Stockholm

Dimman lättar – Och en morgonpromenad längs kajen

Av någon, tämligen oklar anledning, var jag vaken strax efter halv åtta. Och i vanliga fall brukar jag inte i denna arla morgonstund ge mig ut. Men idag blev det ett ovanligt fall. Dimman låg som i slöjor och i sällskap med den gav jag mig ut österut längs kajen och kanalen och mot inloppet till Stockholm. En sträcka jag gått många gånger men inte i dimma.

Stockholm. Södermalm. Norra Hammarbyhamnen. Hammarbykanalen. Dimman ligger tät.Jag är på väg längs kajen och klockan är strax före åtta. Lumaområdet och en del av  bostadsområdet Hammarby sjöstad skymtar till höger. Solen är uppe sen snart en timma tillbaka men det är lite svårt att lokalisera den genom dimman.

Dimman

håller mig mer eller mindre sällskap den tid jag är ute. Och jag är ute drygt en timme, mellan åtta och nio, den tid det tar mig att gå längs kajen och kanalen ut till “udden”. Här kan man i vanliga fall blicka ut över inloppet till Stockholm men i dag är det tämligen beslöjat och inte direkt “god sikt” som de säger på sjörapporten.

 Dimman har vissa  tendenser till att lätta och en aning blått blir synligt. Här vidgar sig kanalen och blir till Hammmarby sjö. Tvärs över vattnet ligger Henriksdalsområdet som också är en del av Hammarby sjöstad.

Hammarby sjö  är en del av “saltsjön” och ligger mellan stadsdelarna Södermalm och Hammarby sjöstad eller Södra Hammarbyhamnen som området heter.  Detta var tidigare, precis som norra Hammarbyhamnen  ett industriområde innan det blev bebyggt. Och själva namnet Hammarby kommer efter en egendom som låg här  med samma namn.

Stockholm. Södermalm. Dimman ligger kvar över Hammarby sjö och klockan är strax efter 8. Klockan är strax efter åtta och dimman ligger kvar.

Färjan Lisen är på väg från Lumabryggan i Hammarby sjöstad  till Henriksdalsbryggan östra delen av Sjöstan och sedan till Barnängsbryggan på Södersidan. Färjorna är kostnadsfria och går i triangeltrafik i princip var 15:de minut.

Barnängen

är ett f.d. fabriksområde som låg här vid Hammarby sjö. Och i boken Vävarnas barn, den första i  P-A Fogelströms Stockholmsserie, (verklighetsbaserad) beskriver han livet och villkoren här i Barnängens manufakturfabrik under åren 1750 till 1780. I slutet av 1600-talet byggde handelsmannen Jacob Gavelius en manufakturfabrik här som i första hand skulle tillgodose arméns behov av textilier. I området kom också byggnader till för väverier och färgerier. När 1700-talet närmade sig sitt slut var textilfabriken Stockholms största arbetsplats med över 600 arbetare. Textilfabriken lades ner i början av 1800-talet och en ny fabrik Barnängens tekniska fabrik kom till. Här tillverkade man då bläck och finare “eau de cologne” men fabriken kom snart också att innefatta  tvåltillverkning. (Barnängens tvålar och en del  andra produkter finns än idag)  Men tiderna blev förändrade och på 1950- talet avvecklades industrierna här.

Namnet Barnängen är en förenkling av ordet Barnstugeängen och kommer från att det här på ängarna  vid Hammarby sjö i slutet av 1500-talet skulle byggas ett barnhospital som skulle tillhöra Danvikens hospital som låg en bit bort.

Dimman lättar

i alla fall delvis och den blå himlen blir alltmer synlig.

Klockan är 8.20 och jag är framme vid Danviksbron som förbinder Södermalm men grannkommunen Nacka.

Jag går under Danviksbronbron och fortsätter en liten bit till. Blickar över till vårt förlängda vardagsrum, “Boule & Berså” som sedan ett tag är stängt för säsongen. Hit går vi gärna. 

Stcokholm. Södermalm. Danvikskanalen. Dimman lättar allt mer. Dimman lättar allt mer och jag närmar mig udden där jag kan blicka ut eller in över inloppet till Stockholm.

Oj! Vad hände? Österut, mot Stockholms inlopp ligger dimman kvar. 

Men samtidigt är det tämligen blå himmel när jag tittar norrut och in mot Kungliga Djurgården och upp till Skansen. 

Kungliga Djurgården. Kaknästornet och mellan träden skymtar prins Eugens Waldemarsudde. 

Sätter mig på “min” bänk en stund innan jag börjar gå samma väg tillbaka igen.

Danviksklippan till höger med sina toppiga hus. (Området tillhör grannkommunen Nacka) “Emelie” båten som tar oss in till Nybroplan i City är på väg till Barnängsbryggan hemma på vår kaj. 

Visst har solen varit uppe ett par timmar men här tittar den fram mellan husen uppe på Danviksklippan. Och nu har dimman i stort sett också dansat vidare och himlen blir alltmer blå.

Längs den här delen av kajen i Norra Hammarbyhamnen ligger olika “nyttobåtar”, transportbåtar och flera av dem forslar sand från olika grustag på Mälaröarna och till olika byggen. I bakgrunden sträcker Globen på sig för att synas  

En fin morgonrunda blev det och väl hemma smakade det fint med frukost som jag kunde inta på balkongen och i strålande sol.

 

22 svar på ”Dimman lättar – Och en morgonpromenad längs kajen”

 1. Morgonstund har guld i mund…vilken härlig start på dagen! En alltid lika härlig promenad, som blir mycket extra i det ljuvliga morgonljuset. Tack för att jag fick följa med i mina gamla fotspår.
  Ha det gottegott i vackra Stockholm!

  1. Dimman låg verkligen över kanalen så jag bestämde mig för en promenad. Och fascinerande att se hur dimman löstes upp på den tid jag var ute. Jag uppskattar verkligen att du följde med mig här för det är ju lite av dina gamla fotspår också.
   Många tankar till dig. Och ha det så bra du kan.

 2. Jo jag såg att du var dimma ner över åkern i morse. Men vilken sommardag det varit. Känner att solen tagit i ansiktet. Barnängens schampo och balsam använder jag =) Ha en fortsatt bra eftermiddag!

  1. Aha, dimma hos dig också. Även här blev det en fin sommardag men stundtals lite kyliga vindar. Men en stund på balkongen blev det.Har även tagit in mina pelargoner för övervintring.
   Ja, då vet du bakgrunden nu till namnet Barnängen-
   Trevlig kväll.

 3. Man borde ge sig ut på morgonen, när ljuset kommer. Men det är ju inget jag gör…
  Var soligt här på morgonen åtta- niotiden. Vid tio sänkte sig dimman. Det tog nog ett par timmar för solen att lösa upp den. Men sedan har det varit en härlig brittsimmardag, med både altanhäng och rejält med trädgårdsarbete.
  Dimma är vackert! Speciellt när blå himmel börjar anas.
  Ha det gott! Kram!

  1. Inte jag heller i vanliga fall. Undantag finns. Och idag var ett sådant. (jo, när vi varit i den spanska stugan och det är varmt tar vi ofta ne sväng på morgonen då det är svalare. Och en runda till på kvällen)
   En fin dag blev det här också och fascinerande att se hur dimman skingrade sig in över land men låg kvar över inloppet till Stockholm.
   Önskar dig en trevlig kväll.
   Kram

 4. In i dimman och ut ur densamma! Samma landskap ser ju totalt olika ut beroende på väderbetingelserna. Jag borde göra som du, ta en morgonpromenad ett par timmar tidigare än jag brukar. Kan se att dimman brukar ligga över åkrarna, vore fint att få på bild.
  Mörkare blir det och kallare blir det, fram i november är inte promenaderna lika lockande längre.
  Trevlig fredagkväll och kram från pörtet

  1. Just så blev det. Och det är ju sällsynt att jag är uppe och ute så här tidigt. Men undantag finns. Idag var ett sådant.
   Fascinerande att se att dimman lättade över Djurgården men låg kvar österut över inloppet till Stockholm.
   Dimma över åkrarna brukar vara ett fint skådespel att se. Tyvärr har jag inte just det till hands. Men jag hoppas på dig.
   Önskar dig också en trelvlig kväll.
   Kram

 5. Både du och Ama verkar har gått rakt in i dimman idag, eller du gick, hon körde;-)
  Kan inte låta bli att beundra dina “dimmiga” bilder. De är oerhört spännande och inte alls tråkiga som dimman ju är när man är mitt i den så att säga.

  Å dimman lyfte så fint, vilket du visar. När jag vaknade till liv var det strålande solsken här. Och 16 grader på det – inga klagomål här inte;-)

  1. Det här ju till ovanligheterna att jag är uppe och ute så tidigt. Men nu var jag vaken och tyckte det så så läckert ut med dimman över kanalen. Fascinerande att se hur dimman lättade på en del ställen men låg kvar på andra.
   Strålande sol var det när jag kom hem vid 9-tiden och det blev både frukost och lunch på balkongen. Heller inga som helst klagomål.

 6. Va härligt att få vaknatidigt och vara pigg så man kan gå ut på en promenad! Fotona är ljuvliga, inte minst på båten “Lisen”. Vet att jag har läst “Vävarnas barn” men det var länge sedan nu.
  Nu ska jag ge mej ut i mörkret mot jobbet!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Detta hör ju till ovanligheterna. Men jag var nog utsövd. När jag såg dimman över kanalen och kajen bestämde jag mig för en vända längs kajen ut till “udden”, Och fascinerande att se hur dimman lättade.En fin dag blev det ju också. Satt på balkongen och åt lunch. Så skönt.
   Hoppas du haft en bra dag. Önskar dig en lugn jobbnatt.
   Kram

 7. Morgonstund har guld i mun heter det ju och det stämmer bra på dina fina bilder, du fick till ett fint morgonljus i dom.
  Jag har också läst boken, den hjälpte till att skapa mitt intresse för Stockholmshistoria.

  1. Tack! Ambitionen var att fånga hur ljuset skiftade och i några bilder blev det riktigt påtagligt.
   Det hör ju inte direkt till vanligheterna att jag travar ut så här tidigt. Men just dimman som låg över kanalen bidrog till morgonrundan. Och intressant att se hur hur och var dimman försvann och var den dröjde sig kvar.
   Fogelströms böcker återkommer jag ofta och gärna till. Har så mycket Stockholmshistoria i sig.

 8. Himla fin morgonpromenad. Det är härligt att se dimman lätta och solen komma fram. Vackra morgonbilder från din del av Stockholm.

  1. Tack! En vacker och vädermässigt spännande morgon var det och intressant att se hur dimma lättade och hur den gjorde det.Och en morgonpromenad piggade upp.
   Trevlig helg.

 9. Så du har också varit inne i dimman i veckan. Vi blev också “överfallna” av dimma på ett par av våra bilturer. Den bäddar in omgivningen och ger en känsla av mystik… Fast även fast det blir vackert och spännande så konstaterade jag att det skulle vara väldigt trist ifall det var dimma jämt… 🙂

  Fina bilder!

  Ha en braig lördag!

  1. Tack! Ja, en släng av morgondimma hade vi. Här var det en spännande morgon morgon vädermässigt med dimman låg över nejden. Och eftersom jag var vaken blev det fint med en promenad längs kajen och vattnet. Fascinerande att se hur dimman lättade och allteftersom byttes ut mot en blå himmel som höll i sig hela dagen.
   Såg att ni också körde både in och ut ur dimman och visst är det intressant att dekan skifta så snabbt.
   Önskar dig också en trevlig lördag.

  1. Dimman låg tät men under den timma jag var ute hann den lätta. Nej, man såg inte det du tittade efter. Inte förrän jag gick hem igen. Men fascinerande att se dimman lätta och övergår till strålande sol.
   Önskar dig också en fin helg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *