Stockholm Utflykter

Vårberg – En lummig stadsdel med 60-tal känsla

En vacker lördag alldeles i slutet av september vidgade jag vyerna och begav mig söderut i Stockholmsområdet, till Vårberg. En tur på ca. 30 minuter med tunnelbanan från Södermalm i Stockholm. Jag hade anmält mig till en av de stadsvandringar som Stadsmuseet i Stockholm anordnar. Har varit med på flera; bl.a. Stockholm under andra världskriget, Södermalm i historiska kvarter och i mitt närområde och det har alltid varit givande. Stockholms innerstad är jag bra bevandrad i och en hel del av de norra förorterna känner jag också till ganska bra. Men vad gäller stadsdelar och förorter. både söder och västerut så är de tämligen obekanta. Jag har passerat dem och känner till namnen men inte just så mycket mer. (I  Skärholmen, tunnelbanehållplatsen före Vårberg, har jag då och då stannat till vid när jag åkt kommunalt till IKEA.)

Stockholm. Stadsdelen Vårberg. Tunnelbanestationen. Att jag är i Vårberg Centrum är påtagligt. Och det var också här vid tunnelbanans ingång som mötesplatsen för vandringen var.

Jag klev på tunnelbanans röda linje vid Mariatorget och åkte åt sydväst. Till Vårberg. 

Vårberg

Att kliva av tunnelbanan här kändes som att göra en resa och vandring tillbaka till 1960-talet. Vårberg är 1 av 96 stadsdelar som ligger utanför ”tullarna” i Stockholm. Alltså utanför själva stadskärnan. Bostadsbristen var stor och nya stadsdelar växte upp under 1950 och 60-talen liksom pärlor på ett halsband. Och de nya stadsdelarna kom att byggas efter tunnelbanans linjer. Ytterligare en anledning till att bostadsbyggandet kom igång i bit utanför tullarna var att tomtmarken var billigare och att luften här ute skulle vara friskare.

Stadsdelarna som kom att växa farm kallade man för ABC- stadsdelar; arbete, bostad och centrum och Vårberg var en av dessa. Farsta, Skärholmen och Vällingby är andra exempel på stadsdelar som växte upp och fram den här tiden. Gång och bilvägar skulle finnas liksom grönska, lekplatser och skolor.  Och lägenhetshusen skulle både vara högre och lägre. Många bostäder med hyresrätt och rimlig hyra gjorde både Vårberg och andra ABC- stadsdelar ganska attraktiva.

Stockholm. Stadsdelen Vårberg med sitt centrum. I Vårberg precis som i andra ABC stadsdelar ligger bostadshus vid centrum. Även en rejält tilltagen parkering finns. Idén till dessa typer av centrum kom från USA där detta var vanligt i städer. Men Vårby centrum är gjort i liten skala. 

Guiden från stadsmuseet samlar oss och berättar om Vårberg och hur stadsdelen kom att växa fram.

Från början fanns det 5-7 våningshus runt Vårby Centrum/Vårby torg men parkeringsplatsen och den öppna ytan här drog till sig en del kriminalitet så för att lite ”mota Olle i grind” byggdes ett höghus på södra del. Tanken var att fler fönster ger fler ögon som ser. (Och huset plus fler vakter och poliser har gjort centrumområdet lugnare berättade både guiden och en de som var med på vandringen och som bor här.)

Det nya huset  med 14 våningar på  torget i Vårberg, vid Centrum, var klart för inflyttning 2018. Här finns 79 hyreslägenheter och i bottenvåningen finns en förskola.

Vad är typiskt för Vårberg?

Några saker som man tog fasta på då stadsdelen började byggas

  • ganska låg bebyggelse
  • många lägenheter med hyresrätt
  • gång och cykelvägar
  • mycket grönska och max 50 meter till ett grönområde/park
  • Helst inte mer än 400 m till ett skogsområde
  • skolor och förskolor i närheten
  • lekplatser max. 50 meter från bostadshusen
  • parkeringsplatser/garage 50 meter från bostadshusen

Stockholm. Stadsdelen Vårberg. Gott om grönområden och lekplatser. Vi passerade flera lekplatser som låg fint placerade med mycket grönska runt om. I bakgrunden skymtar Vårberg Centrum. 

En skola ligger fint insprängd mellan husen.Oklart om den idag är i bruk som skola- Just att bygga undergångar, som man ser här på bilden, var också vanligt i  de stadsdelar som växte fram på 50 och 60-talen. På väggarna här i undergången vid skolan finns det konst.Något som också kom med 60-talet då 10% av en offentlig byggnads kostnad  skulle gå till utsmyckning.

Konstnären här heter Sune Fogde och har på väggen här till Vårbergskolan satt upp skrot som utsmyckning. (1973)

Man har i Vårberg anammat känslan av 50-tal när man byggt stadsdelen trots att de flesta flerfamiljshus här är byggda i slutet av 1960-talet. Man har också medvetet placerat de lite högre husen på kullarna och de låga husen i områden som ligger lägre.

Stockholm. Stadsdelen Vårberg. 50-talskänsla vad gäller hus men de flesta är byggda i slutet av 1960-talet.Gång/cykelvägar, grönska och 50-tals hus. Många bostadshus i Vårberg har tre våningar och balkong men saknar hiss. Här hus med hyresrätter. 

Vi går vidare och passerar  en grupp med väl utspridda röda hus med bostadsrättslägenheter, byggda av HSB 1967. Även här är det trevåningshus och med stora gröna partier mellan husen.

Gång och cykelvägarna slingar sig fram mellan de olika bostadsområdena likt labyrinter.

Vi går vidare och kommer ner mot Mälaren och de villaområden som finns här.

Vid Mälaren

ligger olika villaområden som i huvudsak kommit till under 1970- och 80-talet.  Men området är gammalt och Vårberg och marken här  hörde på 1600-talet marken till godset Vårby gård. På 1920-talet styckar man av marken och en hel del sportstugor kom till genom självbygge under 1930 och 40-talet. Under 1960- talet var dagens Vårberg rena rama ”landet” som låg fint vid Mälaren .

1961 fick stadsdelen namnet Vårberg. Ett begrepp som kom från vikingatidens Vårdberg. Ett berg som var en spaningsplats efter fientliga skepp som kunde komma på Mälaren och där man tände vårdeldar, en sorts röksignal, för att varna.

Stockholm.Stadsdelen Vårberg har också ett stort villaområde helt nära Mälaren. I Vårberg, helt nära Mälaren,  finns  gott om stora villor från 70-talet  med stora  trädgårdar. Många med fin sjöutsikt.

Uppe på höjderna finns en del sportstugor kvar och som man nu bygger ut och till. Och stora fönster bidrar till bättre utsikt.

En glimt av Mälaren fick jag. Men  det var knepigt för här ligger det villor med privata tomter men jag hittade en lite stig att följa.

 

22 svar på ”Vårberg – En lummig stadsdel med 60-tal känsla”

    1. Det är roligt att vidga vyerna och se lite mer av stadsdelarna utanför city. Blir ju inte så ofta jag tar en sväng förbi där-
      Önskar dig också en fin lördag-

  1. Jodå, det var många nya stadsdelar som kom till på den tiden, bor själv i en stadsdel som byggdes 68, åtminstone vårat hus är därifrån, de övriga borde nog vara liknande.
    Stadsvandringar kan ju vara spännande, mycket jag själv inte känner till säkert, tur jag har en bror som vallat runt mig här i stan för många år sedan, det var väl då intresset för historia startade.
    Tack för rundvandringen Ditte.

    SV: Bra metafor där, som ett kinderägg, så sant som det är skrivet.
    Tror det kan vara bra att byta inriktning ibland, börjar det ”skava” så är det ju fint om man kan göra något annat.

    Ha det bäst Ditte.

    1. Har förstått att det var liknande i din stad. Här jag ganska dåligt bevandrad i flera av dem men perfekt att hänga med på den här typen av stadsvandring som ordnas. Stadsmuseet har ett bra koncept och alltid kunniga guider. Kul att du hängde med runt.
      Visst är det bra att byta inriktning då och då. Särskilt om man känner att det tar emot och inte blir bättre-
      Ha det fint du också och trevlig helg.

  2. Måste lägga stadsmuseet på minnet, när jag hör lite bättre så verkar det vara spännande vandringar! Vårberg känner ja ginte alls till, så tack för titten. Vet att en kollega som nu gått i pension bor i ett radhus där. Fina foton och vackert med all grönska, det trodde jag inte om Vårberg!
    Ha det gott!
    Kram

    1. Tack! Ett trevligt besök blev det. Stadsmuseet har mycket så bra att lägga det på minnet. De har även vandringar inne i stan. Vårberg kände jag inte alls till inte mer än jag hört om det i mer kriminella sammanhang. Men roligt att se stadsdelen som verkligen var grönskande. Inget jag heller anat.
      Ha det bra du också.
      kram

  3. Spännande med en ny ort att besöka. Jag gillar spontant den lägre bebyggelsen som gör det mysigare. I Malmö som ligger närmast oss så innebar nybyggnationen mest högre hus och mysigt är det inte. Miljonprogrammet fyllde en funktion men trivsamheten saknas. Själv föredrar jag att bo där vi bor men skulle vi bott i Malmö så skulle vi bott centralt.

    Kram och god kväll!

    1. Jag är ganska dåligt bevandrad i stadsdelarna söder om stan så det här besöket var givande på olika sätt. All denna grönska överraskade och gör att de boende trivs. Och höghusen lyser i stort sett med sin frånvaro. Jo, vi såg ett nybyggt vid centrum. Miljonprogrammet, dit faktiskt i Stockholm även mer fashionabla Lidingö med sina villor räknas in gav ju bostäder. Och det var det totala antalet bostäder undre viss tid man räknade här så därför kom även Lidingö med.
      Vi har ju valt att bo centralt och i innerstan är det mest bostadsrätter. Vad gäller hyresrätterna är det nog en kötid på 6-8 år i Vårberg för en 2:a på 60m2 och 12 år och uppåt på Södermalm. Och h en hyra på ca. 10 000/månad, eller mer för en tvåa i denna storlek.
      (Vi har ju valt att bo centralt i en bostadsrätt efter att ha bott två mil norr om stan i villa och är supernöjda mu med det.)
      Men bostadsfrågan är alltid knepig.
      Trevlig kväll.
      Kram

  4. Ytterligare en stadsdel som kom till under miljonprogrammet. Måste säga att det var en (positiv) överraskning att man gör stadsvandringar till/i just Vårberg. Har besökt Vårberg en enda gång och det var när man hade flyttat sen permanenta loppisen från Skärholmen till just Vårberg. Det var väl för 6-7 år sedan. Loppisen var en perfekt mötesplats för kriminella för att omsätta sina stöldgods. Och som icke mörkhyad stod man ut på ett mindre positivt sätt. Vi flydde fältet rätt snabbt kan jag säga.
    Så det är ju jätteroligt om Vårberg/Vårby har blivit mera rumsrena. Dina bilder visar en fin stadsdel med bra blandning av hyres- och bostadsrätter samt villor. Ja, egentligen är ju alla stadsdelar med ”tveksamt rykte” riktigt fint att titta på. Konstigt nog gäller det även olika delar av Spånga och Kista…
    Jättekul att du delar med dig av ditt besök i en stadsdel där jag heller inte är hemma direkt.

    1. Jätteroligt att Stadsmuseets vandringar även sträcker sig utanför tullarna. Jag ska helt klart hänga på fler av dem. Jätteroligt att få veta mer om bakgrunden och varför man byggt på ett visst sätt. Och det är ju verkligen en vidsträckt stadsdel som är rejält lummig.Har förstått att Vårberg idag är ganska annorlunda än det var för några år sedan. Mycket lugnare.
      Jag tyckte det var riktigt roligt att veta hur arkitekterna tänkt här och blev positivt överraskad av just grönskan och utrymmena mellan husen. Vårberg är vidsträckt och ner mot Mälaren finns villa och radhusområden som blandas med en del gamla sportstugeområden.Och området runt Vårberg är ju gammalt i sig.

  5. Förstår att det finns massor att utforska. Vårberg känner jag inte igen men väl Vårby gård och det är ju nåt annat.
    Guidade turer är superba. Man har tydligen börjat med vissa här i stan nu också.
    Min lördag har varit skön och luftig.
    God natt och stor kram!

    1. Jätteroligt att hänga med på dessa guidade turer som bl.a.Stadsmuseet ordnar. Verkligen roligt och inspirerande att vidga vyerna.Finns så mycket här omkring att ta en titt på. Vad gäller Vårberg hörde en hel del av stadsdelen förr till Vårby gård och marken styckades av därifrån.
      En riktigt fin lördag här med lite av varje och mycket gott.
      Stor kram

  6. Stadsvandring låter spännande. Tror att det kunde vara givande även i mindre städer. Med kunnig guide.
    Vi hade faktiskt en samhällsvandring i lilla Grimsås för ett antal år sedan. Den gjordes i samband med att skolan var med i ”Grön Flagg”.
    En äldre man i byn hade både kunskap och en samling gamla bilder, som vi kunde använda oss av. Det var mycket intressant att få lära känna sin by. Ett samhälle som byggdes upp då järnvägen mellan Gbg och Kalmar anlades, under 1900-talets första år.
    Det var många fina platser som ni fick se! Och intressant information.
    Ha en fin söndag! Kram!

    1. Jag tycker det är jätteroligt och givande att hänga med. Och vandringarna i Stockholm stadsmuseums regi har alltid kunniga guider som brinner för det de gör. Visst vore detta något även för mindre städer. Har faktiskt varit med på några även där. Vad roligt att Grimsås också haft en samhällsvandring. Den skulle jag gärna följt med på. Du har vi berättat och visat en del men den här delen av Västergötland är jag tämligen obevandrad i.Roligt att se att man kan bygga trivsamt även i ”miljonprogrammet” och verklige satsa på stora grönområden insprängda i bebyggelsen. Att Mälaren ligger nära är ju också positivt liksom att området är blandat både sett till invånare, flerfamiljshus och villaområden.
      Önskar dig också en trevlig söndag.
      Kram

    1. Det är de för mig också så det är alltid roligt att vidga vyerna och med en en sån här vandring med guide får man ju en hel del bakgrunder också. Ett påfallande grönt område utan dessa betonggetton. Närheten till Mälaren gör ju också sitt till.
      Önskar dig också en fin söndag.

  7. Hej Ditte!
    Jag har ju bott i Vårberg några år på 70-talet, Joanna var baby 🙂 Inte så kul där nära T-banan på den tiden.
    Lägenheten var fin i alla fall. Vet att det fanns fina hus längre bort och utsikt har jag för mig.
    Kul att få se det området!
    Kram P ♥♥

    1. Hej P!
      Kan förstå att det på den tiden inte var lyckat att bo nära torget och tunnelbanan. Men som jag förstod nu, av de som bodde här, så har mycket hänt till det positiva. Riktigt fina grönområden och inga betonggetton och idag med en mer blandad bebyggelse och få höghus. Det var verkligen intressant att hänga med på vandringen och vidga vyerna.
      Kram

  8. Verkar perfekt med ABC -stadsdelar. Det ser så mysigt ut där med nära till naturen och all service. När vi flyttar från vårt hus skulle jag kunna tänka mig att bo så. Sen får det gärna vara antingen nära eller bra komunikationer till en storstad. Kram

    1. Här i Vårberg har man satsat på många grönområden och lägre flerfamiljshus som inte ligger så tätt. Och närheten till Mälaren buss och tunnelbana är också fördelar. Här finns en blandning av villor, radhus, bostadsrätter och hyresrätter och det tror jag blir en bra mix.
      Ni har ju många fina platser att välja på när den dagen kommer.
      Kram

  9. Varberg känns till bara till namnet men jag har aldrig varit där. Härligt att du delar med dig av nya mål och orter. Kul med dessa vandringar som anordnas!!
    Ha det gott!!
    Kram

    1. Stockholms innerstad och kan jag väldigt väl och har bra hum om de norra förorterna och stadsdelarna. Men söder om Södermalm är jag ganska dåligt bevandrad. Stadsmuseet anordnar många fina vandringar och även historiska vandringar som jag gärna hänger med på. Alltid roligt att veta mer och vidga vyerna.
      Ha det fint du också.
      kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *