Stockholm

Längs kanalen österut – Mot Stockholms inlopp.

Onsdag morgon! Och av någon anledning vaknade jag tidigt, nåja strax efter klockan 07, av att solens strålar smög sig in under rullgardinens nederkant. Gjorde några tappra försök att somna om men med tämligen skralt resultat. Och när jag nu ändå var vaken och solen sken så kunde jag kanske lika gärna ge mig ut på en runda längs kanalen och kajen. Sagt och gjort! Jag singlade slant om jag skulle gå västerut mot Årstaviken/Mälaren och koloniområdena där eller om jag kanske skulle ta vändan österut mot Stockholms inlopp. Det blev österut.

Stockholm. Södermalm. Jag kommer direkt ut på kajen och startar här min runda österut längs kanalen. Genast jag går ut genom innergårdens grind är jag på kajen. (Observera all grönska som finns här på  uteplatsen till en granne i vårt hus) Och härifrån går jag alltså österut längs kanalen.(Till vänster)

Jag går längs kanalen

österut som jag bestämt och möter bara några enstaka joggare. Båttrafiken är inte igång ännu så det är lugnt i kanalen förutom färjan/pendelbåten Emelie som är på väg mot City och Nybroviken.

Start och mål vid Hammarbyslussen. Följer den blå, prickade, linjen.

Stockholm. Södermalm. När jag gått en bit längs kanalen och passerat Barnängsbryggan på Södersidan ser jag färjan Emelie komma. PÅ väg mot City och NybroplanNär jag gått en bit längs kanalen och passerat Barnängsbryggan på Södersidan ser jag Emelie som är på väg. I bakgrunden lyser Hammarbybacken grön.

Jag går på och når efter ett par kilometer dagens första mål, “udden.” Här slår jag mig ner på en sten och blickar ut över Stockholms in och utlopp. Och det är den här vägen de stora kryssningsfartygen brukade ta sig i till och ut från Stockholm. (I år kommer det inga) Nu är det Vikinglinjens fartyg man kan se här. Fartyg som är på väg på kryssningar till Åland och Finland.  (Det verkar mest vara godstransporter för svenskar kan fortfarande inte besöka Finland utan att sitta i karantän. Till Åland kan man dock åka på dagsturer, men utan att gå i land. Något vi testade i juni. )

Södermalm. Stockholm. Har gått ett par km längs kanalen och slår mig ne roch blickar ut över Stockholms in och utlopp. Har här gått ett par km längs kanalen och slår mig ner för en paus på “udden”.  Det är motsol så bilden över in/utloppet till Stockholm är mörk.

Tvärs över vattnet ligger söder delen av Kungliga Djurgården. Och uppe på höjden, där de två tornen skymtar, ligger Skansen.

Hemåt – Också längs kanalen

Egentligen är det två kanaler, Danvikskanalen som förbinder Saltsjön/Östersjön med Hammarby sjö och sedan följer Hammarbykanalen. (Namnet Hammarby komer efter en egendom som låg söder om sjön. ) Själva Hammarby sjö ligger mellan stadsdelarna Södermalm och Södra Hammarbyhamnen.

Danvikskanalen, Danviksbron/Danvikstullsbron (båda namnen förekomer) och på andra sidan ligger vårt “förlängda vardagsrum,” Boule & Berså. Och de toppiga husen till vänster ligger uppe på Danviksklippan.

Stockholm. Södermalm. Jag tar även vägen längs kanalen, här Danvikskanalen, på hemvägen. Blickar upp mot Danviksklippan. Jag går hemåt  längs kanalen, här längs Danvikskanalen, går under Danviksbron/Danvikstullsbron och stannar till vid Danviksklippan. Här brukar många träna klättring men har nog inte kommit i gång  för dagen.

Jag stannar till en stund när jag kommer ut där Hammarby sjö tar vid. Intressant är här att de gamla järnvägsspåren fortfarande finns kvar längs stora delar av kajen. Dessa är  är klassade som riksintresse för försvarsändamål. Förr användes spåren för att forsla varor från Södra station, längs kajen och bort till Stadsgårdshamnen för att där lastas på båtar och tas vidare. Man trodde att det här skulle bli en omfattande järnvägstrafik så kajen gjordes bred. Även avståndet till bostadshusen blev rejält tilltagen. Numer används inte spåren alls och den forna hamnen som låg här är ersatt av bostadshus.

Hammarby sjö ligger framför mig och stadsdelen Hammarby Sjöstad ligger både till vänster och rakt fram. Och i bakgrunden skymtar Globen.

En mindre avvikelse

från kajen blev det på slutet. Till bostadsområdet bakom Mandelparken. Själva parken har fått namnet efter ett bostadskvarter som ligger här. Förr låg det en handelsträdgård här i närheten och i övrigt var det gott om handelsträdgårdar på Södermalm. På 1930-talet fanns också här, på östra Södermalm, en av de största hamnarna för kolonialvaror. Så att kvarteren heter Mandeln, Fikonet och Persikan har sin förklaring.

Hit upp, till dagens bostadsområde, gick förr i världen Hammarby sjö och det var här i närheten flera av karaktärerna i Fogelströms “Stadserie” jobbade. Här låg förr Stockholms Bomullsspinneri och Väveri AB. Barnängens industrier hade olika fabriker här och även cigarr och tobaksfabriker fanns också i området.

Här heter kvarteren nu bl.a “Cigarren” och “Tobaken” som påminner om dessa tider. Och på en av de vackra gårdarna i kvarteret Tobaken finns några skulpturer/figurer/personligheter från Per Anders Fogelströms böcker om det gamla Södermalm och livet här. (Ingår i Stadserien) Konstnären som gjort figurerna är Lars Abrahamsson.

En man har tagit upp fisk ur sjön och barnen betraktar både honom och fisken. Och tvätterska på bryggan sliter med sitt jobb.

Hammarby sjö skymtar mellan träden-

Jag tar mig tillbaka de få stegen ner till kajen och kanalen och fortsäter hemåt.

Ett tips! Om man är intresserad av Per Anders Fogelström -hans liv och bakgrunden till många av böckerna så sände SVT ett program häromkvällen finns här i länken på play  Och i programmet står en kulturjournalist här på kajen vid Hammarby sjö, nedanför Mandelparken och berättar.

 

32 svar på ”Längs kanalen österut – Mot Stockholms inlopp.”

 1. Det var lite tidigt att vakna men kan man inte somna om är det bättre att ta itu med dagen. En tidig morgonpromenad var inte det sämsta och du såg ut att ha tur med vädret. Dessutom fick vi hänga med på en trevlig promenad 😀 Jag tycker mycket om Fogelströms böcker och funderar på att läsa om dem igen nu när miljöerna är mer bekanta för mig.

  Kram och ha en fortsatt fin onsdag!

  1. Visst var det och det är ovanligt hos mig. Vid 8.30 brukar det vara.Men solen sken och en runda längs vattnet blev bra. Tv sände häromkvällen ett bra program om honom https://www.svtplay.se/video/14773080/per-anders-fogelstrom
   och där i programmet står en kulturjournalist just här på kajen vid Mandelparken och pratat om honom. Ett bra program.
   Böckerna står sig fint än idag.
   Önskar dig också en fin onsdag.
   Kram

  1. Här omkring på Södermalm finns så många vackra miljöer och ofta är det i nära kontakt med vattnet-
   Går gärna här.

 2. Tack för ännu en härlig vandring i dina kvarter! Och stort tack för tipset! Vi brukar ofta undra vilken väg vi ska ta när vi går ut och går, att singla slant är ju ett perfekt sätt att bestämma sig när man egentligen inte har nåt annat mål än att gå ut och gå 🙂
  Ha en finfin kväll!

  1. Att singla slant mellan ett par alternativ är helt ok när man inte har direkt något bestämt. Och en jättefin runda blev det i morgonsolen.
   Här har molnen som kom in på em lättat och kvällen ser ut att bli en bra balkongkväll.
   Önskar er också en fin kväll-

  1. I morse vaknade jag så tidigt så det var lika bra att ge sig ut. Sen kom en del skurar och nu i kväll är det fint igen. Blir balkongmiddag dock med en kofta på.
   Kul att du följde med.
   Stor kram

 3. Så mycket grönska du får erfara på dina promenader =) Du är även duktig och kämpar på att gå långt. Älskar dessa fina gestalter i trädgården från Folgelströms böcker. Jag avundas att få gå att strosa längs kanalen i Stockholm.
  Godkväll Ditte
  Kram

  1. Här är det så grönt och vackert nu. Jag bara älskar det. Jag kämpar på och oftast blir det på 2x 4 km per dag. Men med pauser.
   Just här vid kanalen och längs kajen är det också Fogelströms trakter som han så fint beskrivit i några av böckerna i Stockholmsserien.
   Vi tar ju med varandra på olika turer så vi får ju se mycket ändå.
   Önskar dig också en fin kväll.
   kram!

 4. Morgonstund har onekligen guld i mund här hos dig. Så morgonpigg du har blivit på sistone. Gissar att det är ärret på axeln som ställer till det för dig. Härliga bilder från din morgonpromenad och jättekul att höra om bostadskvarteren namn och dess bakgrund. Känner igen sträckan du har promenerat men har missat skulpturerna totalt. Har de nyligen satts upp kanske. Härliga bilder förresten:-)

  1. Visst är det delvis så. Axeln är knepig. Och det är ju ingen idé att ligga och vrida sig. Tog med mobilen med boklyssning, “Våroffer” ac Anders de la Motte i lurarna.
   Skulpturerna har funnits länge. Men man får från kanalsidan gå genom mandelparken in på gården i bostadsområdet. Väldigt fina gårdar här men mycket grönska och uteplatser. (Man kan också nå gården från Tegelviksgatan).

 5. Du fick ju en härlig morgonrunda och jag tog den nu som kvällspromenad, tack för det!
  Väldigt mysigt att följa med dig. Hoppas det går bra med axeln, trots allt, tänker på dig.
  Stor kvällskram, Gerd

  1. En riktigt skön morgonpromenad i vackert solsken.Och så fint att gå längs vattnet och ha Fogelström och hans Stockholm i tankarna och samtidigt det nya. Bra mix.
   Stor kram från balkongen där vi sitter kvar.

  1. Finns mycket historia här i området. Och järnvägsspåren ska vara kvar.
   Väldigt roligt och intressant att se programmet om Per Anders Fogelström och han Södermalm. Vilken otrolig efterforskning han gjorde vad gällde allt. Kul var också att en kulturjournalist, Ulrika Knutsson, stod just här vid Mandelparken när hon medverkade i programmet.

  1. Grönskan är så vacker och ljuset likaså. Är så glad för att vi borr mitt i stan men ändå har vatten och naturen så nära. Extra roligt är det att gå här i de trakter där flera av Fogelströms böcker utspelar sig.
   Just denna morgon var maken hemma och bakade så jag skulle få färskt bröd till frukost och sedan serverade han en riktigt god “restaurangfrukost”. Så gott!

 6. Tur att vädret var med dig i morse! Sen kom det ju en regnskur på eftermiddagen när jag skulle in till stan.
  Tack för all info som du skriver om på din väg. Hamnade just i programmet om Fogelström om det var i går eller förrgår minns jag just nu inte? ! Spännande program var det i alla fall, och blir nästan sugen att läsa alla böcker igen i serien om “mina drömmars stad”!
  Sköt om dej!!!
  Kram!

  1. Morgonen var riktigt fin men sedan kom det ju flera skurar under dagen.
   Kul att du såg programmet om Fogelström och här stod ju en av kulturjournalisterna på kajen här där jag hade några bilder från. Bara en bit bort från oss-
   Ha det bra du också-
   Kram

 7. Vilka fina illustrationer till Fogelströms verk! Jag är ett stort fan av honom, slukade böckerna för många år sedan. Himla fiffigt att använda den typ av figurer som dels inte ser levande ut men ändå illustrerar det verkliga livet väldig tydligt.
  Sen gillade jag speciellt ditt foto på Hammarby sjö med Globen i periferin, en vinkling jag inte har sett förut.
  Bra jobbat tidigt på morgonen när en annan ligger o sover på söta örat…regn idag, ingen solstråle letade sig in…
  Kram

  1. När jag nu ändå vaknade så var det välgörande att komma ut en sväng. Maken ägnade sig åt brödbak så nybakat bröd blev det till frukost. Har du möjlighet så se gärna programmet om Fogelström som nu går på SVT Play. Riktigt bra! Och det var delvis i de miljöer där jag gick igår där en del av hans böcker utspelar sig, vid Hammarby sjö. En liten del av programmet är också inspelat just där jag stod.
   Jag blev själv riktigt nöjd med bilden här över kajen, spåren och med Globen i bakgrunden. Tog den just när jag kommit ut från en tunnel mitt emot Boule & Berså.
   Här har det regnat i natt och på morgonen med nu tittar solen fram. Här väntar läkarbesök.
   kram!

 8. Skönt med en morgonpromenad! Såå trevligt att få följa med.
  P. A. Fogelström – är en favorit och jag tyckte mycket om böckerna i serien Mins drömmars stad.
  Tack för tipset – ska sätta på programmet nu 🙂
  Ha en fin dag!
  Kram

  1. Det är ju inte så ofta jag komemr ut så tidigt men nu blev det. Jättekul att du följde med. Och just i “Mina drömmars stad” är det många miljöer nära oss som är med.
   Du kommer att se i alla fall kajen och en del annat jag skrivit och berättat om.
   Önskar dig också en fin torsdag.
   Kram

 9. Åland har jag en stående inbjudan att besöka sen många år men om man ändå inte får gå iland i dessa tider så får nog nämnda inbjudan stå kvar ett tag till, ska ju vara riktigt fint där har jag fått mig berättat.

  Skön morgonpromenad där…bra jobbat och fina bilder.

  Ha det fint Ditte.

  1. Tror att det är bra att du har inbjudan innestående tills man åter kan gå iland. Åland är väldigt fint och dess skärgård också. Har varit där mycket. (Maken är ålänning)
   En fin promenad blev det men det hör till ovanligheterna att jag är uppe och ute så tidigt.
   Ha det fint du också.

  1. Visst bor vi fint här på kajen. Och omväxlande rundor blir det.
   Både skulpturerna och gården här är värd en extra titt. Man går in genom en grind väldigt nära Mandelparken.

  1. När jag nu ändå var vaken så tidigt blev det perfekt med en promenad- Så fint här längs vattnet.
   Stor kram

  1. Visst är Stockholm med omgivningar vackert. Längtar så tills vi kan ta oss ut i skärgården men är både glad och tacksam att hänga med på dina vackra turer.
   Och nu fick du se lite mer av östra Södermalm denna morgon.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *