Stockholm

Söndag i slutet av maj – Vad gör vi denna halvsoliga dag?

Det är söndag och om det är en halvsolig eller halvmulen dag – ja det är frågan. Långfrukost på balkongen och som god underhållning en hel del rörelse både i kanalen och på och längs kajen. Vi blir sittande på balkongen ett bra tag med korsord och en bok och liksom avvaktar lite hur vädret ska bli. Vi bestämmer oss till sist för att det är halvsoligt och beger oss ut. Och vi börjar med att  ta  oss en titt på restaurang Thaiboat innan vi sedan fortsätter österut längs kajen, mot Stockholms inlopp.

På restaurang Thaiboat  såg vi att de i stort sett tagit bort de igloor som funnits här under hösten och våren. 

Söndag

är det och gästerna till restaurang Thaiboat har så smått börjat anlända. Och fortfarande finns det lediga platser på sandstranden- Här är det många som gärna tillbringar några timmar både eftermiddagar och kvällar. Särskilt soliga dagar-

Stockholm. Södermalm. Sandstranden på restaurang Thaiboat har fortfarande lediga platser denna tidiga söndag eftermiddag. Söndag, tidig eftermiddag. Fortfarande finns det lediga platser på sandstranden till restaurang Thaiboat.

En del vackra blommor på buskar och träd blir förevigade på vägen.

Är osäker på denna vita skönhet men en vild gissning är doftschersmin. Någon som vet vad den heter?

Några vackert blommande magnolior fanns också kvar på en del buskar. Men i princip är de nästan här nu överblommade.

Vi närmar oss Danviksbron och ser “Boule& Berså” snett framför oss. Ska vi? Absolut!

Här under bron heter det Danvikskanalen och på andra sidan skymtar Kungliga Djurgården och en del av prins Eugens Waldemarsudde. Och på andra sidan kanalen är inloppet till Stockholm.

Vi går över bron och nerför trapporna till kajen på andra sidan. Till området runt Saltsjökvarn och Boule&Berså.

Stockholm. Södermalm. Söndag eftermiddag på Boule &Berså. Gott om plats men det beror nog på det ostadiga vädret. Söndag eftermiddag på Boule&Berså, vårt “förlängda vardagsrum” och det ser ut att vara gott om plats. Kanske beror det på att vädret känns och är en aning ostadigt.

Vi träffar på vännerna Susan och Jörgen som är på plats och har slagit sig ner i en av soffgrupperna. Och man får sitta fyra tillsammans  (enligt rekommendationer) så vi slår oss ner. Mycket att prata om har vi och en hel del att titta på. Vi fick besök vid bordet av en blåmes tror jag. Eller var det en talgoxe. Minns inte.  Jag försökte föreviga den på bild men den var rysligt snabb och jag hann inte alls med i den takten. Enklare var det då att få med båtar och Danviksbron.

Stockholm. Danvksbron. Söndag eftermiddag och ingen rusning vad gäller båttrafiken. Visserligen var det söndag eftermiddag men ingen rusning på båtarna som passerade. 

 Hemvägen

Ett par timmar här försvann snabbt och vi drog oss hemåt samma väg som vi kom. Längs kajen på Södermalmssidan.

Maken, Jörgen och Susanne. En riktigt trevlig eftermiddag blev det. 

Danviksbro eller till vardags Danviksbronär en klaffbro som förbinder Stockholm med grannkommunen Nacka och delar av Hammarby Sjöstad.  Bron kan öppnas för båtar som är höga eller med mast. Och detta görs på bestämda tider.

Södermalm ligger på den högra sidan och på den vänstra sidan ser man en del av Danviksklippan och bostadsområdet där.  Rakt fram skymtar Globen. 

På Danviksklippan är det ofta de som testar sina klättringsegenskaper. För egen del har jag inte testat just här.

Vi går en bit till och stannar upp vid de seglande båtarna här på Hammarby sjö. (Den här delen av Saltsjön heter så) Många segelbåtar passerar men det är ganska få som seglar just här-

Stockholm. Södermalm. Hammarby sjö.Söndag sen efetermiddag och ett par seglare är synligaSöndag eftermiddag och ett par seglare är synliga. Tvärs över vattnet syns en del en del av Hammarby sjöstad som heter Henriksdalshamnen. (Vill du gå med på en fin sommarpromenad i Sjöstan så kan du göra det här. Från juli 2020)

Hammarby sjöstad består av flera olika delar som blivit färdigt i omgångar. Här Henriksdalshamnen som ligger i den östra delen av stadsdelen och mitt emot de östra delarna av Södermalm- 

 

34 svar på ”Söndag i slutet av maj – Vad gör vi denna halvsoliga dag?”

 1. Vilken trevlig söndag det blev och trevligt sällskap det fick ni. Där ni bor finns det alltid något att se eller uppleva för på vattnet händer det saker. Sedan bara närheten till vatten tillför i alla fall i min värld det där lilla extra. Vid havet måste jag helt enkelt bo!
  Hoppas att du får en fin start på den nya veckan!

  Kram

  1. Vi bor väldigt bra men så mycket hav är det ju inte. Men vatten i varje fall och en vik av den bräckta Saltsjön- Bra så! Vi har mycket helt nära så det behöver ju inte bli en utflykt att “göra något”. Mycket finns inom gångavstånd.
   Mulet idag men jag har haft en del “jobb” hemmavid så det passade bra.
   Önskar dig en trevlig kväll.
   Kram

 2. Det är så underbart med dina bilder från fina promenader. Allt vaknar efter en sluten tid för natur och människa. Vi har som bekant legat lågt, men plötsligt händer det!
  Snart är det dags att åka utanför bubblan! Härligt!
  Kramar

  1. Vi rör oss en hel del och jag försöker hålla i gång ryggen. Vill ju inte bli sittandes. Och att det gör ont är ju inte farligt i sig. Men besvärligt ibland.
   Vi har väl också legat ganska lågt med att träffa andra men utomhus har vi varit och med avstånd. Låste nu att Thailand ska öppna 1/6, alltså att Sverige säjer det är ok. att åka. Hoppas de Thailändska myndigheterna är med på det hela.
   Ja, snart kan vi röra oss utanför bubblan. Visst känns det bra.
   Kram

 3. Trevlig söndag med diverse innehåll verkar ni har haft.
  Klättra har jag aldrig gjort och nu är det nog för sent!
  Thaibåten skulle vara kul testa någon gång.
  Ha en fin vecka.

  1. Det blev en jättetrevlig söndag och med i alla fall lite halvsoligt. Jag har testat att klättra lite i yngre ålder men nu är det inget för min rygg. Men kul att se andra i gång.
   Thaiboat är riktigt bra och med thailändska kockar- Bästa thailändska maten i Stockholm tycker bi.
   Önskar dig också en bra vecka.

 4. Man blir bortskämd av allt det vackra som du visar på era vandringar. Allt vatten gör mig grön av avundsjuka!
  Enkelt att träffa vänner på en restaurang, då man bor i storstan. Och fint väder hade ni.
  Igår var det regn här nästan hela dagen, men idag har det varit ok. Längtar lite efter 20 -22 grader och vita moln på en blå himmel. Kram

  1. Vi bor bra här. I stan och väldigt centralt men också med vatten och natur helt nära. Och Nacka naturreservat ligger bara ett par km bort om man vill ha mer orörd natur. Jag tycker ju att ni också bor väldigt fint och har både natur och flera sjöar inom räckhåll. Inser att jag sett väldigt lite av din del av Västergötland och får ändra på det.
   Här är det enkelt att ses utomhus och de ställen vi besöker är noga med avstånd mellan gästerna. En klar fördel-
   Mer regn har vi haft idag men hoppas på lite mer uppehåll i morgon.
   Önskar dig en trevlig kväll.
   Kram

 5. Dina bilder ser ibland exotiska ut, alltid så fina bilder! Här var det spöregn mest hela dagen, så ni hade tur .-)
  Vilken härlig morgon på balkongen.
  Ingen aning vad den heter, jag vet att äldsta dottern har smultron jasmin som doftar så gott!
  Hos äldsta dotter blommor nu magnolian, ser nästan lite väl exotisk, men förstås underbart vacker ,-)
  Mysigt att träffa ett annat par ,-) känner igen dem från tidigare foton. Så väldigt goda vänner förstår jag m.-)
  Bilden med Danviksklippan ser mysig ut, kan man gå runt hela klippan, ser ut så på bilden!
  Ser kul ut att klättra, jag avstår gärna men min man har klättrat i yngre år ,-)
  Härliga bilder och tur vädret var bra hos dig! Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! Vi hade tur med vädret igår. Och halvsoligt var det. Idag har det varit en del regn men nu i kväll ser det ut att klarna upp lite.
   Vacker är den här vita blomman men kanske någon annan vet.
   Vännerna vi träffade här brukar vi träffa och nu under pandemiåret har vi setts ute. Så du har säkert sett dem på andra bilder här på bloggen i olika sammanhang. Ja, man kan gå runt klippan men bäst är att gå upp till bostadsområdet och sedan ner.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

 6. Här talar optimisten – du vet glaset är halvfullt inte halvtomt. Å vad gäller ditt väder på Söder så var det halvsoligt helt klart. Tro mig, det var det inte här.
  Bilden med segelbåten under Danviksbron är fantastisk. Du fick till en komposition med det gröna skyddsnätet, bron och Segelbåten som är WOW! Ja, det var inget fel heller på de andra bilderna, men den stod ut.
  Idag var det drägligt grått till kl. 12. Sedan dess har det regnat. Inget ösregn utan ett typiskt vårregn/duggregn. Inget balkonghängväder varken igår eller idag…

  1. Jag är oftast ganska optimistiskt och regn slapp vi, så halvsoligt var det nog. Regnet kom i spridda skurar framåt på kvällen.
   Tänkte också på den bilden. Ibland har man tut. Mindre tur hade jag med blåmesen eller om det nu var en talgoxe.
   En del regn här idag, precis som hos dig. men nu i kväll klarnade det upp. Så vi satt ute mellan 17 och 19. Men ingen middag ute.
   Såg inte så lovande ut för morgondagen heller.Tyvärr.

  1. Tack! Gillar den också. Tänker på “SOS Sällskapsresan” när jag ser den öppnas. Passerar här nästan varje dag när jag går till på “udden”, snett emot Bpule och Berså, mot vid inloppet till Stockholm. Sitter där en stund innan jag går tillbaka under bron igen. Alltid kul att stå där när den öppnas.

 7. Hola! Trevligt hade vi – som alltid! Kan friska upp ditt minne med att det var en talgoxe. 😊 Hen ville verkligen umgås på nära håll – men rysligt snabb och ombytlig. 😎

  Här har det jobbats på hemmakontoret idag efter morgonens ”lufsrunda”. Ska visst vara ostadigt ett tag till. Ok för mig så länge det inte kommer något uppifrån. Härligt med de ljusa kvällarna ändå. 😊

  Kramar från oss ❤️

  1. God afton! Ja, trevligt att ses var det och med bekväma platser. Tyvärr blev bilderna jag fick på talgoxen väldigt suddiga. Men ni gjorde verkligen ert bästa för att få “hen” att vilja vara med på bild. Jag hade ju lite bestyr med kameran också. Var lite långsam här.
   Bra med hemmakontoret och skönt med en energigivande morgonlufs.
   En vacker kväll blev det. Bra så”
   Kramar!

 8. Vilken trevlig söndag ni fick, trots att vädret var lite si och så. Var tvungen att gå tillbaka och klicka på din länk om Hammarby sjöstad, så kul att få lite info igen! Killarna vi var hos i lördags bodde precis vid tvärbanans station Luma, faktiskt i en hyresrätt, de bodde på våning fyra och man kunde ana vattnet mellan husen lite längre bort, vilken härlig miljö att bo i! Jag har som sagt aldrig varit här förut.
  Ha det gott!
  Kram

  1. Det blev en trevlig söndag och en promenad längs kajen till Boule & Berså är trevlig och även att sitta där vid vattnet.
   Kul att du nu kom till Hammarby Sjöstad och att du nu vet lite mer om området.
   Och över till Luma kan vi nästan se från oss.I varje fall Lumakranen. Hammarby Sjöstad består av flera områden och är ganska vidsträckt. Visst är det en fin miljö. Och sedan från Lumabryggan går färjan till Henriksdalsbryggan och sedan till Barnämgsbryggan på Söder. Och där går buss 57 som går till Frösundavik. En resa på ca 35 minuter. Den bussen har även en hållplats hos oss så jag tog den förra veckan när jag åkte till Haga norra. Kolla den bussen för den passerar även Sveavägen och kör förbi Sergels torg i City, mot Gamla stan, Skeppsbron, Slussen, Södra station, Skanstull och bort till Barnängsbryggan. Ofta går den också.
   Ha det fint du också.
   Kram

  1. Visst är den! Sightseeing får man på köpet. Gröndal är verkligen fint och här har jag promenerat då och då. Väldigt fina områden längs vattnet. Kram

 9. Halvmulet eller halvsoligt? Ja det kan man grunna på rätt så ofta faktiskt! Men måndan bjöd på en fin kväll efter en regnig dag. Bara att tacka och ta emot.

  1. Idag var det nog mest mulet. Men en vacker kväll blev det och vi satt ett tag på balkongen och blickade upp mot Gubben i Månen som verkade pigg.Riktigt behagligt.

  1. Hos oss var det helt ok men jag vet att det såg olika ut på väderfronten runt om i Stockholm. Just nu är det halvsoligt här men regnet lär komma och så än mer i morgon.
   Önskar dig en bra tisdag.

 10. Med väninnan som bor i Luma har jag vandrat runt en hel del i dessa kvarter, har dock aldrig gått fram till Boule och Bar (men kommit och åkt med båten på andra sidan om B&B. Nog är det fantastiskt hur mycket vatten vi har här i stan!? Älskar vår stad!
  Och tack, jag vet att jag såg ditt inlägg om Gamla stan och Castor. Det kommer enstaka damer som är lyckligt fullvaccinerade, de påminner lite (men bara lite) om kossor på grönbete 😉 Däremot handlar de inte. Jag hoppas så att turisterna vågar sig till oss snart!

  (Skrev en sen kommentar till ditt inlägg om Stora Essingen, anar att du nog ser det men vill ändå berätta)

  1. Tack, läste din fina kommentar om Stora Essingen och för oss var detta ett “nytt område” att titta närmare på.
   Vad roligt att du är bevandrad i i området i Sjöstan och Saltsjökvarn. Är ju perfekt att här ta båten till stan eller utåt. Jag gör både och. Och sedan finns färjorna som går mellan Söder/Barnängsbryggan till Lumabryggan och Henriksdalsbryggan. Och Emelie som går in till stan. Till Nybroviken och med stopp vid Allmänna Gränd. (Dock inte en SL- båt)
   Stockholm och vatten känns som att de hör ihop.
   Bra att “tanterna” kommer men bättre också om de handlar. Hoppas nu att det blir mer fart hos er och butikerna i Gamla stan. Ni är så väl värda det.

  1. Visst blev det! Och alltid trevligt och roligt att träffa Susan & Jörgen.
   Trevlig tisdag!

 11. Låter som en härlig söndagspromenad. Fint att få se dessa vackra vyer och bilder. Det är så sällan som jag är på Söder nu för tiden och det är ju så vackert där.
  Så precis att ni träffade på era vänner där och kunde få en trevlig stund tillsammans. Fin bild på dom och din make.
  Jag är så dålig då det gäller växter så jag kan inte hjälpa dig, men det är vackert.
  Tänk att klättra uppför detta branta berg, eller klippa kanske man säger.
  Hoppas att du får en finfin tisdag.
  Varm kram och sköt om dig och din rygg.

  1. Det blev både en fin runda här i omgivningarna där vi bor och väldigt trevligt att också slå sig ner på Boule & Berså en stund. Jag förstår att dina turer nu till Söder har minskat men du är ju här med mig och går via bloggen. Väldigt trevligt tycker jag.
   Växter, fåglar och svampar tillhör inte mina starkaste grenar men jag lär mig lite efterhand.
   Här vi Danviksklippan är dte många som tränar och det är roligt att se. Numer avstår jag gärna. Men har för länge sedan testat i Alperna.
   Önskar dig också en fin tisdag och tack för din fina omtanke.
   Stor kram och många tankar.

 12. Vilken ljuvlig söndag med gott sällskap. Tänk vilken aktivitet som försiggår med segel, boule och fotgängare. Så roligt att få se Thaibåten på nära håll och Danvikstull med bro.
  Ha det gott<3
  Kram

  1. Det blev en bra dag med lite av varje vad gäller trevligheter. Gäller att passa på.
   Ha det fint du också och jag ser fram emot mer från Mallorca.
   Kram

  1. Förstår att du tycker det. Och du är med mig i tankarna när jag blickar åt det hållet.
   Det blev en trevlig söndag och i varje fall halvsoligt.
   Ha det fint du också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *