Stockholm

Sprängportarna- Mäktiga, vackra eller fula. Vad tycks?

Trots att jag bott dryga 14 år här på Södemalm i Stockholm så upptäcker  jag i stort sett varje dag nya saker. Ja, det jag ser är inte alltid  nytt, men jag har inte lagt märke till det tidigare. Kan vara något i både i mindre och större skala. Hur har jag i alla år kunnat undgå att lägga märke till de stora sprängportarna, ett konstverk i form av ett par jättestora portar och  i koppar finns på Östgötagatan 14, nästan  uppe vid Mosebacke.  Här förbi har jag passerat många gånger utan att stanna upp. Jag har sett dem men inte förstått att det var ett konstverk.

Ingången till Mosebacketerrassen från Östgötagatan på Södermalm.

Mosebacketerrassen en vacker sommarkväll. Mysigt och med god stämning och perfekt vy över Stockholm.

Sprängportarna

på Östgötagatan 14 leder in till  tillbyggnaden  av Stockholm elverks transformatorstation. Här, i byggnaden som sedan år 2000 är Stockholms moské, låg tidigare Elverkets Katarinastation en byggnad från början av 1900- talet. Och för att pigga upp det hela fick konstnären Mikale Pauli det uppdraget. Förutsättningarna var att utsmyckningen skulle kunna stå emot en explosion .

Sprängportarna är ett konstverk i brons som finns på Östgötagatan 14 i StockholSjälva konstverket, Sprängdörrarna.

Det var i samband med att jag tillsammans med vännerna Susan och Jörgen på midsommardagen gick hemåt efter att ha lyssnat på jazz på Mosebacke som jag blev varse om detta gigantiska konstverk.

Jörgen berättade lite om hur det kommit till. Fascinerande i sig.

Processen innan ””Sprängdörrarna kom till var både lång och utmanande och sakkunning experthjälp på sprängningsfrågor från Nitro Nobel togs in.  Med i konstverket finns också olika elektriska hushållsredskap som våffeljärn och strykjärn.

 

Arbetet bakom och tillkomsten av portarna finns här på ett videoklipp som är gjort av konstnären själv, Mikael Pauli. Och efter att ha sett det ett par gånger är jag än mer fascinerad av konstverket.

Jag tycker att det hela är både mäktigt, intressant och spännande. Vad tycker ni?

36 svar på ”Sprängportarna- Mäktiga, vackra eller fula. Vad tycks?”

 1. Hej Ditte!
  Helt otroligt vilka fantastiska konstverk till dörrar!! Finns alltid nåt och t.o.m du hittar nya saker 😀
  Kram P ♥♥

  1. Hej P!
   Jag stannade även idag på min runda vid dessa portar och de är magnifika. Jag har passerat här många gånger men inte stannat till. Men med J&S blev det ett stopp och idag ännu ett. Så många detaljer finns med och videon visade ju fint hur de kom på plats.
   Kram!

 2. Vad sägs det? Man blir hemmablind.
  Detta är ju helt fantastiskt. Våffeljärn och strykjärn! Verklighet tillsammans med konst.

  P.S. 4th of July firande i USA i dag. Kanke du har varit med om det. Bästa helgen på året. 🙂

  1. Önskar dig ett fint 4 julifirande! Jadå, jag har varit med nåhgra gånger och det är minnsevärt. Länge sen, men väldigt roligt-
   Visst blir man lätt hemmablind. Gick förbi idag också på min Stockholmspromenad och portarna är verkligen mäktiga. Stod läng nu och såg alla detaljer. Och dessa portar leder in till en transformatorstation som är i användning. Men andra dörrar används som entré.

 3. Det är både mäktigt och intressant. Men visst är det så att man ofta blir hemmablind och inte ser det man har i närområdet på samma vis som en turist skulle göra.
  Stor kram och trevlig kväll!

  1. Här har jag ju passerat många gånger men inte direkt tänkt på portarna förrän Jörgen och Susan pekade på dem och berättade lite om dem. Nyfiken som jag är tog jag reda på mer. Var förbi där även idag och såg än fler detaljer. Och portarna har ju också en praktisk funktion här vid transformatorstationen. Kreativt att få till detta.
   Stor kram!

 4. Vackra är inte det ord jag skulle använda (vilket du ju inte heller gör) men de är faktiskt väldigt häftiga! Håller med om att de är intressanta.

  Ja, tänk så lätt det är att bli hemmablind!

  1. Jag tog en sväng förbi protarna idag också och såg än fler detaljer. De fyller också en praktisk funktion och gör det med ”glans” tycker jag. Och arbetet med att få till dem är imponerande. Att bara komma på tanken…
   Visst är det lätt att bli hemmablind men nästan varje dag ser och upplever jag här i Stockholm något nytt eller ser det på ett annat sätt. Verkligen roligt.

 5. Jag tycker att de är ”fulsnygga”! Vardagsrealism som blivit konst tilltalar mitt betraktande öga 😀 Blir på något vis något med helheten, om du förstår vad jag menar 😉 Två flugor i en smäll!

  Kram och god kväll!

  1. Jag var förbi portarna idag också och det finns så många fina detaljer i dem som har med el att göra. Jag öfrstår nog vad du menar i tankarna här om portarna. En helhet är det här tycker jag också. Och portarna fyller dessutom en funktion.
   Önskar dig också en fin kväll.

 6. Sprängdörrarna tycker jag är väldigt mäktiga och vackra!
  Vad roligt att det alltid finns nya (gamla) saker att upptäcka.
  Åter en härlig sommardag att lägga till minnena. Igår visste jag det, men glömde det sen idag, att det inte bara är 4th of July utan även min salig makes födelsedag. Jordgubbar och bubbel fick bli bra.
  Stor kram!

  1. Jag var förbi ”Sprängdörrarna” idag igen och de är verkligen mäktiga. Så vackra detaljer och vilkent jobb att producera dem. Och nästan varje dag hittar jag något jag inte sett.
   Visst har det varit en ljuvlig sommardag! Bara att njuta.
   Och jag förstår att det blir extra tankar till din salige make idag. Många fina minnen. Fint med bubbel och jordgubbar.
   Stor kram!

 7. Ett otroligt läckert och mäktigt konstverk, framförallt är dörrarna annorlunda. Har aldrig sett något liknande förut. Kul att du visar dom. De är helt i min smak! Att leka turist på sin hemmaplan är himla roligt. Man ser staden liksom med andra ögon och upptäcker ofta något nytt och spännande.

  1. Har du vägarna förbi här så är sprängportarna mäktiga att se. Och det var verkligen intressant att se hur konstnären fick fram dem. Jag var dförbi en sväng idag också för att se mer på detaljerna. Häftiga. Portarna har ju också en praktisk funktion.
   Och att vara turist i Stockholm är riktigt roligt. Här har jag ju gått förbi i många år utan att närmare lägga märke till dem.Men passerar man bredvid är de så stora att man inte ens ser dem.

 8. Oj, ja, vad ska jag tycka? Mäktigt ja, kul, ja, snyggt, njae. Men jag kunde nog inte ha gjort något bättre själv! Jag är ytterst dåligt bevandrad inom kulturens område. Det lilla jag gör är ju att läsa. I min barndom och ungdom ingick teaterbesök , men konst har jag inte stiftat närmare bekantskap med. Jag tror jag mer ser när något sticker ut och anses fult än att jag beundrar något som är vackert. Jag vet bestämt att det går att träna upp sitt öga för olika konstarter. Jag har lånat böcker om världens mest berömda målningar, bara för att få dem förklarade. För när jag ser på en berömd gammal målning kan jag tycka att den ser platt och endimensionell ut, dessutom dåligt ritad, fel proportioner osv. Nu har jag förstått att jag koncentrerar mig på helt fel detaljer…Vad säger jag om portarna, jo, solida och snygga! Kramen

  1. Ja, mycket av det som anses vara konst ligger ju det som allt annat i betraktarens ögon. Jag är ju inte alls kreativ eller konstnärlig, men jag tycker dte är roligt att s eolika uttrycksformer och där ingår ju också bla. teater och böcker av olika slag. Och en hel del annat ocksåförstås. Jag tycker portarna är mäktiga och att se filmen och allt jobb som ligger bakom gav en annan dimension. Portarna har dessutom en praktisk funktion. Jag var förbi där en sväng idag och såg detaljer jag inte såg förra gången. Men tänk att jag passerat här så många gånger och inte sett dem. Men går man på den sida av gatan där de står kan de visst missas. Jag har ju gjort det i alla år. Och som konstverk och samtidigt med en praktisk funktion är det imponerande. Solida är de verkligen.
   Kram!

 9. Hola! Ja visst är konstverket fantastiskt! Vi gick förbi det när vi var relativt nyinflyttade och tittade på allt med stora ögon, stannade till och undrade vem som hade gjort det och hur det hade gått till. Jörgen googlade och tog reda på mer! Var dock några år sedan och även om vi alltid brukar stanna när vi går förbi befinner vi oss inte så ofta just där. Så himla kul att du har letat upp filmen om hur det gick till! Varken Jörgen eller jag har sett den och vi tittade på den ikväll med stor behållning! Tack!

  Här har semestern inletts för min del – maken måste till kontoret i morgon fm och jobba bort det sista. Men sen drar vi! 15.40 susar vi ned från Arlanda till sommarstugan! ✈️??

  Kram och hälsa Mr B! ?

  1. Tänk att jag passerat här så många gånger och ändå missat det. Gick dit igår igen för en repris. Så mäktigt med alla detaljer och videon gav ju bra info om tillkomsten. Annars stod inte så mycket nu kvar på Google. Men videon som konstnären gjort är väldigt informativ och den hittade jag. Kul att ni såg den.
   Skönt nu med semester och jag önskar er härliga dagar i den spanska sommarstugan. Njut av allt! Jag håller Sverigeställningarna.
   Mr B hälsar!
   Hälsa Mr J.
   Stor kram!

 10. Så häftiga! De har jag aldrig sett, men vill gärna se, tack för tipset! Tack även för tipsen om kackerlackorna! Nu har vi sett till att propparna är på plats i handfat och badkar så de inte kan komma upp där i alla fall! Spray har vi dock inte frågat efter.
  Vi njuter vidare av den grekiska semestern…som nu närmar sig sitt slut, men såå skönt och avkopplande det har varit!!! Kram

  1. Går du upp till Mosebacke så ligger sprängdörrarna helt nära. Men jag har missat dem i många år , trots att de är stora. Men nu vet du hur de ser ut.
   Hoppas ni nu slipper fler kackisar. Men de vill ha vatten när det är torrt. Förstår att ni haft en härlig semester på alla sätt och jag har med glädje hängt med.
   Njut ett tag till av allt. Nåja ”kackisarna” får ni tänka bort.
   Kram!

 11. Så intressant med sprängdörrarna, vilket konstverk! Jag kom direkt att tänka på bronsporten i Florens som förr in till katedralen.
  Var barnvakt i Sjöstan hela dagen idag. Tänkte ringa dig och evt ta båten över en stund, men annat kom i vägen och du var säkert på vift?

  1. Just det! Nu när du skriver det så visst påminner dessa sprängportar om de i Florens. Hade inte gjort den kopplingen tidigare.
   Vi var på vift igår men var också en del hemma. Har Curre, Helenfamiljens labrador här. Men nästa gång så hör av dig om du kan. Trevligt med barnvakteri.
   Vi hörs!

 12. Så intressant! Jag brukar lägga märke till detaljer som jag vill fotografera, men har faktiskt inte tittat närmare på portalen in till Mosebacke… och sprängdörrarna har jag inte sett. Har i och för sig inte rört mig så mycket just där.
  Kram!

  1. Då vet du vad du kan se nästa gång du kommer till stan. Både portalen till Mosebacke , mosebacke i sig och dessa ”sprängportar” är sevärda.
   Portarna tittade jag på en gång till igår. Kommer nu att göra det varje gång jag passerar här.
   Kram och trevlig torsdag.

 13. Väldigt läckra och annorlunda! Har aldrig lagt märke till dom, men jag försvarar mig med att jag inte har passerat där lika mycket som du har 😉
  Visst är det lätt att bli hemmablind också, men då är det ju tur att det finns vänner som kan öppna ögonen åt en 🙂

  Ha en fin dag!

  1. Visst är de! Jag har ju passerat här förbi många gånger men ändå inte lagt märke till portarna. Och de är inte direkt små. Var där igår igen för att ”ta igen ” det hela. Och hemmablind är det lätt att bli. Bra att S &J var med så jag i alla fall fick upp ögomen här.
   Strålande sol över Stockholm och ännu en vacker dag väntar.
   Önskar dig god bättring!
   Trevlig torsdag.

 14. Så spännande med dessa dörrar! Kanske inte världens vackraste, men oj såå läckra! Blir alltmer sugen på en dag i Stockholm, men väntar till turistsäsongen är över och vädret lite svalare 🙂
  Tack för all inspiration Ditte!
  Kram

  1. Visst är de! Och nytta gör de också- Bara märkligt att jag missat dem i alla år. Tog ytterligare en titt här igår och såg än fler detaljer.
   tRor du skulle uppskatta en dag här i Stockholm men klokt att vänta till turistsäsongen är förbi. September är en fin månad här. Och jag guidar dig gärna.
   Fint att vi kan inspirera varandra på olika sätt. Och så mycket vi får se.
   Kram!

 15. Det är verkligen både mäktigt och spännande. Någon lärde mig en gång att se upp, dvs titta upp. Det finns så mycket på husfasader och annat som man inte ser när man sätter näsan i marken istället för upp mot himlen! Otroligt med sprängdörrar. Har aldrig hört talas om det förut! Kram

  1. Dessa portar har jag passerat många gånger men inte lagt märke till dem . Märkligt för de är jättestora och syns. Men går man här förbi på trottoaren så är de liksom lite indragna.Nu fick jag hjälp att se dem och har varit förbi ett par extra gånger. Det var völdigt intressant att via filmen se hur de kommit till. Mycket jobba var det. Portarna har även en praktisk funktion, men det finns mindre dörrar som leder in till transformatorstationen. Känns tungt att öppna dessa…
   Kram

 16. Oj så mäktigt jag har en svaghet för gamla o fina dörrar 🙂 spännande med allt du hittar för oss att läsa 🙂 tack kram

  1. Dessa gigantiska portar har jag passerat många gånger under årens lopp och då gått precis bredvid dem och inte tänkt på att de funnits där. Men nu så kommer jag att stanna till var gång. De har ju även en praktisk funktion och det är ju bra. Innanför finns en transformatorstation, men dit leder lite mindre och smidigare dörrar.
   Kram och trevlig kväll.

 17. Ah, det är ett konstverk! Vi gick förbi där och jag undrade just vad det var för dörrar. 😀 Men tittade inte så mycket närmare på dem. Det är ju jätteläckert!

  1. Jadå! Det är konstverk! Titta extra nästa gång för de är verkligen mäktiga. Men jag had eju inte sett dem innan trots att jag passerat många gånger. Visst är de läckra!

 18. Såg en liten snutt på videon du länkat till och han säger i där – krama ut det bästa ur materialet –
  Vad jag tycker? DE är alldeles underbara med sina vardagsformationer, färgerna och jag tänker på processen som pågått under skapande.
  Dit får du ta mig när jag kommer nästa gång!
  Och tack för att du blir varse fast du gått där förr – så var det för mig i Skellefteå och så blir det nu här, upplevelser i vardagen 🙂
  Stor kram!

  1. Tänk att jag missat dem fast jag passerat så många gånger. Men nu har jag gått förbi lite ”extra” och portarna är verkligen magnifika. Och videon förklarar ju hur konstnären tänkt och hir de kommit till.
   Hit går vi vid ditt nästa besök i huvudstaden.
   Stor kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *