Stockholm

Waldemarsudde på Djurgården – En promenad i den vackra parken

För några dagar sedan tillbringade jag en heldag i strålande solsken ute på södra Djurgården. Och hit  ut kom jag med Djurgårdsfärjan från Skeppsbron/Gamla stan.  Och sedan blev det en rejäl promenad med en hel del stopp.  Först av allt stannade jag till ett bra tag i  Djurgårdsstaden  innan jag fortsatte längs vattnet bort till Prins Eugens Waldemarsudde. Och här fanns dagens egentliga mål, utställningen Trollbunden med konstnären John Bauer i fokus. (Mer om utställningen i länken)Men efter att ha sett, den i mitt tycke fascinerande utställningen så tog jag mig an parken

Stockholm. Kungliga Djurgården. Waldemarsudde. Perken här omfattar 70 000 m2 och är på tre sidor omgiven av vatten.Parken på Waldemarsudde omfattar 70 000 m2 och är på tre sidor omgiven av vatten. (En vik av Östersjön, tillika inloppet till Stockholm.)

Min runda, hemifrån och till Waldemarsudde. (Den röda punkten) Prickade sträckan är promenad och den heldragna linjen Djurgårdsfärjan. En promenadsträcka på 5 km)

Prins Eugens Waldemarsudde

är det korrekta namnet och förutom konst så var prinsen intresserad av växter och i ett brev till en god  vän skrev han; “Näst efter konsten tror jag blomster är min största glädje:”.  Och vem var då prins Eugen. Mer  ingående information om honom och historien bakom Waldemarsudde finns på hemsidan.

Prins Eugen ( 1865-1947) var den yngste sonen till kung Oscar II och drottning Sophia. Han har kallats för “målarprinsen” och visade redan i unga år intresse för konsten. Och detta var ett intresse som kom att bli till ett livslångt engagemang för kosten.Han målade själv och han samlade på konst. En hel del av hans egna tavlor  och den konst han samlat på finns att se  i museiedelen av Waldemarsudde. I början av 1900-talet förvärvade prinsen besittningsrätten, alltså möjligheten att nyttja, Waldemarsudde och då främst som sommarnöje. Men så småningom lät han uppföra en permanent bostad här ute och 1906 flyttade prins Eugen in här. Arkitekt till Waldemarsudde var Ferdinand Boberg som bl.a i Stockholm ritat Rosenbad, (säte för Sveriges regering), NK, Lo-Borgen och en hel del annat och så även byggnader runt om i landet.

Parken på Waldemarsudde

är även den som en konstutställning med ett 20-tal skulpturer och statyer och alla är inköpta av prins Eugen. Han har också oftast tänkt ut var i parken de ska placeras. Och att blommor, förutom konst, är ett stort intresse framgår tydligt. Och det trots att vi är i början av oktober.Utsikten är vacker och kommer helt och fullt till sin rätt denna soliga oktoberdag. I parken, på tre sidor omgiven av vatten, finns klippor, ängar, gott om lövträd och så alla vackra blomster. Flera terrasser finns också anlagda på byggnadens södra sida ner mot vattnet.

Några hundra meter från själva byggnaden Waldemarsudde finns denna skulptur,"Paret" skapad av konstnären Liss ErikssonDetta konstverk, “Paret” skapad av  konstnär Liss Eriksson finns ett par hundra meter  från själva Waldemarsudde. Liss Eriksson stiftade jag för ett par år sedan närmare “bekantskap med i Arvika och på Rackstadsmuseet.

Den södra sidan av byggnaden påminner mer om en villa och byggnadens norra sida är mer slottsliknande. 

Här står “Den unge Carl von Linné” och blickar ut mot den östra delen av parken med alla sina växter. (Carl Eldh är konstnären)

På en av terrasserna där man ser över vattnet till Nacka finns konstfulla planteringar och i mitten en fontän.

Stockholm. Djurgrården. Waldemarsudde. En av många skulpturer. Här Triton i form av en fontän. På den översta terrassen på Waldemarsudde finns bland blomster och grönska en vack en fontän, Triton, gjord av Carl Milles.Triton var i grekisk mytologi som till havsguden Poseidon och havsgudinnan Amfitrite. Triton var hälften fisk och hälften människa. 

En närmare titt på Triton. (I bakgrunden skymtar Gröna Lund)

Mer att se

Stockholm . Djurgården. Södra delen av slottet Waldemarsudde. Vackra odlingar både i rabatter och mer fritt. Här står jag på den nedre terrassen och blickar upp mot en del av själva byggnaden, slottet,  Waldemarsudde. Vad gäller växterna finns de  både i rabatter och växer mer fritt. 

Kunde inte låta bli. En Dahlia. Och det fanns många som fortfarande blommade.

Kvinnohuvud. Konstnär Christian Eriksson.  (Pappa till konstnären Liss Eriksson och Också han med tydliga förankringar i Arvika, Värmland.

Denna skulptur, “Djurgården,” finns på den nedre terrassen och konstnären är Theodor Lundberg. (Han är “pappa” till många verk både i Stockholm och runt om i Sverige)

Innan jag lämnar Waldemarsudde för denna gång slår jag mig ner i “Rundtemplet” och blickar hem mot Söders höjder. Rundtemplet lär ha ritats av prins Eugen och kom på plats 1904 och går i samma stil som slottet. (Men det är mycket möjligt att inluencer till templet kom från arkitekten Ferdinad Bobergsom ritade slottet.)  Templet är åttkantigt och står längst ut på en stenterrass.

 

28 svar på ”Waldemarsudde på Djurgården – En promenad i den vackra parken”

 1. Vilken fantastiskt vacker och rogivande miljö. Det finns onekligen en hel del för mig att utforska i området. Så perfekt att slå sig ner en stund i Rundtemplet som verkligen ligger vackert!

  Kram och god onsdag!

  1. Visst är det! Och allra vackrast är det här ute under våren, sommarn och fram till mitten av oktober då det fortfarande blommar och är grönt. Mne visst hade träden en hel del höstfärger också.
   Det blir säkert, vid tillfälle, en tur hit ut för dig .
   Kram och trevlig fortsatt onsdag. (Hoppas Husse är piggare…)

  1. Rundtemplet är så vackert och denna dag var det extra fint.En fin plats att vigas på. Har varit här på Waldemarsudde på några fester och då har vi börjat just här vid Rundtemplet innan festen fortsatt inne i slottet. Fina minnen att ha med sig.
   Ganska soligt hos oss idag och fint promenadväder.

 2. Än en gång – drömbilder:-) Det konstverket jag gillar bäst är “Paret”, modernt och läckert. De åttakantiga rundtemplet är verkligen placerat på bästa möjliga ställe – vilken utsikt!
  Sedan måste jag ju beundra dig att du letar rätt på all information. Sitter kunskaperna kvar sedan din tid som guide, eller tar du Wikipedia till hjälp?

  1. Tackar! Och tur med vädret var det. Visst är “Paret” läckert och jag gillar verkligen Liss Eriksson.Fastnade för honom när jag besökte Arvika där det finn en hel de av honom och även på Rackstadmuseet.
   Mycket har jag med mig från guidejobbet och en del “detaljer” tittar jag efter i mina anteckningar och lite via Wikipedia. Vill man läsa mer går det ju att följa länkarna-
   Jag har ju en gång via böcker, hemsidan och broschyrer skaffat mig info och har ju förr guidat här i parken. Inne på museet är det speciella guider och där skulle jag inte alls kunna guida bland tavlorna. Detta blev en överblick och det är det jag vill förmedla. Och mer finns ju alltid att läsa sig till om man vill.

 3. Så fin miljö – och så mycket fint att titta på! Liss Eriksson känner jag igen – ett av hans konstverk, Mor och barn, finns i Skulpturparken bakom konstmuseet i Norrköping.
  Vilken vacker plats för rundtemplet! Fina bilder och intressant läsning! Tack för det Ditte!
  Kram

  1. Tack! Här är verkligen vackert och med så många blommor och lövträd runt om i parken. Jag strosade här länge runt och fint att vila en stund i det vackra templet.
   Just! Nu minns jag denna skulptur i Norrköping.Tack för påminnelsen.
   Kram

 4. Wow, jag hade gärna besökt Waldemarsudde parken. Väldigt intressant att få reda på lite mer om Prins Eugen. Underbara monument, slott och atmosfär.
  Ha det gott Ditte
  Kram

  1. Hela området här är så vackert och jag strosar gärna här. Ofta finns även fina utställningar att se i museet. Även en trevligt restaurang finns om man vill ha något att äta eller dricka.
   Ha det fint du också.
   kram

  1. Stockholm nu är så fint- och vi har haft en helt ljuvlig september och så även de första dagarna i oktober. Och målet för Djurgårdsturen var utställningen på Waldemarsudde. Men en hel del kom på köpet denna strålande dag. En heldag blev det.
   Och jag njöt verkligen av besöket på både Waldemarsudde och på Djurgården.
   Vad roligt att du uppskattade inlägget.

 5. Tack för den titten Ditte…jag har nog sagt det förr men säger det igen, detta är ett ställe jag vill se innan jag “vandrar vidare”….så fantastiskt vackert <3 Kram!

  1. Kommer du till huvudstaden så är detta en plats att besök. Så lugnt och vackert. Särskilt nu, utanför högsäsong.
   Men nu blev det ju ett besök här i mitt sällskap.
   kram!

  1. Området här runt Waldemarsudde är jag väldigt förtjust i.Och jag är så glad att Stockholm bjuder på en stor variation av just fina promenadområden och härliga miljöer. Vädret var dessutom helt fantastiskt.

 6. Ännu en oas i Stockholm som jag aldrig besökt…attans” Men så är livet, man varken kan eller har möjlighet att hinna se allt man vill. Ska lägga platsen på minnet i min interna karta för eventuella kommande besök. Just nu känns inga resor aktuella, inte ens till huvudstaden, hur mycket jag än önskar att jag jag kunde…Ibland känner jag dock att nu struntar jag i det här och bara åker. Går det så går det, blir jag sjuk så kanske jag klarar mig lindrigt…eller inte…förstår du? Hur länge orkar man vara förståndig? Hela livet går ut på att ta risker, tar du inga så upplever du knappast någonting. Men, det är finlir att förstå skillnaden mellan dumdristigt och väl övervägd risk. Hmmmmm mycket tankar som snurrar
  Kram

  1. Visst är det! Men nu har du ju varit här med mig. Förstår att reseplanerna är i träda men att du längtar. Ja, hur länge – Vem vet? Har också liknande tankar. Men jag rör mig ju runt med stor försiktighet.
   Och detta med risker är så sant. Förstår att många tankar snurrar.
   Kram

 7. God morgon Ditte, va trevligt att besöka dottern o barnbarnen, och en givade tur tog du ser jag.Fina skulpturer i vacker miljö. 🙂 är det inte dyrt att åka 1 klass? njut av dagen kram

  1. Tyvärr blev det ingen resa idag för vädret i Uppsala var trist. Men vi satsar på nästa vecka. Jag åker gärna första klass och det kostar inte så mycket mer, kanske mellan 50 och 70 kr extra var väg för det är bara ca 8 mil till Uppsala. Men så värt den lilla extra kostnaden för att ha gott om plats. Brukar nästan alltid på tåg boka första klass. Tystare och mer bekvämt.
   Ha det fint du också.
   Kram

 8. Det är verkligen fantastiskt vackert där ute på Waldemarsudde. Finns hur mycket som helst att gå runt och titta på! Tack för att jag fick återse den tjusiga parken 🙂

  Ha det gott!

  1. Här i Stockholmstrakten finns ju så mycket fint att se och uppleva att det ibland är svårt att välja. Utbudet är verkligen bra. Djurgården i sig kan räcka för olika besök i två-tre veckor men man får dela upp det. Waldemarsudde, både slottet, parken, utställningarna och området är ju verkligen vackert och fortfarande påfallande grönt.
   Ha det gott du också.
   Trevlig torsdag.

 9. Så trevligt att få följa med på denna tur. Jag har visserligen varit där flera gånger men nu är det många år sedan och all denna information om platsen, det har jag glömt, nästan allt i alla fall.
  Många fina bilder bjuder du på och det är roligt att försöka minnas.
  Härligt med Rundtemplet.
  Tycker också om kartorna du brukar sätta ut så att det går att se precis hur du har åkt och var det ligger.
  Ha det fortsatt bra.
  Varm kram till dig.

  1. Tack! Jätteroligt att du är med via bloggen. Jag tror vi är en stor blogggrupp nu går här och strosar. Visst är det bra med fina minnen att plocka fram. Jag gör det ofta och gärna.
   Vet att det är fler som tycker det är bra med kartorna och att det blir lite tydligare då. Och bor man inte i Stockholm och även om man gör det så finns det så mycket att se och svårt att ha allt i minnet.
   Vet många som gärna följer i mina fotspår på egen hand och det är roligt.
   Önskar dig också det bästa.
   Stor kram

 10. men så vackert, har inte varit där heller. Statyer gillar jag. Sällan de får vara i fred där vi bor, Har en liten kvar.
  Vi skulle göra så mycket men det blev några dagar i vackra Mariefred, Hade ju tänkt ta några av dina vackra rundturer. Men nu ska min man ta det lugnt efter sin ryggoperation, och innan hade han för ont. Byggnaden ser ju otroligt vacker ut!
  Vackra blommor o statyer, Kvinnohuvudet gillade jag lite extra. Finns det något ställe i närheten som man kan fika? Som är öppet nu på hösten?
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Man kan inte hinna eller göra allt men det är alltid trevligt att du följer med. Och jag hänger med dig i det du gör. Fint att ni fick några trevliga dagar i Mariefred innan makens operation.
   Och du! Allt i Stockholm finns kvar.
   Waldemarsudde är så vackert och det räcker så bra att strosa här i parken. Men jag tror verkligen att du skulle uppskatta utställningen med John Bauers tavlor. Jag har i ett inlägg berättat om den så där finns i alla fall lite.
   Jadå, det finns flera ställen i närheten där man kan fika; bl.a café Ektorpet i parken. Här finns en länk https://www.waldemarsudde.se/besok-oss/restaurang-cafe/ och det är bäst att titta på öppettiderna.
   Ha det fint du också.
   kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *