Södermalm Stockholm

Fri tid – Något jag uppskattar

Just nu är det en del som är på gång här hemma. Och det handlar i stor utsträckning om diverse trevligheter. På olika sätt.  Alltså, det som är möjligt att påverka. Mycket är ju inte det. Tiden tänker jag ofta på. Eftersom  jag är tämligen åldersrik har jag ju en hel del fri tid.  Alltså ledig på heltid och är tämligen fri att ägna min tid åt det jag vill och det jag tycker om. Något jag uppskattar allt mer.

Min rygg och kroppen i stort är inte i “skick som ny”  så begränsningar finns, men bortom dem så finns möjligheterna. Men för hur länge vet man ju aldrig.

Stockholm. Fri tid att strosa runt. Här utsikt över Stockholm från Mosebacke Fri tid har jag i princip dagligen. Och gårdagen ägnade jag en del av den att strosa runt på Söder och i mina hemmakvarter. Här en vy över Stockholm från Mosebacke-

Fri tid eller fritid

“Fritid kallas den del av dygnet och veckan som inte upptas av arbetet, måltid och sömn. Fritid är således i strikt mening all den tid som en person förfogar över själv”. (Enligt Wikipedia) Så visst har jag en hel del fri tid. Och det visste jag ju redan. Gårdagen hade jag en del på gång, bl.a. bankbesök, men till stor del innehöll dagen gott om fri tid. Jag gick en vända upp till historiska Mosebacke, slog mig ner en stund och blickade ut över Stockholm.

Nästa stopp blev kvarteren bakom Mosebacke där målningen av Lisbeth Salander fortfarande fanns kvar på husgaveln.Detta är kvarteren där delar av  författaren Stieg Larssons  “Milleniumsvit” utspelade sig. Mer om kvarteren här, mina hemmakvarter och muralmålningen har jag berättat om här- “Mer från Södermalm”.

Muralmålningen finns på gaveln till ett hus nära Mosebacke, vid Fiskaregatan 9.  (Mitt emot huset där Lisbeth Salander i böckerna och filmen köpte en gigantisk lägenhet)

Spännande detaljer från målningen.

Jag gick vidare i dessa gamla, historiska kvarter. Och en del stopp blev det.

Stockholm . Södermalm. Fri tid för mig innebär att jag också har gott om tid. Tid att se detaljer och tid att stanna upp. Fri tid innebär för mig också att jag sällan har bråttom utan tid finns att stanna upp längs vägen. Funderade här på alla kullerstenar som man en gång lagt hit för hand.

Katarina kyrkogård och hemåt

Katarina kyrka ligger framför mig och jag styr stegen dit och till den vackra kyrkogården. Detta är en församlingskyrka och stod klar 1695 efter ritningar av Jean de la Vallée. Namnet har kyrka fått efter Karl X mamma, Katarina.
Här uppe på Katarinaberget brändes offren från Stockholms blodbad och det har ansetts ligga en förbannelse över platsen.
Kyrka har brunnit två gånger, 1723 och så sent som 1990. Efter den senaste branden restaurerades kyrkan och även en ny orgel anskaffades. Så en nyinvigning av kyrkan blev det 1995.

Katarina kyrka sedd norrifrån.

Katarina kyrka har ett fint sommarprogram och är en “öppen kyrka” med varierad verksamhet. (Program och info i länken).

Ett sommarcafé finns på kyrkogården och jag såg att igår fanns det nygräddade våfflor att köpa.

Min vana trogen tog jag mig en vända bland gravarna- Och på Katarina kyrkogård finns många kända och även okända personer begravda. Även en minneslund finns-

Sara Danius grav- Lika elegant och stilenlig som den person hon var.

I närheten finns Gösta Ekmans grav. En sten och ett fönster. (Hans fru Marie Louise Ekman har stått för designen)

Detaljer i fönstret och en symbolik som tilltalar mig mycket.

Gösta Ekman, Cornelis Vreeswikj och Anna Lindh har sina gravar nästan bredvid varandra. Kan tänka mig spännande samtal.

Från Katarina kyrka traskar jag hemåt och väljer att ta Södermannagatan- Nerförsbacke hem till kajen och en “sommargata” så det är bilfritt-

38 svar på ”Fri tid – Något jag uppskattar”

 1. Väldigt proffsiga målningar på husfasanden,ja dessa kullerstenar är några st så man kan ju fundera på hur lång tid det tog,kram och önskar dig en fin eftermiddag

  1. Visst är muralmålningen läcker och den passar ju perfekt här.
   Jag strosar gärna här i dessa historiska kvarter och det finns så mycket att titta på. Funderade också på hur lång tid det tagit att få hit stenarna och få dem på plats. Och de håller-
   Önskar dig också en fin em-
   kram

 2. Fritid ja, den gäller det att förvalta väl och ta vara på.
  Vilka härliga bilder från din promenad och vilken intressant målning med spännande detaljer.
  Gösta Ekmans gravsten är mycket speciell men också mycket vacker måste jag säga. Tycker det är bra att man kan ta ut svängarna lite mer i dag.

  Önskar en god kväll nu.

  Kram

  1. Ja, den fria tiden är viktig och jag uppskattar den så. Allt mer- Så skönt att inte i princip ha bråttom-
   Katarina kyrkogård passerar jag ofta och vid några gravstenar stannar jag till lite extra- Just Gösta Ekmans är en favorit och symboliken inte minst- Undrar också över hur ev. samtal mellan Cornelis, Anna Lindh, Gösta Ekman, Mikael Nyqvist, Tomas Tranströmer och Kim Anderzon skulle te sig-
   Önskar dig också en fin em och kväll.
   Kram

 3. Verkligen en detaljrik målning =)
  Något säger mig att sist vi var i Stockholm så bodde vi med utsikt över Katarinakyrka. Men vi gick inte och kollade på gravstenarna för det var mitt i vintern och allt annat än skönt ute. Böckerna om Salander- spännande och bra. Ha en fortsatt skön eftermiddag, dags att fixa mat efter dagens jobb.

  1. Visst är den! Så roligt att ge sig tid att se dem.
   Nej, här på kyrkogården är det inte så trevligt att gå i december. Ja, inet annat än med alla ljuslyktor på gravarna förstås-
   Men så här års är det fint att strosa runt här.
   Jag har också gillat Stieg Larssons “Milleniumsvit”- Även filmerna.
   Önskar dig en fin kväll.

 4. Tid är dit baklänges! Piet Hein lär vara myntaren av detta om jag inte minns fel. En av hans gruk.
  Fri tid på fritiden är så underbar; och du fotar och förevigar det du ser. Den kyrkogården liksom muralmålningarna ger en del att uppleva. Gösta Ekmans fönster är underbart.
  Det har gått en tid sedan vi gick där tillsammans nu.
  Kyrkogårdar med kända eller okända gravar är goa att vandra i! Alltid rogivande.
  Min favorit här i Karlstad, Ruds Kyrkogård, en skogskyrkogård, där min aska ska sättas i minneslunden när den tiden kommer – om jag bor här är väl bäst att lägga till 🙂
  Tiden vill visa.
  Kram

  1. Sant! Du är så klok! Och som du vet är jag så glad för min tid som är fri. Du vet så väl vad jag menar.
   Tänkte på dig när jag var här på kyrkogården och vid Gösta Ekmans fönster. Så mycket symbolik som finns här- jag är så förtjust i det.
   Skulle gärna vid mitt nästa besök hos dig gärna besöka Ruds kyrkogård. För kyrkogårdar är ett stycke liv på sitt sätt. Ja, död också förstås.
   Många tankar!
   Kram

  1. Kanske både och! Men en sådan tanke finns. Sedan är ju tolkningen givetvis fri. Jag gillar den verkligen- Så detaljrik. Och det var just i huset bakom som Lisbeth Salander i en av böckerna löpte sin gigantiska takvåning-

 5. Fri tid/fritid är bra att ha.
  Hos mig sedan ganska många år tillbaka.
  Slutade arbeta ett bra tag i förtid vilket jag aldrig ångrat.
  Dagarna fylls alltid upp med det ena och det andra.
  Tack för promenaden.
  Gösta Ekmans grav fin och mycket speciell.
  Trevlig onsdag kväll.

  1. Visst är det bra med fri tid! Jag valde att i princip sluta jobba när jag var nyss fyllda 62 men sedan har det varit en del resejobb. Har ju haft en del av dem tidigare också.
   Vad gäller tiden så är det fint att “äga” den-
   Katarina kyrkogård är väldigt fin och varianterna på gravstenarna är många- Här är det verkligen “känditätt”-
   Önskar dig också en fin kväll.

 6. Jag är så glad över att jag gick just den promenaden med dig för några år sedan, så det kändes som ett kärt återseende!
  Ja, fritid och fri tid det har jag med. Tänkte just när jag legat sjuk att det var så synd att dagarna bara försvann i intet. Men så är det och man får sköta om sig och allt runtomkring.

  Må så gott och stor kram!

  1. Jodå, visst gick vi här. Och jag tar ofta detta varv med en del variationer.
   Jag uppskattar verkligen min fria tid och är så tacksam för den. Så skönt att inte ha bråttom-
   Skönt att du nu är piggare och det kommer ju nya dagar
   Stor kram

 7. Muralmålningen fotograferade jag i höstas men visste inte att den och platserna runt omkring hade anknytning till Milleniumserien.
  Katarina kyrka är så vacker och vi går också gärna och tittar på mer eller mindre kända svenskars gravar.

  1. Men så är det! Kul att ni var förbi. Här går jag ofta. Huset mitt emot målningen var där som Lisbeth Salander just köpte sin gigantiska våning och kvarteren här finns med i både böckerna och i filmen-
   Katarina kyrka med kyrkogård är så fin miljö och jag undrar just hur samtalen mellan alla här skulle te sig. Grunnar på ett mellan Cornelis, Sara Danius och Anna Lindh. Spännande i sig.

 8. Så fina målningar!
  Kyrkogårdar är intressanta, och extra intressant blir det förstås då man kan besöka “kändisar” vid deras gravar.
  Håller med, det gäller att utnyttja tiden medan man kan..Man vet ju aldrig vad som väntar… som tur är! Kram!

  1. Visst är muralmålningen spännande med alla detaljer. Kan stå här ofta och länge och bara titta.
   Strosar ofta förbi Katarina kyrka och kyrkogården och funderar på samtalen mellan de som finns här och har sina gravar nära. Undrar hur Cornelis och Anna Lindh skulle tala med varandra.
   Att använda sin tid, sin fria tid, till det som känns meningsfullt vill jag gärna vara. Men sen varierar ju detta så det blir “jämt skägg” att vara i fas. Men tiden har jag ju. Vad som väntar i morgon vet vi ju inget om. Tänker ofta på det.
   Kram

 9. Fritid … visst är det skönt att bestämma över sin tid – ja, för det mesta, för en del saker blir man ju kallad till 🙂 Som alltid trevligt att få följa med på promenad i dina hemmakvarter – och lite till. Vilken snygg muralmålning på husgaveln!
  Kram

  1. Visst är det så att man blir kallad till vissa saker. Instämmer helt. Och en dle kan en inte alls påverka. Men det man kan påverka känns det ju fint att kunna göra det och just ha tiden. Helst också orken.
   Och när jag strosar här är det med lätta steg.
   Muralmålningen är speciell med sina detaljer och här stannar jag ofta till- Även på Katarina kyrkogård Den ger mig ro.
   Kram

 10. Instämmer i att det är härligt med Fri tid. När vi var på kyrkogården, minns jag att vi stannade till just vid de gravstenarna du visar. Gösta Ekmans fönster är så fint, ja även de andra också.

  1. Visst är det! Går ofta här i trakterna och de ligger bara 20 minuter hemifrån så det är lätt gjort.
   Tänker ofta på vilka samtal som skulle kunna vara här mellan Cornelis, Anna Lindh, Sara Danius, Thomas Tranströmer och Gösta Ekman. Hade gärna lyssnat.
   Gillar särskilt Sara Danius gravsten och Gösta Ekmans och även Thomas tRanströmer där man kan slå sig ner på en bänk och tänka.

 11. Att ha balans mellan jobb och fritid har varit otroligt viktigt för mig de senaste åren. Vill inte tänka “när jag går i pension ska jag.. ” utan jag vill göra direkt. Fin fritid ger dig fina vyer och sköna promenader, härligt!

  1. Jag/vi – jag och familjen, har nog ofta, även i yngre år, gjort mycket av det vi önskat och när vi önskat det.Är uppvuxen med detta tänkande och det har präglat mig en hel del. Inte minst detta med att resa.
   Vi har alltid haft kort startsträcka .
   Och att nu helt disponera min tid uppskattar jag mycket. Har inga “måsten” kvar. Så befriande. Kan packa idag och resa i morgon – om vi vill-
   Men just nu vill vi vara här hemma och gillar verkligen tillvaron här.
   Valfriheten är viktig.

 12. Muralmålningen, en av få som finns i Stockholm är fenomenalt bra. Hoppas, hoppas att den får vara kvar och att den får många efterföljare. Visst har vi en massa fri tid som pensionärer, och därmed kan vi ha många fritidssysselsättningar också. Du är ju ett levande bevis på det. Du gör det bästa av allt och lyckas med det. Fortsätt bara på en inslagna vägen!!!

  PS. Såg du Anna-Lenas inlägg idag? Hon har gått i dina fotspår och varit i Töreboda, där hon fotade din pappas torg. DS.

  1. Visst är den! Jag passerar den ofta men det blir inte bilder varje gång. Men nu stannade jag länge här och tittade noga på detaljerna. Helt enastående. Jag har förstått det som om dem får bli kvar ett tag till. Hoppas.
   Jag är förtjust i min fria tid och försöker göra det jag kan av den. Men som du vet, så begränsar kroppen alltmer. Tyvärr- Men envisheten tar mig långt. Och smärttåligheten.
   Och visst jobbar både du och jag på att se till att ta tiden till vara.
   Såg Anna Lenas Instagram igår om besöket i Töreboda och hos pappa. Ska givetvis in och läsa.

 13. Skönt att veta att det finns möjlighetr trots din rygg! Det är viktigt med fri tid, vilket vi sällan har, men efter vårt besök hos mamma vilket jag också uppskattar, tar vi några dagar fri tid! ,-)
  Underbar stor målning på husväggen av Libeth Salander ,-)
  Håller med är man ute och har fri tid, så får det ta den tid det tar! Det är viktigt!
  Katarina kyrka var vacker.
  Underbart med caffèer, ,-)
  Sara Danius grav var väldigt vacker!
  Gösta Ekmans grav, ett fönster,den är otrolig!!! Så fin! och Unik!
  Så många kända som har gravarna nära! Nog som du säger, många spännande samtal! ,-)
  Bilfritt gillas.
  Så många fina bilder! Ha det fortsatt fint KRAM Primrose ,-)

  1. Jadå! Men visst är det numer en del begränsningar. Men fri tid har jag och jag uppskattar den verkligen- Mest att inte behöva skynda mig.
   Förstår att besöken hos din mamma är värdefulla. Både för er och henne men återhämtning behövs- Minns så väl när min pappa var dålig i sin alzheimer. Jag var ofta dä roch tog ut honom men var sedan helt slut.
   Visst är muralmålningen fin. Så många detaljer.
   Att strosa runt här på Katarina Kyrkogård är fint och vilsamt. Och just vid Gösta Ekmans fönster stannar jag alltid till. Så vackert.
   Många tankar till dig.
   Varm kram

  1. Stockholm har också en del men den här sticker ut lite extra. I Malmö har jag nog inte ens sett något av Streetart. Var så länge sen jag var där-

 14. Verkligen en fin muralmålning, har inte sett den på plats, och visste inte heller att det var från Millenium-serien. Så underbart med den fria tiden! Gissa om jag längtar till min fritid! Men är nöjd med mjukstarten på jobbet med att bara jobba 50% av mina 80%..!
  En sån fin kyrkogård, och med alla dessa kända gravstenar. Cyklar ju förbi några på min väg hem från jobbet också, när jag väljer att cykla just genom kyrkogården.
  Ha det gott!
  Varm Kram!

  1. Visst är den fin! Ohc med så speciella detaljer. Stannar gärna och ofta här.
   Kan förstå att du längtar till din fria tid men fint att du nu kan mjukstarta med att jobba 50% . Du har ju en krävande operation bakom dig och viktigt att det blir en återgång i lugn takt.
   Katarina kyrkogård är så fin och jag strosar gärna runt här . Så många personligheter är samlade här.
   Ja, Norra kyrkogården vet jag att du ofta passerar med cykel och den är också fin. Har mina föräldrar på andra sidan, på Solna kyrkogård som är betydligt mindre.
   Ha det fint du också.
   Varm kram

 15. Som deltidare har jag ju lite mer fri tid än många av mina kollegor på jobbet, jag uppskattar det jättemycket.
  Cornelis är lite av en husgud för mig, häpnade när jag fick höra hur en av kidzen på skolans också gillade honom, han gillade till och med Lasse berghagen, du hör ju, det finns hopp om dagens ungdom. 😉

  Tackar för denna rundvandring Ditte, ha det jättefint.

  1. Visst är det fint med extra tid till förfogande. Förstår att du uppskattar den favören-
   Cornelis stannar jag alltid till hos och minns alltid då när jag 1966-68 besökte vispråmen Storken där han och Freda Åkerström höll till. DE gjorde att från att servera till att stå i garderoben till att sjunga. Och tror att det var 1967 som Ann Louise Hansson också hängde på. Härliga tider och jag gick i gymnasiet-
   Visst finns det hopp om dagens ungdom och några ur gruppen “Europe” hade jag som elever. Och de tog sig.
   Ha det fint du också och kul att du hänger med.

 16. Hur går det med ert kök? Visst hade ni en köksrenovering på G?
  Både intressant och rofyllt med en promenad på gravgården. Jag passerar ofta Sundborns kyrka men hundar får ju inte komma in på kyrkogården så jag brukar aldrig stanna. Kanske gör jag det en dag, för det finns många gamla fina familjegravar har jag sett på håll. Carl Larsson-familjens grav syns väl från vägen och är alltid blomsterprydd.
  Tack för trevlig promis! Kram

  1. Oj, då! Jodå! Köket blev klart i juni. Har helt glömt bort det- Vi är supernöjda. Jag var ju på jobb på Öland när det sista gjordes och maken hade bra med jobb att återställa allt. Ja, en hel del hade vi lämnat bort-
   Här. på Katarina kyrkogård får hundar vara i koppel och hållas under uppsikt. Bra tycker jag-
   Kanske kan Daniel följa med på Sundborns kyrkogård om han är under uppsikt och i koppel .
   Kul att du och Daniel hängde med.
   Kram

 17. Stockholm är fantastiskt, och Södermalm är en juvel i kronan, in te sant?!
  Har helt missat väggen med Lisbet, hur det nu kan ha gått till, fast tack vare dig är den skadan reparerad.

  1. Vi är ju helt överens här- Och fint att vi kan tipsa varandra.
   Skönt att “skadan” nu är reparerad.
   Var till konserthuset häromdagen och såg utställningen . Så inlägg kommer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *