Stockholm

Uteliv i Gamla stan och en trevlig lunchpaus

Gamla stan,”Stockholms historiska centrum” bjuder på mycket av det mesta. Och hit jag tar jag gärna en vända i stort sett varje vecka. Så i tisdags var det dags igen. Roligt att se och uppleva att “uteliv” pågår  i oktober, dessutom utomhus och att caféer och restauranger åter har besökare. Under den ofrivilliga  pandemitiden förde Gamla stan en  tynande tillvaro och flera butiker och serveringar fick stänga. Kommer inga kunder så är det svårt att överleva.

Vissa gånger när jag varit här under pandemitiden har det känts som om det bara varit jag och Gamla stan. I april 2020 såg det ut så här och var helt öde. Men nu i augusti 2021 kom ett uppsving och stadsdelen höll på att vakna ur sin Törnrosasömn. Turisterna var till viss del tillbaka i samband med lättnader vad gällde restriktioner.  Även “covidpassen” gjorde sitt till för att utländska besökare kunde komma.

Stockholm. Gamla stan. Stortorget. Uteliv pågår.Stortorget. Här pågår uteliv både på serveringarna som finns runt om på torget och även på de bänkar som finns utsatta på torget. Roligt att  också se att turisterna som är tillbaka.

Uteliv

i betydelsen att vistas utomhus, att ses och träffa vänner utomhus, har många anammat detta pandemiår. Och att ses utomhus hela året är ju något vi här i Sverige inte direkt varit så vana vid att göra tidigare. I varje fall inte under de kyligare årstiderna eller när det är mulet. Men nu när restriktionerna släpps så har jag ju sett att det även blivit fart på utelivet inomhus och att köerna till en del etablissemang är långa

Stockholm. Gamla stan. Uteliv på riktiigt är det på flera restauranger. Uteliv utomhus. Här på “Trattoria” har man värme på terrassen och en del slog sig ner här. Inomhus finns gott om plats i olika  våningar om det skulle vara mer lockande.

Vi gick vidare mot Österlånggatan men med en del pauser i olika gränder för att titta på portaler och innergårdar. Men det blev också stopp i några hantverksbutiker.

Österlånggatan. Här på gatan,och i närheten, finns flera små fina hantverksbutiker och vi tittade in på Castor. 

Alldeles i närheten, bara att höja blicken upp från Österlånggatan, ståtar en brons och granitreplik av skulpturen St: Göran och draken som funnits här sedan 1912.   (Originalet finns i Storkyrkan och är av trä-) Skulpturen sträcker sig med sin sockel ner till Österlånggatan där den fortsätter i en fontänskulptur som blir till en brunn.

Från Österlånggatan ser jag upp till det lilla Köpmantorget  där St: Göran och Draken finns. Och här nere finns fontänskulpturen som nu är skymd av vildvinet.

Café Fika

När vi nu ändå var på Österlånggatan bestämde vi oss för att ta en lunchpaus. Och valmöjligheterna är många. Efter ett ha funderat en kort stund gick vi in på Café Fika.

“Ordet fika i betydelsen att dricka kaffe finns belagt i svenskan sedan 1910.Enligt Herman Palms bok Hemliga språk i Sverige (1910) användes ordet fika på fängelset Långholmen, samt av Stockholms sotare, där ordet fikhäck används för kafé; häck betyder hus på sotarnas hemliga språk månsing.”

Stockholm.Gamla stan. Österlånggatan . Café Fika. Uteliv men vi valde att sitta inomhus. Några bord fanns även utomhus där vi såg några som slagit sig ner där. Men vi valde att slå oss ner för “uteliv” men inomhus.

Här finns enklare lunchrätter, ett stort och gott urval av smörgåsar. kaffebröd, kaffe, vin och även bubblande sådant.  Man beställer här vid disken, tar dryck med sig och det ätbara serveras vid bordet. 

Flera trivsamma rum finns så det var inte helt lätt att bestämma sig.

Kanske här? Vackra Stockholmsbilder och gamla bruksföremål finns att fästa blicken på. 

Eller här? Böcker som man kan bläddra i  eller läsa en bit ur är samsas med tavlorna med Stockholmsmotiv. 

Efter att ha tittat runt bestämde vi oss för ett trevligt fönsterbord  med gott och växter och böcker på den breda fönsterbrädan. Och utsikt mot den fin innergården var en bonus.

Toaletten säger mycket om ett “ställe”. Liten men “naggande god” och fräsch. Även här fanns det vackra Stockholmsfotografier att fästa blicken på.

Och visst blev det räksmörgås. Väldigt god och på gott danskt rågbröd

Detta var vårt första besök här och härlig miljö, den goda smörgåsen och riktigt bra service gör att vi gärna kommer tillbaka hit. Dessutom väldigt prisvärt. Gott om plats var det också denna tisdag men kan tänka mig att det är fler besökare på helgerna.

 

 

28 tankar kring “Uteliv i Gamla stan och en trevlig lunchpaus”

  1. Vi hade tur som bestämde oss för att testa detta ställe. Ingen av oss hade varit här innan så vinst vid första “dragningen”.Roligt att se att utelivet är på gång uppåt. Och vad vi såg här dagtid med försiktighet.
   Trevlig torsdag.
   Kram

 1. Så roligt att se Gamla Stan och de gator du gick denna gång. Känner igen mig och det känns fint. Tack för promenaden.
  Det jag däremot inte kände igen var där ni åt lunch. Så annorlunda och så fint och trevligt det ser ut. Mysigt detta med olika rum och olika inrett, bara att välja och vraka. Det kunde ni ju eftersom det inte var några köer att tala om. En vardag så där mitt i veckan kanske det inte är så välbesökt.
  Det verkar gammaldags, på något sätt därinne. Så fint.
  Ha det bra.
  Varm kram och var rädd om dig.

  1. Trevligt att du gick med mig och förstår att du känner igen dig. Söker mig gärna till lugnare gränder, torg och kvarter. Roligt att utelivet är i gång igen och jag tycker de jag träffar på är försiktiga och håller avstånd-
   Jag har sett skylten till Café Fika flera gånger men har då inte gått in. Men nu så. Rekommenderar detta om dy har vägarna förbi. Det är en gammaldags inredning och den passar fint här där det är gamla kvarter.
   Ha det fint du också-.
   Stor kram

 2. Cafét verkar hur mysigt som helst, tror nog att ni kommer att återvända hit många gånger. Inga problem att sitta ute, än är det ju faktiskt riktigt varmt. Gick en promenad på lunchen och det var så skönt och solen värmde riktigt skönt.

  1. Vi hade tur att vi valde just detta caféet.Så hit kommer vi helt klart tillbaka. Ett “fynd”. Här har det varit varmt flera dagar men ganska målningt och många ställen har infravärme. Ingen sol här på em men väl på fm. Så då var jag ute en sväng och sen blev det en ny vända längs vattnet på em.
   Trevlig kväll.

 3. Statyn på St Göran minns jag att jag både beundrade och fotade när jag var i Stockholm i slutet på förra året. Då var det lite folk i Gamla stan. Lite trist att se men samtidigt trevligt att få strosa runt utan trängsel.

  1. Jätteroligt att Gamla stan nu lever upp igen men någon trängsel är det inte. Men roligt med ett uppsving för butiker och restauranger. Roligt att utelivet pågår och att turisterna kommer. Kul att du var här och just såg St:Göran. Originalet finns ju i Storkyrkan.

 4. Ja, vi är ju verkligen beroende av turismen, hotell, restauranger mm.mm.
  Det blir ju så mycket mera intimt också med människor runt sig, alla vinner ju på det även om man kanske ska hålla avstånd ett tag till förstås.

  En räksmörgås sitter ju alltid rätt i min värld och är det klass på grejerna så återkommer man ju gärna.
  Men visst är det så att just toaletterna säger hur bra stället faktiskt är, är det sunkigt så brukar inte jag gå tillbaka dit.

  Ha det fint nu Ditte.

  1. Jag tycker det är väldigt roligt att Gamla stan nu liksom återuppstått och det började ju reda i sommar. Jga har ju i princip varit här varje vecka sedan pandemin började och det var så trist att då se Gamla stan helt öde. Det var liksom jag och Gamla stan.
   Trängsel här är det inte och plats finns det för alla-
   Vi hade verklig tur med valet av lunchställe så hit kommer vi tillbaka. Men kan tänka mig att det är många fler besökare på helgerna. Räksmörgåsen var jättegod och så fin miljö-
   Ha det fint du också.

 5. Att ta en fika på Fika var tämligen coronavänlig måste jag säga. Himla kul att du gillade din räkmacka, för de senaste gångerna blev du ju “snuvad” på din favorit macka.

  Så härligt att se att Gamla Stan lever upp till sitt forna jag igen. Hoppas innerligt att det fortsätter så. Hälsade du på Anni hos Castor?

  1. Att luncha/fika här var ett riktigt bra val. Ingen av oss hade varit här och vi blev glatt överraskade. Nej, räkmackor har jag inte fått på ett tag så det blev ett givet val här- Riktigt god.
   Anni var inte på plats på Castor men ett besök här blev det. Finns så mycket fint.
   Jag har ju i stort sett varit i Gamla stan varje vecka sedan mars 2020 och har sett förändringarna. I december 2020 var det också ett uppsving och sedan återkom det i somras. Lite fler besökare kom när kryssningspassagerarna i augusti kunde börja gå i land från fartygen.Behövligt.
   Och trångt är det ju absolut inte här.

  1. Visst är den fin! Tror det är “Grön Anna” från Rösrstrand. Fanns så mycket fint här på caféet. Inte minst, inredningsdetaljer, böcker och fotografier över Stockholm.

 6. Härligt att det nu går att besöka caféer och andra matställen igen. När man är ute på strövtåg är det ett måste, tycker jag. Sen orkar man strosa runt en stund igen. Så roligt det skulle vara att återse Gamla stan. Det är många år sen jag var där nu. Kram

  1. Visst är det! Jag har nog gjort det en del under pandemitiden också men valt med noggrannhet. Besöket här på “Fika” i Gamla stan blev väldigt lyckat både vad gällde miljö och det vi åt och drack.
   Kanske blir det en tur till huvudstaden till nästa vår.
   Kram

  1. Gör det! Väldigt trevligt och i så fin miljö. Denna tisdag var det lugnt men kan tänka mig att det är många fler besökare till helgen.

 7. Vad trevligt att testa något nytt place och räkmacka är aldrig fel, bara det är rätt bröd inunder. Och rågbröd gillas absolut. Jag vet ett ställe här i stan där man verkligen kan få tunt rågbröd, annars är det inte så vanligt, tycker jag. Fast där får man inte ett glas vin till, det är bara kaffe/ the som gäller.
  Det såg verkligen mysigt ut, där ni var!
  Stor kram!

  1. Vi är ju ganska bevandrade bland Gamla stans caféer och restauranger och en del turistfällor finns. Men de undviker vi. Café Fika var ett “fynd” så hit går vi fler gånger. Perfekt, tunt danskt rågbröd var det till räksmörgåsen. Och den var riktigt god. (Jag jag frågade innan om brödet för jag vill inte ha tekaka eller svampigt” bröd.)
   Här fanns det både vin, öl, bubbel eller kaffe. Bara att välja.
   En fin dag hade vi verkligen med en riktigt god lunch i härlig miljö.
   Stor kram.

 8. Men så trevligt fikaställe, räkmackan ser fantastisk ut! Känner inte till stället, men dit vill jag absolut gå! Ser att det ligger på Österlånggatan.
  Såg att ni var in på Castor också, antar att inte Anni jobbade?
  Ha det fortsatt fint!
  Kram!

  1. Ett jättetrevligt ställe så hit kommer vi tillbaka. Kan tänka mig att det är välbesökt på helgerna men nu var det gott om plats och det finns olika rum att sitta i. Vi tittade in till Castor men Anni jobbade inte. Alltid roligt att ta en titt här.
   Önskar dig en fin fredag.
   Kram

  1. Jadå! Här fanns räkmackor och som gjordes när de beställdes. Så god!
   Jätteroligt att Gamla stan börjar återgå till det lite ner “normala”.
   Önskar dig också en bra fredag och start på helgen.

 9. O, Gamla Stan, vad du tjusar mig med dina gränder;
  med din idyll och din fläkt av en sällsam mystik ….
  Blir allt en aning avundsjuk på er som har Gamla Stan i närheten.
  Och räksmörgåsar! Finns inte att få här – åtminstone har jag
  aldrig sett liknande. Var fiskas de flesta räkorna? Det går ju åt
  billions, trillions för att tillfredställa den svenska aptiten.

  1. Just den sången nynnade vi på när vi strosade här. Och till Gamla stan går jag gärna. Väldigt trevligt att du är med oss här, Ofta blir det varje vecka. Jag är förtjust i skaldjur och äter gärna en räksmörgås till lunch när vi är ute. Vad gäller de flesta räkorna så fiskas de längs de norska kusterna och en hel del även längs svenska västkusten. Och visst går det året en hel del av dem.

 10. Tack för det trevliga besöket i Gamla stan, min favorit i Stockholm förutom Söders höjder.
  Kikade lite på priserna på Trattorian och tyckte det lät dyrt. Men så är ju dessa serveringar mitt i smeten där turisterna passerar och har råd att lyxa till det.
  Ni valde ett trevligt fik, alltid speciellt med vita linnedukar, ser man inte ofta nuförtiden.
  Kram

  1. Kul att du är med. Jag tar mg nog en tur till Gamla stan i princip varje vecka och trivs att strosa runt här- Vad gäller Trattorian btukar vi undvika den och söka oss till lite lugnare kvarter. Men att slå sig mer med en öl eller ett glas vin är trevligt och spana på alla som passerar.
   Vi var så nöjda med vårt val som var i lite gammaldags stil och väldigt trevligt. Dessutom gott och prisvärt. Hit kommer vi tillbaka.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *