Stockholm

Sen eftermiddag och rundgång på Södermalm

Jag, precis som de flesta just nu, är inte direkt fångade av vare sig en eller flera en stormvindar i dessa begränsningens dagar. Vi är tämligen “fast” där vi befinner oss men förhoppningsvis ska det bli bättre. Vi kan i alla fall gå ut och röra oss tämligen fritt. Sen eftermiddag igår, tog jag med mig delar av min trave med funderingar ut på en runda och försökte sortera dem. Kan väl säga att jag lyckades sådär. Några av dem slängde jag i olika papperskorgar under vägen men andra kom med hem igen.

Stockholm. Södermalm. Åsöberget/Åsögatan sen eftermiddag och gallyktorna lyser upp. Uppe på Åsöberget torsdag. Sen eftermiddag.  Mörkret har redan sänkt sig och gatlyktorna lyser upp och får himlen att anta en blå nyans.  

Tankar en sen eftermiddag  

En del av funderingarna rörde de förslag som nu finns  att  kraftigt begränsa krogarnas öppettider. Försökte förstå logiken. Och kommer det att bidra effektivt till att minska smittspridningen. De flesta restauranger jag ser och passerar i Stockholm verkar ha vidtagit stora åtgärder som det är nu med avstånd och minskat antal gäster. Att stänga nattklubbar är ju en helt annan sak. Där är ju inte syftet att sitta ner och äta utan mer att “socialisera”.

Undrar också hur logiken går ihop med att hålla Ullared, IKEA och andra stora gallerior och köpcentra öppna. Och  många sportevenemang pågår för fullt.  (Utan publik visserligen men spelarna kommer ju närkontakt . Ska de kanske har rejäla badringar på sig för att undvika det) Och kollektivtrafiken? Har sett hur det kan se ut i Stockholm under rusningstrafiken och vet att den är likartad i många städer runt o i landet. Var är begränsningarna där? Många tankar blev det och att stoppa smittspridningen  är viktigt. Men smittan ökar ju även i länder som haft riktiga “lock down”.

Stockholm . Södermalm. Åsöberget. En sen eftermiddag i november. Tankarna går till Fogelströms "Stadsserie".  Sen eftermiddag på Åsöberget uppe på sydvästra Södermalm.  Allt är stilla och gatan är folktom. Tankemässigt förflyttar jag mig tillbaka till mitten av  1800-talet, till Fogelströms böcker och hans Stadsserie .Till de personer och det elände som då rådde både här i trakterna på Södermalm och i resten av Stockholm. 

Start och mål för eftermiddagens runda är hemma, den röda pluppen. (Såg att det kom att bli en något ojämn cirkel jag röde mig i.)

Det hann bli sen eftermiddag

innan dagens andra runda blev av. I och för sig är det kanske inte sent med 15.30 men mörkret  börjar då att sänka sig. Och det i rask takt. Jag gick utan bestämt mål men kom att hamna uppe på Åsöberget. Hit upp går jag då och då men kan inte minnas att jag varit här tidigare när det varit mörkt.

Jag stannar till här uppe på Åsöberget och ser Globen i fjärran lysa upp. Den mer vardagliga grå kostymen har bytts ut till en färgglad variant i blått, rött och gult. (Kanske är det Djurgården som spelar match)

De små röda stugorna, med sina innergårdar  bakom planken ligger på  båda sidor om Åsögatan.  Och Åsögatan blir allt smalare ju längre västerut jag kommer. Fortfarande är det bara jag som rör mig här bland husen.

Åsögatan tar slut och här breder en gräsplätt ut sig och några bänkar är placerade i en halvcirkel. Jag slår mig ner och har här stora delar av huvudstaden framför mig. Just här uppe med utsikt över Stockholm var vi  i år på midsommarafton tillsammans med vänner. Tänk snart fem månader sedan.

Stockholm. Södermalm. Åsöberget. Sen eftermiddag. Vy mot Djurgården. Det hann bli sen eftermiddag, än senare, och mörkt när jag slog mig ner här uppe på bänkarna och senare blev det innan jag gick vidare. Tvärs över vattnet ligger Kungliga Djurgården och de färgglada pelarna till vänster är Gröna Lund. (Som varit stängt hela sommaren)

Hemåt

Jag lämnar Åsöberget och nu är det nerför som gäller. Jag har siktet inställt på att passera i utkanten av Vitabergsparken och gå ner till kajen och vattnat i Hammarby sjö/Hammarbykanalen. 

Klockan har hunnit bli närmare 17 och av en slump tittar jag in på en av de gemensamma gårdarna i ett bostadsområde och ser att flera “nät” med små lampor är utlagda över buskarna. Även i träden finns belysning och på flera av balkongerna. Riktigt vackert.

Verkligen upplysande.

Jag passerar Barnängens gamla industriområde och Barnängsbryggan där vi kan ta båten in till stan eller över kanalen, till Hammarby sjöstad. Har nu knappt 1 km kvar att gå tills jag är hemma. Och den sena eftermiddagen har nu hunnit övergå i tidig kväll .

Jag slår mig ner på en bänk även här och blickar ut över kanalen och alla ljus som tänts upp.  En sen eftermiddag har övergått i tidig kväll.  På andra sidan drar Lumakranen till sig blickarna- Även den  fint upplyst.

Stockholm. Södermalm. Norra Hammarbykajen. Tidig kväll/sen efetrmiddag och alla ljus ger ett vackert skimmer. Är så förtjust i att gå här längs kajen. Särskilt i kvällningen eller en sen eftermiddag när alla ljus, både i byggnader och på båtar är tända.  Och speglingarna i vattnet ger en extra dimension.

Utsikten hemma är också fullt njutbar.

 

34 svar på ”Sen eftermiddag och rundgång på Södermalm”

 1. Härliga bilder från din promenad.
  Nog behöver man sortera sina takar ordentligt i tider som dessa och det mycket att fundera över. Långtifrån alla beslut är logiska och en del av dem får mig att skaka på huvudet bara. Att Ullared får vara öppet tycker jag är vansinnigt om man betänker att våra elever inte skulle kunna ha gympa inomhus. Det finns liksom ingen röd tråd i rekommendationerna och restriktionerna. Ja, hej och hå säger jag bara.

  Hoppas du får en fin eftermiddag och kväll!

  1. Ja, “hej och hå” säjer jag också. Men visst borde det finnas någon logik. Men icke. Lite svårt att gilla alla lägen.
   Regn och grått här men goda böcker, god mat och dryck piggar upp. Och en god chokladboll
   Kram!
   Önskar dig också en fin eftermiddag-

 2. Tar till mig dina tankar och njuter av dina sköna Söderbilder! Trots allt andas ditt inlägg positivism och ljus, ljuset som de väl ändå inte kan ta ifrån oss, men fan vet? Vi har ju dryftat tankarna tidigare, i alla fall en del och det du lyfter beträffande stormarknader mm som släpper in hur många som helst får en att tänka till igen.
  Det är inte rimligt på något sätt, ej heller det att stänga restauranger 22.00. Precis den tiden som de unga börjar ge sig ut i natten och ja, självklart blir det fler hemmafester i stället…och efterfester. Visst måste “vi” skärpa oss, men vi lever som vi alltid har gjort (för oss själva), förutom då resandet förstås.
  Det jag saknar och har saknat sen allt började, är raka svar och preciserat om vad som gäller och vilka det gäller, vad beträffar smittade och dödsfall. Visst, lite kommer fram, men än mer saknas. Nu måste man läsa mellan raderna!
  Tack igen Ditte, jag blev trots allt glad av ditt inlägg, kände nästan att det finns något, någonstans…efteråt.
  Många tankar, Kram och en förhoppning om en fin helg i ljusets tecken!

  1. Jag har grubblat mycket och givet är ju att smittspridningen måste minskas. Avstånd är viktigt! Men när jag ser hur proppfulla en del bussar är och hur man kan ha köpcentra öppna plus Ullared och annat. Och dessutom trängseln nu på en hel del vårdcentraler för att ta influencaspruta så får jag inte ihop logiken. Jag hörde igår på P1 att man hade ca 5% smittade på krogen. Undrar hur många som är smittade på hockeymatcher och på allmänna kommunikationsmedel och i olika shoppingcentra. Plus förstås alla hemmafester.
   Jag är en ganska positiv person men jag vill ha logik i de bestämmelser som fattas.
   Tack för att du gick med här uppe på berget. Kände att du också var med. Men på avstånd.
   Många tankar och en stor kram. Tar nu och tänder ett par extra ljus.

 3. Jag som bodde i flera år på Södermannagatan kan verkligen längta tillbaka till de där trakterna du just har besökt. Men till skillnad från dig är jag inte så sugen på att promenera i mörkret, skulle nog vilja ha sällskap i så fall. Och visst blir det fint när alla smålampor tänds! Önskar dig en fin helg!

  1. Södermannagatan är så fin och här känns atmosfären som i en småstad. Går ofta här. Roligt att läsa att du bott här Jag var ute mellan 15.30 -17.30 men det blev allt mörkare. Funderade ett tag här uppe på Åsöberget och jag skulle traska vidare men det lyste så fint i alla små hus och många gatlyktor var tända så orolig var jag inte. Men i parkområden går jag vanligtvis inte när det är mörkt.
   En fin runda med många ljusa inslag och funderingarna kunde jag sortera.
   Önskar dig också en fin helg.

 4. Riktigt vackra skumraskbilder 😀 Jo, vi kan behöva lysa upp tillvaron. Inte nog med att det är mörka november, det är trista pandemin.
  Jag, fru Ensamhet, jag sköter mig, men tyvärr så sköter inte de stora jättarna det snyggt. Som du beskriver Ullared m.fl. Och varför springa på nattklubbar?
  Nu ska jag ta ett glas vin och laga lite mat, det är mitt fredagsmys.
  Stor kram!

  1. Visst blev det några riktigt bra bilder. Och det var just så det såg ut. Någom trängsel var det ju inte heller. Är sällan det där jag rör mig.
   Att alla måste dra sitt strå till stacken för att stoppa smittspridningen är jätteviktigt men jag vill begripa logistiken i besluten. Stäng nattklubbar, Ullared och begränsa antalet starkt i de köpcenea där det är trångt- Igår på P1 hörde jag att det är ca 5% av de som besökt restauranger som smittats och är sjuka. Och hur komer det att bli med svartklubbar och hemmafester. Jag tycker mig ha sett att där vi bor sköter sig restaurangerna bra och gör de det inte så stäng igen och det utan att öppna igen. Fotboll och ishockey tillåts och där är det ju verkligen inga avstånd-
   Här har vi druckit bubbel och ätit räkcanapéer nu och snart är det dags för kvällens middag.
   Stor kram och trevlig kväll.

 5. Fina ljusbilder, lättar upp i mörkret.
  Tog själv en sen e.m. promenad, skönt komma ut.
  Logiken i besluten finns verkligen inte alltid.
  Det viktigaste i detta börjar hos mig själv och mitt agerande.
  Nu är det läge att” avstå” och stanna hemma så mycket det går.
  Tog influenssprutan i tisdags via tidsbokning.
  Ingen trängsel alls.

  1. Tack! Ja, det var verkligen en hel del ljus tända och jag går ju gärna. Dock helst i ljuset men gårdagen bjöd inte på så mycket av den varan.
   Läste just om en bloggvän som i Sundbyberg varit och tagit influensa vaccin och där var det mer än trångt. Skickar med en länk http://wiolettan.bloggplatsen.se/
   Har aldrig tagit någon influensaspruta så det blir ingen i år heller. Men visst är det en förmån att kunna göra det.
   Önskar dig en fin kväll.

 6. Det är verkligen fint med en upplyst stad på det där sättet 🙂
  Jag håller med om att det är lite konstigt att stänga barer och restauranger. Det är väldigt mycket avstånd som gäller när man är ute och jag tycker att det hålls väldigt bra. Jag var ute med några kollegor i veckan och vi satt i ett helt eget bås, och vi umgås ju om dagarna tillsammans och var inte i närheten av någon annan.
  Dansställen kanske borde stänga. Och som du även skriver borde det kanske tänkas mer på gallerior och så, för där är det en del folk. 🙂

  1. Visst är det! Och mörkret nu faller ju redan vid 15.30. Jag strosar ofta uppe på Åsöberget men har inte varit här just när det varit mörkt. Men nu så-
   Ja, nattklubbar är ju en helt annan sak. Och hur tänker man med Ullared, IKEA, Köpcentrum och kollektivtrafiken. Vi har också varit ute och ätit både lunch och middag på restaurang och precis som du skriver är det gott om avstånd mellan bord och gäster. Hörde igår på P1 att bara ca 5% av smittan kan härröras till restauranger. Förstår inte alls logiken.
   Önskar dig en fin helg och ska titta in och se om du gjort några nya turer. Hoppas!
   Trevlig helg

 7. Tur att alla vackra ljus lyser upp den annars väldigt grå dagen, det blir ju knappt ljust mitt på dagen heller!
  Hoppas du kunde rensa bra bland dina funderingar…det finns mycket att tänka på!
  Fina bilder från fina södermalm, tack för dem!
  HA en skön helg!
  Kram

  1. Mörkret faller ju tidigt men skönt med en promenad. Vackert var det också med många ljus tända tunt om. Jodå, jag lyckades rensa en del men jag förstår inte logiken. Stänga restaurangerna och sedan ha Ullared öppet liksom gallerior, IKEA, kollektivtrafiken och annat. En sak är ju att stänga nattklubbar. Men inte restauranger. Puh!
   Önskar dig också en fin helg men först en ok. jobbnatt.
   Kram

 8. Här har du nästan slagit rekord i enastående bilder. De är helt fantastiska, och jag njuter för fullt. Å igår var ju en tämligen gråtrist dag, men det märks då verkligen inte på dina bilder. Bra jobbat där:-)

  Ja du… tror jag har gett upp att förstå vad Tegnell & Co. menar med sina begränsningar. Att stänga nattklubbar runt Stureplan klockan 22:30 är helt rätt efter alla filmer jag sett. Att däremot stänga en kvarterskrog med sittande gäster som inte gör nåt annat än konversera och tar sig ett par glas vin efter en middag är löjligt.

  Att tillåta ishockey- och fotbollsmatcher är rätt så korkad det med. Sjukt faktiskt, för där kan man verkligen inte prata om socialdistansering. Det stångas och svettas och kramas och pussas. Suck, suck,suck.

  Kan inte uttala mig om Ullared eller Ikea, men väl om Täby Centrum. Precis som i början av pandemin är det i stort sett folktomt i gallerian. Det var “mera normalt” i några veckor efter sommarlovet tog slut till i början av november. Då var det som vanligt. Men nu är det dött igen. Tror nog att vi får dras med skiten minst halva 2021 också…

  1. Tackar! Jag kom ut sent men sorterade tankar och promenerade- Jag är ju då och då på Åsöberget men detta var nog första gången jag var där när mörkret hade fallit. Och klockan var alltså inte mer än mellan 16 och 17.30 när jag tog bilderna. Fint med alla ljus.
   Visst ska man stänga nattklubbarna. Men varför restaurangerna.Kollektivtrafiken är rejält belastad med stor smittorisk för de som måste åka. Och jag läste om en vårdcentral i Sumpan där det var tjockt med folk och trängsel för att ta influensaspruta. Sedan Ullared, IKEA och en del Köpcentrum utan restriktioner.
   Jag har aldrig varit på Ullared och kommer inte att ens i andra tider ta mig dit, men jag har både hört på radio och sett på tv hur det ser ut med all trängsel.
   Ja, är det ingen trängsel i Täby C så är det bra. Men inne i Stockholm är det trångt i flera av dem.
   Man kan bli trött….

 9. Härligt att se ett Stockholm i neon! Och så mycket ljusare det ändå är jämfört med små byar ute i skogen…Men vi försöker också tända diverse lyktor och lampor för att få lite ljusare, o bättre blir det förstås när adventsljusstakarna kommer upp.
  Jag följer utvecklingen i Finland dagligen och är förvånad över att man inte övervägt att införa samma app som man där använder till smittspårning. Nu ska man här behöva anställa flera hundra smittspårare när det finns teknik som klarar en stor det av jobbet.Appen läser av var du befinner dig och blir du sjuk meddelar du appen att du har fått smittan. Då går appen igenom vilka som varit på samma ställe som du och varnar dem och ber dem testa sig eller gå i karantän. Jag tycker det låter smidigt, fast visst finns det mycket andra begränsningar även där vad gäller krogar och evenemang. Jag börjar tro att vi alla kommer att drabbas innan detta är över, vi får bara försöka sprida ut smittan så att sjukvården hinner med…så låter pessimistiska Paula. Om nu inte vaccinet är så effektivt och snabbt framtaget att det går att undvika…
  En mysig helg tillönskas! Kram från pörtet

  1. Jag kom ut sent men det blev en fin runda uppe på Åsöberget. Och givetvis hade jag Fogelströms karaktärer med mig här också som sällskap- Jag brukar ta ett varv här uppe nu och då men detta var första gången jag var här när det var mört. Sent var det ju inte, runt 16 men ändå märkt. Och både gatlyktor och belysningar i husen lyste upp.
   Att smittspåra här har man ju inte direkt varit så bra på. Har i Huvudstabladet läst lite om den finska appen och den verkar ju fungera väldigt bra.
   Vad gäller vaccin så kommer jag att vilja vänta ett bra tag tills man vet. Har i färskt minns alla som drabbades av narlkolepsi här i Sverige när de tog vaccin mot svininfluensan.
   Jag försöker vara positiv men blir störd över så mycket nu som är ologiskt i begränsningarna. Att stänga nattklubbar förstår jag men restauranger som verkligen sköter sig. Märkligt. Men samtidigt kan Ullared släppa in hur många som helst och man kan spela fotboll och hockey i närkamper. I Stockholm är det ju dessutom en fara att åka kommunalt för de som måste på fullpackade bussar.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram

 10. Som alltid är det såå trevligt att få följa med på dina promenader – och en skön känsla att göra det en mörk höstdag också! Fantastiska bilder!
  Mina funderingar går ungefär som dina … såklart måste smittspridningen begränsas, men jag tycker nog att det är konstigt att man begränsar öppettiderna på krogarna och inte på alla stora köpcentrum och dylikt, typ Ullared! Den här pandemin känns alltmer farlig och verkar sprida sig oroväckande överallt … och vi kan inte göra annat än försöka vara försiktiga.
  Ha en fin lördag!
  Kram

  1. Tack! Roligt att se när jag kom hem hur bilderna blev men det känns som om jag fångade en del av stämningen här uppe på berget. Har aldrig tidigare varit här när mörkret lagt sig så det var nytt för mig.
   Ja, tankarna ang. pandemin är många och jag får inte ihop det logiska med besluten. Men det är nog “energiläckage” att försöka förstå.
   Önskar dig också en fin lördag.
   Kram

 11. Vilken fin seneftermiddagspromenad. Allt blir så annorlunda när mörkret faller och lamporna tänds.
  Och visst är det många tankar som far runt i huvudet.
  Stor kram och trevlig lördag!

  1. Det blev en fin runda och en hel del vackert ljus i mörkret. Kul att traska uppe på Åsöberget när det var mörkt för även om jag varit där mycket så var detta första gången i mörkret.
   Stor kram och trevlig lördag

 12. Oj vad tidigt mörkret sänker sig! Jag är så nöjd över att det är ljusare aftnar här, november har blivit en riktigt trevlig månad nuförtiden 🙂
  Vackra bilder och jag gillar verkligen den färgglada globen!
  Sen ser jag att du också gillar hysteriskt julblink – i alla fall om det inte blinkar hysteriskt 😉

  Ha en fin dag!

  1. Mörkt blir det och jag skulle gärna ha dagar som var ljusare.Men vi har haft en fin höst och nu är det ju “bara” ca. sex veckor tills det vänder igen.
   Noterade, på sena eftermiddagen när jag var ute, att många ljus på olika sätt lyste upp och det var fint. Vad gäller det mer hysteriska julblonkandet avstår jag det gärna.Men att ha “nät” med små lampor i trädgården och i övrigt mycket ljus gillas.
   Önskar er också en fin lördag.

 13. Vilka vackra bilder från din eftermiddagspromenad. Tycker du är modig som går ut i skymning/mörker ensam. Tror inte jag skulle göra det. Har blivit en riktig stugsittare numera, och tristessen känns av.
  Många kramar till Dig och Mr B.

  1. Tack! Visserligen var det ganska mörkt men klockan var i sig bara 16. Hade ingen tanke på att vara orolig….Det var så fint här uppe på Åsöberget även när det var mörkt. Jag är ju här uppe och traskar då och då men hade aldrig varit på plats när det var mörkt. Men nu så.
   Visst är det stundtals trist men jag tar mig ut en stund varje dag och tycker det ger en del krafter.
   Kramar och tankar till dig från Mr B och mig.

 14. Har också funderingar angående ingen alkohol på krogar efter 22.00.
  Nattklubbar förstår jag ju men en krog där folk sitter ner och äter en måltid med ett glas vin eller två….den delen av min hjärna som har hand om “logik” får arbeta lite extra men förstår ändå inte.

  Fantastiskt fina bilder igen Ditte, tack för detta.

  Ha det fint.

  1. Tack! Visst är det märkligt här med restauranglogiken. Men på Ullared kan man vara och i kollektivtrafiken. Att nattklubbarna stängs- där är jag med. Men inte restauranger.
   En fin runda blev det och att gå rensar hjärnan.
   Ha det fint du också. Så bra du kan.

 15. Ja håller med de är lite konstigt att de låter Ullared och andra köra på som vanligt och drar in för restauranger, för jag måste säga att just restauranger tycker jag sköter sig bra, varjefall de jag sett. Nu har jag inte varit i Ullared men jag vet folk som varit det och säger att de är lika mycket folk o trångt som vanligt, men de verkar lite osannolikt, nog måste de väl ha kolla även på de stora. Who vad fin globen var i lite färger. Jag längtar till alla ljus ute, i fönster ja i år har jag julstämning redan o längtar. Mycket fina bilder o jag ser att Stockholm redan lyser här och där lite extra och juligt.
  Kramiz

  1. Tack! En ljus och fin promenad blev det fastän det var mörkt.
   Jag förstår inte alls logiken här. Jag har försökt men det går inget vidare. Vi har besökt en del restauranger och det har varit både gott om plats mellan bord och gäster och färre gäster än vanligt.Tycker detta slår så fel. Vad gäller Ullared har jag sett på film och hört intervjuer på radion där folk vittnar om att det är trångt. Likaså kollektivtrafiken på många ställen. Har bara sett hur trångt det är i Stockholm. Åker inte själv men ser dagligen hur trångt det är på bussarna.
   Skickar extra tankar till dig och hoppas du mår bättre.
   Kram
   Visst är det fint när Globen tar sig an en annan färg än grått. Förr gjorde den så fort det var evenemang där men nu är det ju så då. Här var det Djurgården som spelade hockey.

 16. Härlig promenad och fina bilder, speciellt den näst sista, som betyder mycket för mig. Tack!
  Inte lätt att veta vad som är rätt eller fel i dessa tider. Jag tycker att lockdown i Wales var bra, men det var i Wales och inte i Sverige. Så olika förhållanden. Här hjälper det tyvärr inte med att uppmana folk att göra rätt, här behövs tyvärr hårdare tag. Trist, men så är det. Däremot är det en enorm röra nu efter lockdown med konstiga och ologiska beslut, värre nu än under lockdown. Då var allt så enkelt och logiskt.
  Trevlig helg önskar Lena från ett regnigt och blåsigt Wales

  1. Jag kom inte ut förrän det var mörkt men det mörknar ju tidigt. Fint att se Åsöberget när det var mörkt men ljusen lyste upp så fint. Både gatlyktor och de tända ljusen runt om i olika hus.
   Bilderna från kajen tycker jag också om och jag förstår att du särskilt fastnad för den näst sista.
   Här stör jag mig på det ologiska i förslaget att stänga restauranger redan klockan 22. Här har smittan på restauranger varit ca 5% och det är ju lite i sammanhanget. Kollektivtrafiken är ju bedrövligt trång här i stan och har förstått att den är det på flera ställen. Att sedan IKEA och Ullared och stora gallerior kan ha öppet begriper jag inte. Förstår att ni har det knepigt när ingen vet vad som gäller. Ovissheten är knepig.
   Många tankar

 17. Gillar dina bilder! Det blir något annat med foton tagna i skymningen och här ser man hur det mörknat, allt eftersom, under din promenad. Läckert!

  1. Tack! Visst blir det så. Och som du skriver så blir det mörkare allt eftersom jag går och det blir senare. Ska testa detta igen med mer mörkerbilder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *