Södermalm

Jakten har bara börjat – Men hur går det

I veckan blev det en favorit i repris. En av dem, för favoriter finns det gott om. Denna gång var favoriten Stora Skuggans Värdshus på Norr Djurgården. Och det var andra besöket på två veckor. Ja, förutom en trevlig och god lunch så blev jag här inspirerad  av att se hur en kunde odla ekollon i en vas med vatten. Om turen fanns med och ekollonen trivdes skulle det kunna bli nya plantor. Och visst nappade jag  helt på idén. Så jakten på ekar och ekollon är i gång

Stockholm. Årstaviken. Södermalm. Här började jag jakten på ekar och ekollon. Jag började jakten på ekar och ekollon längs Årstaviken på Södermalm. (Årstviken är en del av Mälaren)

Jakten är i gång

men det blev inte direkt någon jaktstart eftersom jag var den ende deltagaren. Men det kom ändå att bli en jakt. Jag skulle alltså leta ekollon. Till att börja med var det också lite knepigt att bara med hjälp av stammarna att hitta ekar. Nu är ju löven borta och kan alltså inte bidra som kännetecken.Så de träd som såg gamla ut tog jag mig an ordentligt.

Kunde detta vara något? Ett gammalt träd är det förvisso men troligen ingen ek. Gick i alla fall ett par varv runt och lyfte på löven med min “plocktång”.

Stockholm. Södermalm. Årstaviken. Hade gärna haft med bloggvänner som kunnat hjälpa mig att i jakten på ek och ekollon hitta rätt. Ännu ett gammalt träd och kanske var det här en del eklöv. Tänk om någon av bloggvännerna, Anki, LIlla Syster, Paula eller Karin/Äventyret Framtiden varit med. Ja, säkert  hade många andra också kunnat bistå mig i jakten både på träd och ollon

Ekarna var få och ekollonen likaså. HIttade inga alls. Men se kastanjeträd hittade jag och även en massa kastanjer.  Hade för  mig att för att få dem att grå ska de helst plockas under våren. Helst ska de också ha en liten “svans” och det är  sedan den som ska gro. För att ta upp kastanjerna och ner i kassen använde jag min plockpinne. (Eftersom rygg och höfter trilskas och jag inte kan böja mig är det lätt hänt att hamna i framstupa sidoläge och sedan inte alls kunna ta mig upp.)

Kastanjer fanns och för säkerhets skull tog jag hem en del trots att de saknade “svans”.

Envis är jag

och tycker jag borde hitta ekollon. Jag gick över “stock och sten”. I alla fall nästan. Löven var tämligen frusna och ganska hala. Och jag envis.

Stockholm. Södermalm. Eriksdalslundens koloniområde. bristen på ekar var stor och jakten på ekollon inte alls lyckosam. Fick inse att jakten på ekollon inte skulle  bli så lyckad.  Här en bit upp i  Eriksdalslundens koloniområde. Men det tog emot att medge det för mig själv. 

Går ner mot vattnet igen och ser blodboken. Kanske kunde den har några ollon. Bokollon är benämning på nötter hos bok. De är trekantiga i tvärsnitt och sitter två och två i ett fyrflikigt hölje. Förr  användes detta som svinfoder genom att grisarna kunde få  gå lösa i inhägnad bokskog och böka i jorden efter ollonen. Även vildsvinen gillar dessa liksom ekollon. Men skulle de kunna gro. Tveksamt. Hittade några som verkade “tomma”  men plockade för säkerhets skull upp dem med hjälp av tången och tog med hem.

Här är blodboken där jag kunde plocka upp en del ollon.

Efter att ha avverkat dryga 7000 steg och ca. 5 km började det bli kyligt och jag gav upp jakten för denna dag.

Blev även ett par fotostopp längs vattnet.

Min skörd för dagen.  Kastanjer och bokollon. Bokollonen hamnar nog i återvinningen och vad gäller kastanjerna ska jag läsa på mer. Men det verkade tålamodsprövande att få dem att gro.

Å andra sidan kan det ju vara bra att jag tränar tålamodet inför min kommande höftoperation. Vad gäller ekollonen ska jag satsa än mer intensivt.

 

44 svar på ”Jakten har bara börjat – Men hur går det”

  1. Ja, envis är jag så visst ska jag hitta ekollon. Hela Djurgården är fylld av ekar men jag tänkte att försöka mig på det “närodlade”. Men det gick inte så bra.Nu ska jag se till att hitta dessa ekollon så att jag får dem att gro.
   Lite knepigt var det att se vilka som var ekar när de inte hade löv.

  1. Tack! Hela Djurgården är fylld av ekar sp ekollon finns. Men inte just i mina trakter. Såg några ekar men inga ekollon.
   Envis är jag så jag letar vidare. Och Stockholm är stort.

 1. Hahaha! Du är helt underbar Ditte! Beundrar din envishet och ditt sätt att skapa dagliga projekt för att få motion. Så jag skrattade att du kollade träden och egentligen inte hade en aning om vad det var för “ras”. Vilka asfaltbönder vi ändå är, eller hur. Bara att medge, för jag hade heller inte haft en aning. Absolut inte nu, då träden är kala.
  Kastanjer känner till och med igen. Å de går inte att äta, inte de du samlat ihop alltså. Googla hur man ska göra för att få dom att grå. Åsså ett litet tips till – åk tillbaka till Stora Skuggan och köp några ekplantor inklusive fina glas;-)

  1. Ja, du hade skrattat om du varit med. Och du var faktiskt med i tankarna. Tänk dig mig här “mitt i” och med min plockpinne.
   Nej, nu när träden inte hade löv fick jag titta extra. Men ekarna hade jag koll på och de är få längs årstavikeb. Kastanjer, lönn, björkar och al var det gott om- Och denna blodbok.
   Och visst är jag envis. Så visst sa jag få tag på ekollon men de är ju inte riktigt i säsong nu.
   Får testa att plantera kastanjerna i jord men eftersom de inte har “svans”kan det bli knepigt.
   Och visst är jag “asfaltsbonde” men ändå född på landet i Västergötland-
   Tack för tipset med en tur till Stora skuggan. Var också inne på det alternativet.
   Roligt att vi kan skratta åt detta.

 2. Det är jättelätt att få kastanjer att gro tycker jag. Det räcker med att slänga ner dem i jord i en kruka. Jag har gjort det några gånger, både på friland och kruka. Sedan lät jag krukan stå ute över vintern. Någon vattning behövdes inte för det skötte nederbörden om. På vårkanten tittade en liten planta upp. Syster min har också gjort det med lyckat resultat. Däremot är jag osäker på om metoden för ekollon fungerar på kastanjer. Mitt tips är att prova båda alternativen.

  Önskar en god lördagskväll nu!

  Kram

  1. Tack, för det tipset!Ska testa. DEt jag läste var att man kunde ha dem som ekollon i vatten och då behövde de ha el liten “svans”.
   Tar mig nog an ditt tips med jord till kastanjerna och letar vidare efter ekollon och då sätter dem i vatten.
   Önskar dig också en fin kväll.

 3. Spännande! Hur skulle det gå? Ingen lycka idag. Vi har en liten ek dlldeles vid staketet. Vet inte om den satt ollon än. Får undersöka i morgon !
  Bättre lycka på nästa jakt. Kram

  1. Tack! Ingen lycka alls idag. Men envis är jag så jag tar mig an uppdraget i morgon igen. Intressant att höra om du hittar några ekollon
   Kram!

 4. Tålamodsalvan på tub som min farmor sa när jag var otålig, en låtsas dos kanske vore något! Griptången är bra till mycket! Bra du kom i håg den Ditte! Hur som så fick du fantastisk bild av trädet där i första bilden den stammen är ju bara så – Anki och jag får vårat lystmäte där och bild två är ju elefantfot! Ja, även boken har fina bilder i sin stam.
  Vilken fångst. Testa med kastanjerna om de vill gro :-)Jag ka ha ögonen med mig på mina turer så får vi se om jag hittar några ekollon.
  Intensiv letande kan troligen med lite mindre intensivhet ge resultat. När en minst anar så …
  Trevlig lördag, tumme upp för tålamodsträningen!
  Varm kram o hälsa B

  1. Tack Tove! Tar gärna lite av denna tålamodssalva.
   Ja, du skulle sett mig här i naturen med griptången beredd.Hade den inte varit med kunde jag inte plockat upp något.
   Ja, några fina bilder blev det ju också. Dock inga ekollon. Men nu ska jag ta och sätta kastanjerna i jord och kanske kan d eta sig utan “svans”. Annars får jag testa igen i vår.
   Och jag tränar tålamodet. Vet att jag kommer att behöva det, i rejäl dos, i samband med höftoperationen.
   Mr B hälsar.
   Varm kram finaste Tove

 5. Du kanske kan låna en minigris av någon och ge dig ut på ekollon-jakt 🙂 Våra grisar åt upp vartenda ekollon som ramlade ner i vår lilla eklund vi hade när vi bodde i Vimle. Önskar dig lycka till på jakten!

  1. Djurgården har många ekar så jag får ta en titt där igen. Även en del parker inne i stan har ekar. Men om ekollonen är kvar kan vara tveksamt. Tyvärr fanns det inga ekollon här vid ekarna längs Årstaviken. Kanskehar nötskrikorna varit framme. De samlar på ekollonen och gömmer dem.
   Men envis är jag så säkert ska jag hitta några. Tack för uppmuntran.
   I morgon ska i alla fall kastanjerna ner i jorden men eftersom de inte har “svans” återstår det att se hur det går att grodda dem.

 6. Kanske försent att hitta ekollon nu jag hittade mina i oktober och dem försvann fort där jag hittade dem men skam den som ger sig 😅kastanjer har vi gott om här i kyrkbyn oxå.Det blev många steg för dig idag kram o fin kväll

  1. Kan så vara. Men jag ska göra några försök till. Djurgården har ju gott om ekar så kanske kan jag hitta några där. Här på Söder gick jag bet idag.Ska nu testa att plantera kastanjerna direkt i jord. Men de har ingen “svans” så vi åfr se om det fungerar. Annars få rjag i v¨r göra nytt försök.
   En del steg blev det och jag ser det som friskvård.
   Kram och trevlig kväll.

  1. Lite kul att testa men först måste jag hitta ekollonen. Djurgården har massor men tänkte mig mer “närodlat” Gör nya försök.

 7. Lycka till med jakten. Jag har vaga minnen av ett stort träd längs min promenadrunda ska vara en ek. Annars hade jag aldrig kunnat hitta en ek nu när löven fallit av och inte kan ge ledtrådar om vad det är för träd.

  1. Tack! Jag ska leta vidare. Och ekar finns men inte just så många i mitt närområde.
   Nu när träden inte har löv är det ju jättesvårt att veta vilken sort det är.
   Ska testa att sätta kastanjerna i jorden, fastän de inte har svans, och sedan hoppas på att de ska ta sig.
   Men ekollonen vill jag hitta.

 8. Ska vi gå på tigerjakt heter en härlig ramsa men nu blir det att Ditte går på ekollonjakt istället.
  Trägen vinner som det heter och du är ju envis så det där ordnar sig nog. Samtidigt får du och vi andra naturupplevelser som är både vackra och intressanta.
  Tummarna upp nu för att du snart har dina ekollon hittade.

  kram

  1. Tack, den ramsan minns jag från det att döttrarna gick på förskolan. Men nu är det ekollonjakt som gäller.
   Men lite knepigt för en “amatör” att veta vilka träden är nu när de är kala
   Kastanjer kunde jag ta med hjälp av “plocktången” och ska sätta den i jorden.Men de har ingen svans så vet inte om de tar sig. I alla fall värt ett försök.
   Och visst hoppas jag på att hitta ekollon. Djurgården är fylld av ekar men kanske har nötskrikorna gömt dem. De brukar göra så.
   Jätteroligt att både du och många andra är med och visst kommer vi att lyckas.
   Kram

 9. Jag måste säga att du är energisk. Jag har inte kommit igång med mitt ekollonletande än. Får faktiskt lite dåligt samvete. Hoppas vädret är promenadskönt i morgon, så jag kan ta en första recogniseringsrunda. Ha en fin advent.

  1. Tänkte att det var lika bra att starta genast. Men det var kallt och rått. LIka bra att starta för jag hittade ju inga ekollon idag. Men har gett mig den på att göra det under nästa vecka. Nu blev det kastanjer och de ska jag sätta i jorden. Känns lite tveksamt för de har ingen “svans” som jag läste att de skulle ha för att gro. Men den kanske kan växa ut.
   I värsta fall får jag ta en tur till Djurgården och plocka ekollon om nu inte nötskrikorna tagit och gömt alla.
   Återkommer med hur det går.
   Kram och trevlig “2:a advent.
   .

 10. Ojojoj, du är verkligen envis och har tålamod! Snyggt jobbat på din promenad, trots att du inte hittade just ekollon. Ja, vädret här hemma känns väldigt annorlunda mot på GC!
  Ha det gott!
  KRAM

  1. Välkommen hem!
   Kan tänka mig att det känns kallt för er.
   Envis är jag och bra för mig att träna tålamodet för av den varan har jag inte så mycket av.
   Jag ska fortsätta att leta ekollon men får skynda på innan snön kommer.
   Ha det fint du också.
   Och trevlig andra advent.
   kram

 11. Alla sätt att skaffa sig motion på är bra, även om ekollonjakt är ett av de mer udda. Går det att få dem att gro alla årstider om man hittar ekollon? Jag får kanske ge mig ut på jakt för det verkar lite kul. Vi har ett ställe med enorma ekar en liten bit utanför Falköping. Ska bli kul att följa dina odlarmödor.

  1. Ja, visst är det. Och visst är det lite udda att leta ekollon. Tyvärr hittade jag ju inga men å andra sidan var antalet ekar få.Ska ge mig ut på andra jaktmarker. Jag tyckte plantorna såg så fina ut här på Stora Skuggans värdshus och skulle gärna ha några här hemma. I värsta fall får jag ta en ny tur dit och köpa ett par plantor med vas. Jga läste att bästa tiden att plocka ekollon var i oktober men jag testar även nu.
   Idag ska kastanjerna komma i jord så får jag se om de tar sig.
   Kul att se om du hittar ekollon och får dem att gro.

 12. Nu blir man ju inspirerad att ge sig ut och leta. När jag läste ditt senaste inlägg så tänkte jag att ekollonen måste vara nynedfallna, men det kanske inte spelar någon roll. Ska försöka att ta mig ut på en promenad idag och leta 🙂 för de där glasen med gröna ekar som du visade i senaste inlägget var ju verkligen fina så sådana vill man ju ha 🙂
  Allt gott!
  Kram Christina

  1. Jag tyckte plantorna var så fina när jag såg dem på värdshuset och blev inspirerad. Hittade ingen info om att de behövde vara nyfallna för att gro. Men så kan det ju vara. Jag ska leta vidare.
   Kastanjer fick jag tag på och de ska jag plantera idag och kanske kan de ta sig. Men mina hade ingen “svans” så kanske är det tveksamt med deras grodd.
   Hoppas du hittar ekollon och kanske får dem att gro.
   Trevlig andra advent.
   Kram

 13. Du är alldeles fantastisk Ditte! Inte en dag utan något spännande på gång 🙂 På frågan om löven vid den grå stammen, så är det inte eklöv, utan jag är ganska säker på att det är boklöv, då stammen ser ut som en bok med sin typiskt gråa färg. Jag är övertygad att du kommer att hitta dina ekollon! Jag ska också leta reda på några och testa 🙂
  Ha en fin andra advent!
  Kram
  PS Wikipedia har bra bilder på ek i olika stadier och eklöv … https://sv.wikipedia.org/wiki/Ek DS

  1. Tack, Anki! Önskar de så att jag haft dig med. Letade noga med hittade inga ekollon här. Men jag har inte gett upp. kastanjer fick jag tag på men de ska tydligen ha en “svans” för att grodda dem. Nu när jag har den ska några åka ner i jorden ändå.
   Givetvis har du rätt vad gäller löven- Du kan det här.
   Hoppas du hittar eklöv så kanske vi kan utbyta erfarenheter.
   Stort tack för länken. Ska ta mig an den.
   Kram och trevlig andra advent.

 14. Gomorron Ditte!
  Det där var riktigt intressant. Jag borde ha en massa kastanjer tillgängliga. Ska nog plocka några och ta med till Spanien och se om det går att få dem att gro. Jag väntar förstås med spänning på vad du kommer fram till.
  Kramar från oss!

  1. Gomorron Leffe!
   Snarare här god förmiddag. Jag hade ju tänkt mig ekollon och ska leta vidare efter dem. Men nu har jag kastanjer och fick tipset att sätta den i krukor med jord. Tyvärr har de ingen “svans”som kan gro men kanske utvecklar de en.
   Jag kommer med rapport så att du vet.
   Kramar till er från Mr B och mig

 15. Trägen vinner…
  Fick i uppdrag att leta ekollon förra året av en äldre granne. Inte lätt.
  I höstas plockade jag några, mest för att jag tycker de är vackra. Mer än så har det inte blivit. Tydligen är jag ingen hängiven odlare av ekträd!
  Lycka till med din jakt…

  1. Tack! Jag har inte gett upp ekollonen men får skynda på innan snön faller. Ska testa att få några kastanjer i jorden och se in de kan ta sig. Känns lite tveksamt men detär värt ett försök.
   Kul att du plockade ekollon och visst är de fina i sig.
   Jag tyckte plantorna jag såg på Stora skuggans Värdshus var så fina att jag gärna ville försöka odla några.

 16. Envisheten är ett drag hos oss vädurar 🙂 hi hi vackra natur och den som söker han finner sägs det 🙂 håller tummen för dig ..önskar dig en fin 2 advent kram

  1. Visst är det! Och jag ska leta vidare. Tyckte de jag såg på värdshuset var så fina.
   Önskar dig en fin andra advent.
   Kram

 17. Hör väl till ibland att vara envis, annars lyckas man ju inte alltid med sitt mål.
  Har heller ingen koll på olika trädsorter, barr och lövträd är väl allt jag kan stoltsera med kunskapsmässigt. 😉

  Ha nu en jättefin söndag Ditte.

  1. Lite så är det! Men jag kan ge mig när jag inser att det inte fungerar.
   En trevlig men kylslagen promenad blev det men tyvärr inga ekollon denna gång.
   Dåligt utbud även av ekar.
   Önskar dig också en fin andra advent.

  1. Det är ju en bit kvar till att få till några ekplantor. Måste ju hitta ekollonen först. Men jag har förstått att det tar tid att få dem att gro. Några krukväxter i västa fall och om plantorna skenar iväg storleksmässigt får de planteras ut . Vi har ju en stor innergård. så det är ett alternativ.
   En fin runda längs vattnet blev det och just bilden här med de röda bären tyckte jag. också om. Vi har ju så fina områden här helt nära att tillgå. Men det var rejält rått ute igår.

 18. Vilka jättevackra vemodiga höstfoton du fick med dig i brist på ekollon! Här uppe har vi inte många ekar kan jag säga…på kyrkogården har jag plockat kastanjer, de pryder nu två krukor, har lagt dem ovanpå myllan då de är så dekorativa.
  Jag har också en plockare, köpte den för att kunna ta ner grejer som står för högt för en kort Paula, men använder den mer till att plocka skräp i naturen. Numera är den sällan med mig, hade varit bra med en vikbar variant man kunde ha i fickan.
  Kramen

  1. Tack! Jag letade verkligen efter ekollon men får vidga mina jaktmarker. Tack för mer tips vad jag kan använda kastanjerna till. Och de är verkligen dekorativa. Har planterat ett par också och får se om de tar sig.
   “Plockaren” är jättebra för höften och ryggen hänger inte med längre. Bra att du också har en . En belastar ju även knäna mindre.
   Visst vore det bra med en vikbar variant. Får se om en sådan kan finnas.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *