Stockholm

Avstånd är det som gäller – Och visst ser det bra ut

Jag är ute och rör mig en hel del om dagarna och tillhör dem som håller avstånd. Och när jag ser mig omkring så tycker jag överlag att människor jag möter både i butiker, på trottoarer och i övrigt är hänsynsfulla. Men jag vet ju att detta varierar en hel del. Tunnelbanan, bussar och pendeltåg är ofta välfyllda under rusningstrafiken. Och där behöver jag inte vara.  Dessutom har jag förmånen att kunna ta “pendelbåten” om jag behöver ta mig in till city eller hem. Oftast går jag en väg, ibland båda. Men bra att veta att pendelbåten finns.  Ombord  är det gott om plats eftersom man begränsar antalet resenärer och man kan dessutom vistas utomhus.

Nu i veckan har jag just tittat lite extra på detta med avstånd i mina trakter på Södermalm i Stockholm  och kunde inte låta bli att få med några bilder.

Stockholm. Södermalm. Norra Hammarbyhamnen. En skön stind i solen men med avstånd. En skön stund i solen på bänkarna längs kajen hos oss här i Norra Hammarbyhamnen. Och avstånd gäller.

Att hålla avstånd

kan vara svårt och visst kan det variera en hel del. Jag tycker vi har det bra med avstånd i våra butiker i  vårt närområde på Södermalm. Vi handlar ofta kött och fisk i små butiker där man kan få ta en nummerlapp och vänta på gatan om det är många som vill handla. I vissa av dessa små butiker får man vara 3-5 kunder. Även vårt lokala Systembolag har liknande. Bara ett visst antal får vara i butiken och därefter ser vakter till att det bildas en kö. (Kommer två ut får två gå in.)  Även de större matkedjorna har personal som påminner om någon “glömmer bort” att hålla avstånd. Vet att  detta med just distans till andra ser  olika ut runt om här i stan och säkert i hela landet. (Vi skulle ju kunna beställa hem mat men jag vill se vad jag köper  och själv kunna välja. Och eftersom detta med avstånd fungerar bra så fortsätter vi att handla själva. Men inte när “alla andra” gör det.

Tänkte också på det här med avstånd och distans när jag förra torsdagen promenerade hem från City. Drottninggatan var i princip öde och så var även Gamla stan. Nästan lite kusligt.

Stockholm. Södermalm. Anna Linds park. Här spelar man fortfarande boule i november. Men med avstånd mellan spelarnaI Anna Linds park, som ligger längs “vår kaj”,  spelar man fortfarande boule i slutet av november. Och spelarna håller avstånd. (Parken har namn efter Anna Lind som i flera år bodde här i området)

I söndags blev det för min del en “båtpromenad” över till Hammarby sjöstad och även om det var många ute och rörde på sig i det vackra vädret var det distans och avstånd som gällde.

  Konstverket “Observatorium” , en bit ut i vattnet, når man via bryggor och här kan man slå  sig  ner en stund. 

Mer avstånd

Några caféer  i Sjöstan har öppet och gäster finns det också.

Stockholm. Hammarby sjöstad. En del caeer är öppna och det är avstånd mellan gästrena. Besökare finns och  med avstånd till varandra.

Jag traskar mot Lumabryggan i Sjöstan och  tar färjan över till Barnängsbryggan på Södersidan. En tur på fem minuter. Här ligger Kajsas kiosk strategiskt placerad. Och runt kiosken, i kön och vid utlämningen är det verkligen ordning och reda. Personalen påminner också om att hålla avstånd vid uthämtningen. (Man beställer och betalar i en lucka, får en nummerlapp och hämtar ut det man beställt på sidan av kiosken.)

Stockholm. Södermalm. Barnängsbryggan. Kajsas kiosk. Ordning och reda i kön och abständ gäller. Till vänster står de som väntar på sin beställning. Och avstånd gäller. 

Rejält med avstånd. Närbilder.

Jag står till höger och har bra avstånd till den som är framför mig i kön. (Kunde inte ta en bild bakåt och fick smygta den framåt. )

I väntan på utlämning av det man beställt.

Jag rör mig ju en hel del. Mycket både på Södermalm och runt om i stan men ibland är jag tämligen ensam.  (Jag besöker ju inte direkt i kommersens högborgar)

Här står jag i måndags uppe på Åsöberget på Södermalm och blickar söderut mot Globen. Och någon trängsel är det inte.

Stockholm. Södermalm. Årstaviken. Visst avstånd ser jag på bryggorna. Avstånd gäller även om man slår sig ner på någon avbryggorna längs Årstaviken. Kanske borde en del av det tänkandet även gälla de som cyklar, joggar eller i övrigt rör sig här längs vattnet. Särskilt under helger. ( I varje fall ett förbättringsområde för en del att just tänka på distansering)

Hur ser det ut generellt  med hänsyn och avstånd till andra  där du bor?

 

30 svar på ”Avstånd är det som gäller – Och visst ser det bra ut”

 1. Här där jag är och varierar mina turer runt om så ser jag både och. Över lag OK. Ibland har det hänt att personer hamnat onödigt nära. Då har jag påpekat det och fått två reaktioner; Jj jag glömde mig, jag ber om ursäkt! Den andra
  var direkt otrevlig och menade på att SÅÅÅ farligt kunde inte vara. Alla är så rädda nu!
  En roligt händelse från första tiden i våras: Jag gick långt ifrån andra då denna dagen var en dag då astman var hopplöst hostig. Då hör jag någon ropa; Gå hem och lägg dig! Det var säkert 10 meter mellan oss.
  Jag känner att jag själv har det största ansvaret och det tar jag så långt det är möjligt. Tycker jag har den möjligheten att kunna undvika all trängsel. Priviligierat kan jag tycka som är arbetsfri och inte behöver åka kollektivt alls.
  För min del handlar det kanske inte så mycket om rädslan, en kan ju när som helst drabbas av sjukdomar. Om Covid 19 tänker jag att jag vill inte ha den, jag kan så långt det är möjligt tacka nej! Jag tänker också på sjukvården och annat i samhället som måste fungera. Då är det lätt att gå undan i omtanke om andra och sig själv. Och att gå ut det är livet på en pinne, det har det alltid varit och det är det i synnerhet nu. Först tänkte jag ju när jag var nyinflyttad här att aj aj, det här var tråkigt värre. Hur ska det gå?
  Men allt jag vill göra kan jag göra sedan och jag har visst upptäckt mycket fint här i min stad. Jag fotar mer, jag filmar och jag pratar med folk. Många har jag växlat några ord med som har det svårt med sin ensamhet!! Var dag är en gåva så är det, det har vi människor blivit påminda om, för min del en härlig privat påminnelse. Klart jag saknar min familj, här i Sverige och i Norge. Men de kunde ju ha bott på Nya Zeeland också, då hade det varit långt emellan. Och vi har ju oss inom oss.
  Detta blev långt Ditte, men det låg mig nog om hjärtat 🙂
  Stor kram och tack för inbjudan till svara på frågan!
  Många tankar därtill.

  1. Tack, Tove! Och det är intressant och lustfyllt att läsa dina tankar. Och visst har vi det bra som kan röra oss och har kunnat det hela tiden. Är så tacksam för det- Tänk så lyckad din flytt blev och att du flyttade innan allt drog igång. Jag tackar nej till Covid och jag tackar än så länge bestämt nej till ett vaccin man har hastat fram och inte testat ordentligt.Men det är bra att man kan få välja. Jag minns när svinfluensan kom och “alla” skulle vaccineras . Och sedan drabbades många av narkolepsi och det är inte alls klart med deras ersättning för ett livslångt lidande. Och någon ersättning har man ju inte heller nu talat så mycket om ifall något går fel.Känns viktigt det också och för många inom vård som dessutom är yngre.
   Visst är varje dag en gåva och även om det nu är begränsningar. Men här är vi inte direkt så vana vid umbäranden heller-
   Många tankar och stor kram

 2. Vi bor ju i en mindre ort så det är inga problem att hålla avstånd utomhus. I en del affärer tycker jag dock att det är lite si och så tyvärr. Tråkigt men sant. Det är faktiskt ganska så många äldre som slarvar med avstånden vilket gör mig lite förvånad. Dock ser man en tendens till att fler och fler använder munskydd. Även om det finns avståndsmarkeringar så struntar vissa människor i dem och ungdomar står alltid i klungor.

  Hoppas att du får en fortsatt fin onsdag!

  Kram

  1. Visst kan man bli förvånad när man ser “äldre” som inte håller avstånd och vad ska de ut och göra i rusningstid på tunnelbana och bussar. Alla kan ju inte ha läkartider just då. Men överlag tycker jag detta med avstånd fungerar bra.
   Tycker här det blivit bättre även bland ungdomar men de tänker inte så mycket på detta eftersom det i skolan inte är så noga med avstånd. Jag brukar ibland vänligt påpeka och då ber de om ursäkt. Några fler munskydd ser jag här också men inte direkt utomhus.
   Här är det riktigt bra utomhus med avstånd tycker jag men jag såg i tidningen att många samlats i söndags för att se NK.s julskyltning. När jag var på plats var vi åtta stycken och en liten förskolegrupp.
   Önskar dig en trevlig onsdag.
   kram

 3. Jag tycker dina bilder visar på bra avstånd. Säkert finns det tillfällen där det inte varit det också, man kan inte gå omkring och mäta jämt. Jag rör mig också fritt ute, inga problem, men jag går inte in i mataffärer just nu. Avvaktar lite igen tills jag måste handla och ser hur läget är då. Så länge jag har det jag behöver måste jag inte.
  Som ett exempel, jag skulle så gärna vilja köpa glögg (helst glühwein) men drar mig för att gå till systemet. Än är det inte gjort. Jag måste inte, det är så tankarna går.
  Ja, vi travar på, i livets karusell 😀 eller labyrint.
  Trevlig kväll och stor kram!

  1. Överlag tycker jag att människor visar hänsyn och jag har verkligen tänkt en hel del på det både vad gäller utomhus, i butiker (går bara till matvarubutiker inga “gallerior”) och de gånger vi varit ute och ätit eller druckit kaffe. Hos oss är systemet inget problem alls. Bara en viss mängd får vara inne och resten i kö utanför. Men går två ut släpper vakten in två Och vi undviker “rusningstrafiken”. Personal rör sig runt om någon glömmer bort sig. Och det är alls ingen trängsel. (Här kan man också få hemleveranser från Systemet men vi handlar själva.) Vi försöker göra det vi brukar göra men visst är det ju begränsningar och de är helt nödvändiga.
   Vi travar på och kan inte göra så mycket annat. Mer än att göra det bästa av situationen. Och sen varierar ju det också förstås.
   Önskar dig en fin kväll.
   Stor kram

 4. fina avståndsbilder ,-) Så skönt att de håller avstånd där du bor och befinner dig. Här håller ingen avstånd!!?
  ser tryggt och bra ut!
  Ingen tänker till, stackars sjukvårdspersonal som har fullt upp.
  Fina bilder. Här hade det varit omöjligt med någon avståndsbild!
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! Jag har funderat mycket på detta med avstånd när jag är ute och går så mycket. Men jag tycker nog över lag att det fungerar bra. Trist att det inte gör det där du är. För att hålla avstånd är viktigt. Märkligt att somliga inte fattar att det är så.
   Ja, sjukvårdspersonalen har tyvärr mer än fullt upp.
   Skönt att ni mår bättre. Många tankar.
   Kram

 5. Hej Ditte. Nu har jag återvänt till Bloggvärlden igen. Följer ju dig på Instagram så lite koll på hur du haft det den här tiden jag varit borta har jag allt. Då det gäller hålla avstånd så har Simhallen och gymmen stängt så äntligen känns det lite tryggare att gå till jobbet. Tycker att folk i vår stad var duktig i Våras på att hålla avstånd men efter sommaren har alla blivit så nonchalanta. Men nu har coronafallen ökat drastiskt så jag hoppas alla förstår allvaret. Fortsätt att vara rädd om dig.
  Kramelikram

  1. Hej Annika! Vad roligt att du är tillbaka i bloggvärlden. Har ju hängt med dig också på Instagram . Bra att du kan känna dig trygg med att gå till jobbet. Här tycker jag nog det blivit bättre efter hand. Men jag är förvånad över att många äldre inte tar “sig samman”. Man måste ju inte ge sig ut i rusningstrafiken. Hoppas också att allt fler inser allvaret och tar sitt ansvar.
   Var rädd om dig du också.
   Nu ska jag förstås in och läsa hos sig. Och jag har verkligen saknat dig. Välkommen tillbaka.
   Kram

 6. Vilka fina bilder från Söder:-) Gillar din mammarazzi approach – totalt lyckad:-) Bilden med bara benen fick mig att skratta högt.
  Precis som du går jag ju inte ut och handla under rusningstid. Tack och lov att man är pensionär:-) Täby Centrum är det lite si och så med avståndet även under lugna perioder med få kunder i rörelse. Tyvärr är det mest ungdomar upp till 25 år som struntar totalt i avstånd. Konstigt nog är det dock många 70 plussare som rör sig i Centrum trots att man ju ska undvika gallerior. Jag gjorde det i våras, men har ändrat åsikt. Det är roligt att gå runt i Täby Centrum, handla mat, äta eller fika samt shoppa nåt om jag vill. Lite roligt ska jag f*n ha;-) Å det är ju upp till mig att hålla avstånd. Det är ingen som gör det åt mig.
  I livsmedelsaffärerna är det inga köer alls. Systembolaget gör som ditt bolag. Har inte sett någon trängsel i någon butik i Täby Centrum, så inga ordningsvakter behöver ingripa, trots att det finns ett antal sådana på går runt året runt där. I Apple Store får man har munskydd som de bjuder på och man spritas innan man får komma in.

  PS. Roligt att du också visade boulespelare idag. Där var vi synkade igen. DS.

  1. Tackar! Och jag fnittrade när jag tog några av bilderna. Men det var fokus på avstånd. Bra att du också såg det humoristiska . Jag har här i stan också reagerat på dessa 70+ som nödvändigtvis ska ge sig ut. Ser dem när de väntar på att gå på bussar. Här har vi inga större gallerior så där vet jag inte hur det ser ut. Men jag rör mig ju runt en hel del i övrigt med både fika och restaurangbesök och med och på avstånd. Just som du gör.Och jag är inte heller rädd- Livet pågår här och nu men mer på avstånd.
   Roligt och intressant att läsa dina funderingar och vi är ju på “samma bana”. Och även då vad gällde boulespelare. Ska in och hälsa på dig nu.

 7. Här är det väl så nära katastrof det kan komma. Idag stod ett par bekanta i ingången till Ica och talades vid, bra avstånd där men alla som ville komma in eller ut fick passera en halvmeter ifrån.

  1. Illa! Varför ska en del ha så svårt att ta hänsyn. Man kan verkligen undra. Puh! Tycker att många här är bra på att hålla avstånd och visa hänsyn.Men det borde bli bättre på många platser uppenbarligen. Skulle annars tänka mig att mindre orter var hänsynsfulla.

 8. Visst är vi ganska bra på att hålla avstånd, det tycker jag. På jobbet är det dock lite svårt i trånga utrymmen med oss personal emellan. Med patienterna har vi visir eller munskydd, eller både och.
  På vårt lilla Hemköp här i Frösunda är det också lite trångt kan jag tycka, men markeringar på golvet i kön till kassan försöker påminna oss att hålla avstånd.
  Ja, julen blir annorlunda i år, vi har tackat nej till att fira med svägerskan med hennes barn och barnbarn då vi skulle bli väldigt många.
  Vi firar hemma med sönerna, och systerson, även en av sönernas flickvän kommer, fast hon är inte van att fira jul då hon kommer från Kina, visste inte de inte firar jul där?
  Fina foton som vanligt i din blogg.
  Må så gott!
  Kram!

  1. Förstår att det kan vara svårt på ditt jobb med avstånd där ni har trånga utrymmen och det är ju inte bra. Och är det en liten butik blir det givetvis knepigt men bra med påminnelser. En del verkar behöva en stor dos av det.
   Nej, annorlunda blir det nu med samlingar i advent och i jul. Men fint att ni träffar sönerna, systersonen och en av sönernas flickvänner. Nej, vanligtvis firar man inte jul i Kina men under åren vi bodde där skulle man tro det. Så många tomtedjävlar och annat som var juligt. Mycket mer julförberedelser där än vad vi sett hemma.Men det var i Peking. Tror det är liknande i de stora städerna.
   Ha det fint du också.
   Kram

 9. Jag var tyvärr handlat mitt i rusningen senaste gångerna och med alldeles för mycket folk. Senast var det kö in, bättre koll än veckan innan. Munskydd, handtvättande och avstånd. Man försöker i alla fall.

  1. Inte bra! Men bar att man försöker få till det. Absolut nödvändigt.
   Vi handlar ju oftast när det inte är “rusning” och det har fungerat väldigt bra. Stora och luftiga butiker och det finns ju många att välja bland så därför blir det ingen direkt trängsel. Men kött och fisk köper vi oftast i specialbutiker och där kan man få ta en kölapp och vänta utanför eftersom bara 3 -5 får vara i butiken samtidigt.

 10. Det såg fantastiskt bra ut, rentav så man ställer sig frågan hur det är möjligt att så himla många nya blir smittade i Stockholm varje dag??? Okej, vi har vissa kluster här och där, en är smittad, denna smittar tio andra på en arbetsplats, en skola, en t-banevagn etc. Det förstår jag…Sen ser man ju bilderna från trängsel i t-bana och bussar, huvaligen. Jag måste säga att jag tycker det är trist att Sverige toppar statistiken på så många områden i fråga om smitta och sjuka…Och jag har svårt att begripa att man uppmanar mig att inte gå o handla, inte gå på biblan, på gym samtidigt som man lockar kunderna att komma och handla för annars överlever butikerna inte…
  Dubbla budskap minst sagt. Här har vi t.ex avbokat inte bara julmarknaden utan även julskyltningen utomhus på lördag! Skolklasserna brukar stå utomhus och sälja t.ex dörrkransar o annat, men de har valt att lägga ner i år. Himla trist måste jag säga. Inomhus kan jag förstå men…jaja, bara att gilla läget. Kram från pörtet

  1. Jag tror att bussar och kollektivtrafiken är en del liksom att folk ska ge sig ut på “Shopping”. I våra lokala butiker är det ingen trängsel och vi handlar heller inte under “rusningstid”. Och i de mindre butikerna få man ta nummerlapp och vänta ute för bara 3-5 personer får vara i lokalen. Jag är ju ute väldigt mycket och går och kan jag inte promenera så blir det båt som är “luftigt” och antalet passagerare är begränsade till 50 st. Visst är det bedrövligt att smittan ökar i hela landet. Och dessa dubbla budskap begriper jag mig inte på- Jag gick för ett tag sedan från city till Söder och det var i stort sett jag och Drottninggatan och Gamla stan. Kanske andra var inne i olika “gallerior” men det är ju inte alls tillrådligt-
   Och att vistas ut och med avstånd rekommenderas. Såg att det inte blir julmarknader här heller.
   Annorlunda är det verkligen- Och vi få räta in oss.
   Kram

  1. Båten fungerar väldigt bra och om jag har ärende in till City tar jag ofta ibland en av vägarna.Beror lite på dagsformen. Nu är det ju luftigare vid Slussen via den nya bron så där blir det heller ingen trängsel.

 11. Jag jobbar i skolan, och där ter sig många av FHM:s råd som tämligen skrattretande. Svårt att hålla avstånd i en sal med 30 gymnasieelever… för salarna har ju inte precis blivit större. I samhället i övrigt tycker jag dock att de flesta håller avstånd. (Men jag måste säga att jag tycker att en del av människorna på dina foton borde ha spritt ut sig mer! Hade jag stått på samma plats hade jag absolut ställt mig längre bort från klungan med människor. Kanske ett resultat av att jag bor i en liten stad där det sällan är så mycket folk, inte ens i normala tider. ;-))

  1. Jag förstår dig verkligen och kan relatera till detta efter dryga 40 år som lärare på olika stadier inom grundskolan. Och än värre i gymnasiet kan jag tänka mig. Visst kan man alltid sprida ut sig än mer men utomhus. Fick idag ett nyhetsbrev från Skolverket där de hade idéer om hur Folkhälsomyndighetens råd bättra ska kunna följa inom både grund och gymnasieskola. En uppmaning till rektorerna bl.a. Och som jag förstått det nu så har gymnasierna större befogenheter till an och avpassning av undervisningen.
   (Här i kön på bilden stod jag längre bort men gick närmare för att få till en av bilderna. PÅ den andra var det kö och med markerade platser som alla höll).

 12. Skönt när hålla-avstånd respekteras. Här var det en dipp i somras, men det var ju inte så konstigt eftersom det var så många fler här då. I inlandet var det alls inga problem att hålla avstånd.
  Nu har det blivit bättre igen sen högsäsongen lugnade ned sig. Får se hur det blir till “julruschen”. Men eftersom man inte får åka mellan regionerna så blir det kanske inte så jättemycket folk som kommer hit. Dom flesta Madridborna stannar förhoppningsvis hemma…

  Ha en fin dag!

  1. Jag är ute väldigt mycket och här är det “luftigt” över lag. Även i våra lokala matvarubutiker Dock är kollektivtrafiken bedrövlig under rusningstrafik. Men där är jag ju inte men jag ses ju bussarna som kör förbi.
   Har förstått att Torreviejaområdet klarat sig relativt bra om man jämför med den spanska Sydkusten.Likaså stora delar av Atlantkusten. Men hoppas nu att det smittan överlag minskar. Vad man konstaterat här i Sverige är att man inte blir “lika sjuk” som tidigare och att fler klarar sig från respirator. Men de äldre på olika boenden är ju utsatta. Säkert så i Spanien också-
   Önskar dig också en trevlig torsdag.

 13. Ja, det gäller verkligen att visa hänsyn och ta ansvar både för sig själv och sina medmänniskor.
  Medan somligt gapar tomt blir man förvånad över hur det på vissa ställen, förmodligen också på vissa tider, är allt för mycket folk i rörelse. Bäst förstås om man kan undvika “rusningstider”. Men i stort tycker jag man märker en väldig skillnad. De allra flesta håller avstånd, tar en liten omväg. Visst känns det bäst om man hittar tider att ta sig till de butiker där man önskar handla och jag tycker att det över lag funkar bra. Men jisses vad jag tvättar händer och låter dem få en “hutt” med jämna mellanrum.
  Promenader kan verkligen vara en lisa för själen, särskilt mitt i den märkliga tid vi nu befinner oss.
  Jag längtar efter kramar och du ska få en av mig – en varm garanterat virusfri digital kram!
  Ha det fint Ditte! 😊
  Mia

  1. Jag tycker att här i huvudstaden har man överlag blivit bättre på både att visa hänsyn och hålla avstånd. Jag är ute väldigt mycket men rör mig inte där det kan vara trångt. Gamla stan är numer nästa öde och det är så sorgligt att se. Här finns plats för betydligt fler och miljön är så fin. Finns många vackra gränder att välja på. Jag funderade över varför vi i Sverige tidigare, innan pandemin, varit dåliga på att tvätta händerna. Under åren vi bodde i Kina, 2007-2010 så var handhygienen så viktig. Skolbarnen tvättade händerna i 30 sek och de små sjöng första versen av “Blinka lilla stjärna” något barn lärde sig hemma. Och de äldre räknade till 30 i “sekundfart”.
   Hoppas allt är bra med dig och de dina.
   Och jag skickar dig en stor kram tillbaka.
   Var rädd om dig.

 14. Nja både och beror på var man är, jag blir nästan arg då folk är ända in på en usch på jobbet är vi mkt noga med allt som skall…fina bilder o en kram å fin dag till dig Ditte

  1. Så är det förstås. Jag rör mig mycket utomhus och tycker här överlag nu det är bra där jag brukar vara. Men jag är aldrig i några shoppinggallerior, IKEA eller liknande butiker.Tänk att det ska vara så svårt för en del att begripa att avstånd är viktigt.
   Önskar dig också en fin dag.
   kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *