Kina Peking

Peking – En tillbakablick – Vågat och väldigt lyckat

Det var i början av januari 2007 som jag landade i Peking för andra gången i mitt liv. (För maken var det första besöket) Och det skulle under de kommande fyra åren bli många resor mellan Stockholm och Peking. Första gången jag var i Peking var 1994 och det kom alltså att dröja 13 år innan jag kom tillbaka. Och varför hamnade jag då här? En bra fråga som också har sina svar.

(Har idag gått igenom många gamla blogginlägg från Peking och som jag skrev på Blogg.se. Och det var just under andra halvåret 2007, när vi bott och jobbat i Peking i ett halvår, som jag började blogga. Så dagens inlägg är en tillbakablick på år som berikade oss på många sätt)

Att hoppa eller hoppas? Jag gjorde både och. Och det blev väldigt bra.  (Bilden är från en orörd del av Kinesiska muren)

Peking  

Jag hade under många år arbetat inom skolvärlden i Sverige, både som lärare och skolledare. Lite nu och då under dessa år blev det på olika sätt  gästspel inom resebranschen. Men jag trivdes väldigt bra i skolvärlden.
Livet och jobbet flöt på. Men så plötsligt en dag hösten 2006  kom maken ,som just gått i avtalspension, på idén om det inte kunde finnas ett jobb för mig i varmare trakter. Och varför inte. Rest har jag gjort en hel del och jobbat utomlands som reseledare,  men det är under ganska begränsad tid.

Det blev i all fall  en snabbtitt på arbetsförmedlingens sida för utlandsjobb. Ett jobb hittade jag. På Svenska Skolan i Peking. Men sol och värme? Nja, delvis. (Vår, sommar och tidig höst är det ganska varmt men november till januari. februari är det betydligt svalare.) Vad gällde behörighet och kvalifikationer så hade jag dem. En bra början att ge det hela en chans.

Kina. Peking. Förbjudna staden. Himmelska Fridens Aveny. Förbjudna staden i Peking. till vänster) .Till höger ligger Himmelska Fridens torg. Här cyklade vi ofta och på vykelbanor som är lika breda som en tvåfilig svensk morotorväg.

Hur det gick?

Ansökan skickade jag  i väg i slutet av oktober och i november blev jag, som en av tio, kallad till intervju av på ett hotell i Stockholm av skolans vikarierande rektor, Å. E. (Vet att det var närmare hundra som sökte jobbet.)
Jag var verkligen spänd inför intervjun för jag ville gärna ha jobbet. För egen del tyckte jag intervjun gick bra men kanske var åldern ett hinder. Eller en fördel. (Var 57 år) Bara nu att vänta på ett svar.

Och efter ett par veckor kom beskedet; jag hade fått jobbet och blev strålande glad! Men nu blev det bråttom.
Bosse och jag hade bokat en jul och nyårsresa till Teneriffa så både min envishet och effektivitet  kom till användning. Tiden var milt sagt begränsad. Avresa i början av januari 2007 och genast börja mitt jobb som lärare i klass 3-5 vid terminsstarten.

Lägerskola utanför Peking med min sista grupp elever. Min sista grupp elever på Svenska Skolan i Peking, elever i klass 5-6. Och jag har fortfarande viss kontakt med dem. Här är vi i ett par dagar  på lägerskola en bit utanför stan.

Praktiska bestyr

Jag sa upp mig från Upplands Väsby kommun efter 27 år. Snabbt gjort. Att ordna arbetsvisum via kinesiska ambassaden tog tid och var segt. Ett omfattande läkarintyg, med flera röntgenundersökningar och andra hälsokontroller, skulle vara utan anmärkning och sedan skulle passande flygbiljetter bokas. Viktigt också att ordna med extra och “rätt” sjukförsäkring.
Besöken för att söka visum på  kinesiska ambassaden blev många och långa och alla papper skulle stämplas i omgångar.Men till sist var allt klart. Även här var min envishet till god hjälp.

Resan till Teneriffa blev av och vi åkte  på julafton 2006 och  kom hem nyårsafton sent på kvällen. En skön och avkopplande vecka  vecka blev det. Sedan var det en vecka kvar innan det bar iväg.

Finnair. Via Helsingfors till PekingTill Peking kom vi med Finnair via Helsingfors. Ett fantastiskt äventyr hade börjat.

Ett äventyr

som från början var tänkt att bli för ett halvår. Jag vågade “hoppa”, andra trodde på mig och det blev fyra fantastiska år. År som på alla sätt gett mig oss så mycket.
Döttrarna kom på besök flera gånger, liksom många vänner. Och tänk, hit kom barnbarnet Max första gången när han var tre månader.Vårt första möte.
Att sedan här i Peking i augusti 2008  uppleva OS på plats är ytterligare ett minne att ha med sig. (Vi såg mycket friidrott och damfotboll) Troligen blir det mitt enda OS i livet, men det blev ett i alla fall.

KIna. Peking. Hotell Home Inn . Centralt lägeDet kinesiska hotellet “Home Inn” blev vår första bostad i Peking under 10 dagar. (Vi var de enda västerlänningarna här.)

Hotell Home Inn i Peking. Ett stort rum och läget på hotellet var väldigt bra. En kylig dag i början av januari anlände vi till Peking och här blev det hotellboende i tio dagar. Jobb på dagarna och lägenhetsletande på kvällar och helger.Intensivt, milt sagt. Dessutom ny på jobbet.

En del planeringsjobb hemma på hotellet sent på kvällarna när vi varit och tittat på olika lägenheter.

På gatan utanför vårt hotell, i princip med “Stureplansläge”, var det vanligt att se dessa tunga lass av grenar på en kärra dras av en man eller kvinna.(Ibland finns en cykel med som draghjälp)

Peking. På väg till skolbussen och min första arbetsdag på Svenska Skolan. Skolan låg ca 2 mil utanför stan så vi lärare åkte i en speciell skolbuss hit. Min första arbetsdag på Svenska Skolan i Peking och jag är på väg till “skolbussen” . Svenska skolan låg ett par mil utanför stan så personalen som bodde inne i stan hade en speciell buss som körde oss dit och hem.

Bostadsfrågan?

Hur får man då tag på en lägenhet i denna storstad? Ja, det gäller inte bara att hitta en lägenhet utan det är väldigt viktigt  med ett läge som är hyfsat nära skolbussen. Alltså en promenad på max 20 minuter om en inte skulle stiga upp mitt i natten. (Svenska skolan låg en bit utanför stan mot flygplatsen och vi bussades dit och det gjordes även elever som bodde inne i stan. Skolan är nedlags sedan juni 2015) Men överlag är det gott om lägenheter i andra hand som hyrs ut.

Peking. Området MOMA där vår första lägenhet låg. En del av området “MOMA” där vår första lägenhet låg i Peking. I den högra byggnaden och 14 trappor upp. 

Vi hade fått tips om en svensk mäklare som kunde hjälpa oss. Och efter att ha tittat på ett 20- tal lägenheter under en vecka hittade vi en trerummare som vi dels tyckte om och dels hade råd med. (Tror vi betalade ca. 5000 yuan/måmad, då lika mycket i sek/ månad. Väldigt rimligt för lägenheten som hade en mycket bra läge nära ambassadområdet, centralt  i mångmiljonstaden Peking.
I Peking är det vanligt att lägenheterna är möblerad. Också ofta med nya möbler. Tycker man något saknas så går det ofta att förhandla  sig till det. Vanligt är också att man får lämna en “deposit” på tre månadshyror som man får tillbaka, förhoppningsvis, när man flyttar.

I denna första lägenhet  bodde vi i sex månader och “bytte sedan upp oss” till en större lägenhet i grannkvarteren där vi bodde under åren vi var i Peking.

Verkliga kontraster i denna mångmiljonstad.  blandas med det nya.Detta i kvarteret bakom där vi bodde.

I kvarteren bakom vårt hus oss samlades gärna många pekingbor för att spela spel, prata och umgås.

I mars 2018

blev det efter alla år en resa tillbaka till Peking. Mycket var förändrat. Vi valde att bo på hotell Holyday Inn Expresssom ligger i de kvarter där vi bodde under våra år i Peking. Mycket nytt men också en hel del gammalt som vi kände igen- Kinesiska muren har vi besökt mängder av gånger men nu var första gången vi var där och det var snö. Vill du läsa mer om vår resa dit 2018 finns många inlägg att hitta om du söker i bloggens sökfunktion på Kina eller Peking.

Viktigt att påpeka är att den politiska situationen var annorlunda under åren vi bodde i Peking 2007-2010. Idag är vi inte lockade av att resa tillbaka.

 

34 svar på ”Peking – En tillbakablick – Vågat och väldigt lyckat”

  1. Visst är det så. Och just att ta de chanser och möjligheter som kommer har vi varit “bra” på att göra. Och det blev ju många resor i Asien under våra år här. Bara 4-5 timmar till Thailand, Malaysia och Vietnam . Och fint att ta Hong Kong en helg
   Nu blir det inga resor till Kina för vår del men det har blivit många under årens lopp.
   Önskar dig också en fin helg.

 1. Spännande liv, kolla möjligheter och krav och uppfylla dem, få biljetten och ge er i väg på nya äventyr med utmaningar, ambitioner och vilja/önskan at få till det!
  Det gick ju bra och vyerna vidgades; en del av allt du är idag Ditte!
  Kjempefint!
  Tack för att du visar och delar. I början vår bekantskap var jag inne på blogg.se och kollade!
  Tumme upp och applåd för dig med envishet, nyfikenhet och så mycket du har gjort med och i ditt liv, måste kännas härligt!
  Varm kram

  1. Har nu i veckan läst igenom alla de blogginlägg jag gjorde från Kina och åren där. Och vilken tur vi hade att jag fick jobbet. Minns än idag hur mycket det var att ordna innan vi reste. Och det blev inte bara sex månader utan nästan fyra år. Många erfarenheter och upplevelser blev det.
   Nu är jag lite mer som tjuren Ferdinand- Så nöjd med att vara hemma i Sverige men med en och annan tur utåt.
   Varm kram

   1. Det är ett skönt läge tjuren Färdinand-läget också 👍var tid har sitt. Genomgång av åren som gått är fint det med, tror det hör till.
    Kram

 2. Så trevligt att läsa mer om din tid i Peking. Även om jag läst en del i bloggen så fick jag liksom en sammanfattning här. Kan tänka mig att det var mycket spännande, utvecklande och givande år.

  Önskar en god kväll nu!

  Kram

  1. Tack! Har i veckan läst alla inlägg jag skrivit därifrån under åren och är glad så länge de finns kvar. Minns så väl den dag vi kom till Peking och dessa dagar på hotellet. Och jobb heldag. Allt nytt! Och sedan leta lägenhet på kvällarna och sen planera nästa dags jobb. Milt sagt en rivstart.
   Och visst blev det givande år på alla sätt- Tacksam och glad för att jag fick chansen och att vi tog den.
   Hoppas du haft en bra fredag och en trevlig kväll.
   Kram

 3. Vilket äventyr! Något man gör “once in a lifetime” och det gjorde ni. Helt perfekt ju att din man hade gått i avtalspension och kom på idén att flytta till varmare breddgrader.
  Sådana minnen är helt underbara att ha när man nu kanske inte är så flexibel längre på grund av åldern. Så du prickade in vistelsen och jobbet i Peking helt perfekt. Att sedan vara på plats vid OS är ju bara en obetalbar bonus:-)

  1. Har i veckan gått igenom alla inlägg jag skrivit och de ligger ju kvar på Blogg.se. Åren gav oss mycket och då var ju också det politiska läget friare och heller ingen covid.
   Och OS fick vi ju uppleva på plats och väldigt mycket annat. Äb idag finns ju bokklubben kvar. Även alla erfarenheter och upplevelser. Tacksam att jag fick chansen och tog den.

 4. Så skoj att få höra om när ni kom till Peking och hur det gick till. Så mycket man kan få uppleva bara man vågar hoppa ibland. Jag har med åren insett att jag aldrig ångrat något jag gjort, enbart sådant man inte gjort. Visst kan människor i omgivningen haft åsikter ibland men livet är för kort för att inte göra det man vill och har möjligheter att höra.

  1. Jag har nu i ett par veckor gått igenom alla blogginlägg jag skrev under dessa år. Och jag är så glad för att jag/vi tog chansen när den kom. Åren i Peking och alla upplevelser där och på resor i Kina och Asien har verkligen berikat oss. Vi reste ju också under dessa år en hel del bpde KIna och i Asien för avstånden blev ju då inte så långa. Minnesvärt är den tågresa vi gjorde till Tibet från Peking och även besöket där- Fantastiskt.
   Instämmer helt i detta med att kunna ångra det en inte gjort. Många undrade hur vi “vågade” och den frågan förstår jag inte.

 5. Vilken fin tillbakablick som du gjort från åren i Peking!
  Och alltså, jag hissnar bara jag ser bilden av dig på linan där…

  Skrev ett litet svae till dig i min blogg.

  Varm kram!

  1. Tack! Har i veckan läst alla inlägg jag skrivit från Peking under årens lopp. En spännande dokumentation som jag är glad över finns kvar på Blogg.se. Många resor blev det ju också i Asien och inte minst inom Kina.Många erfarenheter, vänner och upplevelser kom med hem i bagaget.
   Ja, bilden där jag ger mig iväg är lite symbolisk.
   Såg ditt svar och vet ju att olika landsting/regioner har olika överenskommelser. Tycker ju att det borde vara lika.-
   Varm kram

 6. Vilket äventyr. Jag imponeras så av er som vågar flytta utomlands, för det är verkligen utanför min comfort zone.
  Otroligt vacker bild på den kinesiska muren med bergen bakom.

  1. Det va det! Och så lyckat. Är än idag glad att jag og chansen och möjligheterna. Och jag var ju inte heller direkt ung med mina nästan 58 år. Jag hade kontrakt på 6 månader men det blev nästan fyra år. Men hemma i Stockholm var jag sommar och till jul.
   Jag läser ju och tycker dina resor är så fantastiska och just att det är du på egen hand som gör dem. Så visst har vi en del likheter i att välja det som inte alla andra gör.

 7. Så modigt att söka ett jobb där. Inget land som någonsin lockat mig, maken var där och jobbade i tre månader, men jag bara vägrade att lämna Skogsliden och katterna. ( Det måste varit för 13 år sedan kanske- och jag skulle fatta samma beslut idag)
  Du är en tuff tjej ♡

  1. Jag sökte ju jobbet mest av en slump och var då 57 år och jag fick det.Jag hade varit i Peking tidigare, men bara några dagar, så det var ju ingen direkt bekant stad vi kom till.Jag kan förstå dig och hur du tänkte och ditt val att inte resa. För egen del hade jag kontrakt på sex månader och kunde ju då ha åkt hem. Så blev det inte utan vi valde att stanna och tog ett halvår i taget. Och det blev nästan fyra år. År som gett oss mycket. Kan tänka mig att din man jobbade där när vi i princip flyttade hem. Många resor inom Kina blev det under skolloven och även många resor i Asien.
   För oss blev det en bra vistelse som jag är glad för att vi fick uppleva. Men det var då…

 8. Spännande att läsa om er vistelse i Kina! Verkligen modigt av er att flytta dit, men ett så fantastiskt äventyr!
  Tack för att du delar med dig!
  KRAM

  1. Har i dagarna läst igenom alla inlägg härifrån som finns kvar på Blogg.se och de är ju en överskådlig dagbok över åren och upplevelserna här. Är så glad över åren här och allt de gav. Många fina möten blev det också under åren med fin vänskap som följd.
   Kram och trevlig lördag.

 9. Så roligt att läsa! Känner ju igen mycket efter att ha följt din blogg, men nu fick jag veta ännu mer. Tack för det! Ett riktigt äventyr!
  Kram

  1. Mycket har jag ju delat under åren och det är en fin tid att minnas. Och jag är verkligen glad att vi fick chansen. Har i veckan läst alla inlägg från våra år i Asien och de finns tursamt nog kvar på Blogg.se så det blev nu tankar så här i januari som dök upp igen.
   Kram och trevlig lördag-

 10. Det var dina år i Kina som gjorde att jag började följa dig även om du då hade flyttat hem. Just då var jag nyfiken på bloggande västerlänningar i Asien.
  Det blev en spännande och utvecklande äventyr ni fick vara med om.

  1. Det blev spännande och givande år på alla sätt. Och jag hittade ju din blogg när ni bodde i Bangkok och läste den med stort nöje och nu följer jag dig hemma med lika stort nöje. Och visst är det så att våra år i Asien berikat oss på många olika sätt.

  1. Fantastiska år blev det på alla sätt- Nej, december, januari och februari är ganska kyliga månader men våren kommer i mars med +15 grader och sommaren, juni till september har ofta +25 och uppåt. Och många soldagar. Men reser en till södra Kina så är det +20-25 året om. Fördelen var ju att vi kunde nå Thailand, Vietnam, Filippinerna med flyg på 4-5 timmar så det blev en hel del resor hit också och även många resor inom Kina.

  1. Det blev verkligen väldigt givande och roliga år på olika sätt. Är både glad och tacksam över att vi fick chansen och inte minst att vi tog den.
   Stor kram

  2. Så roligt och intressant att läsa om ditt stora äventyr. Så bra att det blev du och vilka upplevelser för er båda och att du tog denna chans när det gick. Roligt med att era barn kunde hälsa på och uppleva landet och så mycket spännande att besöka runt om i andra länder där ni reste när ni kunde. Vilka minnen!

   1. Ja, det var ju en lyckad slump som förde oss hit. Och det blev öven en mycket lyckad vistelse på alla sätt- Då var. också det politiska läget heller inte så strikt som det är idag. Vi reste mycket i Kina och i grannländerna och det gav också väldigt mycket.
    Vännerna avlöste varandra med att komma och döttrarna med vänner och även barnbarnet Max besökte oss flera gånger. Jul och sommar var vi ju också här hemma- Fantastiska minnen

 11. Blir ju faktiskt inspirerad till att fundera själv på vad man skulle kunna ta sig till i skolans värld, men Kina hade jag nog inte vågat mig på, fast jag är ju inte heller lärare förstås. 🙂
  Tack för din historia, jag fann den tilltalande…absolut.

  1. Visst finns det möjligheter. Och det Peking och Kina som var då är inte detsamma idag. Stor skillnad. Men säkert kan du söka och finna utmaningar som passar dig. Absolut. Vi är väldigt glada över våra år här och hade mycket med oss hem i bagaget. (Även utom “prylar”.
   Önskar dig en fin lördag-

 12. Ja denna period i livet måste ju ha varit bland de mest spännande och annorlunda! Och du skriver alltid så positivt om Kina och er tid där så jag blir ledsen av att förhållandena idag är så annorlunda. att möta en helt ny kultur på detta sätt är givande för det ger en förståelse som många skulle behöva, inte minst idag. Man snöar in sig på sin egen lilla del av världen, sin egen tillvaro som man ska beskydda framför allt, man blir rädd för det som är annorlunda, så sorgligt.
  Himla trevlig sammanfattning av era Kina-år, tack! Kram

  1. Tack, Paula för dina fina or. För oss var detta fantastiska år och på många olika sätt. Den politiska situationen var betydligt friare undre åren vi bodde där än vad den är idag med ny ledare. Tyvärr. Men vi levde här och träffade många “vanliga” människor och lärde oss också mycket genom dem. Tyvärr är världen fylld av diktaturer men en del pratar en inte om. Så rätt det du skriver att det är lätt att snöa in och bara se sig och sin lilla del av en stor värld som vi omges av. Mycket rädsla för det ovana finns ju. Vi bleb berikade här med så mycket och säkert gav vi också något tillbaka.
   kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *