Stockholm

Båt och promenad – en bra och naturnära kombination

Nästan dagligen blir det resor/turer eller olika njutflykter i Stockholmsområdet och på olika sätt. Huvudstaden har mycket att erbjuda av det mesta och det är lätt att ta sig fram kommunalt, på olika sätt. Eftersom vi bor på kajen, vid vatten, så känns båt ofta som ett bra transportmedel. Jodå, jag promenerar också väldigt gärna och båt och promenader är en bra kombination. Ibland blir det en lite längre båttur från Barnängsbryggan och in till City/Nybrokajen eller till det mer naturnära Djurgården dit det tar ca 20 minuter. Fler varianter finns. Och jag testar gärna.

Båt och promenad känns naturligt här på kajen. Hemma på kajen.

 Kort variant.

Ett par gånger i veckan blir det den kortare “treminutersvarianten”, från Barnängsbryggan i Norra Hammarbyhamnen till Lumabryggan i Hammarby sjöstad. Bra utgångsläge och cykeln följer med då och då.  Ibland går/cyklar jag mot Nackareservatet om jag vill ha naturen att umgås med. Vill jag se mer folk blir det till Sickla köpkvarter där det mesta finns för shopping i lugn miljö.

En god lunch hos t.ex. Urban Deli, brukar smaka gott, och lugnast är det efter lunchrusningen. Urban Deli finns även på Södermalm, vid Nytorget och på Sveavägen och att botanisera  deras butiker innebär alltid att något gott också får följa med hem.

Denna dag blev det både Nackareservatet och Sickla köpkvarter. En bra kombination.

Båt och promenad är lätt att kombineraTreminutersturen, den tid det tar att  åka över Hammarby sjö från Barnängsbryggan till Lumabryggan i Sjöstaden.

Hundpromenad pågår. Möter hela flocken.  Är helt fascinerad över att alla hundar går så fint.

På väg in i Nackareservatet med Sicklasjön framför mig. Stannar upp och njuter av sol och vackra färger.

Fisktrappa och båt

Sicklaslussen är en handdriven sluss, med mycket begränsade slusstider, förbinder Hammarby sjö/Saltsjön (Östersjön) med Sickla sjö och Järlasjön. Och alldeles bredvid slussen finns en fisktrappa. Jag har passerat här många gånger men har tyvärr aldrig sett fiskar som klättrar i den.

Sicklaslussen, denna från 2003. Men redan vikingarna på 900-talet använde vattenvägen här, men utan sluss.

Havsöring och lax  började i början av 1970-talet att planteras ut i Sickla kanal och sedan man började med det har ca 30 000 fiskar hamnat här. Vid fisktrappan/laxtrappan i Hammarby sjö/Östersjön tar sig fiskarna vidare in i Sicklasjön och de kan också ta sig ut  Saltsjön där de växer till sig under tre till fyra år. Sedan återvänder de när det är dags att fortplanta sig.

Fiskarna orienterar sig med smaken på vattnet för att hitta tillbaka.  Innan fisktrappan fanns så stötte fiskarna emot den största slussporten och kom inte längre utan kunde bara passera när slussen öppnades för båtar. Efter att fisktrappam byggts kommer de utan vidare förbi slussarna och in i Nackareservatet, som går parallellt med slussen. Men det ojämna vattenläget begränsar dock det hela.Vad gäller fångsten så finns det över 30 olika arter fisk i Stockholms ström och Hammarby sjö. Och med de stora insatser som görs för att rena vattnet här så är tanken att fiskarna ska kunna ätas. Ett stort MEN finns och det är alla kryssningsfartyg, många väldigt stora, som ökat och anlöper Stockholms hamnar och där många av dem tömmer sina tankar i just det vatten där fiskarna finns. Jodå, det är tydligen inte förbjudet.Dock förorenas vattnet rejält

Fisktrappan vid Sicklaslussen. Här ligger också passagerarbåten Ran som då och då gör turer genom slussen och in i Sickla sjö och Järla sjö.

Mycket finns att se och upptäcka helt nära och  just blandningen av stad och “land” gör att omväxlingen ständigt förnöjer.

 

28 svar på ”Båt och promenad – en bra och naturnära kombination”

 1. Så vackert det är! Och vår svenska flagga är så fin mot den blå himlen.
  Och visst är det otroligt att så många hundar går ihop utan att bråka!
  Stor kram och trevlig fredag!
  Idag var du med i tankarna!

  1. Visst är det otroligt att de kan få hundarna att gå så fint tillsammans. Men det är ju likadant med barn på förskolan, de går också “fint” men när föräldrara ibland försöker så vill det ju inte alltid sig- Kan tänka mig att det är så med hundar också. Roligt att se.
   Men inga fiskar i fisktrappan nu heller. Men en fin båttur blev det och en mysig promenad.

   Tänkte på er idag! Verkligen! Och saknade er än mer.

   Stor kram och trevlig kväll.

 2. Min trötthet piggnade till i ditt inlägg 🙂 en härlig tur du tog med oss på 🙂 du bor ju så vackert kram å fin fredag

 3. Här är det mycket som jag inte känner igen.
  Hammarby sjöstad är ju relativt nytt och fanns inte på den tiden som jag bodde på Söder eller Hägersten eller Tomtebogatan.
  Nacka och SIckla, så mycket har vuxit upp och kommit till där. Jag tror inte att det skulle skada att jag tog en liten tur och såg mig omkring på allt det vackra som nu finns i Stockholm och dess närhet. Men tills dess så får jag njuta av dina vackra bilder och fina förklaringar.
  Jag brukar också ofta möta hundvakter med en mängd hundar och förvånas varje gång hur väluppfostrade och fint som dom följer. De verkar ha stor pli på hundarna. Så kan man möta en ensam hundägare som har all möda i världen att klara hanteringen av en hund.
  Ha det så bra det går trevlig helg.
  Varm kram!

  1. Jag tror du hade tyckt om både båttrren över till Sjöstaden och att sedan i långsam takt promenera längs vattnet. Tänk om du vid tillfäller kunde ta med dig Mysingen och ta Tvärbanan till Sjöstaden. Jag skulle möta er och vi kunde promenera lite här tillsammans. Men det kommer en vår också.

   Visst är det roligt att se hundarna som så fint går på led/sidled. Men kanske lär de av varandra.
   Önskar dig också en fin helg och trevlig kväll.
   Varm kram.

 4. Ser ut att vara en fin höst i Stockholm! Jag fastnade särskilt för bilden med alla hundarna…Ser så mysigt ut att spatsera omkring med ett gäng tillgivna och glada djur 🙂

  Önskar dig en alldeles underbar helg!
  Kram Christina

  1. Vissa dagar är väldigt fina med sol och hög luft, andra är mer regninga. Men för min del så tycker jag om nåde ock.
   Hundarna från hunddagiset är verkligen bra tränade att gå i grupp. Roligt att se.

   Önskar dig också fina dagar i helgen.
   Kram!

 5. En perfekt njutflykt i det fina vädret som vi haft idag! Perfekt tajming. Det gäller ju att passa på när vädertillfället ges under den här årstiden.
  Dina bilder är enastående, som alltid. Du fångade verkligen höstfärgerna på ett perfekt sätt!

  Vad gäller dessa “hundflickor” (har faktiskt aldrig sett en kille) så förstår jag inte hur dom kan ha koll på alla dessa hundar i olika storlekar. Dessutom är det ytterst sällan att vovvarna skäller på varandra…

  Å vid Lumabryggan ligger ju Nya Carnegiebryggeriet, väl värt ett besök. Det bästa med att vara pensionär är ju att man slipper lunchrusningen – så skönt. Å fler och fler restauranger serverar lunch till klockan 15:00 i stället för 14:00 som de gjorde tidigare. Perfekt:-)

  1. Det fina vädret gör det hela än trevligare och idag var hösten riktigt fin. Blev en bra blandning av asfalt, vatten och natur. Carnegiebryggeriet går vi ofta förbi och visst borde det snart vara dags för ett stopp där. Har inte blivit av men vet att du bloggat om det. Till skott alltså!
   Nej några hundgossar har jag inte heller sett. Men hundtjejerna här har full koll och får ju hundarna att gå i “takt” och jag tror även de gör sina behov mer eller mindre samtidigt. Och att hundarna skäller har jag aldrig hört. Även nära där vi bor, på Östgötagatan, finns ett hunddagis och där går alla också prydligt och heller inga skall.
   Visst är det bra att många restauranger nu serverar lunchen längre så man slipper trängas. Uppskattas verkligen!

 6. Vilka fantastiska promenadvägar ni har hos er. Underbart väder ser det dessutom ut att ha varit. Husse åker till huvudstaden i morgon för sonen ska flytta igen men stannar på Södermalm. Men nu får vi nya kvarter att utforska.

  Kram och god kväll!

  1. Här finns mycket att utforska och det både bland asfalten och i naturen. Bra blandning.
   Trevligt att sonen stannar på Söder och även trevligt med nya kvarter att bekanta sig med. Ja, för din del också.
   Kram!

 7. Svar: Hamburgarstugan finns inte vid Odengatan längre, men de har ett nytt ställe på G. I februari 2018:-))) Du får vänta ett tag på världens bästa högrevburgare;-)

  PS. Å du har sååååååå rätt med din kommentar om kommentarer (låter riktigt roligt) den här fredagen också:-)))))))) DS.

  1. Aha! Då får jag ge mig till tåls. Och det kan vara bra att träna det. Men jag ska hålla utkik när det blir dags. för dennna burgare vill jag inte missa.

   Ja, en kommentar om kommentarer kan bli lite humorfyllt. Uppskattas.

 8. Så vackert och fint med vattnet. När Raoul bodde i Hammarby Sjöstad for vi en sommar på tur genom slussen till Järlasjön m.m. Det var väldigt vackert. Jag tyckte det var fint i Hammarby Sjöstad. Sickla köpcentrum var alldeles nyt… det är nästan 15 år sedan. Det är inte klokt vad tiden går. Vi åkte över till Söder med en liten färja och det var gratis. 🙂
  Ha en fin helg! Hoppas solen skiner hos er.
  Kram!

  1. Att ha vattnet i närheten uppskattar jag och det blir ofta turer här längs både Hammarby sjö och Årstaviken.
   Tyvärr har vi ännu inte fått till båtturen med Ran genom Sicklaslussen och vidare mot Sickla sjön och Järlasjön. Men kanske kommer den dagen.
   Kul att du gjort turen.
   Färjan mellan Sjöstan- Henriksdalbryggan(ganska ny) och Barnängsbryggan är gratis men vill man åka in till stan kostar det pengar och SL kortet gäller inte. Men jag tar gärna den turen ändå.

   Lite sol har vi idag och hoppas du har det bra.
   Kram och trevlig helg.

 9. Härligt att läsa om dina turer på land och över vatten – vilka fantastiska promenad/ cykelstråk ni har att njuta av!
  Låter hemskt detta att kryssningsfartygen kan tömma tankarna hur som helst – riktig äckligt!
  Inne i Norrköping finns också ett par laxtrappor, men jag har inte heller sett några fiskar 🙂
  Ha en fin dag!
  Kram

  1. Jag undrar just när laxarna passerar här för under alla år vi bott här har jag inte sett dem. Däremot vet jag att det finns lax i Stockholms ström. Men kanske laxarna vandrar nattetid och då är jag inte på plats. Minns också laxtrappan i Norrköping, men har inte heller där lyckats se några. Kanske är de hemliga av sig.
   Vi har fina promenad och cykelstråk i närheten och skönt att det finns varaitioner till asfalten. Men jag rör mig gärna i stan också.
   Önskar dig en fin lördag!
   Kram!

 10. Hej Ditte!
  Läser ikapp litet, har det litet småhektiskt så här sista dagarna☺️. Viken fin tur i Stockholms södra delar!
  Sicklaslussen har jag missat, får kolla med sonen!

  1. God förmiddag! Förstår att det blir “körigt” nu på slutet. Mycket roligt som ni vill göra.
   Vad gäller Sicklaslussen och fisktrappan så är den nära där J med familj bor i Sjöstan.
   Ha det gott!
   Vi hörs!

 11. Ni bor ju så himla bra till! Fantastiska miljöer – både land och stad – runt knuten 🙂

  Jag jobbade i min ungdom en månad på en laxodling. Spännande att se hur det gick till! Men en månad räckte (och blev över 😉 ). Själva jobbet bestod nämligen i att kontrollera ifall det verkligen var precis det antal laxar i dammarna som det stod på skyltarna? 20 dammar på lika många dagar. Att kolla om det verkligen var exempelvis 17865 laxar i en damm blev lite enahanda, kan man säga 😉

  Ha en fin dag!

  1. Visst bor vi bra här. Både tillgång till “asfalt” och grönska. Kan förstå att det blev enahanda att räkna laxarna. Här har jag då och då försökt få se någon men inte lyckats hitintills. Men jag ger inte upp. Någon gång ska väl ett gäng laxar passera.
   Tycker nog att din nuvarande sysselsättnig som “Ama de Casa” verklar roligare och har mer omväxling.
   önskar er också en trevlig lördag.

 12. Så vackra bilder! Så mycket i Stockholm som man missat. Och så vackert ni bor?. Visst saknade vi dig igår. Ses snart ?

  1. Tack! Ja, Stockholm har en hel del att erbjuda. Och kommer ni hit så tar jag er gärna med på “äventyr”.
   Vi bor bra här och har både “asfalt” och natur på nära håll.

   Jag hade tankarna med och hos er igår. Och saknade er.
   Kram och trevlig helg! Och vi ses om ett “tag”.

 13. Vilken härlig höstdag, så vackert,-)
  Väldigt fina foton.
  Bra att ha kamera med ,-)
  Det ser väldigt lätt ut med alla hundar ,-))))
  Kan ibland trassla in mig med tre ,-))))
  Viktigt att naturen får vara kvar, tycker det byggas väldigt mycket där jag bor, naturen krymper o krymper!?
  En fin Allhelgona.
  KRAM Primrose ,-)

  1. Jag blir så imponerad när jag ser dessa “hundtjejer” från olika hunddagis få med sig hundarna så fint. Och alla verkar nöjda. Och jag har fullt upp med dotterns labrador…Kan tänka mig att du med tre på promenad kan få det körigt.

   Mycket byggs här också men tursamt nog är en del områden helt “fredade”. Hoppas de får vara det.
   Och kameran brukar åf komma med…
   önskar dig en fin lördag.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *