Foto

Värme – Veckans ord att tolka – ” Varme er ukens ord”

I flera år var jag med i en fotoutmaning; Gems Weekly Photo Challenge, där bloggvännen Sanna varje vecka gav oss ett ord att tolka i bild och text.  Och vi var många som gärna var med här. Nu har en annan bloggvän,“Sognafaret,” tagit sig an det hela och jag hänger på. Förra veckans ord var “resa” eller på norsk “reise”och ordet som gäller den här veckan är  “varme” på norska och värme på svenska.

Thailand. Fastlandet . Värme i form av en varm kväll i solnedången vid Chackapong beach ca. 20 mil söder om Bangkok. Värme i form av en vacker och kväll  med varm luft i solnedgången i vårt thailändska favoritställe,Chackpong.

Värme i olika former

Stockholms skärgård. En annan sorts värme än den i Thailand kan jag känna under en seglingstur. Stockholms innerskärgård. En annan sorts värme kan jag känna i Stockholms skärgård och inte minst  när vi seglat. (Vår segelbåt, som vi inte längre har ligger till vänster)

Från Thailand, via Stockholms skärgård till den kinesiska muren en bit från Peking. En stad där vi bodde i nästan fyra år och under de åren hade möjlighet att se i alla fall en del olika delar av landet.

Att tänka tillbaka på åren i Peking gör både jag och maken med en positiv känsla. Och den politiska situationen där var då till viss del annorlunda mot nu. Bilden är från 2008 och Sommar- OS är på gång  i Peking. “One World One Dream” var mottot.

KIna. KInesiska muren. Hoppfullt. Ligger en sorts värme även i det. Här är det hoppfullt. En sorts värme ligger även i det hoppfulla. Också entusiasm.

En ung Curre som badat och lekt i sanden. Curre är Helenfamiljens labrador. (Helen är ena dottern)

Kinnekulle. En hel del ömhet och värme finns i bilden av mina föräldrar. Mina föräldrar. En hel del värme och ömhet i bilden. (Bilden är tagen 1991 och pappa fyller 70 år och firar det på Kinnekulle i Västergötland med alla sina syskon med familjer)

Och visst blir jag varm i hjärtat  av barnbarnen.

Entusiasmen för skid och brädåkning finns. Här är de “mina” samlade i Vemdalen för ett par år sedan.

Vemdalen. Skidsemester. Kallt men mycket värme finns ändå. Visst är det kallt men mycket värme finns inombords.

Mer värme

Från Vemdalen blir det ett långt skutt, till andra sidan jorden, till en av de sydligaste punkterna i Sydamerika, Kap Horn. Inte alls varmt sig sig men värmen låg i att maken överraskade mig med resan i samband med att jag fyllde 70 år .

Udden, själva Kap Horn ligger på ön Isla de Hornos, (Hornets ö) tillhör Chile och är en nationalpark. Området är känt för häftiga stormar och storm var det när vi  passerade här. Och orsaken till stormerna är bl..a. att  här vid “hornet”,udden, möts Atlanten och Stilla havet.   Vi startade vår kryssning i Santiago de Chile, rundade Kap Horn och fortsatte vidare till Falklandsöarna.  Målgång blev det i Argentina, i Buenos Aires men ytterligare stopp blev det på vägen.

Att blicka in mot Kap Horn och komma så nära var mäktigt. Endast mindre och lägre specialutrustade fartyg som var på väg mot Antarktis kunde komma närmare.

Otroligt mäktigt att stå här på fartygets däck i stormbyar som var på 32m/sek. ((Orkan kallas det när det blåser 33m/sek eller mer) Och man fick hålla i sig rejält för att inte blåsa omkull.

Här skymtar ett fartyg som ska in i hamnen som finns vid Kap Horn.

Avslutningsvis landar vi här hemma på Södermalm i Stockholm. Och mer värme finns här. Tvärs över Hammarbykanalen från oss sett, i Stadsdelen Hammarby sjöstad, ligger ett värmeverk, världens största i sitt slag. Här återanvänds avloppsvatten och blir till värme i våra element.

Stockholm . Hammarby sjöstad. Mer värme. Ett värmeverk som förvandlar avloppsvatten till värme i våra element På nära håll, på andra sidan kanalen. Ett värmeverk, världens största i sitt slag, som återanvänder gammalt avloppsvatten så att det blir till värme i våra element.

(Ordet värme fanns med som ord att tolka  i Gems Weekly Photo Challenge, i januari 2019. Men jag tittade inte på den tolkningen förrän den här var publicerad)

26 svar på ”Värme – Veckans ord att tolka – ” Varme er ukens ord””

  1. Visst är det så! Och värme i själen är viktigt.
   Spännande och roligt att vara med och se andras tolkningar.
   Ha det gott.

 1. Ett riktigt värmande inlägg helt enkelt med många härliga bilder. Vackra och fina var och en på sitt sätt men just bilden på dina fina barnbarn fastnade jag extra för. Vilka killar!

  Önskar dig en fortsatt fin torsdag!

  Kram

  1. Tack!Varm i mormorshjärtat blir jag när jag ser killarna. Så fina och “goa”. Och lika varm när vi ses men det gör vi ju inte varje dag.
   Nu hoppas vi på både mer sol och värme hemma och visst kändes det lite så ute idag.
   Har varit ute på en långrunda och riktigt behagligt var det.
   Önskar dig också en fin fortsatt torsdag.
   kram

 2. Vacker bild med segelbåtarna ,-)
  Vilket hopp du gör ,-))) Härligt när man med värme tänker tillbaka och förstår att du trivdes i Kina ,-)
  Varm blir jag också när jag ser en sandig nöjd Curre, så ser våra ut när det är som vi kallar det “skånesand” ,-))
  så fin bild av dina föräldrar ,-) det lyser kärlek!
  Ja barnbarn värmer. Så fina pojkar! De ser så mjuka ut! ,-) Jättesöta.
  Härliga värmande bilder och bra att ha värme i elementen ,-))
  Ha en härlig Torsdag! KRAM Primrose ,-)

  1. Tack!Idag var det ju även lite vårvärme här om man kom i lä. Och fint att tänka på att en varmare tid nu snart kommer. Vi trivdes väldigt bra under åren vi vari Peking. Men det är ju olika hur man är som person. Och den politiska situationen var då inte så “hård” som den blivit.
   Visst är Curre fin! Då var han valp men jag blir varm i hjärtat av bilden. Vet att den är tagen på Gotland. Men den kunde ju lika gärna varit tagen i Skåne.
   Bilden på mina föräldrar tycker jag är så fin. Mamma avled 2002 och pappa 2005 men fina minnen har jag med mig från dem.
   Varm i hjärtat blir jag också när jag ser barnbarnen. Så fina! Väldigt rara och hjälpsamma också. Fina på alla sätt-
   Önskar dig också en fin torsdag
   Kram

 3. Där fick du till många värmande inslag i ditt inlägg! Verkligen!
  Det där glädjehoppet, som du gör, det vill jag helst blunda för, att du vågade! Men du hade ju en stöttande och värmande make bredvid.
  Av barnbarn och söta djur blir man alltid varm i hjärtat.
  Fin tolkning av ordet värme!
  Stor kram!

  1. Tack!Det blev ett urval och jag är så glad för alla värmande inslag jag har i min närhet.Och värmande på olika sätt
   Hoppa här när vi var på muren hörde till och visst var det bra att ha en hand att hålla i. (Men det har fungerat bra även på egen hand.)
   Barnbarnskillarna blir jag extra varm i hjärtat av att se på bild och inte minst träffa. Så fina, rara och omtänksamma.
   Stor kram!

 4. Verkligen ett värmande inlägg denna blåsiga torsdag. Så fint tolkat =) Det finns två bilder som “vinner” idag, den på dina föräldrar och barnbarnen såklart!

  1. Tack! Ja, lite värme i variation blev det. Bilden på mina föräldrar tycker jag om och den värmer extra. Mamma avled 2002( inom en vecka och var kristallklar i huvudet) och pappa i svår alzheimer 2005.
   Barnbarnen är så goa och det värmer gott både att se dem på bild och träffa dem i verkligheten.

 5. Vilken härlig tolkning på temat “värme”. Vilket underbart hopp du gör där i Kina, wow! Fotot på dina föräldrar är så fint, liksom såklart fotot på dina fina barnbarn! En härlig bild från Vemdalen på familjen, och mäktigt med er resa till havs, jag som tyckte det blåste mycket idag…7m/s, det är ju ingenting, haha!
  Va bra med avloppsvattnet som blir till värme, som sagt, en riktigt snygg tolkning med härliga bilder!
  Ha en fin kväll!
  KRAM!

  1. Tack! Lite gott och böandat med värme här.
   Dessa hopp vid muren liksom skulle vi göra. Det hörde till. Även kineser hoppade.Bilden på mina föräldrar tycker jag så mycket om. Och här var ju pappa frisk. Hans Alzheimer kom 2001 smygandes. Alltså 10 år efteråt. Barnbarnen blir jag varm i hjärtat av att se och konstaterar att åren gått. Tänk, Max bara tre månader första gången han kom till Peking och då också var på kinesiska muren för första gång.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 6. Värme av alla de slag! Jättefin tolkning med fina bilder och trevlig text! Barnbarn värmer alltid i hjärtat, det är en ynnest att ha barnbarn. Bilden med den thailändska värmen fick mig att längta dit men dessvärre det finns inte på kartan (som man säger). Snart får vi väl vårvärme här hemma och det är inte det sämsta.
  Ha det gott!

  1. Tack! Jadå, en del blandad värme fick det bli och som värmer på olika sätt. Barnbarnen värmer mycket och så även när de blir äldre.
   Nej, Thailand känns avlägset just nu men vi har varit här en hel del och längtar till vår fina, lilla by där det inte är direkt några turister. Inge charter resmål
   Och lite värvärme här hemma gillas också. Just nu gläds jag åt de ljusare dagarna.
   Ha det fint du också.

 7. Trevligt se fina fotot på dina föräldrar, ja de andra också förstås.
  Inte så mycket till värme i norr men solen idag kändes ändå lite “värmande”.
  Värme behöver ju inte alltid vara varmt!

  1. Det finns mycket som kan värma och på olika sätt. Bilden av mina föräldrar minns jag så väl när den togs uppe på Kinnekulle och pappa firade sin 70-årsdag. Tycker så mycket om bilden. Jag tror vi var ett 40-tal som han bjöd på en fantastiskt god tre-rätters lunch. Minnesvärt .
   Skönt med lite värmande hos er idag. Även här värmde solen skönt i lä så det blev en lång runda i Sjöstaden.
   Trevlig kväll-

 8. Visst kan man göra en “värmande jorden runt resa” också. Det har du precis gjort. Jättekul. Älskar ditt glädjeskutt på kinesiska muren. Din man var mera försiktigt där – hahaha:-) Sedan ser jag att du har utsvängda jeans på dig i första bilden från muren. De är tillbaka – jeansen med utsvängda ben alltså. Tyckte väldigt mycket om dom jag hade då. Undrar hur man skulle klä sig i dessa jeans idag;-)
  Curre är en bedårande valp, sååååå söt han är. Max och William – samma sak där. så fina ungar. Å Max ser otroligt vuxen ut på just den bilden. William är sitt vanliga charmiga själv.
  Kul förresten att du också hade ett värmeverk med:-)

  1. Lite så blev det.Och en värmande tur blev det. På olika sätt. Att hoppa på muren hörde till när man var där. Gällde i högsta grad även kineser. Tror inte maken balans och hoppsinne var som mitt. Ja, då- 2008 eller kanske bilden är från 2007, var dessa moderna.Skulle nog inte anamma dem idag. Men jag hade dem på 60 och 70-talet också. Kanske du också?
   Visst är Curre fin. Jag tror du skulle gilla honom. Han är så lugn och är vårdhund och med Helen tre gånger i veckan på jobbet inom vården. Han är en tillgång för så många.
   Mas och Wille är så fina killar så d ekan jag bli varm i hjärtat av. Tänker ofta på Max första besök i Peking som 3 månaders baby och då var han också första gången på kinesiska muren. Men inget direkt hopp då.
   Och värmeverket passade ju in.

 9. Värme gestaltat i olika sammanhang, bra jobbat Ditte.
  Så fint när man har fotografier av de som “gått före”, en tröst och man blir ju varm inombords av alla foton.
  Kap Horn har man ju läst om och sett i filmer med gamla fartyg från förr, 16-1700-tal, måste varit riktigt tufft förr i världen fast nog ganska så tufft även idag förstår jag.
  Hade varit kul att se på plats, med flytväst på. 😉

  Ha det bäst.

  1. Tackar! Och visst kan det vara skönt med lite varierande värme nu. Bilden på mina föräldrar utstrålar en fin värme. Och så fint att se pappa i form. Han fick sim Alzheimer 10 år senare och kom tyvärr att tyna bort.
   Tänk förr när man seglade från Australien via Kap Horn och hem till Norden. Så tufft. Vet att en del åländska fartyg seglade via Kap Horn omkring 1948. Nu räckte det att stå här, ändå ganska nära, på däck och titta. Helt runt kom vi inte för det måste då var mindre fartyg som inte så höga så att man blir ett vindfång. Men nära var vi.
   Ha det bra du också.

 10. Du har sett så många fantastiska platser på vår jord, både riktigt varma och lite mindre varma, och jag ler när ni skuttar i luften där i Peking, inte minst för flickan som står och tittar på er med förundran i blicken. Vad håller de galna turisterna på med….
  Men de varmaste känslorna framkallar ju ändå våra nära och kära, barn och barnbarn och maken har jag sett på bilder, även din far, men jag tror inte jag sett bägge dina föräldrar tidigare. Stor värme och ömhet syns rakt genom fotot!
  Tack för alla fina minnen du visar
  Kram

  1. Just detta att hoppa vid “muren ” är något som många kineser också gör. Varför vet jag inte men så var det. Så vi tog seden dit vi kom och hoppade. Men visst ser damen bredvid helt förvånad ut. Kanske funderade hon också på ett skutt.
   Bilden på mina föräldrar tycker jag om och det är lite så här jag vill minnas min pappa. Tyvärr ansatte hans Alzheimer honom från 2001 och framåt och då tynade han bort på alla sätt.
   Och värme inombords är för mig den viktigaste. Nästan alla annan går ju att ersätta.
   Stort grattis till Niskanen och Finland på 15 km. Heja!!!!! Ja, de har gjort det så bra.
   Kram

  1. Tackar! Och visst är det fint med olika sorters värme.
   Önskar dig också en fin fredag.
   Ännu en strålande dag vädermässigt.
   Och en hel del OS att titta på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *