Stockholm

Resa är veckans ord – “Reise er ukens ord”

I flera år var jag med i en fotoutmaning; Gems Weekly Photo Challenge, där bloggvännen Sanna  varje vecka gav oss ett ord att tolka och det tämligen fritt. Och vi var många som gärna var med här. Nu är en annan bloggvän, “Sognafaret,” tagit sig an det hela och denna vecka är första gången jag är med. Ordet vi ska tolka denna vecka i Sognafarets fotoutmaning är ordet “reise” på norska och resa på svenska. (Orden vi får att tolka kommer på fredagarna så i morgon är det alltså dags för ett nytt ord. Men första ska jag nu ta tag i resandet)

Ordet i sig har jag tolkat ett par gånger tidigare och då med lite längre resor.Och rest  är något jag gjort i princip sedan jag föddes. Och på sätt och vis har att resa, långt eller kort, varit en del av mig med många upplevelser och erfarenheter .

Veckans ord – resa/reise

Och idag blir det en kortare resa här hemma i Stockholm. En resa jag gjort idag och där jag lämnade hemmatrakterna på Södermalm. Jag skulle ta mig till stadsdelen Östermalm där jag hade  en tandläkartid på förmiddagen. Och när jag ändå var på “resande fot” hit kombinerade jag det hela med ett besök i Östermalmshallen. Så det blev en tur och returresa i kända trakter.

Stockholm.Södermalm. Bussen skulle ta mig på en 20 minuter lång resa till Nybroplan. Södermalm.Först en promenad på 10 minuter till buss nr 76 som skulle ta mig från Ljusterögatan till Nybroplan. En resa på 20 minuter.  Strax efter 10 var jag på väg det var gott om plats på bussen. (Sedan ett tag gäller ingång genom bakdörrarna )

Stockholm. Grand hotell. Strömkajen. Här ligger en del Waxholmsbåtar, några är i rafik. Bra om man skulle vilja resa ut i skärgården. På väg mot Nybroplan. Här passerar vi Grand Hotell och även en del  skärgårdsbåtar om man händelsevis skulle  vilja resa ut i skärgården.

Nybroplan och Strandvägen.Avstigning för min del.  Kungliga Dramatiska teatern ligger till höger.

Här längs Strandvägen går också spårvagnarna till och från Djurgården om man skOch vid Nybroplan finns en hållplats.  

Jag ska till Bene tandvård på Atrellerigatan och dit tar det mig 10 minuter att gå. I långsam takt.

Nästa aktivitet

innan jag tar mig hem till Söder igen, är ett besök i trevliga Östermalmshallen. Och dit går jag på 10 minuter från tandläkaren. Förutom att utbudet av varor är väldigt bra och med god kvalité  är det också fint att slå sig ner och äta lunch.  Inte direkt lämpligt efter tandläkarbesöket och med pågående bedövning.

Det blir ett varv i hallen samt några inköp.

Många olika handlare att välja bland och  många kunder har sina favoriter-

Ett par ostar slog jag till på . Och utbudet är stort.

Ett stopp blir det också hos M. Seger där jag skulle köpa en liten bit oxfilé. (Visst finns det hos vår lokala butiker men de har ingen manuell köttdisk.)

Allt klart  och det är dags att åka  hem igen. Jag promenerar  till T- centralen på 20minuter och tar  sedan tunnelbanan hem till Söder.

Stockholm. T-centralen. På väg att påbörja min resa hem..T-Centralen och på väg att börja min resa hem.

Stockholm. T-centralen. Mitt tåg kommer och inom loppet av 8 minuterar min resa för dagen över. Tåget  kommer och inom loppet av 8 minuter är min resa för dagen slut . Och jag är  hemma på Söder igen.

 

Flera bidrag till temat hittar ni här.

28 svar på ”Resa är veckans ord – “Reise er ukens ord””

 1. Resa kan man göra på hemmaplan också!
  Upplevelser blir det alltid.
  Jag reste med cykel ner till centrum och handlade bl.a. lite på Ica Gourmet.
  Fast har en önskan om att resa lite lite längre…..

  1. Visst är det så. Och reser gör jag här i stan nästan varje dag på ett eller annat sätt. Finns så mycket roligt att göra. Men jag undviker trängsel.
   Önskar om att resa längre finns här också och vi har planer men när det kan bli av det vet vi inte. Å andra sidan har vi kort startsträcka.

 2. Man får ju göra vad man kan för att resa utan trängsel, samma här, senare buss till kneget och tidigare buss hem, allt enligt kommunens rekommendationer, fungerar ju ganska ok.
  Tunnelbanan lärde jag mig aldrig, satsar på att lära mig nästa gång, känns som att det är minst 200 högskolepoäng som står på spel där. 😉

  Ha det bäst Ditte.

  1. Jag rör mig ju en hel del runt på stan men undviker trängsel. Buss utanför rusningstrafik fungerar bra och oftast t-bana också. Tror nog du snabbt kan lära dig. Ta en satsning på det nästa gång.
   Ha det bra du också.

 3. Man hinner med mycket på en resa från Söder till Östermalm. Gillar namnet på din tandläkare. Är h*n italienare. Tänkte på namnet och den ovanliga loggan. Snyggt!
  Å visst är din tandläkare strategiskt rätt belägen vid Östermalmshallen:-)
  Sedan ser jag att rulltrapporna på Centralen är belysta i riktigt snygga färger. Verkar vara året runt belysning – bra där:-)
  Tuen tack för den fina resan i innerstan:-)

  1. Visst gör man det! Och man behöver ju inte åka så långt heller för att både se och uppleva saker. Här på Bene tandvård finns många tandläkare, de har eget labb och specialister. Har också funderat över namnet men ingen italienare här. Men de är väldigt bra på alla sätt.
   Perfekt att kombinera ett besök här med Östermalmshallen. Idag hade jag tänkt fiskspetten men jag har ont i munnen (kunde bli så) så de får ätas i morgon och oxfilén på lördag.
   På många ställen i Stockholms tunnelbana är det nu belysning och det piggar upp.
   Kul att du hängde med på dagens resa.
   (Jag ska försöka hänga med på “Sognafarets” tema i fortsättningen.)

 4. När du reser blir det alltid jättefina bilder. Bra att tandläkar besöket även klämde in ett besök i Östermalmshallen, har aldrig varit där men älskar att besöka sånna platser ,-) Otroligt vacker byggnad ,-) Manuell köttdisk verkar himla bra. Det hittar man inte här. Inte så fint och så mycket att välja på.
  Olika ostar. Härligt.
  Snabbt tillbaka hem, rent och fint ser det ut. Vi bor nog på det mest nerskräpande platsen.
  Det måste ha varit roligt att få resa så mycket, och även nu i vuxen ålder ,-)
  Måste ha varit spännande som barn!,-)
  Ha det fortsatt fint KRAM Primrose som tackar för den här trippen ,-)

  1. Nu blev det några resor inom stan och bilderna är från idag. Tandisbesöket var knepigt och nu i kväll har jag rejält ont. Antar att det hela lägger sig under morgondagen.
   Är jag i närheten tittar jag gärna in här i hallen men ibland åker jag hit även om jag inte har andra ärenden. Tycker det är så trevligt att titta runt.
   Jag är av olika skäl uppvuxen på resande fot och tycker fortfarande om det. Och jag reser både gärna här hemma i Stockholmstrakten, i Sverige eller långt. Man upplever alltid något.
   Ha det fint du också.
   Kram

 5. Att resa både i fantasi och verklighet är kul. Jag har förstått av dina inlägg här i bloggen att du är en riktig globetrotter. Kram

  1. Jag har rest mycket och tycker om det. Och jag reser både gärna i Sverige, Norden och längre. Men nu var det ju ett bra tag sedan det blev någon. Å andra sidan kommer det väl andra tider efter hand.
   Kram

 6. Ja, resa kan man göra på många sätt. Långa och korta eller inre resor. En bra dag för din del trots tandläkarbesöket. Saluhallen ser så fin ut. Har för mig att den renoverades när jag passerade där senast eller så minns jag fel. En fin bit oxfilé , fiskspett och några godar är inte det sämsta och visst är det något speciellt att handla över disk.
  Önskar en god kväll!

  Kram

  1. Visst kan man. Och nu är det ju mest hemma här i Stockholm jag är. En bra dag blev det men jag har ont nu i kväll efter tandisbesöket. Rejält. Men det går över.
   Hallen har renoverats och då fanns ett provisorium på Östermalms torg i ett par år. Tror den renoverade hallen var klar under 2020.
   Jag gillar att handla här över disk. Och det är ju alltid bra kvalité.
   Hoppas du också haft en bra kväll. Har mest vilat i soffan.
   Kram

 7. Synd att du fick avstå lunchen i Östermalmshallen, fast då vill man kanske helst ha trevligt sällskap också! Du fick i alla fall sätta tänderna i en oxfilé, eller kanske blir det till helgen.
  Trots dina fina omväxlande omgivningar så förstår jag att det suger i restarmen, ni är ju vana vid att komma iväg lite nu och då. Låt oss hoppas att det snart är grönt ljus!
  Kramen

  1. Idag var det lika bra att avstå lunch. Har fortfarande ont i kväll. Jag har inga problem med att slå mig ner här i hallen och äta lunch. Finns så mycket att titta på. Men visst är det trevligare med sällskap. Absolut.
   Oxfilén ska vara tills på lördag. Idag hade jag tänkt fiskspetten men det fick bli soppa. Munnen värker. Fick tänka om.
   Nu är ju läget som det är och att stanna hemma i Stockholm känns helt ok. Stockholm har ju mycket att erbjuda även dessa grå dagar. Men det kommer ju andra tider. Har en del jobbresor inplanerade inom Sverige i sommar och även till Valamo i Finland. Så hoppas de blir av. Och jag skulle helt privat gärna ta en tur i vår till Helsingfors.
   Kram!

 8. Det finns väl inget som att handla manuellt i en köttdisk eller fiskdisk. Trots allt, så är det så. Men ibland så får man “rätta sig” in i ledet.
  Det verkar vara en mycket fin hall.

  Så kul att någon fortsätter tolkningen av ord! Vi har våra utmaningar och ibland vill vi ha den eller den. Jag har också varit med om att tolka ord, men just nu har jag Fem en fredag som favvo plus Skyltsöndag förstås.

  Kul att följa dig på resan!
  Stor kram!

  1. Så tycker jag också. Vad gäller fisk och skaldjur har vi det bra här i närheten med en bra fiskbutik och manuella diskar i närbutikerna. Men vad gäller kött är det knepigare.Östermalmshallen besöker jag gärna och ofta blir det inköp. En lunch här blir det också då och då. Gott och trevligt. Men tar gärna också en tur varje vecka till Hötorgshallen spm jag också tycker mycket om. De har ett mer kontinentalt utbud.
   Vad gäller utmaningar så vill jag inte bli “bunden”. Men ett par är helt ok. Klimakteriehäxans “selfie” tycker jag är rolig liksom Skyltsöndag. Och att tolka ord i bilder gillar jag också. Där bestämmer jag ju hur jag vill göra och är inte bunden av annat än ett ord att fundera kring. Fri tolkning.
   Jag tar ju en vända ut och rör mig varje dag och tycker det fungerar bra med de kommunala färdmedlen. Men undviker rusningstid.
   Stor kram

 9. Jättekul att du också hänger på, varit lite orolig över uppslutningen. du tog spårvagn, jag tunnelbanan. Jätteläcker bild på rulltrapporna och du fångade ljuset i trapporna fint.

  1. Tack! Jag har i tanke att vara med och tycker det är roligt. Nu blev det dagens runda i Stockholm som fick bli resan. Och att resa går ju fint även här i Stockholm.
   “Rullisen” tog jag snabbt men bilden blev bättre än jag tänkt.

  1. Jag vill gärna vara med men har inte fått till det förrän nu. Och visst är det fint att resa. Både långt och kort. Och idag blev det kort men bra.

 10. En trevlig liten resa med buss, till fots och med tunnelbana. Varierad och bra 🙂

  Klokt av dig att inte äta förrän bedövningen släppt. En klasskompis till mig på lågstadiet tuggade sönder halva kinden när hon åt en varmkorv direkt efter ett tandläkarbesök…

  Ha en fin dag! Här skiner solen igen – äntligen!

  1. Här blev det bra att förena lite nytta med nöje. Och det är ju väldigt smidigt att ta sig runt. Idag känns det helt ok så gårdagens tänkta middag, fiskspetten, får bli idag. Igår var det helt lagom med broccoli och potatissopa.
   Skönt att solen är tillbaka hos er.
   Även här ser det lovande ut.
   Trevlig fredag.

 11. Här är det konstigt nog lite olika beroende på med vilken buss man åker. Med Västtrafiks bussar får man gå på i bak medan bussarna som ersätter tåg låter en gå på i fram.
  Önskar jag hade en saluhall nära mig där jag kunde köpa hem lite olika ostsorter att prova.

  1. Inom Storstockholm gäller nu att gå på i bak och en del säten längst fram är “blockade”. Men vid längre resor vet jag inte.
   Här finns några Saluhallar och jag tittar gärna in i dem- Ofta får något också följa med hem.

  1. Numer blir det ju många resor inom Stockholm. Jodå, jag promenerar också men att åka kommunalt fungerar ju fint och är smidigt. uNdviker förstås trängseln.
   Östermalmshallen är alltid trevlig att besöka och ofta blir det något gott som kan följa med hem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *