Stockholm

Ugglan – Ytterligare ett apotek i Stockholm med gammal historia

I veckan besökte jag och väninnan Agneta tre gamla apotek i de centrala delarna av Stockholm. Apoteket Korpen i Gamla stan, på Västerlånggatan 16 var först ut på vår lilla lista. Och därifrån blev det i princip raka spåret till apoteket Ugglan på Drottninggatan 59. Men det blev också ett par fotostopp på vägen.

Stockholm. Riksbron. Stockholms ström. På väg till apoteket Ugglan på Drottninggatan. På väg till Drottninggatan och apoteket Ugglan. Här ett fotostopp på Riksbron och Stockholms ström. Rakt fram ligger Norrrbro och  därefter Grand Hotell med  många flaggor på taket.

Stockholm ström. Gott om sjöfåglar som trivs här. Dels får de “kommunal” mat och dels är ju vattnet strömt så att de kan simma lugnt utan risk för att bli fastfrusna.

Apoteket Ugglan

är ett av Stockholms äldsta apotek. Hur man sedan räknar detta med ålder på ett apotek är lite knepigt. Apoteket Korpen i Gamla stan har en äldre historia men har inte legat på samma ställe hela tiden utan flyttat runt. Däremot  har apoteket Ugglan legat  på samma adress och i samma fastighet sedan slutet av 1700-talet. Apotekets historia,då med namnet Elgen, började redan 1760 och skulle då etableras på Hötorget av apotekare Lars Sandberg.  Denne apotekare blev sjuk och sålde sina apoteksprivilegier till apotekare Schulzen som öppnade apoteket 1761. Men det var knepigt att sätta upp en stor älg som apoteksskylt så apotekare Schulzen bad hos ansvarig myndighet om att få ändra namnet. Namnbytet blev godkänt och det nya namnet blev den Armerade Ugglan, alltså den beväpnade ugglan. Men namnet kom så småningom att bli bara Ugglan, bl.a.en symbol för konst, visdom, krig och tapperhet

(Vill  du läsa mer om apoteksnäringen från 1400-talet och framåt finns det här .)

Stockholm. Drottningggatan 57. Apoteket Ugglan ett apotek från slutet av 1700-talet. Apoteket Ugglan och entrén på Drottninggatan 57

Själva byggnaden

Hela fastigheten här på Drottninggatan, där apoteket är inrymt, ägdes av Julia Sohhia Giesecke och hon skänkte den i slutet av 1800-talet till Nationalmuseum. Genom åren har också inkomsterna från fastigheten och apoteksverksamnheter bidragit till att Nationalmuseum kunnat köpa in många svenska och utländska konstverk. En del av den info jag har med om apoteket Ugglan har jag hittat i en broschyr på apoteket. (En broschyr på apoteket har bidragit med en hel del info)

Inredningen

“Ugglan” har under årens lopp varsamt renoverats och byggts om och man har varit noga med att behålla de kulturhistoriska värdena.Den ursprungliga inredningen bestod till stor del av träslaget mahogny som ofta skövlats i regnskogen. Men när man restaurerat har valet i stället fallit på fanér av ett mahognyliknande träslag, khaya, som har sitt ursprung i västra Afrika.

Stockholm. Drottninggatan. Det gamla 1700-tals apoteket Ugglan. En del av apoteket Ugglan sett från entrén. Blicken fastnade i taket.  Här reagerade jag på spottarna i taket. De kändes inte direkt så tidsmässiga och jag tycker inte de passade in. Övriga lamor som skymtar till höger kändes mer  i tid med det gamla.

Eftersom det var en del kunder inne på apoteket var jag diskret med kameran och fick inte med arbetsdiskarna på bild. Men de har skivor i italiensk carraramarmor.

En gigantisk spegel finns i en hörna av apoteket och framför den stannade vi till för att se de vackra träsniderierna.  Ovanför spegeln finns en uggla med utbredda vingar.

Stockholm. Drottninggatan . Apoteket UgglanAtt vi är på apoteket Ugglan påminns vi om på olika sätt.

Till “Storken”

Vi lämnar Drottninggatan på Norrmalm och promenerar österut, till Östermalm. Här har vi det sista apoteket av dessa gamla som finns på vår lista. Vi ska till apoteket Storken som ligger på Storgatan 28 och i korsningen till Styrmansgatan 24. blå himmel är det så det är behagligt att sakta gå genom stan.Jag har på senaste tid fastnat för olika bostadshus/fastigheter där det finns ett eller flera torn och kanske en lägenhet i tornet.

Stureplan. På väg från apoteket Ugglan på Norrmalm och till Östermalm och apoteket Storken. På väg från apoteket Ugglan och till apoteket Storken på Östermalm.  Det här tornet såg vi på Stureplan men det är ingen bostad, vad jag vet, Men däremot är det en nattklubb m.m. “Spy Bar”.

I närheten av Östermalmshallen såg jag dessa på olika torn på ett hus. Kanske är de bostäder.

Visserligen ingen fastighet med torn men en spännande fasad var det ändå. 

Jag zoomade in lite.

Så är vi då framme i korsningen Storgatan/Styrmansgatan ser apoteket Storken. Men  vi ser också detta hus mitt emot “Storken”.

Inga torn och ingen direkt utsmyckning i sig. Men det är en person, tämligen välkänd för många som bor i och äger hela huset. Vem tror ni?

Och på andra sidan gatan ligger alltså apoteket Storken och här plus på lite andra platser i Stockholm blir det en närmare titt i nästa vecka.

30 svar på ”Ugglan – Ytterligare ett apotek i Stockholm med gammal historia”

 1. Jag börjar med frågan och är ganska så säker på att det är “Malmöpågen” Zlatan som bor där.

  Ytterligare två väldigt vackra apotek och det var nog tur att det blev Ugglan i stället för Älgen. Jag håller med dig om belysningen där. Jag var tvungen att googla apoteket Lejonet i Malmö för att se hur de löst det där. Konstaterade att originalbelysningen finns kvar men att man har kompletterat med liknande spottar fast mindre.

  Önskar dig en fortsatt fin fredag!

  Kram

  1. Helt rätt! Kom på det av en slump. Men vet att det är så.
   Intressant att Lejonet i Malmö också har dessa “spottar” men i variant mindre.
   I Gamla stan på “Korpen ” hade de löst det på ett annat sätt. Men där låg apoteket i en hörna och fick in mer ljus genom fönstren så det kanske beror på det.
   Önskar dig också en fin helg och en trevlig kväll.
   Kram

  1. Jätteroligt att se dessa gamla apotek och mycket ser vi ju också på vägen.
   Önskar dig också en god helg.

 2. Gissar att älgen fick ett nytt hem på apoteket inne på Östra Station. Där står nämligen en stooooor guldmålad älg som “dekoration.
  Så vackert det gamla apoteket Ugglan är. Inredningen bidrar verkligen till en speciellt stämning. Undrar hur man har löst “receptdelen” på apoteket. Jag menar hur man byggt lagret av alla läkemedel. Men stiligt är apoteket onekligen.

  Det måste vara Zlatan eller rättare sagt hans fru Helena som bor i den gamla kyrkan. För visst var det en kyrka en gång i tiden. Ja, någon gång lär han ju återvända till Stockholm, då kanske han flyttar in till familjen. Det gäller bara att också hitta ett garage modell XXXXL för alla “special editions” av Ferrari bilar som han har köpt. Hur var det nu igen – fastigheter och specialbilar är perfekta alternativ till aktier och fonder;-)

  1. Kanske var det så! Och när du nämner det så minns jag älgen här på Östra station.
   Jätteroligt att nu efter alla år titta närmare på dessa gamla apotek som onekligen har sin historia. Kul att man försökt behålla inredningen och restaurera i samma stil.
   Helt rätt vad gäller ägarna till huset mitt emot apoteket Storken.Jodå detta var en kyrka tidigare. Vad gäller garage finns det och antar att Mr Z där har många platser. Han äger ju huset. Man skymtar garageskylten lite vid huset på Styrmansgatan.
   Tror huset var ett bra köp.

 3. Tänkte gissa på Benny Andersson eller Björn Ulveaus, men så såg jag vad Znogge svarat, så visst är det så, otroligt vad pengar en fotbollsspelare tjänar!
  Håller med om belysningen där på apoteket Ugglan, passar inte riktigt in där.
  Fina hus du fotat!
  Ha en fin fredagkväll!
  Varm Kram!

  1. Jadå! Det är Mr Z som äger huset och med tillhörande garage. Säkert plats för många bilar. Tror Björn U bor på en ö i Djursholm.
   Märkligt att man satt denna belysning här men det var ju inte så stora fönster. Men man kunde ju ordnat annat.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

   1. Men man kan bara köra EN bil i taget, dvs om man inte skickar ut
    en självkörande sådan i trafiken.

    1. Visst är det så! Men kanske vill man alternera och har bilar som hobby. Bil har vi ingen numera men det går bra ändå att ta sig fram.Kommunikationerna i Stockholm är väldigt bra.

 4. Ännu ett vackert apotek, men jag håller med dig om att spotarna i taket inte passar in så värst bra.
  Vackra hus också – Stockholm bjuder verkligen på mycket ögonfröjd 🙂

  Ha det gott!

  1. Kul att titta runt bland dessa gamla apotek. Och roligt att de är så väl bevarade. Men spottarna kändes “udda”.
   Jätteroligt att strosa runt i Stockholm och se dessa vackra hus. Och de är många.
   Önskar dig en fin lördag.
   Ser hoppfullt ut här också. Får varva utevistelse med OS.

 5. Ja jag förmodade oxå Zlatan då gäller det att han håller huset i bra skick 🙂 vackra bilder o vi har oxå ett gammalt apotek i Malmö som är väldigt vackert …önskar dig en fin lördag kram

  1. Jo, det är Mr Z med familj som bor här så det är gott om plats med garage under huset. Läste om det gamla fina apoteket i Malmö som är i ålder med dessa i Stockholm. Kul! Kanske har du varit där.
   Önskar dig också en fin lördag.
   Kram

 6. Bilden av Riksbron där påminner lite om vår stad här nere i GBG, vackert, verkligen.
  Tror inte vi har några gamla apotek här i stan, inte vad jag kan påminna mig iallafall, sen det blev fritt fram att starta apotek så dyker de upp lite varstans.

  Fina bilder Ditte, ha en fin kväll. 🙂

  1. Tack!Tänkte också på det. Göteborg har många broar och omges av så mycket vatten. En verkligt vacker stad.
   Nej, vad gäller apotek tror jag inte det finns kvar några gamla i Göteborg. Men en hel del annat finns ju.
   Jätteroligt var det att ta en runda bland dessa gamla apotek och få veta mer.
   Önskar dig också en fin helg.

 7. Det är något visst med gamla apotek. De vackra hyllorna, skåpen och diskarna. Bäst är det om man dessutom sparat gamla fina burkar i mörkt glas.
  Att vår store fotbollsstjärna bor där hade jag ingen aning om, nu vet jag 😀

  1. Visst är det! Och de har ju också sin historia att berätta. Nu passade vi på att ha en gammal-apoteks-dag. Jättetrevligt och intressant.
   Jodå, Mr Z med familj bor här. Och läget är helt klart centralt.
   Önskar dig en fin helg.

 8. Härligt att man bevarar dessa gamla apotek och åtminstone försöker hålla stilen. Tack för bilder och information!
  Ja Zlatan hade även blivit min gissning=)
  Ha en bra lördag Ditte ♡
  Kram

  1. Jadå! Det är Mr Z med familj som bor här- Ett centralt och bra läge.
   Jätteroligt och intressant med dessa gamla apotek och tämligen välbevarad här de. Men jag ogillade verkligen “spottarna” här på apoteket Ugglan på Drottninggatan. Borde ju kunnat ordnas på annat sätt.
   Önskar dig också en bra lördag.
   Kram

 9. Ännu ett trevligt inlägg med fina bilder och en massa ny kunskap 🙂 Det enda som jag inte är så förtjust i är belysningen på det gamla apoteket. Hur tänkte man där?
  Verkligen många vackra hus!
  Kram

  1. Just belysningen här reagerade jag också på. Passade inte alls in med dessa “spottar”. Var helt annorlunda på det gamla apoteket i Gamla stan och på Storken på Östermalm.
   Roligt med dessa gamla hus där man lagt sig vinn även om utsidan.
   Kram

 10. NU kommer jag in och kikar, har varit nyfiken men hann inte innan ,-))
  Ugglor gillar jag ,-)
  Riksbron, vackert ,-) Börjar med en väldigt vacker uggla ovanför dörren ,-)
  Vackra ugglor inne i affären, inredningen som bevarats är så tjusig, härligt att de tar hand om apoteken, hur de såg ut, sånt är viktigt!
  Vilka byggnader det finns ,-) Så tjusiga!
  Vem äger huset, jag kan inte gissa. Ser fram emot apotek storken ,-)
  Det är värt att åka in och titta själv på de tre apoteken ,-)
  Ha en fin söndag! KRAM Primrose ,-)

  1. Jag är fascinerad av ugglor och samlade under ungdomsåren och upp till vuxen ålder på ugglor som jag köpte på olika platser dör jag var. Har nu baar kvar ett 10-tal och skänkt bort de andra.
   Roligt att titta in på dessa gamla apotek och så fint att titta runt.
   Storken kommer med i morgon, söndag.
   Huset ägs av en tämligen känd fotbollsspelare Zlatan Ibrahimovic och jag fock veta det av en slump att det var just här han bodde. Och han äger hela huset.
   Får du tillfälle så ta en tur till stan i vår och titta på apoteken. Man går lätt mellan dem.
   Ha det fint du också.
   Kram

 11. Första gången jag ser vilket hus Zlatan äger i Stockholm. Finns det andra hyresgäster där eller har han hela fastigheten för sig själv? Själv är han väl sällan i stan…
  Håller med om tidigare kommentarer angående belysningen. Hur kan man förstöra den gamla fina miljön så? Skrattar också åt den ägare som bytte namn, hade han ingen tanke på att ett älghuvud kanske hade varit nog som symbol och inte hela djurkroppen? Vilka härliga och varierade utflykter ni gör, så påhittigt av er. Här hos mig är allt så vansinnigt trist för tillfället när naturen inte alls är tillgänglig och så mycket annat inte finns att skåda. Men det är ju bara att hålla ut, det kommer bättre tider. Visst kan jag ta bussen till stan men väntar nog tills vädret är något stabilare och is och snö försvunnit från gatorna.
  Kramen

  1. Vad jag förstått äger han hela huset men kanske har han några hyresgäster. Familjen bor ju här och pojkarna går i skolan här i stan vad jag förstått. Vet att en tränar fotboll med Hammarby.
   Belysningen med spottarna förstör. Visst kunde man löst det på annat sätt. Såg ju att man på apoteket Storken, dagens inlägg, hade ordnat det mycket bättre. Även på korpen i Gamla stan.
   Nu när det varit ganska halt har vi mest varit i stan och kul med lite temapromenader.
   Du har det ju så fint med all natur nära men just nu halt vad jag förstått av dina bilder och i det “grå” är det ju inte alls samma sak att ge sig ut.
   Men skönt i alla fall att det är ljusare.
   Kram

  1. Väldigt intressant att se dessa gamla apotek och med mycket historia runt. Minns att jag också i Tallin besökt ett par gamla apotek. Men det äldsta jag besökt tror jag är i Peking. Helt fantastiskt på alla sätt och fortfarande i gång.

 12. Vad roligt! Ett till fint apotek.
  Det är alltid problematiskt med vad som är äldst o s v. Många gör anspråk och det beror på hur man räknar och tänker. Huvudsaken tycker jag är att de är gamla.
  Fina fasader också. Stockholm har många fina byggnader. Det vill bara till att man stannar upp lite och tittar sig omkring.

  1. Visst är det så. Ofta är ju ålder mest en siffra. Väldigt roligt att dessa tre gamla finns och fortfarande är aktuella.
   Stockholm har så mycket och man omges av det på många ställen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *