.

Mer av det goda.

I veckan var väninnan Agneta och jag inne på Röda Korsets andrahandsbutik på Östgötagatan här hemma på Södermalm. Och vi passade också på att fika på deras kafé. Här kom det sig också att utspela sig en minnesvärd solskenshistoria. (Har du missat den så finns den i länken till vänster.

Här, på Café Kupan, blev vi bjudna på några ätbara smakbitar av en vänlig ung man. (Både smörgås och en kaka till kaffet)

Lite historia och kultur

I samma kvarter där Röda Korsbutiken ligger finns en liten temalekpark, Bryggartäppan, som helt går i författaren Per Andes Fogelströms anda.Stockholmshistoria på nära håll. Hit till parken gick jag ofta med barnbarnen när de var små.  (Länken berättar om parken och ett av många besök vi gjorde här)

Och visst finns Barnängens textilfabrik med.

Stockholm. Södermalm. Bryggartäppan. En temalekpark med fokus på Fogelströms karaktärer. Olika smakprover från miljöer i böckerna finns härHär de små röda stugorna,  på sitt sätt smakbitar från Åsöberget, där huvudpersonerna  Henning och Lotten” i Fogelströms “stadserie” bodde. 

Upptäckte en ny och lite större kiosk på Bryggartäppan och med ett stort utbud av det ätbara.

Fler smakbitar

här från Kungens kurva och IKEA

En “matvagn” där det framgår att burgare säljs.

Var ett bra tag sedan jag besökte matavdelningen på IKEA. Men idag blev det av. Kunde inte annat än fundera på olika namn som förekom på deras varor som var till salu.

Här heter rätterna “sjörapport” ; frysta räkor, gravad lax och laxfilé samsas om namnet.

“Läckergom” en citron och dillsås. Såser med detta namn finns i olika varianter.

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

22 svar på ”Smakbitar från veckan – Skyltsöndag #401”

 1. Vilken snygg och varierad skyltning med härliga bilder från den gångna veckan. Här i vår kommun finns ett antal faundepåer. Första gången jag såg en tyckte jag det såg lite slarvigt ut men efter att ha läst den förklarande texten insåg jag att de fyller en viktig funktion.
  Temalekparken gillar jag verkligen och det känns fint att den finns i Fågelströms anda och på en passande plats.
  Ja, IKEA är verkligen bra på att namnge sina produkter. Imponerande att de kan komma på ett nytt till varje ny vara som saluförs men visst språket är ju ordrikt 😀

  Önskar en god söndagskväll nu!

  Kram

  1. Tackar! Jag har sett depåer förut men också tyckt det set slarvigt ut med alla döda träd. Men bra med tydliga förklaringar så att en vet. Fogelströms temalekpark har jag besökt många gånger förr med barnbarnen me nu när de är så stora är det annat som lockar. Men Bryggartäppan är alltid välbesökt.
   Skrattade gott åt namnen här i IKEAS matbutik. Undrar om de suttit på en AW och spånat.
   Önskar dig också en trevlig kväll.
   Kram

 2. En väldigt varierad och fin Skyltsöndag! Det känns inte alls lika grått som vädret den gångna veckan. Och idag kom ju till och med solen fram efter ett tag:-
  Vet inte om du har ett “samarbete” med tidningen Mitti, men i min lokaltidning hade de ett helt uppslag om återvinning av gamla träd och gulgranar. Första gången faktiskt:-) Och perfekt komplement till din text med bilder.

  De små söta husen i parken ser ut att behöva en total makeover. Men de ska kanske vara rangliga;-) Charmiga är de i alla fall:-)

  Den lilla kiosken med sina få sittplatser är kanooon. Gissar på thai, eller?

  Sedan undrar jag om Ikea har blivit en matvarubutik… Men himla roliga namn på varorna. Det har ju alltid varit Ikeas signum med olika, fantasifull namn på deras möbler…

  Tusen tack för länken och din fina skyltning:-)

  1. Tackar! Och visst var det trevligt med solen som tittade fram. Här på kajen var det ett lämmeltåg av människor som var ute och gick så kan tänka mig att det var trångt vid Årstaviken.
   Tyvärr, inget samarbete med “Mitt i”. Vi delar med Gamla stan och Sjöstan så det varierar lite vad som står i dem-
   Husen i parken ska vara rangliga och de ses över varje år. Mängder av barn leker här dagligen så visst är det också rejält slitage Många förskolor kommer också hit.
   Förr fanns det en kiosk som i princip hade kaffe, te , glass och bullar. Men nu är det utökat-Såg falafel och lite annat på menyn men ska ta en tutt lite extra nästa gång-
   IKEA i Kungens Kurva har en stor matavvdelning och större har den blivit. Minns när vi bodde i Peking så cyklade vi då och då till IKRA för att handla lite svenskt. Visst är namnen på matvarorna roliga. Indra om personalen suttit på en AW och funderat ut dessa.
   Kul att skylta är det.

  1. Visst bör en äta och lite olika smakbitar ör trevligt att ta del av. Lekparken här är verkligen omtyckt och välbesökt. Nu när barnbarnen blivit större så är vi ju inte längre här. Men jag passerar gärna-
   Ha det gott du också.

 3. Fint med faunadepå. Vi behöver vara rädda om småkrypen.
  Bra med uppsamlingsplatser för julgranar så att de inte ligger och skräpar lite här och var.
  Röda Korsets butik ser trevlig ut. Här har RK: secondhand också café men har aldrig fikat där.
  Så trevligt med temalekparken den vill jag ju se vid tillfälle för jag har läst Per Anders Fogelströms böcker.
  Det har jag missat, namnen på IKEA:s matvaror. Sjörapport och Läckergom var ju lite kul. 🙂

  1. Visst är det. Jag hade bara inte lagt märke till dessa tidigare. Har sett dem men tycker det sett skräpigt ut. Nu med en förklaring såg jag det med helt andra ögon.
   Kommer du till Stockholm så är det trevligt om du är på Söder att passera Bryggartäppan. Jag var här väldigt mycket med barnbarnen när de var små.
   Skrattade gott åt namnen på IKEAS matvaror. Kanske har de kommmit på namnen på en AW.

 4. Skyltarna på IKEA mat känner vi igen. Alltid kul när en är utomlands och omges med ett annat språk och få se de svenska namnen på allt på IKEA. Så bra att granarna samlas och är enkelt för alla som bor i stan.

  1. Förstår att ni känner igen dem. Tänkte som du både när vi bodde i Peking och omgavs av dessa svenska namn på allt. Och även kunde köpa svensk mat. IKEA i Murcia var också kul att besöka med även där svenska namn men det kändes inte lika speciellt.
   Visst är graninsamlingarna ett gott initiativ för annars är det lite knepigt att bli av med dem-

 5. Vilken fin liten temapark! Å smart att inte ransa helt i skogarna, så små insekter och djur kan leva på de döda stammarna. På Ikea är de påhittiga vad gäller namn, även på maten ser jag, hihi!
  Ha det fint!
  KRAM

  1. Bryggartäppan är verkligen fin och jag har varit här många gånger med barnbarnen från det de var ett år och tills de var 6-7.
   Skrattade gott åt IKEAS olika matförpackningar. Undrar om de har AW och kommer på idéerna.
   Nu, när jag letade ekollonen fick jag ju också veta varför de gamla ruttna och döda träden är kvar.Här var det också fint skyltat om detta.
   Ha det fint du också.
   Kram

 6. I dag har du verkligen varit en energisk skyltare! Textilfabriksfasaden är SÅ fin. Applåder från västra Södermalm! Lång kö vid Göstas korv i dag. Men hans skyltar har jag hft med, för länge sen.

  1. Visst är Textilfabrikens skylt i Bryggartäppan fin. Var ju här i parken ofta när barnbarnen var mindre och nu när jag passerade tottade jag in. Även krogen “Sista Styvern” finns ju. Såg utanför hos oss alla som “vallfärdade” så kan tänka mig att Göstas korv hade fullt upp. Har också haft med honom några gånger . Kanske tar du repris på Gösta.

 7. Uttrycket Faunadepå har jag inte tidigare hört men själva meningen förstår jag väl. Det är jätteviktigt att vi inte i vår iver städar för mycket i skog och natur. Olika djurarter behöver olika livsrum. Bra att det uppmärksammas.
  Så himla söta de små röda stugorna var, pratade förra veckan med en granne om böcker, vi var överens om att Fogelströms Stockholms-serie var suveränt bra och igår berättade han att han hade påbörjat en omläsning av den. Tror jag också skulle vilja, det är ju bara så mycket annan litteratur jag är nyfiken på.
  Jag får inte riktigt till sloganen på Brams burgers, i mina öron vill jag höra, Om en ska äta ska alla äta…
  Vet du, jag har inte besökt Ikea sedan början av 90-talet…det har liksom blivit en “grej” Min dotter älskar Ikea och det är helt okej för mig, men tjurig som jag är så vägrar jag Ikea, för jag är ett original….
  Kram

  1. Jag hade aldrig hört uttrycket men reagerat över att en massa döda träd skräpar i skogen. Men här fanns en tydlig skylt som berättade och genast föll poletten ner.Viktigt att vi bevara det som går.
   Jag blev nostalgisk när jag i veckan passerade Bryggartäppan. Har var jag ofta med barnbarnen när de var små och kunde när de lekte i husen ocjså berätta om det svåra och hårda livet i Stockholm som Henning och lotten hade. Barnen kan gå in i husen och leka och det är verkligen en interaktiv lekplats.
   Sloganen här tror jag kan ses på minst två sätt. Dels att det är en person och dels att en = “man”.
   Kan förstå att du vägrar IKEA- Idag fick jag skjuts med dotter Helen och passade på att köpa några saker som saknades. Vi var där 10.30 och var i princip ensamma på varuhuset. Och en timme senare var vi klara.
   Kram

 8. Faunadepå var en kul ide. När det gäller gamla julgranar så har man börjat dumpa dom en bit ut från stränderna. Fiskarnas barnkammare, en perfekt miljö att gömma sig för större fiskar i och slippa bli uppätna.

  1. Visst är det! Nu vet jag dels vad det är och varför den finns. En bra skylt berättade. I stan har jag sett dessa uppsamlingsplatser lite här och var. Och en god idé är det. Hade ingen aning om att man börjat dumpa granarna vid stränderna. Men det kan nog vara en god idé. Har inte sett detta vid våra kajer eller vid Årstaviken.

 9. Tänk att du har ett Nacka du också 🙂 Fin varierande med en rolig skyltning. Man flyter liksom med på dina vandringar. Det här med skogen är ett kapitel för sig själv, det gäller att hålla rätt balans. Men färjade klatschiga brandsläckare är jag lite negativ till… tänk om man är hos någon och en brand uppstår och jag ska leta efter en brandsläckare. Vilken färg söker jag först efter? Rädda liv och egendom kan ibland handla om sekunder… OK nu är jag kanske lite yrkesskadad men jag memorerar ofta hur brandutrustning är placerad. Typ vart rusar jag om det behöver användas.

  1. Jadå! Tvärs över vattnet ligget Nacka kommun. Håller med dig om det opraktiska i de färgade brandsläckarna. Osäkerhet uppstår lått och inte minst vid stress. Hemma har vi röda. Men viktigt det du påpekar. Säkerheten först. Det med “flashiga” är inte här till någon nytta. Märkligt att de ens får säljas.

 10. Så kul o varierad skyltning, Det tog mig ett tag att förstå varför det låg nedfällna träd i skogen på mina hundpromenader ,tyckte det såg slarvigt ut men fick reda på att det just är till för insekter,smart med julgranarna,kram o fin måndag i dag skiner solen på oss

  1. Tack! Lite olika smakbitar kan ju vara bra och även gott. Just detta med träden har jag också funderat på och här hade ansvariga i alla fall satt uppskyltar. Bra så och nu vet jag- Även att det heter “Faunadepå”. Hade inte alls hört det ordet innan. Men sett träd ligga här och var har jag sett.
   Perfekt också med platser för julgranar så att fol förhoppningsvis inte kastar dem där de inte ska vara och en inte hittar gamla granar till midsommar.
   Önskar dig en bra vecka.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *