Stockholm

Nackareservatet – Välkomna hit och ut i naturen

Nackareservatet eller “Nackareservaten” är ett stort  naturreservat och friluftsområde alldeles nära Stockholm. (Bra info via länken här från länsstyrelsen om hur man tar sig hit och vad som finns inom reservatet)

Området ligger både inom Stockholms och Nackas kommuner och båda kommunerna delar på skötseln av det 855 hektar stora området.  (1 ha =10 000 m2) Vi har då och då genom åren gått runt här  men för bloggen är det idag premiär för Nackareservatet att få vara med. Så välkomna med ut i naturen på en långpromenad.

Färjan från Barnängsbryggan på Söder till Lumabryggan i Hammarby sjöstad och sedan blev det promenad mot Nackareservatet. Vi tog färjan över från Barnängsbryggan på Södermalmssidan till Lumabryggan i Hammarby sjöstad/Södra Hammarbyhamnen. En tur på fem minuter och sedan styrde vi stegen mot Nackareservatet.

Start och mål vid den röda "pluppen". Vi gick i utkanten av Nackareservatet och rundade SicklasjönStart och mål vid den röda pluppen. För vår del blev det en runda på dryga 9 km och vi gick denna gång i utkanten av Nackareservatet och följde först Sickla kanal och sedan rundade vi Sicklasjön.

Nackareservatet

är ett av de mest välbesökta friluftsområdena i landet och med tanke på närheten till storstaden Stockholm är det full förståeligt. Största delen av reservatet ligger i Nacka kommun och en mindre del i Stockholms kommun.  Men det är Stockholm stad som  äger all mark och förvaltar det hela.  Värt att notera är att det inom reservatet finns flera olika naturtyper  och ett rikt djur och växtliv.

Innan vi nådde från gick vi på Sjöstadsidan  längs Sickla kanal och passerade “fisktrappan” och Sickla sluss.  (Mer info via länken)

På väg mot Nackareservatet passerade vi "fisktrappan" vid Sickla kanalPå väg mot Nackareservatet passerade vi “fisktrappan”  i Sickla kanal –

och Sicklaslussen.

Och efter någon kilometer  var vi framme vid Sicklasjön som tidigare hette Långsjön.Här gick vi över den lilla träbron och fortsatte på den södra sidan av sjön . (På en del ställen här fungerar det också att cykla)

Sicklasjön i nacka. Här till höger klev vi in i Nackareservatet. Sicklasjön  är ca 1400 meter lång och i andra änden av den tar Järlasjön vid. Här på den högra sidan klev vi in i Nackareservatet.  Skulle man vilja ta en promenad/kulturpromenad runt sjön så rekommenderar jag verkligen det.

Vattenståndet var fortfarande högt och det gick en bra bit upp i skogen .

 

Skunkkalla?

är en växt jag inte tidigare kände till. Vare sig till namn eller utseende.  Men kanske är det sådana på bilden under. Den finns på en lista över EU:s invasiva främmande arter. Och det var tur det fanns en skylt att läsa på bredvid  så att jag och andra kunde bredda vår kunskap. En invasiv växt är en växt som introducerats till ett område utanför sitt ursprungliga utbredningsområde. Här kan den skada det ekosystem där den hamnat och även hota den biologiska mångfalden Växten bör också enligt Naturvårdsverket nogsamt grävas bort med rötter och det hade man nog försökt att göra.  Jag har ju fler bloggläsare som kan det här med växter. Är detta månne skunkkalla? Eller vad kan det vara

Är detta månne skunkkalla som på nytt växer upp i Sicklasjön i Nackareservatet. Är detta månne skunkkalla som på nytt växer upp här i Sicklasjön i Nackareservatet.

Vi fortsatte en bit till i Nackareservatet

Någon bäver såg vi inte här i Nackareservatet men de finns. Någon bäver såg vi  tyvärr inte här i Nackareservatet, trots att vi var väldigt uppmärksamma. Men väl en bäverhydda. Och bävrar finns både i Järlasjön och i Sicklasjön.

Men något rörde sig tyst i vattnet. En paddlare.

Vi vek av från vattnet och närmade oss Lilla Sickla gård och här var det folk som med stora mellanrum slagit sig ner både för att grilla och äta pick nick.

Andra satt i lä vid det gamla lusthuset från slutet av 1700-talet som också tillhör engelska parken vid Lilla Sickla gård . 

Vid Nysätra, i slutet av Sickla sjön, gick vi över bron och fortsatte tillbaka längs Sicklasjöns norra del mot Lumabryggan.

Vid Sickla strandbad såg vi inga som badade men däremot njöt flera av solen.

Dags att ta oss tillbaka till Söder och huvudstaden igen.

Och på Söder hälsar Sofia kyrka uppe sin kulle i Vita Bergen oss välkomna tillbaka.

 

30 svar på ”Nackareservatet – Välkomna hit och ut i naturen”

 1. Tack för en underbart vacker promenad igen!
  Så mycket fint ni har i er omgivning att upptäcka och njuta av .

  Växten ser inte ut som en Skunkkalla ,Lysichiton americanus utan mera som en Iris av något slag.
  Ska se om jag kan hjälpa dig ytterligare vad gäller irisen…

  Ha det gott Ditte och ha en fin fortsättning på dagen!

  1. Väldigt roligt att du går med via bloggen. Uppskattas verkligen! Tänk vad mycket du kunde lära mig. Vi har en hel del natur inpå oss och Nackareservatet är vidsträckt och har mycket både vad gäller växter och djur. Nu höll vi oss i utkanten men det kommer blir fler promenader här under våren. Tack för hjälpen med växten.
   Ha det så bra ni kan.

 2. Svärdslilja
  Iris pseudacorus, är nästan säker på att det är den. Men ni behöver gå dit senare i vår och se hur den blommar.

  Blommig aprilhälsning

  1. Tack, Karin! Jag blev så förvånad för på två andra ställen där skylten fanns som gav info fanns ingen blomning alls. Men har fanns en skylt och gröna blad stack upp. Men vi får ta en vända tillbaka för att se. Jag återkommer då med bilder.

 3. Vilken härlig promenad ni kom ut på. Fint väder och en lagom sträcka att avverka för motionens skull. Jag är ingen expert men om man googlar Skunkkalla så tyckte jag inte det såg ut som en sådan. Normalt tycker jag att kallor är vackra men invasiva växter är inte att leka med hur vackra de än är. Här blev det också en långpromenad även om vädret var sämre i dag. Det var ändå skönt att komma ut och få lite friskt luft samt tänka på allt eller inget.

  Kram och god eftermiddag!

  1. Nackareservatet erbjuder stor variation och ett vidsträckt område är det. Skylten om att det var invasiv växt satt just här och på ett par ställen till men där var det inge nya växter som kommit fram. Så det var bara just här vi såg dessa blad sticka upp. Jag googlade också men såg då inte hur en unga plantornas blad såg ut. Karin “Pettas blogg” tror att det kan vara svärdsliljor. Men att vi få gå hit senare och titta när den blommar. Så det får vi göra- Men det verkar alltså inte vara skunkkalla-
   Skönt att du också kom ut på en långpromenad för visst är det ett bra sätta att rensa kropp och knopp.
   Kram och trevlig fortsättning på onsdagen.

 4. Härlig tur, jag följer med ,-)
  Ingen känd plats för mig den här gången heller, där ser man vad man missar när man går till de ställen man brukar besöka i Stockholm, det här platser du visar upp skulle vara härligt att gå med hundarna.
  Det gamla lusthuset var fint.
  Fisktrappan ,-) Många mysiga bilder.
  Ha det jättefint
  KRAM från mig Primrose ,-)

  1. Tack! Och väldigt trevligt att du gick med. Tror hundarna också hade trivts här. Men visst är det så att man många gånger hamnar där man brukar och det som ligger nära till hands.
   Det gamla lusthuset tillhör Lilla Sickla går och hade trappen där inet varit upptagen hade vi slagit oss ner där ett tag.
   Ha det fint du också och var rädd om dig.
   Kram

  1. Det var det! Rekommenderas! Och nu när det inte direkt går att resa så får man passa på att se sig omkring i de fina områden man har som är nåbara.

 5. Jag gick också med såklart. Det brukar jag. Härliga bilder. Nu har jag bildtorka för jag har inte varit ute såpass mycket att jag fått nyare bilder från andra områden. Jag väntar på bättre väder. Nej, jag har jobbat hemifrån idag, både med Vasa Orden och MOD. Jag har avbokat mig från styrelsemöte, nej jag beblandar mig inte med någon. April är kritisk.
  Men jag tränar hemma och har det fint.
  Stor kram!

  1. Vad trevligt! Och jag vet att du brukar följa med. Vi är ju en hel grupp nu som är ganska stor och som följer i varandras fotspår. Här hade vi väldigt fint väder halva dagen och sedan blev den lite mer moln. Men vi tog en runda till på eftermiddagen. Jag har också jobbat en del så omväxling blir det.
   Fint att du haft både Vasaordern och MOOD för omväxling behöver vi ju.
   Vi är inte heller så sociala men en några vänner träffar vi utomhus för promenader och vi kan också slå oss ner på ett café eller utomhusservering. Här är det glest mellan bord och stolar. Och folk är bra på att hålla avstånd överallt.
   Vi har ju ett par utegym i närheten så jag passar på att träna lite där när jag går förbi. Men har också ett bra träningsprogram som jag gör helt oavsett tre gånger i veckan för buk, rygg,armar och knän- Har kört det i många år.
   Ha det så bra du kan.
   Stor kram

  1. I dessa tider så har jag undvikit innerstan där jag tror det är mer människor ute. Men jag ska ta mig en vända och se. Då behöver jag ju inte tro.
   Men jag tar också gärna promenader i den natur vi har helt nära. Och variation är trevligt.

 6. Än en gång ett stort tack för att jag får följa med! Undrar hur många naturreservat det finns runt Stockholm?? Det borde vara ganska många, vad jag förstår…. helt fantastiskt vilken natur det finns där <3
  Ha en fin kväll nu Ditte <3

  1. Nu när vi inte kan resa så blir det både många och långa promenader i olika miljöer. Och väldigt trevligt att du är med. Visserligen är Stockholm en storstad men det finns också väldigt mycket fin natur alldeles nära- Fint att ta sig runt här.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Var rädd om dig!

 7. Vilken fin promenad – igen! Tycker det är så roligt att följa med på dina turer. Och idag undrade jag om inte Helena har “knyckt” din idé att visa upp Stockholm. Du tar södra Stockholm och hon och Peter visar resten;-) Perfekt ju, för på det sättet får man ju se många fina delar av vår fina huvudstad. Tycker det är speciellt intressant för icke Stockholmare som turistar här. För “ditt” Stockholm har de då aldrig sett, och det är faktiskt betydligt vackrare än Sergels Torg om man säger så.
  Skunkkalla – vilket namn! Sprutar växten en illaluktande vätska eller;-) Tycker skunkkallan är en vacker blomma, trots namnet.

  1. Visst är det! Och jättekul att du hänger på- Helena lämnade en kommentar och berättade att de nu också var inne på promenader. För egen del så kör jag vidare och jag har ju gjort det även innan dessa Coronatider. Och nu när det inte blir resor så fortsätter jag. Jag har en del från andra delar av Stockholm också men vad gäller Kungsholmen så är det bara ibland vi är där. Och då på långpromenader runt Söder, via Västerbron, Norr Mälarstrand och tillbaka till Söder. Men i resejobbet har jag varit en hel del på Kungsholmen så ett oskrivet blad är det ju inte.
   Jag vet ju att många “icke Stockholmare” är med mig och även en del härifrån och det är verkligen roligt. För Stockholm har många pärlor.
   Om växten är en skunkkalla vet jag inte. Har fått lite andra förslag. Men jag får nog komma tillbaka när växten blommar. Och det gör jag gärna.

 8. Fin dag idag alltså, synd att man måste sova lite i det fina vädret, så jag tackar extra för den fina promenaden, och Sofia kyrka på slutet!
  Kram!

  1. Ja, jobbar du natt så är sömn och återhämtning så viktig. Trevligt att du hängde med på promenaden och man kan ju gå med fast på hemmaplan.
   Kram

 9. Tack för denna härliga vårpromenad du bjudit på idag ! Att ta sig ut i det fria och i naturen ger verkligen energi och det kan behövas i dessa tider. Underbara vårbilder !
  Ta hand om dig Ditte och ha en fin fortsatt vecka !
  Kram Marie

  1. Visst är det skönt att ge sig ut och vi gör det dagligen. Och utevistelse ger god energi till kropp och knopp. Nackareservatet är varierat och har mycket att erbjuda .
   Vi har det ganska bra även om den sociala isoleringen är märkbar. Men ut kan vi gå.
   Tag hand om dig också och var försiktig.
   kram

 10. En riktigt härlig promenad och alldeles underbara bilder! Tack Ditte! Vågar inte säga om det är skunkkalla, men jag har för mig att deras blad inte är så spetsiga …
  Du får ta en ny promenad om ett par veckor och se vad det är 🙂

  1. Tack! Ja, jag får ta en titt här om ett tag igen och då se hur växten ser ut. Återkommer med bilder då.
   En riktigt fin promenad blev det. Nu höll vi oss i utkanten av Nacka reservatet och nära Sicklasjön men området är stort. Så fler turer blir det.
   Kram

 11. Tack för ännu en härlig promenad! Söder om söder har jag inte varit mycket, så det är typ en vit fläck på kartan för mig.
  Den eventuella Skunkkallan fick mig att tänka på en händelse som vi faktiskt pratade om igår. En gång när vi körde i Utah så körde vi över en skunk. Den var redan död och vi körde inte på den utan över den. Förmodligen var den ganska “nydöd” för efter det så kan jag verkligen förstå innebörden av “det luktar skunk”. Fy fasen vilken stank vi fick in i bilen! 🙂

  Ha ännu en fin dag!

  1. Här runt finns många fina områden och eftersom vi inte har bil och i rådande läge avstår buss, pendeltåg och tunnelbana blir det lite begränsat. Men vi går ca 1 mil /dag. Nackareservatet är verkligen fint och består av många olika delar. Ska ta mig tillbaka och se hur växten ser ut om ett tag. “Att lukta skunk” har jag ju hört om något som luktar illa. Men en död skunk har jag aldrig träffat på.
   Sol här och den ska i alla fall hålla sig kvar till fram på eftermiddagen. Skönt så!
   Ha det så bra ni kan.

 12. Jag tycker att det är suveränt med reservat, så ingen kan få för sig dumheter. Det är så viktigt att bevara stora delar av vår natur. Ju mer desto bättre!
  Jag har sett skunkkalla på Botaniska trädgården i Göteborg, men vet inte om det är det ni har däruppe, som du visar på bild!
  Kram

  1. Jag har aldrig sett någon skunkkalla men det stod skyltar om att den funnits här. PÅ ett par ställen till fanns liknande skyltar men där såg jag inget alls som stack upp. Får ta en ny vända om ett par veckor.
   Ja, visst är det fint med dessa naturreservat. Nackareservatet är stort så det finns gott om plats för alla.
   Kram

 13. Så härliga bilder och trots att jag alltid vetat att staden har många fina naturreservat och var en flitig besökare när jag bodde där så har jag inte sett foton på många herrans år. Så det var mycket välkommet, tack! Kanotister redan ute och paddlar också, ojoj så tidigt på året, ja dom är väl alltid ute om vattnet är öppet…
  Vi har någon slags kalla i ett dike som rinner längs gångvägen genom byn. Den blommar med vita blommor, o nog tycker jag de du visar liknar hur de ser ut på våren när de kommer upp.
  Om du tittar in hos mig ikväll har jag förmodligen fått in dagens väder i södra Dalarna, då talar vi om ett helt annat fenomen.
  Kramen

  1. Tack! Och här är verkligen fina naturområden att traska runt i. Vi får återkomma om några veckor ock då se vad som hänt här med växten i vattnet. Kanske är det den som du har i dina trakter. Tror du hade tyckt om vandringen här i skogen.
   Visst tittar jag in till dig i kväll. Har det som rutin varje kväll.
   Spännande att se vad du har med.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *