Stockholm Utflykter

En mötesplats – Uppenbarelsekyrkan i Midsommarkransen

I gårdagens blogginlägg var vi i  stadsdelen Midsommarkransen,  som ligger några kilometer söder om Stockholms innerstad. En stadsdel med rötter långt tillbaka i tiden men som kom att bli bebyggt i början av 1920-talet. Lägenheterna var ofta små, ett till två rum med kokvrå eller litet kök. Att det också  fanns varmt vatten i lägenheterna. Inte så vanligt på den här tiden. Och just detta med gula hus och röda tak är lite karakteristiskt för  Midsommarkransen. Och här i ”Kransen” blev Uppenbarelsekyrkan en mötesplats för Promenadklubben denna onsdag. En kyrka med fokus på ljus, glaskonst, rymd och arkitektur.

Uppenbarelsekyrkan med sin glaskonst och arkitektur har blivit uppmärksammad runt om i världen och blandningen av den gotiska byggnadsstilen och barock har gjort att man talat om en osvensk arkitektur.

Ett långt inlägg men rubrikerna gör det lättare att scrolla och se bilderna.

Stockholm. Midsommarkransen. På väg till i Uppenbarelsekyrkan här. En mötesplats.Midsommarkransen är en av Stockholms 132 stadsdelar. Vi går genom en av  parkerna och noterar just de gula bostadshusen med röda take som kännetecknar stadsdelen. Vi  är på väg till Uppenbarelsekyrkan, en mötesplats, i olika avseenden.

 Nästan framme

vid Uppenbarelsekyrkan (tar ca 10 minuter att promenera dit från t-banan) stannar vi till vid ett flerfamiljshuset byggt i trä; Florahuset.Man har valt att bygga i trä, ett levande material, och som takbeläggning valt sedum (låga växter) och örter som också bidrar till att insekter och fjärilar trivs. På taket finns också solceller. (Mer om det spännande huset i länken ovan ”Florahuset”.) Balkonger finns och även terrasser för de som har sina lägenheter högst upp. I huset finns 37 lägenheter, bostadsrätter)

Jag hade läst en del om Uppenbarelsekyrkan tidigare och det gjorde att jag tillsammans med väninnan Agneta var där i januari 2022. Då på egen hand. Och att komma hit är som att besöka ett museum som är inrymt i en kyrka- En bra kombination tycker jag. När vi var här i januari berättade jag  en del om kyrkan i ett blogginlägg så idag har jag ”plockat” en del text därifrån.

Midsommarkransen och det spännande ”Florahuset.” Inflyttning skedde sommaren  2020.

Uppenbarelsekyrkan – En mötesplats

Så var det förr vad gällde många kyrkor och så kan det även vara idag. Själva namnet på kyrkan kommer från Uppenbarelseboken i bibeln som gestaltar kampen mellan det goda och det onda. Och detta framgår i den glaskonst, glasmosaik, som i kyrkan just tolkar Uppenbarelseboken rent symboliskt.

Uppenbarelsekyrkan blev invigd1961 men planer på en ny kyrka, här på berget, fanns redan på 1940-talet. Men inte förrän 1957, när Hägerstens församling bröt sig loss från Brännkyrka församling  kom man igång med projekteringen av den nya kyrkan.

Uppenbarelsekyrkan kom till under en tid i Sverige då många kyrkor blev byggda.  Folk från landsbygden flyttade in till städerna och många i Stockholm lämnade trångboddheten i innerstan och flyttade utanför tullarna. Så i Stockholmstrakten kom flera kyrkor att byggas i slutet av 50 och början av 60-talet. Många av dem var mindre och det var själva kyrkorummet som var användbart alla dagar i veckan som var viktigt.  Göteborgsarkitekten Johannes Olivegren som under 1950 och 60 talen ritat drygt tjugo kyrkor i Sverige blev också den som kom att ansvara för Uppenbarelsekyrkan.

Ljuset är ständigt närvarande

Kyrkan är i två plan och på entréplanet kommer man in i det cirkelformade kyrktorget. Här finns också själva kyrkorummet. En trappa ner, insprängt i berget under kyrkan finns ett kolumbarium i två etage. Här finns plats för närmare 23 000 urnor. Även när vi för ett tag sedan besökte världsarvet Skogskyrgogården, strax söder om Stockholm City såg vi några kolumbarier.

Uppenbarelsekyrkan är byggd i öst-västlig riktning. Detta är brukligt och har med symboliken att göra. Solen stiger upp i öster och har två huskroppar i ljus betong och en i gult tegel. Och själva formen på kyrkan påminner om ett stort fartyg.

Innanför kyrkans entré ligger det stenlagda kyrktorget.  Här var det från början öppet mot himlen men ett glastak har kommit till.Ljuset flödar in även om det är mulet utomhus. Och ljuset här ger en fantastisk rymd.

Midsommarkransen. Uppenbarelsekyrkan. Kyrktorget. En mötesplats som blir naturlig. Mitt på torget finns en brunn med glasbotten som låter ljuset sila ner i kolumbariet. Redan här noterar vi vacker glaskonst.Runt ”torget” finns sittmöbler, ett litet bibliotek, mindre utställningar och möjlighet att köpa kaffe. En mötesplats som blir naturlig.

Runt ”kyrktorget” finns ett antal fönster med målningar av den allsidige  konstnären Ralph Bergholtz och även dessa glasmålningar har sin symbolik, precis som de fönsterglasmålningar inne i kyrkan.(Mer om detta har jag berättat i länken till vänster)

Inne i kyrkan

Återigen är det ljuset som är så påtagligt. I går hade Promenadklubben av av prästerna i kyrkan som guide och det gav mycket. Symbolikvärdet är  stort och hämtat från Bibelns olika delar.

När ljuset är på väg att nå in i kyrkan bryts ljuset i glaset så att det först riktas uppåt mot taket för att därifrån falla ner i rummet. På detta sätt kan kan man eliminera störande bländningseffekter. Arkitekten Olivegren framhöll ofta ljuset som arkitekturens mest betydelsefulla byggsten. Något som går igenom i hela byggnaden

Stockholm. Stadsdelen midsommarkransen. Ljuset i kyrkan blir ocks en speciell mötesplats där färg och symbolik flätas samman. Denna ”bild” är den en möts av vid entrén till  kyrkorummet i Uppenbarelsekyrkan. Ljuset, fönstren och dessa målningar tar andan ur en. Kyrkorummet blir inte bara en religiös mötesplats utan en där arkitektur, glaskonst , ljus och rymd möts.

Framme i koret finns sju fönster. Just siffran sju återkommer då och då i Uppenbarelseboken i Bibeln och förekommer också på andra  platser i kyrkan.

Från koret. Entrén till kyrkorummet och den bakre delen. Här syns också den nya orgeln som invigdes i oktober i år och som är byggd i Spanien.

Glasmålningarna med sin symbolik och det vackra ljuset finns med överallt. 

Kolumbariet

är insprängt i berget och ligger mitt under “kyrktorget”.  Och just ljuset från brunnen där upp ger ett vackert sken även här nere. En bronsskulptur, “Den Helige Franciskus”, gjord av Ralph Bergholz , som även skapat glasmosaikerna. Franciskus är omgiven av de fåglar som enligt legenden ska formera sig till ett kors på himlen.

Konstnären Raph Bergholz, som gjort glasmålningarna har tillsammans med konstnären Randi Fischer också utformat en uppsättning av ca. 200 utsmyckningsdetaljer för gravplattorna i kolumbariet . Dessa blir då delvis personliga samtidigt som de delvis är enhetliga.

En liten del av kolumbariet ligger under brunnen som finns på Kyrktorget och ljuset tar sig ner även hit. (Ett kolumbarium är en gravplats avsedd för urnor och kan användas om det inte finns kyrkogård. )

Stockholm. Midsommarkransen. Kolumbariet. En mötesplats på sitt sätt. En annan del av  det stora kolumbariet. Och även detta blir en mötesplats på sitt sätt.

En “lillkyrka” med altare och några bänkar finns nere i kolumbariet.Och även här kan man ta del av Ralph Bergholtz glaskonst. Här en skildring av Jesu födelse.

Lillkyrkan i ”Kolombariet”. Även här finns de vackra glasmålningarna.

Vill du veta mer om Uppenbarelsekyrkan,  hur du kommer dit och öppettider,  finns det här på deras hemsida- Och om du inte tröttnat så finns den ursprungliga texten och bilderna från januari 2022j  att hitta här; Glaskonst och arkitektur

26 svar på ”En mötesplats – Uppenbarelsekyrkan i Midsommarkransen”

  1. Så intressant detta om Uppenbarelsekyrkan.
    Tack för all denna information och mycket som jag inte visste men nu fick reda på.
    Jag har aldrig varit inne i denna kyrka fast jag har bott i Midsommarkransen i ett antal år. Men, på den tiden var det mest bara mitt arbete som gällde.
    Mycket bra utflyktsmål. Undrar om jag skulle kunna ta mig dit, skulle vilja verkligen.
    Det ser så fint ut inne i kyrkan och så annorlunda emot många andra kyrkor.
    Ha det bra och sköt om dig.
    Varm kram

    1. Kyrkan är så vacker. Bland det vackraste jag sett. Fantastiska målningar. Du skulle tycka om att komma hit. Men nu var du ju med mig hit.
      Tunnelbanans Röda linje går. Men kanske kan Mysingen köra. Gott om parkeringsplatser finns det. Så roligt om det kunde bli av.
      Tack, jag gnetar på men gör det med hoppfullhet. Blir enklare så.
      Varm kram och hoppas ni har det bra.

  2. Oh, vilken vacker kyrka. Vi besöker gärna kyrkor för de är ofta sevärda för det ena eller andra.
    Just glaskonsten får mig att tänka på när vi var i Växjö i vintras och besökte domkyrkan där. Då syntes det att vi var mitt i Glasriket. Altarskåpet var gjort av Bertil Vallien och för övrigt fanns det konst av Erik Höglund, Bo Beskow m fl. Det var som en vacker konsthall…

    1. Den här kyrkan rekommenderar jag. Så vacker och inbjudande på alla sätt.Och trevligt även med ett besök i Midsommarkransen, denna gamla stadsdel.
      Växjö domkyrka är så fin och visst känns den också lite som en konsthall.Tyvärr är många kyrkor så dystra och mörka-
      Trevligt att ni var med.

  3. Jag minns ju att du skrivit om kyrkan tidigare men den förtjänar en repris. Den är väldigt vacker på många vis och jag tycker verkligen om stilen. På något vis känns den nyare och modernare än vad byggnadsåret säger.

    Önskar en god kväll nu!

    Kram

    1. Jadå, vi var här i januari 2022 och var då väldigt fascinerade av den. Nu berättade en av prästerna mycket om kyrkan så det blev ”mer fylligt”.
      Just ljuset och målningarna fastnade jag för både i januari och nu. Och att kyrkan är just en mötesplats och inte känns så ”religiös” utan mer inkluderande.
      Önskar dig också en skön kväll.
      kram

  4. Där satt den eller rättare det;-) Minnet alltså:-) Har visserligen aldrig varit vid Midsommarkransens tunnelbanastation, men Uppenbarelsekyrkan har jag sett och bloggade om 2017. Vi promenerade från Aspudden till Midsommarkransen.
    Å det är helt perfekt att du visade så fina bilder från interiören. Vi kunde nämligen inte komma in i kyrkan när vi var där på grund av en begravningsgudstjänst. Så stort tack för att du ”kompletterade” mitt minne från kyrkan:-)

    1. Jodå! Så gjorde vi förra gången, i januari 2022. T-bana till Aspudden. Men det gick lika bra till ”Kransen”.
      Bra att ditt minne var med dig. För har en varit här i kyrkan så tror jag en minns det. Så fantastiska glasmålningar.
      Bra att du nu fick ta del av insidan för den är enastående.

  5. Vilken spännande kyrka! Känner inte till Midsommarkransen, ligger liksom fel sida av stan 😉 Dock bor ju schlagerväninnan vid Telefonplan, som väl ligger i närheten?
    Nu måste jag skynda till jobbet!
    Kram från mej och från Lotta i Kungsängen ,som tyckte du var så trevlig!
    <3

    1. Jag är inte heller hemma här i Midsommarkransen men en levande stadsdel, knappt 10 minuter från Slussen- Känns som en småstad med dessa gula hus med röda tak-
      Jadå, Telefonplan ligger nära-
      Aha, jobbnatt! Önskar dig en lugn sådan.
      Vad roligt att du idag var hos Lotta. Jätteduktig och väldigt trevlig. Hade tur att hon ville och kunde ta emot mig.
      Roligt att höra att hon tyckte jag var trevlig.
      Kram

  6. Mäktigt så det förslår. Vilken kyrka, vilken kulturskatt, symbolik osv osv…
    Tack för möjligheten att få komma med innanför väggarna till Uppenbarelsekyrkan.
    Så mycket tankar och planering det ligger bakom allt detta.

    Kram!

    1. Det var lika spännande och intressant att komma hit nu som i januari. Men igår hade vi en präst som guidade oss och det gav mycket Just ljuset, målningarna och öppenheten tilltalade mig. Och att lokalen i sig inte kändes eller var så ”religiös”.
      Ibland blir den kristna symboliken så dyster tyvärr. Så var det inte här.
      Kram

  7. Men så fint! Och intressant! Du berättar och förklarar jättebra och hit ska vi ta oss.
    Trevlig fredag och helg till dig önskas.

    1. Kyrkan är verkligen vacker och så mycket ljus och glaskonst här.Tycker om att kyrkor är välkomnande och ljusa.
      Gör gärna ett besök här och Midsommarkransen med sina hus från 1920-talet är sevärda de också.
      Trevligt att du var med.

    1. Kyrkan är verkligen vacker, i mitt tycke. Och just ljuset och glasmålningarna ger en speciell känsla av luft och rymd. Kyrkor är ofta så dystra och märka. Roligt att också se mer av Midsommarkransen.
      Kram

  8. Vilken otroligt vacker och annorlunda kyrka. Den känns väldigt ny och modern trots att den har en del år på nacken. Glasmåningarna är så vackra. Kan tänka mig att det blev en extra fin upplevelse med en kunnig guide. Kram

    1. Jag tycker den här kyrkan är så vacker. Just ljuset, luftigheten och de vackert målade fönstren ger en harmoni. Många g¨nger är kyrkor så dystra så axlarna åker ner men här är det tvärt om-
      Väldigt roligt att nu få veta mer om symboliken i målningarna med hjälp av vår guide. (Tillika präst här)
      Trevligt att du var med.
      Kram

  9. Den kyrkan skulle jag vilja se i verkligheten! När man ser interiören verkar den snarare vara byggd på 2000-talet och inte på 60-talet. Dina bilder är jättefina, men jag tror att i verkligheten blir dt ännu bättre!
    Kram och tack för uppenbarelsen!

    1. Kyrkan är verkligen speciell men sina glasfönster och glasmålningar. Och ljuset i hela byggnaden ger en speciell känsla.
      Bilder kan inte på något sätt göra kyrkan rättfärdig men ett hum o hur den kan se ut får en ju.
      Kul att du var med här på denna dags uppenbarelse.
      kram

  10. En annorlunda, spännande och intressant kyrka på flera sätt … säkert värt ett besök om man har möjlighet.
    Florahuset är verkligen väldigt speciellt … ska följa länken och läsa mer.
    Kram

    1. Uppenbarelsekyrkan är verkligen vacker, men smaken kan ju variera.Just ljuset här som så fint flödar in, rymden, de målade fönstren och öppenheten tilltalade mig. Många kyrkor är så mörka och känns inte alls så ”hoppfulla”.
      Florahuset här är udda i sin utformning och jag tycker det är riktigt spännande.
      Kram och trevlig fredag.

  11. En så vacker kyrka. Flera olika delar som var intressant och tilltalande. Allra mest gillar jag ändå de stora fönstren med olika blå nyanser, runt ”solen”…kristusbilden…
    Tack för guidning!

    1. Jag är väldigt förtjust i den här kyrkan. Allt ljus och den rymd som finns är speciellt. Många gånger är kyrkor så mörka och dystra och inbjuder inte direkt till glädje. Men det tycker jag Uppenbarelsekyrkan här gör.
      Just dessa sjuk bilder vid koret fastnade jag också extra för.

  12. Minns ditt inlägg härifrån då jag också beundrade den vackra inredningen. Mycket symbolik får plats och om man inte tar reda på vad de olika symbolerna betyder går man miste om mycket. Stolarna i kyrkorummet var inte riktigt i min smak, jag tyckte de såg lite malplacerade ut, men kanske är det en vanesak då jag är van vid hederliga kyrkbänkar i trä….fniss
    Kan faktiskt inte välja något favoritmotiv för allt är så vackert.
    Kram

    1. Jag är så förtjust i Uppenbarelsekyrkan som jag tycker är så inbjudande med allt sitt ljus. Många gånger är kyrkor så dystra och förmedlar ingen eller väldigt lite glädje- Men här är det annorlunda. Kyrkan är en mötesplats och där just de vackra målningarna bjuder in.
      Kan hålla med dig vad gäller stolarna men en fick då inte träsmak.
      Roligt att denna gång få en guidad tur och få veta mer.
      kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *