Södermalm Stockholm

Hemvägen – Med några trevliga stopp

Gårdagens tämligen aktiva förmiddag med den artrosskola jag började på, liksom promenaderna dit och hem kändes bra. På vägen dit var tiden mer begränsad för stopp, men på hemvägen tog jag ut svängarna. Inte alls mig emot . Och här, i mina trakter på Södermalm,  hamnar en lätt på diverse sidospår som uppenbarar sig efter vägen.Omväxling tycker jag om så efter att ha promenerat uppför  Östgötagatan till träningen (uppför hela vägen) så valde jag att ta mig hem via Södermannagatan, en parallellgata.

Hemvägen

från Katarina kyrkogård där jag stannade till är via Södermannagatan  drygt 1 km. Alltså i princip lika långt eller “kort” som det är via Östgötagatan. Men nu gick jag Östgötagatan till träningen och tog Södermannagatan hem .Två gator med namn efter landskap och på Södermalm finns flera gator med landskapsnamn. Och namnen här  anknyter ofta till landskap i Götaland. (I Vasastan, en annan stadsdel i Stockholm och i City finns fler landskapsgator bl.a Dalagatan, (även Falugatan) Västmannagatan, Upplandsgatan och Norrlandsgatan)

Stockholm. Södermalm. PÅ hemvägen gick jag längs den charmiga Södermannagatan. På hemvägen valde jag att promenera längs Södermannagatan som till stora delar är bilfri och även på sina ställen enkelriktad. Här korsningen Bondegatan och Södermannagatan. Och just de rödaträhusen och det gula stenhuset är från 1700-talet.

Varför det just heter Bondegatan vet en inte. Men namnet lär inte komma från den adliga släkten Bonde.Däremot fanns det fler ägare till tomter här som hette just Bonde. I det röda huset ovan är det en keramiker os huserar. Och i övrigt längs Södermannagatan ligger många små butiker och en del caféer.

En blomsteraffär; “Atelier Fleur.” Ett stort utbud och vackert presenterat. Köpte med mig en bukett hem. 

Går en bit till och stannar till i nästa korsning vid Sofiagatan och blickar upp mot Sofia kyrka. Kyrkan är den högsta punkten i området Vita Bergen, 46 m över havet. Namnet på kyrkan kommer från  drottning Sofia, gift med kung Oscar den II.
Kyrkan, som en ser vida omkring började byggas 1902 då  invånarna i grannförsamlingen, Katarina församling, hastigt växte. Man ansåg att ytterligare en kyrka var nödvändig och än idag finns båda församlingarna kvar. (Sofia kyrka har ingen kyrkogård utan vi som hör dit har ev. begravningsplats på Katarina kyrkogård)

Sofia kyrka uppe i Vita Bergen är ett tydligt landmärke och tornet syns vida omkring.

Greta Garbos Torg, Katarina Bangata

blir nästa stopp. Och här slår jag ig ner på en bänk.

Stockholm. Södermalm. Paus på hemvägen i i allén vid Katarina Bangata. Här på  Katarina Bangata, en vacker allé, blev det ytterligare ett stopp på hemvägen. Den gula byggnaden är Katarina Södra folkskola och här gick en gång i världen Greta Garbo i skolan.(Mer om gatan och historien om området i länken)

Och alldeles bredvid skolan, just där Södermannagatan korsar Katarina Bangata finns Greta Garbos torg.

Greta Garbos Torg och allén till Katarina Bangata. Lönnarna i allén planterade man på 1930-talet för att få en känsla av park. 

Snart hemma

Jag har kommit till korsningen Södermannagatan och Ringvägen och ser att elskåpet förbereder sig för “Halloween”. Här är det någon person i området som pyntar elskåpet till jul, påsk, midsommar och i år även Halloween. Så här såg elskåpet ut inför julen 2021. Oftast har det pyntade elskåpet fått vara intakt men det har också hänt att någon/några förstört det. Så trist!

Roligt att på hemvägen också se det fina elskåpet som nu är iordningställt för “Halloween”.

Så är jag då vid Ringvägen, korsar den och har en bit kvar av Södermannagatan.  Skulle du vilja läsa mer om kvarteren här så har jag berättat om dem i tidigare inlägg; Stadsguidning och Dagens resa är en fortsättning

Ringvägen är den längsta gatan på Södermalm med sina 3 km och går i en halvcirkel och korsar Södermalm.

Vänder mig om och ser Katarina kyrka i bakgrunden. Och det var där jag startade dagens inlägg

Södermannagatan norrut. Katarina kyrka i bakgrunden.

Väl hemma hemma så tar jag en sväng längs kajen och fick hade delar av hunddagiset framför mig. Nu vet jag ju att det inte heter dags när det kommer till barn. Men vad gäller hundar så tror jag det passerar. “Hundförskola” skulle låta lite krystat.

 

32 svar på ”Hemvägen – Med några trevliga stopp”

 1. Första bilden ♡
  Fint promenadområde och skönt att sätta sig ner en stund och ta in det vackra- vila ben och rygg. Läckert elskåp hoppas att sakerna får vara kvar. Ha en fortsatt bra eftermiddag.

  1. Tack! Tänkte på dig när jag stod här. Och i dessa små vaser fanns ett par tre blommor som sedan var samlade i en större zinkbalja. Undrar varför jag inte köpte med en sådan va och bukett hem.
   Jag har ju tiden så det blir en del pauser och dessutom behöver höfterna och ryggen lite extra vila. Och i området där vi bor är det som en mindre stad.
   Visst är elskåpet fint nu inför Halloween och till advent kommer det mer juliga. Fantastiskt att någon satsar på att glädja andra med detta.
   Önskar dig ockås en fin kväll.

 2. Hej! Jag gick snabbt med på din promenad! Det slår mig att ni ff har denna grönskan som jag ser. Ser frodigt ut. Så du har börjat på artrosskola, tänk så mycket hjälp det finns. Hoppas att det styrker dig bra.
  Nu är strax min paus hemma slut och jag återvänder till den riktiga festen.
  Önskar dig en fin lördag.
  Stor kram!

  1. Jag strosade ju här och promenaden fick ta sin tid. Skillnad när en läser-Jag har ju både tränat hemma och med fysioteraprut men nu blir det “artrosskolan” som tillägg.Roligt att träna i grupp.
   Rörelse är ju det bästa när det kommer till just artros. Jag har en kropp som är stark i grunden med artrosen och ryggbesvären har försvagat den.Och ska jag opereras vill det till att vara i extra god form-
   Önskar dig en rolig kväll med gott om trevligheter.
   Stor kram

 3. Alltid lite trevligt att gå olika vägar, då man går fram och tillbaka. Är väl ett behov av variation i tillvaron…
  Fint gammalt hus, vackra blommor och en alldeles “lagom” Halloweenutsmyckning.
  Ha en fin eftermiddag! Kram

  1. Jag varierar ofta vägarna jag går och här i närheten finns en hel del fina miljöer att välja på och bland.
   Halloween är inte något för mig men jag tycker den/de som pyntat här gjort det lagom. Till första advent brukar julen komma hit till skåpet och roligt att se hur den blir här i år.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 4. Så fint att man kunnat bevara husen från 1700-talet. I mina ögon har dom betydligt mer charm än lägenhetshusen bakom dom.
  Vad kul att någon pyntar elskåpet. Hoppas att det får stå orört, för det syns att personen lagt ner mycket arbete på att få det så fint. Jag tittade på inlägget om hur det såg ut inför förra årets jul och blev redan nyfiken på hur det kommer se ut inför årets jul. Renen vid det vita huset tyckte jag var väldigt kreativt gjort, och hoppas den dyker upp i år med.

  1. Så tycker jag också. Men tyvärr är det så få som kan bo i dem och bostäder önskas in innerstan. Husen här runt om i kvarteren byggdes till stor del på 1920-1940-talet och tanken var att de skulle rymma så många som möjligt. Även på gårdarna byggdes “gårdshus” med lägenheter.
   El skåpet är så fint och den eller de som gör det lägger ner mycket omsorg på det. Brukar också dekoreras so fint till jul och påsk. Har bara sett det förstört en gång och det är ju så onödigt. Men det var snart intakt igen.
   Jag ska visa jullandskapet i år ockås och det brukar komma till första advent.

 5. Så skoj när någon gör något fint av de tråkiga elskåpen. Bara att hoppas det får vara i fred tills det blir dags att julpynta det (så fint det var i julas!). I flera städer låter man Street Art konstnärer dekorera elskåpen till allmän glädje.
  Vilken mysig blomsteraffär! Det är så härligt att köpa sig en bukett och pryda hemmet med.

  1. Visst är det! Och hit kommer gärna också barn från förskolor i närheten för att titta.Vill minnas att det som ordnats vid ett tillfälle blivit förstört
   men personen som gör detta, ingen aning alls om vem, bygger upp på nytt- Och vi som passerar och de som bor nära håller så gott det går ett vakande öga-
   Jag tycker dessa lite mer gammaldags butiker är så fina och gynnar dem gärna- Södermannagatan har ett gott utbud av just mindre butiker.
   Köper alltid färska blommor varje vecka för här är det svårt att plocka dem-

 6. Det första jag reagerar på när jag ser dina fina bilder från Söder är att solen verkligen står lågt nu. Fantastiska sol-/skuggbilder. Du kanske inte tänkte på det när du tog bilderna, men du lyckades perfekt!
  Elskåpet är ju sååååå fint. Skoj att det för det mesta får vara ifred. Vet man vem som gjort utsmyckningen? Den är nästan för bra för att vara en förskola/skola som står för kreativiteten.

  PS. Hette inte hunddagis “doggis” förut? DS.

  1. Tack! Visst står solen lågt och är tacksam att den ens visar sig. Vi har ju haft så fina dagar i oktober.Jag såg lite av det du skriver när jag såg bilderna på datorn.
   En fin runda hem blev det och gott om tid hade jag.
   Elskåpet är så fint och jag har tidigare inte sett det pyntat till denna helg.
   I södertidningen har man funderat vem som står för det hela- Men man vet inte. Förskolan passerar och sätter dit en lite sak men helheten står några som bor i närheten för.
   Kanske var det så att detta hette “doggis” tidigare. Nu ringer en klocka.

 7. Jag har insett att om man släpper av dig var som helst i vår huvudstad så kan du utan karta och gps lokalisera dig och ta dig hem! Imponerande och otroligt! Känner ingen som kan sin stad så väl som du! Tack för ytterligare en mysig promenad. Kram

  1. Jadå! GPS behöver jag ingen och ingen karta heller. Jag kan lotsa oss runt.
   Och visst kan jag mitt Stockholm.
   Kul att du så flitigt hänger med.
   Kram

  1. Buketterna var så fina sp en följde med hem plus lite annat.
   Stockholm är en så vacker stad och med mycket grönska och en skön blandning av gammal och nytt. Och Söder är ju som en egen stad i staden- Verkligen en stadsdel som lever året om.
   Trevligt att du gick med.

 8. Så fint på söder! Minns att mamma berättade och visade gamla svartvita foton när hon var i Stockholm troligen för första gången kanske tidigt 50-tal, och nämnde Katarina Bangata, tror att en av hennes systrar bodde där då?
  Första gången jag minns att jag var till Stockholm var som liten flicka, och då bodde en annan av mina mostrar och hennes familj på Blekingegatan, som väl också är på söder, och om jag inte minns fel så jobbade min mosters man som stadsbud på centralstationen. Minns när jag flyttade ner till Stockholm så kunde man höra i högtalarna på centralen “Stadsbud till spår….”
  Ha det gott!
  Kram

  1. Visst är det! Som en mindre stad i staden.
   Katarina Bangata var ju den av Stockholms gator där befolkningstätheten var störst. Många gårdshus finn.
   Jadå, Blekingegatan ligger också på Söder, men mer mot Rosenlund, där bodde också Greta Garbo.
   Roligt med dina minnen härifrån. Vid tillfälle ska vi ta en heldag här på Söder och traska tunt. Om inte annat så i vår.
   Ha det gott.
   Kram

 9. Tack för ännu en trevlig promenad! Härliga bilder dessutom. Håller med om att hundförskola hade varit till att ta i en smula faktiskt 😉

  Kram och god kväll, i elfte timmen!

  1. Jodå, hemvägen blev en trevlig sträcka och det finns många stopp att göra. Någon brådska har jag ju inte heller.
   Är så fascinerad av hunddagiset som är ute och går och har sån ordning på sina telningar.
   Hoppas du haft en trevlig kalaskväll.
   Kram

  1. Skönt att strosa hemåt i det fina vädret-Och vintertiden har anlänt med strålande sol här i Stockholm. Helt molnfritt.
   Visst är elskåpet gulligt. Så fint att “någon” tar sig an det och sen byter det kostym till jul.
   Kan tänka mig att ni fick se en fin soluppgång. Både de och solnedgångarna brukar ju vara så fina.
   Trevlig söndag

 10. Härligt promenadstråk och jag hade nog med köpt med blommor hem ( köpte i fredags) det piffar upp nu 🙂 hoppas du får en fin söndag kram

  1. Finns så många fina promenadområden där vi bor och väldigt skönt också att det en vardag heller inte är någon trängsel.
   Visst är det fint med lite blommor som piggar upp.
   Strålande sol här idag. Så skönt!
   Önskar dig en skön söndag.
   Kram

 11. Helt riktigt, på Söder skall man promenera, sen får det vara hur enkelriktat det vill. 🙂
  Du undrade över stället jag var på, det heter Cafe 44 och ligger på Tjärhovsgatan 44.
  Jag har bara varit där ett par gånger och egentligen är det ingen Rockklubb, utan en kulturförening, dom verkar ha ett rätt varierat utbud.
  Jag har ingen kontakt med dom utan det funkar som på andra ställen, jag har kontakter och får tips.
  Du kan kolla deras hemsida om du vill.
  https://www.kapsylen.se/index.php/grupper/kafe-44

  1. Vad roligt med Kapsylen! Skolan där jag jobbade på i Upplands Väsby hade samarbete med dem en gång i världen, på 1070 och 80-talet då det fanns något där som hette Jordcirkus. Så roligt! Både kärare och elever på mellanstadiet.
   Passerar här då och då och fina minnen dyker upp.
   Tack, för info.

 12. Så soliga höstbilder från din stad. Jag ser fortfarande många gröna blad. Det är lite mer gult hos mig. Elskåpet var kul. Vilken bra idé att pynta det för de är oftast ganska trista annars. När jag började jobba med barn hette det dagis, och efter alla dessa år känns det fortfarande inte naturligt för mig att säga förskola. Vad var det egentligen för fel på dagis? Håller med om att hundförskola blir lite krystat. Doggis har jag aldrig hört. Kan det inte heta “hundis” eller det låter för svenskt? Kram

  1. Vi har en hel del gröna blad kvar på träden även om de gula nu jobbar sig i kapp. Fina dagar har det varit.
   Visst är det roligt att någon/några lägger ner så mycket omsorg på detta elskåp och göra det fint. Piggar verkligen upp. Dagis är jag också van vid men har kärt mig att det heter förskola.
   I närheten har vi ett hunnddagis och namnet på det är faktiskt “Dogga”.
   Tycker hundis låter väldigt bra. Så många svenska ord som mökligt vill jag ha.
   Kram och trevlig söndag.

  1. Detta är ju en lugn del av stan och lite som en småstad och en stad i staden. Visst är det fint med elskåpet och till första advent får det en “julutstyrsel”
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *