Södermalm Stockholm

Aktiv förmiddag och i rörelse

Jodå, det blev blev en aktiv förmiddag denna fredag. På lite olika sätt. Problem med ryggen har jag haft i många år och för att den inte ska känna sig ensam så har artros i höftederna tillkommit. Något som absolut inte är något att lägga på pluskontot. Men till pluskontot kontot kan jag lägga en skicklig fysioterapeut. I grunden är jag vältränad och tämligen pigg. Men kombinationen höftartros och ryggbesvär begränsar och besvärar.

Men att vara fysiskt aktiv och i gång är det som hjälper och stärker kroppen. I “lagom” dos. Så idag traskade jag iväg till  “artrosskolan “. Alltså träning i grupp tillsammans med andra  som har liknande besvär. Detta är något en kan få på recept och efter remiss och som även ofta ingår i högkostnadsskyddet för öppenvård. Hur bra som helst. Och tänk om effektiv träning nu kan göra så att en och i värsta fall två operationer kan undvikas. (Jodå, jag har tränat hemma några gånger i veckan och jag promenerar mycket. Och detta kommer jag att fortsätta med. )

Vi bor mitt i stan och med naturen nära. Och ofta går jag genom närbelägna Tullgårdsparken.Perfekt att här följa årstidernas växlingar.

En aktiv förmiddag

blev det. Först promenad uppför Östgötagatan, uppförsbacke i svag lutning och sedan artrosskola i 60 minuter. Behagliga rörelser, men vissa, där höfterna “spelade huvudrollen” var mer utmanande. Men min  envisheten var till god hjälp.

Södermalm. En aktiv förmiddag utomhus hade barnen här på förskolan. I Tullgårdsparken ligger en förskola där barnen och lärarna är ute i princip hela dagen. Så säkert blev det en aktiv förmiddag.    

Längst bort i bild skymtar skrapan, “Stockholm New” på andra sidan Hammarbykanalen, i Hammarby sjöstad. Byggnaden har 28 våningar och en bar högst upp.  Och i fint väder är baren en god utsiktsplats över Stockholm med omgivningar. I övrigt är det kontor “kreativa verksamheter”. Riktigt vad de är vet jag inte. Men en hel del dataspelsutvecklare huserar här och idag är det ju många som ägnar sig åt kreativ verksamhet.

Östgötagatan.Längst söderut skymtar Stockholm New. Har här  kommit upp till Kapellgränd ,där jag viker av. Här på bilden märks tydligt att det är en backe. Här till höger skymtar konstverket “Sprängportarna”.(Mer om dem och konstnären i länken)

En av sprängportarna. Många spännande detaljer finns och de har funnits här sedan 1992. I byggnaden låg förr ett gammalt elverk men sedan juni 2020 finns här en moské.

I slutet av Östgötagatan och helt nära Sprängportarna, ligger Mosebacke. Ett stycke Stockholmshistoria med god utsikt och dit en gärna drar sig sommartid. Detta är ju lite av mina kvarter, lite utvidgade, så i augusti förra året var jag med här längs Östgötagatan på en guidad tur.   En del av flera stadsvandringar som Sadsmuseet  ordnade.

Stockholm. Södermalm. En aktiv förmiddag och där ingick artrosskola på "Hela kroppen" Så var jag efter dryga 20 minuter framme vid målet ,”Hela kroppen” på Södermalm. Är så glad över att jag har gångavstånd till mycket av det mesta. En aktiv förmiddag var det och här blev det nu “artrosskola” i 45 minuter.

Tid till förfogande

har jag ofta så på hemvägen, efter avklarad träning, tog jag vägen via Katarina Kyrkogård och sedan fortsatte jag  Södermannagatan hem. (En parallellgata till Östgötagatan)

Vill du läsa mer om Östgötagatan och olika byggnader där så  finns det att läsa här;  “Mer från Södermalm”-

Katarina kyrka och kyrkogård. Här och i angränsande kvarter strosar jag ofta och gärna. Så mycket av Stockholm och dess historia. Både den äldre och den nyare. 

Nu tog jag en sväng på kyrkogården och här finns många gravplatser. Detta är också den begravningsplats vi tillhör. (Vi hör till Sofia församling men vid den kyrkan uppe i Vita Bergen finns ingen kyrkogård.) Som så ofta stannade jag till vid Sara Danuis grav. Så vacker och stilfull. Helt nära ligger författaren/Nobelpristagaren, Tomas Tranströmer, skådespelaren Mikael Nyqvist, Cornelis Vreeswijk , Anna Lindh, musikern Putte Wickman, skådespelerskan Kim Anderzon , Gösta Ekman och många fler. Tänk vilka samtal som kanske utspelar sig här. I det tysta.

Sara Danius grav.

Solen gör tappra försök att tränga genom molnen när jag lämnar Katarina kyrkogård.Men regnet hänger i luften när jag kommer ut på Södermannagatan. Nu blir det den jag väljer på hemvägen. Känslan av att vara i en småstad med mindre butiker  och charmiga hus infinner sig. Och Södermalm, visst är det en stadsdel i Stockholm, men känslan finns att det är en stad i staden.

Stockholm. Södermalm. Södermannagatan. Eftersom det är en aktiv förmiddag tar jag några stickspår på vägen hem. Södermannagatan mot där den börjar. I bakgrunden skymtar entrén till Katarina kyrkogård skymtar. Och det är aktiv förmiddag som gäller så visst tar jag några sidospår på vägen hem.

 

26 svar på ”Aktiv förmiddag och i rörelse”

 1. Gillar tanken på att det pratas på kyrkogården 🙂 Jag tror inte händer efter döden, men att leka med tankarna gör jag gärna. Vad skönt att du får all möjlig hjälp för att förhoppningsvis slippa operationer. Trevlig helg!

  1. Jag leker bara här med tanken på dessa skulle prata med varandra. Tar ofta en tur förbi här och även Katarina kyrka är en ljus och öppen kyrka. Nog så viktigt för mig med ljuset.
   Är så glad nu för artrosskolan och inte minst att övningarna hela anpassas efter vad en klarar av och lite till- Har tursamt nog en väldigt bra grundstyrka och den hjälper mycket. Hoppas att slippa operation men om så blir är det än viktigare att vara väl tränad innan.
   Önskar dig också en fin helg.

  1. Jättebra! Jag har ju tränat hemma en hel del men här anpassas ju rörelserna efter var och en när det är dags och det är en stor fördel. Och ska dem ev. operera måste en vara i “gott skick”.
   Fint att du tränar lite dagligen och nu är det ju perfekt med att kunna simma i varmt hav eller ev. i pool.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram

 2. Tanken på att även en själv kan delta i samtalen är spännande. Inte för att jag tror att jag skulle säga så mycket i detta sällskap även om jag är pratglad. Att få lyssna skulle var fantastiskt.
  Att gå runt bland gravar ger en märklig och spännande känsla. Jag gör det sällan men tycker på något konstigt sätt om det.
  Håller tummarna för att du blir hjälpt av rörelser.

  1. Just så tänkte jag också. Tänk att få lyssna. Just dessa personer tror jag skulle tillföra mycket.
   Passerar ofta och gärna Katarina kykogård och tycker om att göra det.
   Jag har ju tränat hemma en längre tid och nu blir detta ett bra komplement. Och kan jag slippa en operation så är det ju bäst.
   Önskar dig god bättring.

 3. Va fint med artrosskola, så fantastisk du är med din envishet, då kommer man långt, men att ha ont är ju inget vidare…
  Södermalm är verkligen så fantastiskt vackert, inte dumt att bo där!
  Ha en fin fredagkväll!
  Varm Kram

  1. Envis är jag. På gott och ont. Men vad gäller artros är det bra att träna. Jag är ju i grunden stark i kroppen men smärtan har ju begränsat mig så mycket.
   Södermalm är trevligt och som en stad i staden. Och det blir lätt en del stopp på vägen-
   Önskar dig en bra jobbkväll/natt. .
   Kram

 4. Ja jag vet hur det är att vara “slav” under artrosträning, inte kul att ha detta “tvång” att utföra minst två gånger i veckan. Men så länge man kan fixa sin hälsa med träning istället för operation så är det bara att göra och lära sig att gilla läget. Tur att vi är envisa ♡
  Fina höstbilder. Trevlig helg!

  1. Jag försöker att gilla läget. Och att nu träna i grupp var ganska roligt. Hemma har jag tränat 2-3 ggr i veckan och det ska jag fortsätta med.
   Och kan jag slippa en operation är det värt mycket. För tyvärr har jag förutom höfterna också en rygg som sett bättre dagar.Men den kan inte opereras.
   Envisheten tar en långt. Förstår att din också varit viktig.
   Och promenerar gör jag verkligen.
   Önskar dig också en fin helg.

 5. Trodde alltid att man “bara” kunde få höftartros när man är i vår ålder. Men tänk så fel jag hade. Min (snygga) husläkare opererades för sju veckor sedan för just höftartros. Han fick en ny höftkula och den 30 cm lång “stav” insatt i lårbenet. Han går fortfarande med en krycka men börjar jobba igen på måndag. Å han är 50 år. När han berättade det var jag nästan glad över att jag inte har opererat varken höft eller rygg.
  Gissar att du tänker likadant…

  Är glad att du är nöjd med alla behandlingar/tips du får av experterna. Å visst, din envishet hjälper till den också;-)

  Östgötagatan är en av mina favo gator. Där fanns en väldigt duktig rammakare förr i tiden.

  1. Jag tänker precis som du och tänker gneta på med träningen både i artrosskolan och hemma. Det var riktigt roligt att träna i grupp. Min rygg kan inte opereras just nu men vad gäller höfterna hoppas jag kunna slippa operation.
   Vad gäller vården tycker jag att omhändertagandet är riktigt bra. Men visst är det långa väntetider för operation och annat. Men läkarna gör ju en prioritering och det är ju bra.
   Jodå, envis är jag och uthållig.
   Vad gäller rammakare så finns den kvar. Ligger mitt emot “Sprängportarna”.

 6. Nog är det så att man får göra då gott man kan med de skavanker man fått. Här har jag också fått program av min fysioterapeut som jag försöker göra så gott det går. Gummibandet är fastknutet i klädkammardörren och hantlarna ligger vid soffan så det inte är svårt att få till träningen. Rörelse är verkligen a och o vid artros och har man gjort så gott man kan så får det bli som det blir…
  Katarina kyrka och kyrkogård har vi besökt flera gånger, många av gravarna är så speciella och jag gillar också tanken på de intressanta samtal som skulle kunna utspela sig här…

  1. Visst är det så och att hålla sig i gång är a och o. Dessa gummiband är jättebra. Har också ett par hemma i olika belastningsnivå. Förstår att du också är i träningstagen…
   Här på kyrkogården stannar jag alltid till hos Sara Danius, Gösta Ekman, Tomas Tranströmer och Cornelis. Ofta också hos Anna Lind.
   Tänker på samtalen jag kunde få lyssna till. Får tänka mig dem-

 7. Artros är ju ett litet helsike minst sagt, kombinationen med ryggont gör ju inte saken bättre.
  Bra att träna då så det inte blir värre lika fort som det skulle kunna.

  Kyrkogårdar ger ju en viss känsla av lugn, den sista vilan, tid för reflektioner.

  Ha det fint nu Ditte.

  1. Tyvärr har besvären blivit allt värre och den träning jag skött hemma räcker inte till. Så jag är glad att den nu utökas. Jag har en god grundstyrka men även den måste underhållas. Och helt oavsett vad som händer, operation eller ej, så är det bra att ha en god grundfysik.
   Kyrkogården här passerar jag ofta och i fantasin lyssnar jag till olika samtal mellan några som är begravda här. Roligt att leka med tanken.
   Ha det bra du också och trevlig lördag.

 8. Det där med artros är inte så kul, men viktigt att röra sig o det är du mkt bra på 🙂 att promenera är så skönt o nu med alla vackra färger. Önskar dig en skön lördag kram

  1. Visst är det viktigt med rörelse. Så mycket annat finns inte. Jo, operation men då måste kroppen vara bra tänad för att den ska bli bra i sin tur- Och trots att jag har en bra grundstyrka och promenerar 5-8 km /dag så räcker inte det. Rörelserna och träningen med och hos fysioterapeuten är väldigt bra och inte minst nu artrosskolan.
   Önskar dig också en fin lördag.
   Kram

 9. Så bra att det finns artrosskola som erbjuds för kan man undvika en operation är det så klart att föredra. Träning i lagom form är alltid att föredra och man får anpassa till vad man klarar och vad som passar kroppen. Promenader är ju bra vardagsmotion och så även simning som ska vara skonsamt för kroppen. Dock passar det inte Husses ryggproblematik så det är ju väldigt individuellt.

  Önskar en god lördag nu!

  Kram

  1. Visst är det! och nu har jag satt mig på skolbänken igen. Tyckte träningen gav en hel del och roligt att det är en grupp. Tyvärr passar inte simning min rygg och höftproblematik heller. Har ju nästan dagligen kört ett program hemma som komplement till promenaderna. Ä glad att jag har en god grundstyrka för det hjälper mycket. Om det blir operation eller ej vet jag inte. Men även då är det bra att vara i god form.
   Promenader blir det ju, men det ger ju inte så mycket styrka, så komplettering är bra.
   Hoppas Husse ska bli bättre.
   Önskar dig en bra lördag.
   Kram

 10. Jag fick en länk till en artrosskola på nätet som AnnaLena har nyttjat och tyckte var bra. Har dock inte börjat titta närmare, är lite kluven till att prata med en terapeut via en chat. Skulle hellre gå till en liknande som du gör. Vi får se hur det blir, hoppas att du får god hjälp! Kram

  1. Jag har tränat hemma ett bra tag men nu ska jag gå här som det dör “extra” Blir bra. Och det är bra att någon ser att en utför rörelserna rätt-
   Jga bor ju så till att det tar mig 30 minuter att gå till träningen om jag inte tar pauser och tittar mig omkring. Helt ok. Men prefekt att det finns på nätet så att fler kan ha nyttja den. Viktigast vid artros är ju adekvat rörelse och stärka musklerna.
   Jag håller helt med. Tycker det är så bra att gå hit. Har ju också min fysioterapeut på plats som jag också träffar varannan vecka. Men kanske finns något i din by.
   Hoppas du kan hitta något som du fysiskt kan gå till-
   Kram

 11. Så bra att du får hjälp med träning på Artrosskolan … du är ju envis och det underlättar såklart,
  Fina bilder från din promenad!
  Kram

  1. Är tacksam för hjälpen och det kändes bra. Roligt också att träna i grupp. Hoppas kunna stärka upp musklerna igen. Är i botten vältränad men rtggen och höfterna har “slitit” ner mycket.
   Och jag passar ju på att röra mig och fina områden har jag helt nära. Kan vara helt trängselfritt och det tycker jag är skönt mellan varven.
   kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *