Stockholm

Korpen – Ett gammalt apotek i Gamla stan

För ett tag sedan passerade jag i förbifarten apoteket Storken på Östermalm i Stockholm, ett gammalt apotek och som finns i en byggnad från slutet av 1800-talet. Då blev det ett hastigt besök, men jag bestämde mig för komma tillbaka för att se  för en närmare titt. I Stockholm finns tre riktigt gamla apotek och som jag tidigare mest besökt genom fönstertittning. Men igår gjorde väninnan Agneta och jag slag i saken och besökte alla tre. Vi startade i Gamla stan och på apoteket Korpen. (Inlägg från de övriga gamla apoteken; “Ugglan på Drottninggatan och “Storken” på Storgatan på Östermalm kommer)

Stockholm. Gamla stan. Kåkbrinken. Christoffers blommor. På väg till Västerlånggatan och apoteket KorpenGamla stan. På väg till Västerlånggatan och apoteket Korpen. Här Kåkbrinken och som vanligt blir det ett stopp vid Christoffers blommor .

Christoffers blommor.Vackra tulpaner och en hel del andra blommor finns ute i gränden och bidrar till lite av vårkänslan.

Apoteket Korpen

ligger i Gamla stan och har så gjort sedan 1677. Dock inte på Västerlånggatan16 för hit flyttade apoteket Korpen 1948. Men precis som Gamla stan i sig så har också apoteket sin historia att bära på. Apoteket kom till 1674 och med namnet Örnen och  låg då på Södermalm, en stadsdel som ligger “granne med Gamla stan.  Tanken var då att apoteket skulle tillgodose behovet av läkemedel just på Södermalm. Men kundunderlaget på Södermalm var för svagt så 1677 flyttade det till Gamla stan och Stortorget och låg där på två olika adresser i nästan 200 år. Det blev en ny flytt till Västerlånggatan 6 1924 och sedan 1948 ligger “Korpen” i sina nuvarande lokaler på Västerlånggatan 16, i hörnet av Storkyrkobrinken.

Stockholm. Gamla stan. Det gamla apoteket Korpen på Västerlånggatan 16. Apoteket Korpen har sin entré från Västerlånggatan.

Stockholm. Gamla stan. Storkyrkobrinken. Någa fönster som tillhör apoteket Korpen. Några av av fönstren till apoteket Korpen ligger på Storkyrkobrinken och här finns en hel del gamla apoteksprylar att titta på.

Karakteristiskt för svenska apotek

är att de ofta har djurnamn. Och detta beror på att djur under medeltiden rent symboliskt  spelade en stor roll. Flera av djurnamnen kommer också från kristen symbolik t.ex. lejon, hjort, svan och örn. Man använde förr  också ofta djurprodukter till läkemedel. Runt om i Europa och övriga Norden förkommer också djurnamn på apotek men Sverige leder med dryga 40 djurnamn på apotek,  Finland  har 1, Norge 24 och Danmark 18 stycken. Vad gäller olika djurnamn så var de i Europa och även i Sverige vanliga som namn på värdshus.

Stockholm. Gamla stan . Apoteket Korpen. Mycket av det gamla är bevarat. Mycket av det gamla vad gäller apoteksföremål och inredning finns kvar inne på Korpen.

 

Några djur som symboler

Lejonet; var i Egypten symbol för Nilen men också inom andra kulturer för eld och sol. I kristen symbolik betecknas Kristus som “Lejonet av Judas”

Svanen; ljusets symbol genom den vita fjäderdräkten

Hjorten; symbol för evigheten eftersom man trodde att den kunde bli äldre än de flesta djur. Den står även för ungdomlig kraft och den vita hjorten är symbol för Kristus.

Örnen; i kristen symbolik står den för Kristi himmelsfärd. Örnen har också förr  gett en hel del läkemedel.

Storken; genom att den återkommer  på våren har den i den kristna symboliken fått stå för uppståndelsen, husbeskyddare och lyckobringare.

Välkomna in på apoteket Korpen

Själva ordet apotek kommer från det grekiska ordet “apotheke” och senare från latinets “apotheka” och båda orden betyder lagerlokal.Den förste apotekaren man känner till fanns i Bagdad i slutet av 700-talet men i Europa dök inte apoteken upp förrän på 1200-talet. Och här i Stockholm alltså på 1600-talet (lite osäkert) men liknade verksamhet fanns redan på 1400-talet, men då såldes varorna i marknadsstånd.

Korpen blev aldrig ett s.k. hovapotek. Alltså ett apotek som skulle finnas till hands för hovet och kungafamiljen Men under senare tid har apoteket Korpen haft hovet, och riksdagens ledamöter som sina kunder. (Och det ligger ju nära både slottet och riksdagshuset)

En del av det vackra glastaket. 

Den nuvarande inredningen är från 1924 och anpassad till flytten av apoteket hit till Västerlånggatan 16. Hyllor och diskar är av en sorts flammig björk och med inläggningar av ädlare träslag. Och det var så tidens stil var och inredningen utfördes av NK (Nordiska kompaniet)

Man har moderniserat så långt det är möjligt i ett gammalt hus.

En del av den gamla inredningen

Om man blir törstig finns både vatten och små veckade pappmuggar att tillgå.

Gamla stan passerar jag nästan varje vecka och har så gjort i många år. Även under pandemitiden.  Och här finns så mycket att se och uppleva. En hel del har jag berättat om på bloggen tidigare men jag vet att det kommit till många nya läsare så här kommer en liten sammanställning av olika inlägg från Gamla stan.

 

32 svar på ”Korpen – Ett gammalt apotek i Gamla stan”

 1. Nu fick man veta lite mer om apotek, det tackar vi för! Å vilken inredning, så kul att de behållit så mycket av den gamla inredningen.
  Tänkte på dej idag när jag fick syn på en så fin svan vid Råstasjön, och jag fick med den på bild!
  Ha en fortsatt fin onsdag!
  Kram!

  1. Jätteroligt att gå runt bland dessa gamla apotek och fint att man bevarat så mycket av inredningen och stilen.
   Tack för tanken och kul att du såg en svan vid Råstasjön och fick med den på bild. Kanske har den övervintrat eller kommit från sydligare länder-
   Kram och trevlig kväll.

 2. Det är verkligen roligt att det finns kvar gamla apotek där man valt att bevara den vackra inredning. Ett tag skulle allt rivas och ersättas med nytt men tur att det inte blev så. Jag vet ju, och har jag nog skrivit, hur fantastiskt vackert Apoteket Lejonet i Malmö är. Nytt i all ära men både äldre byggnader och inredningar är väl värda att bevara.

  Kram och god kväll!

  1. Visst är det! Och Malmö har ju Lejonet och Lund Svanen som tillhör dessa gamla apotek. Roligt att Lejonet finns kvar och även dessa tre i Stockholm.
   Mycket kultur och historia som ryms här.
   Kram och trevlig kväll.

 3. Gamla apotek bär på så mycket historia. Vackra byggnader! På interiört och exteriört. Måste gå inom apoteket Lejonet i Malmö när vi besöker stan, nästa gång. Bara för att insupa! Och köpa en Alvedon…. Det påminner mycket om Korpen.. Ha det gott! Kram

  1. Har förstått att både Lejonet i Malmö och Svanen i Lund också är gamla och tillhör skaran av “kulturapotek”. Jodå, det blev Alvedon och lite annat för oss också. Kul om du tittar in på Lejonet och kanske berättar om det.
   Ha det gott du också.
   Kram

 4. Jag fick mitt svar på min första “tankefråga” om varför det blev djur och fåglar. En av mina hemliga drömmar var att bo i Gamla Stan någon gång i livet. Kul idé om att besöka alla tre. Intressant att jämföra trion. Ska försöka hålla reda på Ugglan och Storken.
  Gamla apoteksprylar kan vara spännande och skrämmande. Jag tror jag ska ta och öppna Delfinen i ett gammalt hus innanför ringmuren. I fantasin är allt möjligt.
  Kram från ett mörkt Visby

  1. Vi hade en fin runda här bland de gamla apoteken och fick ett stycke historia och kultur dessutom.
   Ja, nu vet du varför det ofta är djurnamn på apoteken.
   Kul tanke med apoteket Delfinen. Helt klart något för dig.
   Kram!
   Nu blir det fri idrott från Uppsala-

  1. Vi besökte tre gamla apotek och de var alla besöksvärda; Korpen i Gamla stan, Ugglan på Drottninggatan och Storken på Östermalm. Både historia och kultur och en fin runda.
   Jag har tidigare varit in på Storken men passerat utanför de andra gamla apoteken.

  1. Jag såg sidan men hämtade mina fakta mest från den folder jag fick på apoteket Korpen.
   Har ju passerat dessa apotek tidigare men då nöjt mig med utsidan. Ja, jag var inne en på “Storken” på Storgatan, i korsningen vid Styrmansgatan för ett tag sedan. Men nu tittade vi runt och det var också ett spännande apotek med mycket gammalt bevarat.
   Just detta med de olika djurnamnen visste jag bara lite om bakgrunden till.
   Apoteket Ugglan och Storken kommer på fredag.

 5. Ett fantastiskt vackert apotek, ert apotek Korpen!

  Jag har varit väldigt fascinerad av gamla apotek. Numera finns de knappast kvar. Tyvärr finns inga äldre kvar här i stan. De flesta är omdöpta till Lloyds, Kronan eller Hjärtat. Mitt närmaste apotek är ett jourapotek och det heter Apoteket Näckrosen.

  Jag går hos Tandvård Örnen, där har vi djurnamnet.
  Stor kram!

  1. Visst är det och dess historia också. Har passerat här många gånger men inte varit in.
   Kul med Tandvården som heter Örnen och där finns ju symboliken.
   Stor kram och trevlig kväll.

 6. Jättetrevlig tur OCH intressant. -Fina gamla ställen!
  Här finns inga apotek; vi har drug stores, som säljer allt möjligt.
  De större supermarkets har alltid en drugstore. Det är ju praktiskt
  att kunna hämta sina piller på samma gång som man köper mat.
  “Apotekaren” kan också vara vaccin-sprutare.

  1. Jag tycker dessa gamla apotek är så roliga och har en hel del att berätta.Så fint med mycket av den gamla inredningen bevarad. Här säljs en del värktabletter och annat i livsmedelsbutiker också men man kan inte i de vanliga hämta ut recept. Det går också att beställa hem läkemedel via internet som levereras till dörren men jag har aldrig testat det.
   Fint att era apotekare också kan vaccinera. Dit har vi inte kommit ännu.

 7. Så intressant! Jag kände inte till symboliken när det gäller djur, men när jag läser så blir det ganska självklart. Gamla apotek hade mycket vacker inredning, och det är synd att så många rivits. De nya apoteken känns så sterila. Tack för ett mycket trevligt och informativt inlägg. Kram

  1. Tack! Och vad trevligt att du gick med. Malmö och Lund har ju också gamla apotek bevarade men där har jag ännu inte varit. Tänk här om väggarna kunnat berätta mer.
   Håller med dig om att de nya apoteken är sterila och väldigt charmlösa.
   Kram

  1. Jätteroligt och intressant med dessa riktigt gamla apotek som har mycket av sina inventarier kvar och där de också har en historia att berätta. Eller snarare som man kan läsa om.
   Önskar dig också en fin torsdag.
   Strålande sol här idag så bara att tack och ta emot.

 8. Wow, som minsta barnbarnet lärt sig säga. Vilket vackert glastak, det är så fint att den gamla inredningen bevarats. Tack för bra info. “Mitt” apotek var Storken, ska bli roligt att få läsa om det också.

  1. Jätteroligt att besöka dessa gamla apotek som är så väl bevarade. Roligt också med deras historia. Antar att du besökt Storken en hel del och en intressant historia finns också där.

 9. Vilka härliga namn Storken Ugglan och Korpen ,-)
  Det är SÅ vackert i Gamla stan ,-) Härligt.
  Underbar blomsteraffär ,-) Så fina tulpaner och det ser mysigt ut med blommor och annat ute! Intressant att få veta varför de använde djurnamn. Det här blogginlägget bara älskar jag ,-) Dit måste jag själv! Vilket glastak, jag ryser så vackert är det . Härligt med gammal inredning! Tänka att bevara så fint. En upplevelse att få gå in där!
  TACK ,-)Ha det fint KRAM Primrose ,-)

  1. Visst är det bra namn som alla är tämligen symboliska. Gamla stan är fint och nu blev det extra fokus på det gamla apoteket Korpen. Och när vi är i Samla stan blir det ofta ett extra stopp här hos Christoffers blommor. Så mycket fint.
   Kommer du in till Gamla stan så ta en titt in här på apoteket. Väldigt intressant och med det gamla så fint bevarat.
   Kul att du var med.
   Ha det fint du också.
   Kram

 10. Vilken underbar gammal miljö, kan riktigt se apotekaren i vit rock passera kassadisken på väg att blanda till beställda medikamenter. Apotekare måste ha haft en rätt hög status i samhället, vet du något om det? Inte vem som helst som kunde det hantverket..
  Innertaket är fantastiskt! Hoppas det gamla ärevördiga apoteket med hjälp av kungafamiljen ska leva länge än! KRam

  1. Visst är det en fin miljö här i apoteket som andas historia. Och en hel del historia finns. Vet att apotekarna i ganska stor utsträckning togs till Sverige av kung Gustav Vasa och då från Holland och Tyskland. Hög status fick de. https://www.apoteket.se/om-apoteket/apotekets-historia/ursprunget/Apoteksnaringen-genom-tiderna/
   Vi noterade också taket och såg liknande också i de övriga gamla apoteken Korpen och Storken.
   Kundunderlaget verkade stort här i Gamla stan och personalen var väldigt trevlig så det såg ut att blomstra.
   Kram

 11. Intressant och lärorik läsning! Spännande med den gamla inredningen och roligt att få se. Har besökt Rådhusapoteket i Tallinn, som lär vara Europas äldsta som finns kvar på samma plats där det en gång öppnade – och det gjorde det redan på 1400- talet.
  Kram

  1. Tack! Visst är det roligt med mycket av den gamla inredningen kvar och i den sitter också en del historia. Vad roligt att du besökt det gamla Rådhusapoteket i Tallin. Minns att jag har jag besökt det för länge sen men skulle gärna ta mig en ny titt och ett nytt besök i Tallin.. Apoteket Korpen i Gamla stan låg ju på Söder från början och har legat på flera adresser i Gamla stan innan den hamnade här på adressen
   Kram

 12. Mycket läsvärt med bra information,
  Gamla apotek är så intressanta. Ganska lika över hela Europa. Samma tankar i inredning, men också olika.
  Bilden där det står Recept på mörkt trä känns lite konstig. Undre delen ser gammal ut, medan den övre delen ser ut som nyare faner och glansig, något som inte stämmer. Eller så är det ljuset som gör det.
  Trevlig helg!

  1. Tack! Apoteken är gamla och har restaurerats och en del gammalt ädelträ har bytts ut mot fanér men säkert är det så att belysningen och speglingarna också kan göra sitt till.Så kul med dessa gamla apotek för de har ju sin historia.
   Ha det gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *